Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Chorwacja - Fotorelacja camping SOLARIS k/Sibenika -wrzesień 2011

@ndrew - 2012-03-11, 13:08
Temat postu: Fotorelacja camping SOLARIS k/Sibenika -wrzesień 2011
http://www.youtube.com/watch?v=8k_FVIr2k_4

Materiał z campingu Solaris (polecam w 100 %) koło Sibenika, trochę w samym Sibeniku i wodospady KRK.

aroo59 - 2012-03-11, 16:08

Miejsce bardzo urokliwe jak wiele w CRO. Z ogromną chęcią przeniosłem się w czasie. Super relacja. Bardzo chętnie wygrzewam się w chorwackim słońcu. :spoko
MILUŚ - 2012-03-11, 16:53
Temat postu: Re: Fotorelacja camping SOLARIS k/Sibenika -wrzesień 2011
@ndrew napisał/a:

Materiał z campingu Solaris (polecam w 100 %) koło Sibenika, trochę w samym Sibeniku i wodospady KRK.

No i wróciły wspomnienia sprzed..........10 lat :mrgreen:

wbobowski - 2012-03-11, 17:34

MILUS napisał/a:
No i wróciły wspomnienia sprzed..........10 lat

A nam sprzed niespełna 1,5 roku

Misio - 2012-03-11, 18:28

wbobowski napisał/a:
MILUS napisał/a:
No i wróciły wspomnienia sprzed..........10 lat

A nam sprzed niespełna 1,5 roku

Pięknie pokazany materiał z Sibeniku i Parku KRK. Widzę że grupa osób będąca w tym pięknym kraju rośnie. Też mile wspominamy pobyt w Chorwacji, i zastanawiamy się czy nie pojechać tam jeszcze raz. Został by nam jeszcze do zwiedzania Split i Dubrownik. :spoko

artanek - 2012-03-12, 07:22

Bylismy w parku KRK w 207 roku .Rzeczywiscie wart poswięcenia jednego dnia aby go zwiedzic .Widoki przepiękne.
Ahmed - 2012-03-12, 07:39

Misio napisał/a:
Pięknie pokazany materiał

Pięknie , a jak robi się taki filmik złożony ze zdjęć ? Jakiś programik do tego ?

janus - 2012-03-12, 08:40

oskp napisał/a:

Pięknie , a jak robi się taki filmik złożony ze zdjęć ? Jakiś programik do tego ?

Windows Movie Maker - systemowy :spoko

matro - 2012-07-16, 22:42

Witam. Kilka dni temu odwiedziłem kompleks SOLARIS k/ Szibenika i powiem szczerze że na mnie jak i żonie zrobił BDB wrażenie. Blisko jest wszystko co potrzebne dla ciała i ducha... niestety jeśli chodzi o finanse to w porównaniu z tym co działo się kilka lat wstecz Chorwacja stała się już bardzo droga - Pivo Ożujskie czy jak tam je zwał (najniższa półka - w markecie kosztuje ponad 7, 8 kun (7,3kuny to 1-euro)- piwo przy promenadach to 15- 20 kun, a całkiem zwala z nóg cena 0,3 pivka w Dubrovniku na ryneczku - 50kun :gwm
...winogrono - tam wyhodowane- to koszt 40 kun/1kg za te kupowane z łodzi przy plaży do 30 kun w sklepie. 4-5lat temu był to koszt 7-10kun... :roll: sprawdzałem wyrywkowo w sklepach w Szybeniku,Splicie,Trogirze, wyspa Hvrat, Igrane, Dubrovniku, w "budkach" pod Kyrk'iem...Byłem na spec-degustacji rakiji - kupiliśmy dwie buteleczki - w środku okazało się być zupełnie coś innego niż było na serwowane (chrzczony alkohol) :haha:
Widoki natomiast przepiękne :spoko

miciurin - 2012-07-17, 19:57

sys napisał/a:

No i woda czysta i cieplutka :)

matro - 2012-07-19, 03:19

miciurin napisał/a:
sys napisał/a:

No i woda czysta i cieplutka :)

woda miód :spoko

aroo59 - 2012-07-23, 12:02

Przykre ale prawdziwe ... chorwaci nauczyli się "zdzierać skórę" z obcokrajowców ( turystów ) inna cena w sezonie jest dla rodaka a zupełnie z księżyca dla nas. W lipcu i sierpniu ceny idą ponad 100% do góry w stosunku do czerwca i września.
yeti33 - 2012-07-23, 13:08

aroo59 napisał/a:
Przykre ale prawdziwe ... chorwaci nauczyli się "zdzierać skórę" z obcokrajowców ( turystów ) inna cena w sezonie jest dla rodaka a zupełnie z księżyca dla nas. W lipcu i sierpniu ceny idą ponad 100% do góry w stosunku do czerwca i września.

My bylismy w czerwcu na Istrii, ktora slynie z tego , że to drozszy rejon Chorwacji.
Fakt, było drożej ale kupując w malych sklepikach, czesto spotykalismy sie z obniżaniem cen dla Polaków. "Polska? Inna cena" - mówili i bez targowania robili upust.

IAAN - 2012-08-11, 16:28

tez byłem od 13 lipca na solaris cena za plac ,2osoby dorosłe i 2 dzieci do 7 lat 50,2Eczyli jakies 200 zł na polskie cena jak nad polskim morzem klimat i pogoda nieporównywalne
na placu nie palceli przy marinie moim zdaniem przewazają polacy i czesi
w swych przyczepkach pod wynajem z jakiegoś biura Victoria ,jakaś kolonia z dziećmi i 2 opiekunów oraz grupa polaków ogólnie ok
jednak łazienka zatrzymała się w rozwoju moim zdaniem jakies 15 lat temu ,ok czysto i często sprzątana ale trafić tam na ciepłą wodę to luksus jednak wystarczy przejśc koło recepcji na parcele jakieś 200m a tam luksus jak wszędzie i woda ciepła o kazdej porze dnia i nocy
w recepcji dostępny komp z internetem za fre
teren całego campingu to moim zdaniem kombint do robienia pieniędzy
baseny ok teren ok do miasta ok 8 km
pogoda gwarantowana
od rana do wieczora hałas cykad
na wodospadach nie byłem bałem się że zostanę tam w uszkodzonym aucie bolała skrzynia biegów
z solaris pojechaliśmy na polari w roviniji
pogoda prawie to samo
cena za 2 dni 105 e
teren super do miasta prawie tak samo daleko
łazienki super woda ciepła cały dzień
moim zdaniem trafiając w pogodę nie ma sensu gnać dodatkowy 1000 km na solaris i dalej jesli to samo możemy miec na istri za cene duzo mniejszą mniejsze koszty dojazdu
w przyszłym roku tez pojadę do chorwacji , kierunek nieznany
dzięki uprzejmości policji chorwackiej ,zawróceniu mnie z drogi między senj-rijeka i nie pojechaniu zgodnie z objazdem udało mi się nawet zobaczyć chorwacje nieznaną czegoś takiego nie zobaczyłbym z autostrady wioski z nazwa gdzie nie było widać zadnego domu ,stado dzikich koni i droga przez las gdzie przypomniały mi się wszystkie bajki o wilkołakach i tomcio paluchu

Ahmed - 2012-08-11, 16:37

Ciekawy jestem pełnych kosztów takiego wyjazdu , powiedzmy 14 dniowego

Wiem już , ze koszty campingu to ok 200 zł. / dziennie

Brakuje mi kosztów paliwa , ubezpieczenia i wyżywienia

Może to ktoś podsumować ?

Bim - 2012-08-11, 16:46

Po co ?
w 10 tys jak będziesz oszczedzał powinieneś się zmieścić:lol: :haha:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-08-11, 21:52

Jedni jada za 10000 inni za 2000.No niestety sezon to sezon.My w maju na Istrii odkrylismy miejscowosc Barbariga 20km od Puli.Tereny po poligonach,piekna dluga i duza plaza z bilalymi kamieniami,plicja sprtawdzala tylko mlodziez besiadujaca,nie powiedzieli slowa,spalismy na samej plazy 7 dni.Sami bylismy zaskoczeni?Bimus odezwij sie dla ciebie jedziemy po 15 wrzesnia go Grecj,Barbara
IAAN - 2012-08-11, 22:11

u mnie wyszło tak
kemping solaris 10 dni od 14 do 23 lipca 454,6 e 2 dużych 2 dzieci do 7 lat cennik znajdziesz na stronie kempingu duży 9,5 e dzieci 7,6 plac 14, klimatyczne 1e dzieci nie płacą płacę rano powinliśmy wynies się do 12 ale zostajemy do wieczora na bramie nie sprawdzaja papierów
polaris w rovinij 105 e za 2 dni płacę rano doba do 12 , zostajemy do 18 na bramie sprawdza rachunek i czepia się do godziny wyjazdu wiem o co chodzi ale ide w zaparte że nie znam jęzka chłopak mówi po angielsku i po włosku ja że tylko niemiecki więdz daje spokój i wyjezdrzamy
dojazd w polsce do pełna ok 600 zł paliwo po 5,09
w kłodzku po 290 km dotankowanie 29 litrów 160 zł spalanie ok 10 l pierwsze sprawdzenie i juz nie sprawdzam ile pali jest dobrze
wineta na czechy 60 zł
paliwo austria 50 e mógłbym nie tankowac ale wiem że nie zatankuje w słoweni i w chorwacji a boje się że w górach gdzieś na podjezdzie zapowietrzy się z braku paliwa i bedzie wstyd stać na autostradzie
wineta 8
słowenia wineta 30 e
chorwacja autostrada 5,25 e i 32 euro jestem w siberniku
na kampingu licznik pokazuje równo 1400 km od domu
tam 10 dni i na istrię paliwo w drodze 611 kun po 9,34 za litr (1 e=7,42 kuny )
autostrada 77 i 138 kun
2 dni na kempingu i powrót
paliwo pod korek 623 kuny
wineta słowenia mam
austria 8 e czechy 17 e
paliwo w kudowie zdroju 60 zł
w sumie
campingi solaris 454,6
polari 105

winety i paliwo w euro ok 305
drobne wydatki na miejscu 260 euro zakupy pieczywo ,lody 2 kg ziemniaków jakaś kola picca i wóda (wóda nie woda bo tej z butelek tam raczej nie da się pić słona jakaś)
reszta zabrana z kraju (wraca z nami woda i prowiant w tym roku przesadziliśmy z prowiantem )
w sumie wydałem jakies 1125 euro przejechane 3143 km
dwa lata temu przejechane 2400 km wydatki zblizone dojazd 220 euro plus kamping 15 dni w jednym miejscu oraz reszta w sumie 1050 e
myslę ze za 10 tyś można jechać 2 razy i powinło zostać :spoko
ubezpieczenie zdrowotne coś ok 190 zł w polsce
oraz karta adac

Ahmed - 2012-08-11, 22:28

Dziękuję , stawiam :pifko o taką odpowiedz mi chodziło :ok :spoko
RISTEAM - 2012-09-20, 12:00

nasz przelicznik jeśli chodzi o Chorwację jest dużo prostszy i raczej się sprawdza czy więcej jeździmy to kaska idzie na paliwko, a jeśli bardziej stacjonarnie to na campingi i tu wychodzi jakieś 1800 zł na 1000 zrobionych kilometrów (chodzi o całość po powrocie jak podliczymy) nie wiem jak to wycenić ale już kolejny raz się sprawdziło :)
MILUŚ - 2012-09-20, 13:14

Pytanko do "tambylców" i odwiedzających Chorwację ...............czy znacie jakiś kamping w Chorwacji lub Czarnogórze który byłby otwarty np.: w grudniu ? Marzą nam się Święta Bożegonarodzenia :mikolaj na plaży Adriatyku :-P

:spoko

RISTEAM - 2012-09-20, 13:24

i tu jest bardzo dziwna sprawa ze campingi a przynajmniej większość jeśli dobrze pamiętamy są czynne do końca września dziwne
myślę ze powinniście szukać jak najniżej na południu i w tych przydomowych małych coby dla domowników nie robiło różnicy kiedy przyjedziecie boi tak są cały czas na miejscu

jacek stec - 2012-09-20, 16:10

W Ulcinj Czarnogórze,gdzie teraz stoimy własciciel zapewnia,że kemping czynny jest cały rok-tak też napisane na tablicy reklamowej-kempig safari przy wielkiej plaży
darboch - 2012-09-20, 16:43

Fajnie...naprawdę bardzo fajnie :ok

Do weteranów wyjazdów do Chorwacji mam pytanko...Czy potrzebny jest paszport czy wystarczy okazanie dowodu osobistego przy przekraczaniu granicy ?

AGAiPIOTR - 2012-09-20, 17:31

dowód wystarczy i na granicy, i na kepingach
nie było problemu,
:ok