| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Antena satelitarna SAMY 65
Irel - 2012-03-21, 08:57 Temat postu: Antena satelitarna SAMY 65 Może ktoś ma instrukcję obsługi anteny satelitarnej SAMY 65. Kupiłem niedawno używaną, ale niestety bez instrukcji, której poprzedni właściciel nie posiadał. Chciałbym się jeszcze dowiedzieć czy ta antena sama ustawia się po znalezieniu sygnału. Nigdy nie miałem takiego sprzętu i jest to dla mnie czarna magia.
aroo59 - 2012-03-21, 14:41
Według mojej wiedzy to trzeba dostroić ją ręcznie, sama składa się po uruchomieniu silnika.
koko - 2012-03-21, 15:44
Daj jakieś zdjęcia to pomożemy
piotr51 - 2012-03-21, 16:22
Tu jest opis tej anteny
http://allegro.pl/antena-...2178301537.html
gino - 2012-03-21, 16:34
w aukcji jest napisane ze...
Talerz podnosi się automatycznie a za pomocą urządzenia sterującego ustawia się ręcznie kierunek i kąt nachylenia anteny
Irel - 2012-03-21, 17:25
To jest własnie antena, która kupiłem. Po włączeniu zachowuje się tak jakby szukała sygnału ( obraca się dookoła własnej osi i samoczynnie w każdym cyklu ustawia kąt ustawienia lustra anteny). W jej podstawie znajdują się jakieś układy elektroniczne. Dołączony do anteny panel sterujący posiada układ do precyzyjnego dostrajania (można minimalnie zmieniać kąt nachylenia i obracać nią w lewo lub prawo). Na panelu sterującym są jeszcze trzy przyciski nie wiem do czego służące. Dlatego potrzebuję jakiejś instrukcji lub informacji od osób posiadających takie anteny, jak ją obsługiwać.
Zaradek - 2012-03-21, 18:31
Prawdopodobnie jest to antena niemieckiej firmy TEN HAAFT: Oyster samy 65
http://www.ten-haaft.de/e/produkte_samy.html
Instrukcja obsługi do nowszego modelu
http://www.ten-haaft.de/d...ion_05-2006.pdf
Proponuję wysłać maila z zapytaniem o instrukcję w formie pliku pdf do starszej wersji.
Pozdrawiam
Irel - 2012-03-21, 20:10
Dzięki za informację. Bardzo mi pomogła. Stawiam ( na razie wirtualne) piwko.
Zaradek - 2012-03-21, 22:19
Cieszę się, że trochę pomogłem. Dzięki za piwko
Nie zapomnij napisać tutaj o swoich sukcesach w montażu i ustawianiu.
Irel - 2012-03-23, 20:22
Dzięki pomocy forumowiczów mam pełne wyjaśnienie problemu o który pytałem. Po ustaleniu, że jest to antena firmy Ten Haft, która specjalizuje się w produkcji satelitarnych anten mobilnych, dotarłem do przedstawiciela tej firmy w Polsce. Jest to „Elkamp” (znany z naszego forum). W miłej korespondencji prowadzonej z tą firmą dowiedziałem się, że antena, którą zakupiłem jest urządzeniem analogowym, które jednak można przezbroić na system cyfrowy. Może to jednak wykonać tylko producent - konieczna jest wysyłka do Niemiec. Koszt takiej operacji wyniesie w sumie ok. 1500 € (trzeba dołożyć bądź wymienić wiele kosztownych komponentów). W moim przekonaniu wysoka cena wynika prawdopodobnie z tego, że nie jest to antena dla przeciętnego zjadacza chleba, tylko kamperowa, a więc dla ludzi z pieniędzmi. Końcowa kwota, którą musiałbym zapłacić za w pełni automatyczną antenę, wyniosłaby około 30% wartości przeciętnego używanego kampera. Montowanie tak drogiego gadżetu jest bezprzedmiotowe. Ponieważ antenę można ustawić z panelu manualnie, pozostanę przy tej opcji. Będzie to bardziej uciążliwe, ale znacznie tańsze.
Irel - 2012-03-23, 21:56
Może któryś z forumowiczów jest w stanie przezbroić takie urządzenie za przystępną cenę Przecież " Polak potrafi".
koko - 2012-03-24, 06:29
Skontaktuj się z P.Piotrem z Wrocławia z Firmy Nachtman tel jest podany w temacie antena satelitarna trochę poszukaj
Irel - 2012-03-24, 09:26
Przedstawię moje doświadczenia odnośnie szukania innych możliwości niż naprawa serwisowa. Komunikowałem się pocztą elektroniczną w kilkoma firmami zajmującymi się serwisowaniem, montażem i ustawianiem anten satelitarnych. W korespondencji pisałem, że jest to antena mobilna i podawałem jej typ oraz producenta. A teraz ciekawostka. Każda z otrzymanych odpowiedzi brzmiała podobnie-przyjedziemy do Pana i ustawimy antenę. Skłania mnie to do stwierdzenia, że ludzie którzy odpisywali na moją korespondencję, mają problemy odnośnie czytania prostych tekstów ze zrozumieniem. Oczywiście mógłbym skorzystać z oferowanej usługi, ale nie wiem czy ci monterzy mają na tyle czasu, aby podróżować ze mną i na każdym postoju ustawiać mi antenę.
WINNICZKI - 2012-03-24, 11:52
A moze chcieli stroić elektronikę,żeby reagowała na sygnał z danego satelity ,a nie kręcić ręcznie czaszą anteny. | Teurgus napisał/a: | | mają problemy odnośnie czytania prostych tekstów ze zrozumieniem | Teraz tylko pytanie kto ma problem z czytaniem tych tekstów
Irel - 2012-03-24, 15:25
Napisałem skrótowo i wyszło z tego niewielkie nieporozumienie. Oni nie chcieli stroić elektroniki, tylko ustawić antenę na odbiór sygnału.
MAWI - 2012-03-24, 15:33
Kolego Teurgus,ja temat anteny podobnej do twojej ,równiez taj firmy ,zajmowałem sie rok temu i ją rozgryzłem i działa super.Jesli masz pytania zadzwoń to Ci pomogę.
WINNICZKI - 2012-03-24, 18:29
Irel - 2012-03-24, 19:01
Stawiam MAWI piwko za udzieloną pomoc. Dzięki bardzo.
koko - 2012-03-27, 08:26
Winniczek większość twoich postów to obrona i reklama firmy Elkamp i już mnie to wkurza
jak chcesz to ja i Wiesiek Mawi opiszemy nasze kontakty z tą firmą w sprawie anten i a nie będzie to fajne.
Teurgus dobrze zrozumiałeś i nie przepraszaj Ważne że kasa się ostała.
WINNICZKI - 2012-03-27, 17:03
| koko napisał/a: | | Winniczek większość twoich postów to obrona i reklama firmy Elkamp i już mnie to wkurza | Wyluzuj kolego, nigdzie nie napisałem w tym temacie o Elcampie. Trudno reklamować firmę w której nie pracuje sie juz od dwóch lat. A jak uważasz ,ze należy przestrzec kolegów bo w danej firmie partolą robotę ,a nie robią uczciwie i zrobisz to z czystym sumieniem , to wal kolego z grubej rury. Przynajmniej nikt sie nie natnie na na naciągacza i ignoranta w danej dziedzinie tylko pójdzie do solidnego fachowca. Przecież TO forum po to właśnie jest ,żeby nie popełniać błędów popełnionych przez innych i nie topić kasy u oszustów, tylko sprawnie i tanio naprawiać nasze kamperki. A jak zepsuje Ci sie amerykański odkurzacz na wodę to ...ja zapraszam.Bo z tego żyję już od 17 lat. Elcamp był bardziej przygodą niż sposobem na życie. Ale to już osobny temat.
koko - 2012-03-28, 08:15
W tym temacie tylko komentowałeś autora i bezinteresowną pomoc kolegi
Ducaciak - 2012-03-28, 08:31
witajcie
ja byłem w Elcampie kilka razy m.in kupiłem tam markize.
i musze przyznać że to profesjonalny serwis i miła obsługa a ponadto ludzie którzy tam pracują naprawde interesują sie tym co robią.
ja byłem tam tylko kilka razy i byłem zadowolony z ich pracy, ale to tylko moja opinia.
ponadto ja nie mam campera za pół miliona tylko blaszaka za kilkanaście tysięcy a mimo to podeszli konkretnie do tematu - doradzili co i jak.
Argo - 2012-03-28, 08:54
| Ducaciak napisał/a: | | ja nie mam campera za pół miliona tylko blaszaka za kilkanaście tysięcy a mimo to podeszli konkretnie do tematu - doradzili co i jak. |
Koko, a tobie się mażą wspólne wyjazdy
koko - 2012-03-28, 11:27
Nie mażą tylko jeżdżę, na kompleksy nie ma rady
MAWI - 2012-03-28, 11:52
Niestety mam podobne zdanie o tej firmie co Konrad(KOKO).Nie che mi się na tan temat pisać.powiem tylko ,że dla mnie jak ktos ma AUTORYZACJĘ to do czegoś to zobowiązuje.Trudno mi nawet nazwać hurtownią ,bo co to za hurtownia co każe mi czekać na towar kilka dni,aż dowiozą z raihu.Potem tylko słona marża i klient załatwiony.Każdy wykonany telefon kończył sie ,że należy wymienić na nowe za 1500euro,nawet nikt nie spytał czy sprawdziłem bezpieczniki.Tyle z mojej strony.
I CHYBA NIE WAŻNE JAKIM I ZA ILE JEŻDŻĘ KAMPEREM,bo Polska to wolny kraj i każdy może o tym zdecydować jakie ma priorytety.
WINNICZKI - 2012-03-28, 17:00
No cóż wyjdzie ,że znowu ich bronię. Jak ja miałem wgląd na magazyn to średnio było 12500 pozycji,dostawa towaru raz na dwa tygodnie , a w sezonie co tydzień. Tak sie wydaje ,ale pierdółek w sprzecie kempingowym wraz z zabudową są tysiące,samych katalogów z częściami około cztery (firmy). Średni czas dostawy do klienta 3-7 dni,a często na drugi dzień. Co do fachowości serwisu ,no cóz nie będę piał peanów na ich cześć, jest duża rotacja ludzi,sprzęt typu anteny satelitarne z integrowane z samochodami to jednak nowość i ciężko o doświadczonego fachowca znającego sie na wszystkim. Podejrzewam , że to niejedna bolączka tej firmy. Ale jedno co mogę stwierdzić , że chłopaki naprawde starają się i zależy im na kliencie. A że czasem chęci większe od umiejętności....zbyt pięknie by to było jak by wszystko łatwo przychodziło. | koko napisał/a: | | W tym temacie tylko komentowałeś autora i bezinteresowną pomoc kolegi | I co zabolało Cię ,że sie ucieszyłem ,że po problemie. Jak dla mnie to co najmniej jest dziwne,zastanów się. Nie zawsze w prostym stwierdzeniu musi być zawarty jakiś podtekst. Ja sie po prostu ucieszyłem, i przez nieopatrzność pozwoliłem sobie to napisać ,co Cie( Koko) wyraźnie zdenerwowało. Widzę ,że nie zrozumieliśmy się,więc jeszcze raz powtórzę napisałem to bez podtekstów wyrażając szczerą radość. Myślę ,że to zakończy jakiekolwiek nieporozumienie ,których staram sie unikać.
koko - 2012-03-29, 09:17
Nieraz Chęci większe od umiejętności Chęci do oskubania klienta to oni mają największe.
Każda instrukcja obsługi jest teraz w internecie lecz nie anteny oyster (przedstawiciel Elkamp) oni za kilka kartek xero biorą 100zł przy okazji proponują wpisanie listy programów dla Cyfry+za 100zł gdy przywiozłem im tuner (byłem przy okazji w Krakowie)
za 30 minut zgłosiłem się po niego czekała na mnie faktura na 270zł gdy zaoponowałem powiedziałem że miałem propozycję za 100zł Powiedziano że propozycje dawał pracownik
który się nie zna i jeśli ja nie zapłacę to oni obciążą jego pozostałą kwotą
Twoje posty chwalące firmę i P. Wojtka robią się niesmaczne. Ja i Mawi mamy z tą firmą
w sprawie anten doświadczenia NEGATYWNE Sprowokowałeś mnie do tego Postu Jeśli się ma przedstawicielstwo to Musi się mieć fachowców a autor dobrze rozumie co pisze i co czyta i szyderstwa z twojej strony są równierz niesmaczne SKOŃCZYŁEM
P.S.Znam Firmy bardziej Fachowe i oferujące ceny NORMALNE
DI STEFANO - 2012-03-29, 12:07
Rzadko -ostatnio-wypowiadam się w sporach stron,postanowiłem zrobić wyjątek.
Nie będę opisywał moich "przygód" z ELCAMPEM z instalacją i naprawą gwarancyjną anteny OYSTER 80 w latach 2009 -2011 r.fachowości,terminowości w realizacji napraw gwarancyjnych wykonywanych przez niektórych pracowników.
Wystarczającym będzie fakt,że w załatwieniu przedłużającej się naprawy gwarancyjnej zmuszony zostałem do telefonicznej interwencji u Naczelnego Wodza firmy,ale i to nie pomogło.
Dopiero osobisty "pilotaż"naprawy przez p.Wojtka doprowadził do finalizacji naprawy.
Do dziś nie mam pisemnej odpowiedzi pracowników Serwisu ELCAMPA czy gwarancja na antenę przedłużona została o ok.1 rok tj o łączny czas naprawy anteny przez Serwis ELCAMPA.
Tak więc przyłączam się do oceny wyrażonej przez Koko,choć nie w całości.
Pan Wojciech to supergościu,bo gdyby nie on zakupiona przezemnie w ELCAMPIE nowa antena leżałaby jeszcze w serwisie tej firmy (na naprawie gwarancyjnej) a ja oglądałbym telewizję poprzez antenkę typu KORONA.
pozdrawiam
Stefan
MAWI - 2012-03-29, 15:10
Wątek sie rozciąga .U mnie zamiast 1500euro na nowy dekoder ,(wystarczyło podłączyć w szereg inny dekoder obojętnie jaki)Sprawa u nich trwała 3 miesiące.Tysiąc telefonów.Podłączyłem TELEWIZJE NA KARTE I działa pięknie za .Nie mówcie mi ,że automatyczne anteny to dla tej firmy nowość i że brak do nich fachowców,bo moja ma nabity 1999rok prod.Był czas się poduczyć.
koko - 2012-03-29, 17:33
Wojtek to jest tak że oni produkują sammy bez dekodera tylko z pozycjonerem a visjon
z dekoderem do pierwszej musisz mieć własny dekoder a do drugiej tylko kartę
MAWI - 2012-03-29, 17:51
Teraz to i ja na ten temat wiem chyba wszystko.Ale ile to kosztowało nerw.uzyskać cokolwiek nawet sam schemat ,było niemożliwe bo"tajemnica".W dziedzinie tej anteny mogę uważać się za eksperta,szkoda ,że doszedłem do tego sam.
WINNICZKI - 2012-03-29, 18:03
Teraz sprawa jest wyjaśniona do końca. Na pewno anteny u nich montował nie będę. Dziękuję za przestrogę. Teraz ja też już temat skończyłem.
Komplecik - 2012-03-29, 21:39
MAWI też mam taką antenę czy jak bym chciał uruchomić mogę zadzwonić?, miałem włoski dekoder i nie paliło mi się bardzo za TV,ale jak już jest na dachu to można by coś z tym zrobić aaaaaaaaa oczywiście w realu stawiam i nie tylko
MAWI - 2012-03-30, 06:40
Dzwoń bez problemu.telefon masz w awatarze.
Komplecik - 2012-03-30, 06:59
zadzwonie lub poprosze w Poznaniu to zerkniemy na to ustroństwo
MAWI - 2012-03-30, 07:35
Jasne.Pomogę na pewno.
jedrek49 - 2012-05-23, 13:19
witam
Ja tez mam problem z podlaczenie tej anteny ,Pozycjoner dobrze dziala ,ustawi talerz dobrze na na 2 satelity ale nie odbiera polskich kanalow ,jak podlaczyc dekoder Polsatu do pozycjoniera ,ktory tez jest dekoderem ale niemieckim
Teraz pytanie czy moge zadzwonic do Ciebie i w jakich godzinach
PS wyslalem na PW zdjecia dekodera
Pozdrawiam jedrek49
MAWI - 2012-05-24, 09:32
Jędrek najlepiej zadzwoń.To Ci wyjaśnię.Zdjęcie nie doszło
Komplecik - 2012-06-24, 13:29
Wielkie dzięki za pomoc MAWI działa jak talala,poszło piffko a w realu cuś na ząb pozdrawiam
MAWI - 2012-06-24, 20:57
Super,cieszę się .
jedrek49 - 2012-06-28, 08:34
Witam
Dziekuje MAWI za instrukcje podlaczenia TVsat
tyle kombinowalem sam i nie wyszlo a teraz po instrukcji dziala wszystko ok
Dzieki sliczne
Pozdrowienia
jedrek49
MAWI - 2012-06-28, 10:27
Proszę
dziwaczek - 2017-09-24, 14:33
Ja mam prośbę do MAWI odnośnie takiej samej chyba anteny - nie mogę jej uruchomić, spiłem kable ta czarna skrzyneczka ruszyła na TV pokazały się jakieś kanały menu itp - mogę to zmieniać pilotem - tylko antena się nie uruchamia - ani drgnie, możliwe że jest jakoś zablokowana?
Opisałem to w wątku:
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=28578
Prosiłbym o pomoc
MAWI - 2017-09-24, 16:28
Boję się o efekty .Czy nie za stary system Od tej pory sporo sie w tej dziedzinie pozmieniało. Ale dzwoń.
|
|