Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Niemieckie butle gazowe

Fenianek - 2012-03-18, 19:56
Temat postu: Niemieckie butle gazowe
Witam!

Mam takie mały problemik z butlami u mnie w Hymerze. Na stanie są dwie niemieckie butle, miałem nadzieje nabić je przed wyjazdem u mnie w Kutnie, ale nic nie mogę znaleźć. Myślicie, że nie będzie żadnego problemu z wymianą ich na nowe w Niemczech na stacji? Martwię się o to czy nie są za stare czy coś...

Pozdrawiam:)

martini44 - 2012-03-18, 20:08

ja też na początku miałem problem z zatankowaniem gazu, ale jak zrobiłem odpowiednie podejscie to dość że tankuje bez problemu to za niemiecką 11 płace 50 zł :bigok , myśle że jak odpowiednio zagadasz to zatankujesz bez problemu....
Endi - 2012-03-18, 20:17

Fenianek napisał/a:
Martwię się o to czy nie są za stare czy coś...

W Niemczech butle siwe a takie mają, wymieniają bez problemu. W przypadku gdybyś wymieniał w dużych marketach gdyż tam najtaniej np OBI to pamiętaj o plastykowym kapslu ochronnym. Ja któregoś razu zapomniałem i mi odmówili, prośby nie pomogły.

Teraz to jestem cwańszy, zaopatruję się w czysty propan u mojego Przyjaciela :bukiet: :spoko w Gdańsku. :mrgreen:

Ale on nie Niemiec :haha: :haha:

Zaradek - 2012-03-18, 20:27

Jeżeli nie jesteś emocjonalnie związany z tymi butlami i nie przeszkadza Ci posiadanie polskich butli to wymień je na najbliższej stacji Orlenu na nasze polskie pełne. Ja miałem jedną niemiecką nabić nie chcieli a na stacji bez najmniejszego problemu wymieniłem. :spoko
Fenianek - 2012-03-18, 20:30

Ok, problem mi się powoli rozwiązuje, teraz mam takie pytanko, czy we Francji wymienię Niemiecką butlę?? Już piszę o co chodzi, jadę do Francji na około pół roku, zabierając 2 polskie butle będę zmuszony do zakup we FR trzeciej sztuki. Najrozsądniej było by zabrać z PL jedną Polską nabitą i jedną DE pustą i jeśli da radę wymienić ją we Francji.

Pozdrawiam...

Bürsti A572 - 2012-03-18, 20:55

Witam,
w Niemczech nie ma problemu z wymiana a nawet widzialem ostatnio polskie butle w Niemczech...w Francji nie wymienia niemieckich butl...ale jak masz 2x 11kg ,to powinno na 6 tygodni normalnego uzywania wystarczyc ;)

Fenianek - 2012-03-18, 21:04

To już nie wiem co robić, czy jechać do FR z dwoma Polskimi, czy jechać z Niemieckimi i liczyć, że Niemieckie będzie łatwiej wymienić...
OMEGA - 2012-03-18, 21:08

Bürsti A572 napisał/a:
a nawet widzialem ostatnio polskie butle w Niemczech...

możesz zapomnieć z wymianą polskich butli :

niemieckie są bez kołnierzy , a nasze mają kołnierze co najwyżej to możesz napełnić , ale tylko wyłącznie tam gdzie takowe napełniają , w 2009 roku napełniłem polską w HERNY / k DORTMUNDU tj. NRW

te z kołnierzami w Niemczech używają do wóżków widłowych i ma inny skłąd mieszanki i śmierdzą spaliny.

Fenianek - 2012-03-18, 21:10

A mogę liczyć na farta i wymienić Niemiecką butlę we Francji?
artanek - 2012-03-18, 21:14

Ja mam niemiecką z kołnierzem a dostałem ją od Niemca razem z maszynką dwupalnikową i reduktorem .On ją zdemontował z przyczepy autocampingowej a nie z widlaka ?Sam ją widziałem.Nawiasem pisząc cały ten komplet leży u mnie w garażu .
OMEGA - 2012-03-18, 21:22

No to przywołajmy naszych rodaków którzy mieszkają na stałe w Niemczech by sprawdzili u żródła jak to jest z tymi butlami w ich kraju osiedlenia , by kolega Fenianek
wiedział na czym stoi!!!!

koledzy za zachodniej granicy proszę o zabranie głosu .

Fenianek - 2012-03-18, 21:26

No ja wale do FR na pół roku, nie ma za bardzo sensu zabierać Polskich butli, mam tylko nadzieję, że we FR wymienią mi Niemieckie bo jedną mam pustą a w drugiej końcówka...
OMEGA - 2012-03-18, 21:28

Po drodze w Niemczech wymienisz a co we Francji to niewiem czy wymienią.
artanek - 2012-03-18, 21:30

Mam stac w garażu obok siebie dwie butle .Jedna polska druga niemiecka .Niemiecka jest siut niższa ale jakby troche grupsza .Obie mają kołnierze podobne do siebie .Zrobie rano fotke obu tych butli i zobaczymy różnice.A jak jestesmy już w temacie to mam pytanko jakie butle są w sprzedaży na wymiane w Grecji.Jakos w Grecji butli jeszcze nie wymieniałem a teraz chyba będe musiał to zrobic jak wezmę tylko jedną.Nie chce brac drugiej pełne bo zależy mi na odciążeniu kampera.No chyba że będe zmuszony.
Witold Cherubin - 2012-03-18, 21:46

Fenianek napisał/a:
Na stanie są dwie niemieckie butle, miałem nadzieje nabić je przed wyjazdem u mnie w Kutnie, ale nic nie mogę znaleźć.

Na małych stacjach LPG nie napełnią Ci nietypowych butli, bo mają tylko polskie butle na wymianę i napełniają zbiorniki samochodowe ze specjalnymi zaworami pasującymi do dystrybutorów na stacjach. :gwm
Ale możesz próbować na dużych stacjach, gdzie napełniają butle 5 i 11 kg oraz mniejsze butle turystyczne, bo mogą tam mieć odpowiednie przejściówki pasujące do niemieckich butli. :szeroki_usmiech
Ja po dłuższych poszukiwaniach znalazłem taką dużą stację LPG na obrzeżach Warszawy i czasami korzystam z ich usług, przy czym płacę według normalnej ceny za 11 kg gazu propan-butan. :wyszczerzony:

Innym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w zawór do napełniania samochodowych zbiorników gazu propan-butan i połączenie go z wężem zakończonym nakrętką pasującą do gwintu końcówki do napełniania butli (przy zaworze na butli). Wtedy można napełniać niemieckie butle na każdej stacji LPG, trzeba tylko znać ciężar właściwy mieszanki propan-butan i przeliczyć ilość litrów gazu na kilogramy. Poradził mi to jeden z zaprzyjaźnionych kolegów z CT, ale jeszcze nie zrealizowałem tego wynalazku. :(
Pozdrawiam :spoko

Endi - 2012-03-18, 21:57

Fenianek napisał/a:
...A mogę liczyć na farta i wymienić Niemiecką butlę we Francji?..

Tak ale tylko u Niemca, który wraca już do domu i ma jędną w zapasie. Można również liczyć na zatankowanie.

OMEGA napisał/a:
...możesz zapomnieć z wymianą polskich butli :
niemieckie są bez kołnierzy , a nasze mają kołnierze co najwyżej to możesz napełnić ...

A z tym bym się nie zgodził, polskie są również bez kołnierzy, ja mam właśnie takie i na tylko takie jest miejsce w schowku.

Bürsti A572 - 2012-03-18, 22:05

OMEGA napisał/a:
No to przywołajmy naszych rodaków którzy mieszkają na stałe w Niemczech by sprawdzili u żródła jak to jest z tymi butlami w ich kraju osiedlenia , by kolega Fenianek
wiedział na czym stoi!!!!

koledzy za zachodniej granicy proszę o zabranie głosu .

...dla pewnosci zapytam jutro jak to z tymi butlami wyglada...

Ps...nailepszym rozwiazaniem byloby to: http://www.gaswinkel.com/...ugas_lpg_de.htm ...to sa butle, ktore mozna samemu napelniac...

OMEGA - 2012-03-18, 22:08

Endi napisał/a:
A z tym bym się nie zgodził, polskie są również bez kołnierzy, ja mam właśnie takie i na tylko takie jest miejsce w schowku.

Tak zgadzam się z Tobą , ale problem z wymianą rzadko można takie jeszcze spotkać ,

znam problem , miałem poprzednio HOBBY i tam takie wchodziły i to w dodatku jedna 11 kg i druga 5 kg. zawsze musiałem napełniać. :spoko

Endi - 2012-03-18, 22:43

OMEGA napisał/a:
problem z wymianą rzadko można takie jeszcze spotkać ,

Jak tankowałem butle w Polsce na stacjach to nie miałem problemów. Z chwilą kiedy zabronili tankować , butle wymieniałem i zaczęły się problemy :gwm Byłem przekonany, że piec wymaga jakieś naprawy lub wymiany. Kichał, strzelał myślę sobie... już czas na ciebie już stary. Szukałem jeszcze pomocy ale z serwisem Alde w Polsce krucho. Kiedy wymieniłem ponownie na butlę w Niemczech problemy nagle zniknęły same. Już teraz wiem, że nasz gaz w butlach jest tak samo chrzczony jak paliwo :gwm Dlatego przy każdej okazji wymieniam w BRD.
Piec pracuje już normalnie - dziewiąty sezon. :szeroki_usmiech

Przepraszam 14 - sty :spoko

wictor - 2012-03-19, 13:07
Temat postu: butla francuska
witajcie koledzy jesli moge pomoc mam takowa w domu wpolsce ktora ciagle zabieram jak jade do szwajcari bo stamtad pare km, i mam francje wiec wymieniam na pelna .niestety z tymibutlami to jak wtyczkami do podlaczenia pradu co kraj to obyczaj trzeba byc zawsze przygotowany na nispodzianki przerzylem to wiec wiem.wiec moge koledze zaoferowac te butle na wymiane jedna polska tansza i francuska 13kg droga ok,30 euro narazie niewybieram sie w tamta strone bo dopiero wrocilem z pozdrowieniami witek :spoko
andi at - 2012-03-19, 20:53
Temat postu: Re: Niemieckie butle gazowe
Fenianek napisał/a:
Witam!

Mam takie mały problemik z butlami u mnie w Hymerze. Na stanie są dwie niemieckie butle, miałem nadzieje nabić je przed wyjazdem u mnie w Kutnie, ale nic nie mogę znaleźć. Myślicie, że nie będzie żadnego problemu z wymianą ich na nowe w Niemczech na stacji? Martwię się o to czy nie są za stare czy coś...

Pozdrawiam:)

ja to widze tak
1-montujesz zbiornik pod samochodem np50l--i tankujesz normalnie na stacji,gdzie maja taki gaz
2-jade np.do baumaxu i biore butle pelna(u nas kaucja za butle to 30e+gaz i wymieniam u nich pusta,a jak jade do domu to butle zdaje i nie ma problemu)

wictor - 2012-03-19, 21:37
Temat postu: butle za granica
tez tak uwazam punkt drugi najlepsze wyjscie kupic pelna uzyywac a przy wyjzdzie oddac tylko trzeba zachowac kwitek czego ja nie zrobilem idlatego zostala mita butla
artanek - 2012-03-21, 19:17

Ja dzisisiaj zrobiłem fotke mojej butli niemieckiej .Nie wiem własciwie co z nią zrobic .Niech leży może sie przydac .Mam nawet maszynke niemiecką dwupalnikową i do kompletu reduktor,Róznice między butlami są i widac je gółym okiem
miciurin - 2012-03-21, 20:33

Znalazłem na aledrogo taką przejściówkę do tankowania butli z pistoletu LPG
http://allegro.pl/przejsc...2194763817.html
Co o tym sądzicie, warto ? Ciekawe czy na stacji by zatankowali butlę gazową bo wydaje mi się, że nie bardzo :-/

Bürsti A572 - 2012-03-21, 20:36

Fenianek napisał/a:
A mogę liczyć na farta i wymienić Niemiecką butlę we Francji?

...poczytalem w niemieckim forum, na to wyglada, ze niemieckie butle nie mozna wymienic w Francji...ale uwazam dalej, jak bedziesz mial 2x butle po 11kg to wystarczy... :lol:

Thom - 2014-09-01, 20:00

W raz z nowym nabytkiem w moim posiadaniu znalazła się niemiecka (szara bez kołnierza) butla na gaz... normalna 11 kg ale czystego Propanu :szeroki_usmiech

Wszystkie sprzęty ładnie działają. Kratki i kominki bez nagaru i okopceń. Brak charakterystycznego "smrodku" podczas spalania!

Z racji że do granicy mam niedaleko zastanawia mnie czy nie warto użytkować właśnie niemieckich butli z czystym gazem (propanem)???

Wie ktoś ile kosztuje wymiana butli na pełną u naszych zachodnich sąsiadów?
Gdzie wymienić? Markety budowlane, stacje benzynowe tak jak u nas? :-/

Thom - 2014-09-01, 20:31

Trochę poszukałem i znalazłem :ok ... w markecie budowlanym cena takiej butli z czystym propanem kosztuje 17.35 euro (po kursie 4.2) czyli ok 73 pln...

Jak ktoś nie ma swojej na wymianę płaci kaucję w wysokości 35 euro z pustą butlę...

https://www.hornbach.de/s...10/artikel.html

zbyszekwoj - 2014-09-01, 20:36

Mam taką ale 5 kg. w Polsce nie wymienią.
Thom - 2014-09-01, 21:04

zbyszekwoj napisał/a:
w Polsce nie wymienią

a to wiadomo... podobnie jak polskiej butli w niemczech...

chodzi mi raczej o jakość gazu vs. dobra eksploatacja urządzeń w komperze :bigok

zbyszekwoj - 2014-09-01, 21:50

Ale jak zacznie popuszczać to nie poczujesz. :chacha2
DAKOTA - 2014-09-02, 06:21

nie kaucje ,tylko kupuje ,te flaszki sa "wlasnosciowe" i placisz 35 + cena gazu w srodku , a potem mozesz wymienic na pelna juz po cenie gazu czyli za te 18 euronow ,ale tez tylko teraz na zime cena wzrasta do okolo 21 euro , ale zdarzaja sie i promocje .

DAKOTA

Thom napisał/a:
Trochę poszukałem i znalazłem :ok ... w markecie budowlanym cena takiej butli z czystym propanem kosztuje 17.35 euro (po kursie 4.2) czyli ok 73 pln...

Jak ktoś nie ma swojej na wymianę płaci kaucję w wysokości 35 euro z pustą butlę...

https://www.hornbach.de/s...flasche/3629310
/artikel.html