| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kupujemy kampera - Jak sprawdzić czy działa lodowka?
TomekM - 2012-03-10, 21:41 Temat postu: Jak sprawdzić czy działa lodowka? Wybieram się na ostateczne oględziny kampera i mam problem jak sprawdzić czy działa lodowka. Czy jest jakaś kontrolka czy coś? Wiem że można załączyć i czekać ale są trzy różne sposoby zasilania i testy trzeba by powtórzyć trzykrotnie wraz z oczekiwaniem na "odmrażanie" po każdej próbie.
makdrajwer - 2012-03-10, 22:04
Kontrolka jest jak włączony jest prąd ( 230 lub 12 V ) oraz jest kontrolka ( oczko ) palącego się gazu. Ale nie oznacza to że lodówka działa . Najlepiej zacząć od gaz ( bo jest najwolniejszy ) i obmacywać czy agregat nagrzewa sie a w środku się chłodzi , przełączyć na 12V powinno to być bardziej zauważalne a przy 230 V po chwili powinien być szron w środku.
Bim - 2012-03-10, 23:36
przy tej temperaturze powietrza na zewnatrz to tylko sprawdzisz czy działa lodówka ,a jak mrozi to musisz przetestować na ciepłym piwie przy temperaturze + 30 nie na jednym włóż całą zgrzewkę i czekaj aż temperatura będzie idealna do spożycia
krzysztofCz - 2012-03-11, 04:55
Należy pamiętać, że 12V działa tylko podczas pracy silnika, samo przekręcenie kluczyka nic też nie da. Lepiej poczekać trochę, można w tym czasie dokonać innych oględzin, niż później szukać lodówki na wymianę.
IAAN - 2012-03-11, 09:14
czas od włączenia lodówki do zauważalnych zmian temperatury w srodku w mojej lodówce to ok 40 minut najlepiej poprosić o włączenie przed przyjazdem na oględziny na gaz pózniej sprawdzić na 220 i 12 jak jazda testowa zabrac ze sobą termometr taki z sondą zewnętrzną na kabelku sondę do lodówki i wszystko jasne
IAAN - 2012-03-11, 09:20
zostawiając na próbę można się zdziwić
po przyjsciu tutaj próba ogrzewania i lodówki 2 tygodnie temu
sonda w zamrazalniku lodówki
TomekM - 2012-03-11, 09:21
Dziękuję za cenne informacje. Podoba mi się zwłaszcza test na"rozgrzewkę piwa". Ktoś pomoże testować?:-)
Mam jeszcze pytanie dot wody. Czy wystarczy pałac wody do zbiornika, odpalic gaz i powinna lecieć ciepła czy wymaga to jednak trochę czasu?
Tak swoją drogą to bardzo pomocna jest lista "co sprawdzić przed zakupem" ale brakuje informacji "jak sprawdzić". Może ktoś z doświadczeniem pomoże?
papamila - 2012-03-11, 09:42
| TomekM napisał/a: | | Czy wystarczy pałac wody do zbiornika, odpalic gaz i powinna lecieć ciepła czy wymaga to jednak trochę czasu? |
Połowicznie masz rację,
trzeba wlać wody i odpalić gaz
z tym czasem to trochę za pobożnie sobie życzysz,
z reguły zagrzanie wody (ok 12l) do temp 50* trwa od 15-20 minut
sprzedając auto staram się zademonstrować sprawność wszystkich urządzeń
tj ogrzewania, ciepłej wody, toalety, lodówki i instalacji wodnej
i to powinno być normą.
Kupujący prosi o przygotowanie wszystkich urządzeń do demo,
jeśli sprzedający tego unika to być może ma do tego powody
TomekM - 2012-03-11, 09:47
To toaletę też się testuje? Hmmm, to muszę po drodze trochę podejść :-)
makdrajwer - 2012-03-11, 09:51
| Cytat: | | jeśli sprzedający tego unika to być może ma do tego powody |
Albo miał krótko kampera i sam nie wie jak to działa ( ja tak miałem przy zakupie ).
MILUŚ - 2012-03-11, 10:05
W ramach możliwości służę pomocą
Mikołaj - 2012-03-11, 11:04
Zależy jaka terma do grzania wody ale u mne zdaje sie ze po kilku minutach leci już ciepła ...
a lodówkę nie trzeba wymieniac odrazu tylko da się ją naprawić to są bardzo proste urzadzenia
bez agregatu jak w kalsyczenj ...
krzysztofCz - 2012-03-11, 16:10
| Mikołaj napisał/a: | a lodówkę nie trzeba wymieniac odrazu tylko da się ją naprawić to są bardzo proste urzadzenia
bez agregatu jak w kalsyczenj ... |
Jeżeli chodzi o wymianę grzałek 12/230V, termostatu 230V lub palnika gazu to nie ma problemu. Jeżeli jednak zejdzie Ci amoniak lub zakorkuje się skraplacz lub parownik to już jest problem - nie bardzo chcą to naprawić.
silny - 2014-04-25, 21:00
Troche odswierze temat poniewaz mam pytanie do ciekawskich ktorzy mierzyli temperature w swoich lodowkach .
Chodzi mi o to jaka temperatura minimalna jest do osiagniecia , dzis bowiem robilem testy na gazie i po trzech godzinach od startu butelka coli zamatrzla mi w zamrazalniku , pokretlo na max.
Aa i jak dorobic swiatelko bo nie mam
SlawekEwa - 2014-04-25, 21:05
| majsterek napisał/a: | | pytanie do ciekawskich ktorzy mierzyli temperature w swoich lodowkach . |
Kompresorowa = -22 stopnie
BODEK - 2014-04-26, 13:57 Temat postu: lodówka Lodówka absorpcyjna wychładza przestrzeń max do -3st, bez otwierania drzwi przez kilka dni. Zamrażalnika nie sprawdzałem, ale kostki lodu są zawsze zamrożone. Oświetlenie w planie do wyko-nania.
krzysztofCz - 2014-04-27, 06:06 Temat postu: Re: lodówka
| BODEK napisał/a: | | Lodówka absorpcyjna wychładza przestrzeń max do -3st, bez otwierania drzwi przez kilka dni. |
To jeszcze zależy od temperatury zewnętrznej. Pamiętaj, że działa na zasadzie pobierania i oddawania ciepła.
|
|