| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Okna do Camperów
Ducaciak - 2012-03-15, 15:35 Temat postu: Okna do Camperów witam
znalazłem firmę która produkuje okna m.in do Camperów.
koszt tych okien jest o niebo niższy niż np używanych z przyczepy czy tym bardziej nowych.
okna produkowane są na zamówienie a czas oczekiwania to około 10 dni w moim przypadku.
okna charakteryzują się tym że są przesuwne a nie otwierane na zewnątrz co w przypadku campera jest lepszym rozwiązaniem gdyż boczne okna podczas jazdy mogą być otwarte.
koszt okna które ja zamówiłem 600mmx600mm to 370zł.
okno będę montował na tylne drzwi w Ducato tak aby w sypialni mieć dodatkowe okno.
zastanawiam się też nad wymianą bocznego okna w przestrzeni pasażerskiej aby właśnie podczas jazdy można je było otwierać.
okna łatwo się montuje.
poniżej link do firmy.
http://www.dema-alu.pl/galleries/view/1
pozdrawiam
MILUŚ - 2012-03-15, 16:39 Temat postu: Re: Okna do Camperów
| Ducaciak napisał/a: | witam
znalazłem firmę która produkuje okna m.in do Camperów.
koszt tych okien jest o niebo niższy niż np używanych z przyczepy czy tym bardziej nowych.
okna produkowane są na zamówienie a czas oczekiwania to około 10 dni w moim przypadku.
okna charakteryzują się tym że są przesuwne a nie otwierane na zewnątrz co w przypadku campera jest lepszym rozwiązaniem gdyż boczne okna podczas jazdy mogą być otwarte.
koszt okna które ja zamówiłem 600mmx600mm to 370zł.
okno będę montował na tylne drzwi w Ducato tak aby w sypialni mieć dodatkowe okno.
zastanawiam się też nad wymianą bocznego okna w przestrzeni pasażerskiej aby właśnie podczas jazdy można je było otwierać.
okna łatwo się montuje.
poniżej link do firmy.
http://www.dema-alu.pl/galleries/view/1
pozdrawiam |
Spadłeś mi z nieba z tym linkiem
Od bardzo dawna /również przez forum CT / szukam okna do bocznych drzwi mojego kampka .Ale odzew .........żaden
Mam pytanie co rozumiesz pod pojęciem :.........okna łatwo się montuje .....?
Na wkrętach do dorobionej drewnianej ramy wewnętrznej ?
gebi6 - 2012-03-15, 16:44
Tak sie zastanawiamy czy takie okna mozna by zamontować w miejsce normalnego zespolonego okna typowo kanperowego.Mamy problem z przeciekaniem okienka górnego z powodu popękanej od słońca ramki zewnetrznej.Wydaje mi sie jednak że takie okno nadaje sie tylko do zamontowania np.w otworze wyciętym w blasze ze względu na grubość uszczelki .Oswieć nas w tej kwestii jeśli można prosić.
Pozdrawiam
aras777 - 2012-03-15, 17:52
podgląd tematu
Ducaciak - 2012-03-15, 19:29
witajcie
w oknie jest rama montażowa z możliwości przykręcenia do blachy.
ja montuje okno na klej do wklejania szyb w samochodzie jest na tyle mocny że trudno bedzie wyrwać takie okno.
wycinam w blasze dokładny obrys okna, nakładam na rame zewnętrzną klej i wszystko.
można zastosowac blachowkręty.
Jeśli macie otwór po starym oknie wystarczy wysłąć wymiary a oni dorobią okno pod wymiar, szerokość ramy montażowej można sobie wybrać.
to naprawde proste i rewelacyjne rozwiązanie dla chcących zamontować dobrej jakości i nie drogie okna.
MILUŚ - 2012-03-15, 19:34
Rozumiem ,że okno szklane , pojedyncze i nieprzyciemniane ? Takie " busikowe " ?
Ducaciak - 2012-03-15, 19:45
okno jest z jednej str otwierane II połówki jedna jest ruchoma.
Szyby hartowane brąz antiso
poniżej przykład ze srt www firmy DEMA
MILUŚ - 2012-03-15, 20:05
Miałem takie w Fiacie Scudo , mam w MB Vito i VW Transporterze . Nie będzie Ci przeszkadzało ,że się zaparowują i leje się woda ?
Ducaciak - 2012-03-15, 20:12
leje się woda?
jak jest dobra wentylacja w samochodzie to chyba parować nie będą.
MILUŚ - 2012-03-15, 20:18
| Ducaciak napisał/a: | leje się woda?
jak jest dobra wentylacja w samochodzie to chyba parować nie będą. |
W dwóch obecnie przeze mnie użytkowanych samochodach są nawet dodatkowe nagrzewnice i klimatyzacja części pasażerskiej i mimo to ciurla A Ty zdaje mi się chcesz pod tym oknem mieć wyrko ?
Ducaciak - 2012-03-15, 20:23
ale to znaczy że są nie szczelne?
czy przez różnicę tenperatur?
MILUŚ - 2012-03-15, 20:48
| Ducaciak napisał/a: | ale to znaczy że są nie szczelne?
czy przez różnicę tenperatur? |
Chyba przez różnicę temperatur .............w VW to nawet zaczeło brać "pseudotapicerkę "
janus - 2012-03-16, 06:03
Nie na darmo w oryginalnych zabudowach kamperów i przyczep szyby są podwójne Fizyki nie oszukasz wentylacją - zwłaszcza przy nieco większej różnicy temperatur wew/zew. Przecież nawet przy zastosowaniu wewnętrznych mat ocieplających okna w kabinie i tak szyby pod nimi są zaparowane
Ducaciak - 2012-03-16, 08:36
no to przednie szyby też muszą parowac na potęge.
janus - 2012-03-16, 11:21
No właśnie to we wcześniejszym poście napisałem
Ducaciak - 2012-03-16, 13:02
u mnie prawie nie parują wiec mam nadzieję że i ta tylnia będzie ok.
zazwyczaj mam otwarte okna dachowe więc cyrkulacja powinna być ok no chyba że leje na maxa ale w tedy to i tak nic nie pomoże.
montując te okno po pierwsze zaoszcędzam kilkaset złotych a po drugie są one montowane do Camperów więc może bedą ok.
Ducaciak - 2012-03-19, 10:04
witam
poniżej zdjęcie campera z takimi właśnie okanmi.
Pancio - 2012-03-19, 12:49
Te okna nie są oszczędnością. One są po prostu tańsze, gdyż mniej oferują.
1. Są cięższe, gdyż są ze szkła
2. Gorsza izolacja cieplna, bo są pojedyncze
3. Parują bo są pojedyncze
4. Podczas deszczu nie otworzysz, bo są suwane i nie robi się daszek
5. Nie ma wewnętrznej ramki
6. Jako, że nie ma ramki to nie ma rolety i moskitiery
Gdzie tu oszczędność?
Jak ktoś trafi na podobne okna do Seitz S4 w dobrej cenie, to wtedy będzie super. Póki co oferta jest taka sobie wziąwszy pod uwagę prostotę okien.
Ducaciak - 2012-03-19, 14:00
jak poszukasz w katalogach okna o wymiarach 600mm x 600mm to zobaczysz gdzie jest oszczędność.
ja nie reklamuje tych okien tylko przedstawiłem przykłąd dla tych którzy potrzebują tańszej alterantywy.
jak masz busa z otwieranymi z tyłu szybami to masz identyczny klimat.
Ja wstawiłem 3 okna z przyczepy i teraz wiem że jest kilka mankamentów takich okien.
dlatego takie okno jest dla mnie relatywnie dobrym rozwiązaniem.
a z tym parowaniem to lekka przesada, w zwykłym busie była by permamętna pleśń jak by sie miało lać po oknie.
MILUŚ - 2012-03-19, 14:08
| Ducaciak napisał/a: | ................
Ja wstawiłem 3 okna z przyczepy i teraz wiem że jest kilka mankamentów takich okien.
............... |
Witaj.............. ponieważ jestem przed podjęciem decyzji na jakie wymienić mógłbyś bliżej
przytoczyć wspomniane mankamenty ?
janus - 2012-03-19, 14:09
| Cytat: | Ja wstawiłem 3 okna z przyczepy i teraz wiem że jest kilka mankamentów takich okien.
dlatego takie okno jest dla mnie relatywnie dobrym rozwiązaniem.
|
Co się komu zachce, tym się nie otruje
Ducaciak - 2012-03-19, 14:28
podstawowym mankament to bark możliwości uchylenia okna podczas jazdy.
nie mam klimatyzacji więc pasażerowi pozostaje lekko uchylone okno dachowe.
kolejnym mankamentem jest giętkość ramy okna, blaszaki charakteryzują sie napiętą konstrukcją w odróżnieniu do zabudowy kamperowej lub przyczepy.
wstawienie okna np w przesuwnych drzwiach osłabia i odkształca konstrukcje drzwi -
u mnie robiłem juz cuda niestety drzwi lekko sie wyprostowały i nie domykają sie na górnym zamku.
Oczywiście okna typowo camperowe podwójne są wskazane do zabudowy lecz nie zawsze osiągniemy zamierzony cel poza ładnymi widokami z okna
Ducaciak - 2012-04-11, 20:43
witam
okno prawie gotowe
pogoda nie pozwoliła na szybki montaż więc dopiero dziś postępy w pracy.
Cięcie blachy, wklejanie, zaciskanie itd. poniżej kilka fotek
Ducaciak - 2012-04-11, 20:47
ostatnie dwa zdjęcia pokazują wstawione okno jest lekko krzywo ale to było przed wklejeniem po wklejeniu jest już prosto
jeszcze kilka fotek
MILUŚ - 2012-04-11, 20:56 Temat postu: Re: Okna do Camperów
| Ducaciak napisał/a: | ............
okna łatwo się montuje............. |
Czyli je wklejasz ......... I nie ma mozliwości wykonania do nich ramy wewnętrznej ,żeby zamontować na ramie ?
Ducaciak - 2012-04-11, 21:03
rama wewnetrzna jest ale jeszce jej nie montowałem.
w weekend ciag dalszy.
MILUŚ - 2012-04-11, 21:36
| Ducaciak napisał/a: | rama wewnetrzna jest ale jeszce jej nie montowałem.
w weekend ciag dalszy. |
Czyli czekam na............najbardziej interesującą mnie część opowieści
Nie zapomnij o fotkach
Ducaciak - 2012-04-15, 16:34
witam
okno już w 100% zamontowane
ramka założona wszystko gra.
kilka fotek poniżej
drzwi dodatkowo uszczelniłem pianka poliuretanową.
Okno wklejone na klej do szyb - trzyma świetnie.
Ducaciak - 2012-04-15, 20:55
wygląda to tak:
Ducaciak - 2012-04-15, 21:04
dodatowo zrobiłem drabinke na prawym skrzydle drzwi
maszakow - 2012-04-16, 19:46
Ducaciak, jaka kontra jest z tyłu za blachą ? tzn czym wzmocniłeś żeby blachy nie wyrwać przy piewrszym użytkowaniu ...
Ducaciak - 2012-04-16, 21:42
jeśli chodzi Ci o drabinę to jest zawieszona na hakach zrobionych z blachy o grubości 4mm blacha pospawana jest z rurą która jest wkręcona do chromowego relingu.
wew drzwi wzmocniłem płaskownikiem pomiędzy ringami trzymającymi relingi.
drabinkę juz testowałem utrzymała moje 82kg
zauważ że drabina jest zawieszona i główny nacisk jest na górną część drzwi, zazwyczaj drabinki są jedynie przykręcane do drzwi ja postanowiłem ja zawiesić.
koszt zrobienia drabinki 120zł
Skwarek - 2012-04-21, 08:52
Witam
Drabinka jest bardzo efektowna bo jest jeszcze nowa, w lipcu zeszłego roku wykonałem z tych gotowych elementów uchwyt do anteny TV mocowany do relingu na dachu. Jak się okazało po zimie ( auto było przykryte) korozja całkowicie zniszczyła WSZYSTKIE chromy, z odlewanych łączników odchodzą płatami, natomiast rurki całe pokryte są rdzą. Już po dwóch miesiącach widać było pierwsze objawy korozji. Odradzam stosowanie tych elementów przy budowie tego typu konstrukcji.. Tylko aluminium anodowane lub nierdzewka. Taką drabinkę można wykonać wewnątrz do alkowy.
Szkoda Twojej starannej pracy, no chyba że ktoś ma pomysł jak zabezpieczyć te elementy przed korozją
WINNICZKI - 2012-04-21, 22:51
Niestety Skwarek, ma rację. Ja z takiej rurki zrobiłem podstawę do słuchawki od prysznica w WC. Raz używałem i tak pojawiły się punkciki korozji.Ja bym pomalował tą drabinkę lakierem bezbarwnym piecowym,prawdopodobnie zabezpieczy przez parę lat,albo zmienić na kwasówkę i wtedy przetrwa auto,.
Ducaciak - 2012-04-23, 07:56
witam
tak macie racje to bardziej gadżet niż drabina na lata jednakże na szybko potrzebowałem czegoś po czym będę mógł się wspiąć na dach.
rurki pomalował dodatkowo klarlakiem ale chyba nie za wiele to pomoże.
na zimę na pewno ją zdemontuje.
musi wytrzymać letnie wojaże.
kupię coś z nierdzewki o Fi 25 i podmienię.
Skwarek - 2012-04-24, 10:59
Trochę to nie na temat ale skoro zaczęliśmy to dla poparcia moich słów zamieszczam zdjęcie 10 miesięcznego okucia które właśnie zdemontowałem
Pancio - 2012-12-27, 23:54
Nie będę zaczynał nowego wątku, żeby wszystko o oknach było w miarę w jednym miejscu...
1. Czy po prawie roku coś się zmieniło w temacie alternatywnych okien? Może pojawiła się jakaś firma, która robi okna uchylne z podwójnego poliwęglanu? Już o moskitierach nie wspomnę, bo chyba za dużo wymagam. Po ponad roku użytkowania okien Seitz stwierdzam, że nie są warte swojej ceny i szukam jakiejś alternatywy.
2. A czy ma ktoś namiary na okna dachowe? Mam Dometic Midi Heki i będę montował w innym samochodzie, ale szukam czegoś bardziej płaskiego. Nie wiem dlaczego, ale okna Dachowe Dometic są diabelnie wysokie i na samochodzie robi się wieża strzelnicza podatna na uderzenia gałęzi i zmniejszająca aerodynamikę. Kiedyś modne było montowanie do osobówek szyberdachów uchylnych i czegoś w tym stylu bym szukał.
Ducaciak - 2012-12-28, 10:42
witaj
wracając do okien które proponowałem - u mnie sie sprawdziły doskonale i nie parują a co ważne są w sztywnej ramie co nie powoduje odkształceń a ponadto po tysiącu razy trzaskania tylnymi drzwiami okno nie rozleciało się
co do szyberdachu to też chciałem zamontować samochodowy z baterią solarową [ z BMW 520 - można już kupić z całym okablowaniem za 600zł] ale niestety dach nie jest płaski jak w osobówce bo ma korytka i cały misterny plan poszedł..... .
pozdrawiam
dyha - 2012-12-28, 20:44
| Pancio napisał/a: | | szyberdachów uchylnych |
Sam mam takowe zabudowane w mojej blaszance i....kosztowało śmieszne pieniądze w porównaniu z tymi ''camperowymi" i sprawdza się znakomicie
maszakow - 2013-01-02, 19:55
NO nie takie śmieszne - szyberdachy do tanich nie należą. zwłaszcza dobre szyberdachy.
Ja mam u siebie wstawiony Webasto Hollandia Classic.
Większość blaszanek ma przetłoczenia na dachy umożliwiające montaż szyberdachu w jednym lub w 2 miejscach.
dyha - 2013-01-02, 23:05
NO witaj Maszakow
Mój szyberdach to Schrot & demobil za 70pln i tak jak piszerz zamontowany w orginalne przetłoczenie na dachu
Douglas - 2013-01-09, 09:40
Witam wszystkich, jestem tu nowy. Niedługo wyjeżdżam w trasę, ale zanim to zrobie, chciałem wstawić sobie szyberdach/okno dachowe. Dach w moim wehikule jest zrobiony z laminatu, czy moglibyście wspomóc mnie radą, jakie okna mogę (z powodzeniem) wstawiać do takiego dachu? Co byście z perspektywy osób doświadczonych w temacie polecali? z góry dzięki za odpowiedź pozdro doug
zbychu - 2013-01-09, 10:46
Kupując okno musisz założyć grubość dachu i wzmocnić laminat konstrukcją np. drewnianą.
maszakow - 2013-01-09, 20:13
dyha, ja nie mówiłem o demobilu aczkolwiek to też rozsądna opcja jak się dobrze trafi.
PAmiętam że Audi w którychś modelu 80 B3 lub B4 montowało je seryjnie - a to były bardzo popularne auta w Polsce
malyzpolic - 2013-01-09, 23:56
a ja odradzam montaż szyber dachu w busie kamperku czy gdzie tam sobie wymyślicie
miałem taki jak "dyha" i dwa razy w nocy obudził mnie padający deszcz bo mi na głowę padało
było gorąco więc wieczorem nie zamykałem a w nocy parasolki
i kilka ray biegałem do bysa żeby zamknąć dach gdy miało zacząć padać bo ma mokrym też słabo sie śpi
ogólnie pomysł z takim oknem dachowym odradzam z praktyki w nowym busie zamontowaliśmy okno dachowe z przyczepy za 400zł.
można rozszczelnić nawet jak pada, można otwożyć prawie do pionu
mój błąd polega tylko na tym że jedno jest przezroczyste a drugie z białego tworzywa, wypadło ze w kuchni jest ciemno.
maszakow - 2013-01-10, 18:52
Jak pada to nie otwiersz szyberdachu tylko boczne okna a do okien na dodatek polecam owiewki.
są dość tanie ładnie wyglądają a możesz otworzyć okno na parę centymetrów bez ryzyka że ci napada do środka.
EwaMarek - 2013-01-10, 21:16
nie wiem czy warto montować szyberdach z samochodu
- będzie skraplać się na nim woda w zimne dni i kapać
- nie jest atermiczne
- oryginalne okna dachowe fiamy sa tanie i można uchylać w deszcz
moim zdaniem okna boczne czy dachowe z busa są nieodpowiednie do kampera który jest ogrzewany i ciepłota wewnątrz powoduje przy dużej różnicy temperatury na zewnątrz skraplanie się wody po szybie - woda to rdzewienie blachy i gnicie elementów drewnianych
najlepiej montować oryginalne okna dachowe czy boczne bo są podwójne
malyzpolic - 2013-01-13, 19:03
„maszaków” znaczy jak wychodzisz z auta przy pogodzie możliwej do padania to albo zamknięty dach albo na odległość szybkiego biegu do wozu;)
Z praktyki wiem że szyberdach uniwersalny nie ma żadnego odwodnienia ani odprowadzenia wody. Do tego często bus ma lekko wyżej tylne zawieszenie więc w pozycji jak na zdjęciu „dyha” woda będzie z dachu idealnie spływać przez dach nawet lekko rozszczelniony prosto na stół czy łóżko. Przeżyłem to więc odradzam z praktyki. Miałem dokładnie taki układ jak „dyha”.
dyha - 2013-01-13, 21:22
A "mnie tam nic qrna nie spływa",przetłoczenie w którym wmontowany jest szyberdach jest nieco powyżej dachu,tył blaszanki jest dociążony i raczej poniżej przodu,przeżyliśmy już parę burz i opadów i nie kapało.Znakomicie sprawdza się podczas jazdy i w upalne postoje i noce. A na deszczowe dni i noce mam dodatkowe już "camperowe" okno w "sypialni"
|
|