Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Sposób na sprawdzenie szczelności.

Socale - 2012-03-21, 10:50
Temat postu: Sposób na sprawdzenie szczelności.
Witajcie.
Mój kamperek choć suchy stoi w stodole, to nie mam pewności czy dach i połączenia ścian ma na 100% szczelne.
Zamierzam to sprawdzić ale i pewny sposób nie przychodzi mi do głowy.
Jedno co wymyśliłem, to pozapychanie szmatami wszelkich wentylacji i otworów i "wpuszczanie" do wnętrza wydechu z ODKURZACZA.
Mam nadzieję że wytworzy to wystarczające nadciśnienie, by na zewnątrz i na dachu za pomocą obfitej piany/wody mydlanej lub innego środka, ew. nieszczelności wykryć.
Co wy na to?

jarekzpolski - 2012-03-21, 11:36
Temat postu: Re: Sposób na sprawdzenie szczelności.
WojtEwa napisał/a:
....pozapychanie szmatami wszelkich wentylacji i otworów...

To niewykonalne.

Może poszukaj slipu w okolicy i wjedź pod wodę. Obserwuj uważnie unoszące sie bąbelki... :mrgreen: (przepraszam, nie mogłem się powstrzymać :ok )

A tak poważniej:
zadzwoń, może zdradzą Ci jak to robią (4 pozycja od góry). Stawiam że to oględziny. Tylko trzeba wiedzieć gdzie szukać.

klik

kaimar - 2012-03-21, 12:14

WojtEwa napisał/a:
Mam nadzieję że wytworzy to wystarczające nadciśnienie, by na zewnątrz i na dachu za pomocą obfitej piany/wody mydlanej lub innego środka, ew. nieszczelności wykryć.
Co wy na to?

Wszystkie tego rodzaju pomysły są bezsensowne.
Żadne dmuchanie i polewanie.
To nie dziury na wylot są problemem a małe szczeliny przez które woda jest podciągana kapilarnie.
Do badania szczelności zabudowy służą specjalne mierniki wilgotności mierzące stopień zawilgocenia elementów drewnianych.
Każdy porządny serwis kamperów dysponuje takim urządzeniem i może wykonać badanie.

Socale - 2012-03-21, 20:17

Rozumiem. Czyli nie ma sensu szukać dziury w całym i lepiej zająć się czymś bardziej kampożytecznym :)
OldPiernik - 2012-03-21, 20:56

A pamiętacie, jak sprawdzano szczelność pojazdów japońskich?
W trakcie badań zamykano na noc w aucie kota. Przy zamkniętych wszystkich nawiewach, drzwiach, szybach itp - jak rano był martwy z powodu braku powietrza to auto było szczelne.
A samochodów produkowanych w Polsce?
W trakcie badań zamykano na noc w aucie kota. Przy zamkniętych wszystkich nawiewach, drzwiach, szybach itp jak rano kot był w aucie to auto było szczelne :mrgreen:

Przepraszam, ale też nie mogłem się powstrzymać. :spoko

maszakow - 2012-03-21, 21:21

Amerykanie na etapie konstrukcji wprowadzaja swoje przyczepy kempingowe do deszczowni - a ta pyli wodę przez ileś tam czasu - potem się wchodzi i szuka przecieków.
na etapie gotowego kamperka awykonalne - no chyba że mamy deszczową pogodę a tenże stoi pod chmurką :)

arrtur - 2012-03-21, 22:01

kaimar napisał/a:
badania szczelności zabudowy służą specjalne mierniki wilgotności mierzące stopień zawilgocenia elementów drewnianych.
Każdy porządny serwis kamperów dysponuje takim urządzeniem i może wykonać badanie.

mozesz przyblizyc technologie?
jaki to jest wilgotnosciomierz i jak dokonuje sie pomiaru?
czy sa wilgotnosciomierze, ktore (cos jak elektroniczne mierniki lakieru) nie wymagaja robienia dziury, a wlasciwie naklucia drewna?
jesli nie, to gdzie, ile i jak robisz naklucia, (i kto na nie pozwala)
i od jakich wartosci kamper jest nieszczelny
i wartosci czego - plyty?, konstrukcji? jak gleboko nalezy dokonac pomiaru
jak mierzy sie kampery, ktore nie maja szkieletu drewnianego?
Jak zmierzyc 5cio letni samochod?

To nie sa pytania zaczepno/sarkastyczne choc moga tak brzmiec, pytam powaznie.
Nie znam sposobu zeby zrobic to inaczej niz "umownie" na wyczucie w newralgicznych miejscach, ktore nie koniecznie musza byc wyznaczniekiem przecieku/braku przecieku. Jesli taki sposob jest, przemyslany, systemowy to chcialbym go poznac.

Dzieki

Aulos - 2012-03-21, 22:42

jarekzpolski napisał/a:
A tak poważniej:
zadzwoń, może zdradzą Ci jak to robią (4 pozycja od góry). Stawiam że to oględziny. Tylko trzeba wiedzieć gdzie szukać.

Kontrola szczelności nadbudowy
przyczepa 139 zł
samochód campingowy 300 zł

Ta sama operacja w kamperze to 216% ceny usługi w przyczepie. :shock:
Czy technologia aż tak bardzo różni się w tych dwóch typach pojazdów?
Co tłumaczy aż taką rozbieżność cenową, poza zasadą: "Skoro stać Cię na kampera, to płać"? :gwm

Tadeusz - 2012-03-22, 06:25

Aulos napisał/a:
Ta sama operacja w kamperze to 216% ceny usługi w przyczepie.
Czy technologia aż tak bardzo różni się w tych dwóch typach pojazdów?
Co tłumaczy aż taką rozbieżność cenową, poza zasadą: "Skoro stać Cię na kampera, to płać"?

"Skoro stać Cię na kampera, to płać"? - pytanie i odpowiedź - dwa w jednym. :ok

:spoko

kaimar - 2012-03-22, 16:22

arrtur napisał/a:
aki to jest wilgotnosciomierz i jak dokonuje sie pomiaru?
czy sa wilgotnosciomierze, ktore (cos jak elektroniczne mierniki lakieru) nie wymagaja robienia dziury, a wlasciwie naklucia drewna?
jesli nie, to gdzie, ile i jak robisz naklucia, (i kto na nie pozwala)
i od jakich wartosci kamper jest nieszczelny
i wartosci czego - plyty?, konstrukcji? jak gleboko nalezy dokonac pomiaru
jak mierzy sie kampery, ktore nie maja szkieletu drewnianego?
Jak zmierzyc 5cio letni samochod?

Pomiar jest bezinwazyjny na zasadzie indukcyjnej - nie wymaga nakłucia.
Pomiar dokonywany jest do głębokości około 2 centymetrów.
Jest wyświetlacz procentowy, słupek diodowy zmieniający kolor z zielonego przez zółty do czerwonego oraz sygnał akustyczny którego dźwięk zmienia się przy podwyższonej wilgotności.
W kamperach bez szkieletu drewnianego jest tak samo - zawilgoceniu ulega sklejka oraz materiał izolacyjny.
Co do różnicy cen w pomiarach kamperów i przyczep - pomiary kampera ze względu na bardziej skomplikowaną budowę są bardziej pracochłonne.

prezes1960 - 2012-03-22, 16:46

arrtur, może ten link pomoże Tobie ,domyślam się że przydał by się przy kupnie następnego kamperka do odbudowy :bigok http://www.tramex.ie/Our_...x?SID=8&SSID=60 :spoko
Ten drugi link pokazuje jak wygląda pomiar"domku" http://www.caravans.net/techniek/vochtmeting.php

arrtur - 2012-03-22, 22:28

kaimar napisał/a:
Jest wyświetlacz procentowy, słupek diodowy zmieniający kolor z zielonego przez zółty do czerwonego oraz sygnał akustyczny którego dźwięk zmienia się przy podwyższonej wilgotności.

Wszystko jasne, kwestia urzadzenia

Jeszcze chcialem zapytac, od jakiej wartosci procentowej (czy na wyswietlaczu procentowym podana jest wartosc czy poprostu kolor odpowiada widelkom), i ew czego - sklejka, drewno, styropian jesli da sie to traktowac osobno skoro inaczej reaguja na wode - uznajesz, ze kamper jest mokry tzn ma/mial przeciek?

Poza konkretem tzn kiedy jest zle, chcialbym wiedziec ile pary moze byc skumulowane w scianie jako norma.

pozdr

kaimar - 2012-03-23, 00:13

W warunkach warsztatowych szuka się nieszczelności a nie bawi w analizy. Miejsce zawilgocenia w wyniku nieszczelności jest wyraźnie "widoczne" na mierniku.
Trochę zamieszania jest przy badaniu kamperów pewnych firm w których zamiast listew konstrukcyjnych do montażu mebli na ścianie są wklejane pomiędzy sklejkę a styropian kawałki cienkiej blachy.
Dokładne pomiary są możliwe tylko miernikiem igłowym.

gino - 2012-03-23, 05:59

a jakby napełnić kamperka wodą..i patrzec czy, i ewentualnie którędy wycieka :-P
shakin dudi - 2014-02-23, 01:10

Ktoś sie orientuje jaką wartość procentową można uznać za zadowalającą? szukam auta dla siebie i myślę kupić takie urządzenie
aroo59 - 2014-02-23, 10:29

Wartość max 40% , wyższa szkodzi na "podroby". :lol:
shakin dudi - 2014-02-23, 12:18

Dziękuję
salut - 2014-02-23, 12:48

Chyba nie o tych procentach rozmawiacie. :)
:spoko :spoko

shakin dudi - 2014-02-23, 13:47

Te o których myślisz Salut też są fajne :wyszczerzony:
McGali - 2014-02-23, 20:07
Temat postu: Re: Sposób na sprawdzenie szczelności.
Socale napisał/a:
Witajcie.
Mój kamperek choć suchy stoi w stodole, to nie mam pewności czy dach i połączenia ścian ma na 100% szczelne.
Zamierzam to sprawdzić ale i pewny sposób nie przychodzi mi do głowy.
Jedno co wymyśliłem, to pozapychanie szmatami wszelkich wentylacji i otworów i "wpuszczanie" do wnętrza wydechu z ODKURZACZA.
Co wy na to?

Do sprawdzenia szczelności pojazdów wykorzystuje się wytwornicy dymu i nie jest to jakaś tajemnica :)

Bazylek21 - 2015-09-30, 19:56

kaimar napisał/a:

Do badania szczelności zabudowy służą specjalne mierniki wilgotności mierzące stopień zawilgocenia elementów drewnianych.

Robił ktoś takie badanie, macie jakieś doświadczenia który serwis to dobrze zrobi?
Może warto byłoby się skusić i zapobiegać niż później leczyć :gwm

Bronek - 2015-09-30, 20:21

Pomyśleliście o odwrotnej metodzie?????
TAK po ciśnieniem , ale takim fest, dymu napuścić

Pod słońce będzie widać

Żart nie żart?

Potem sie wywietrzy, przez zimę :idea: :wyszczerzony:

Bazylek21 - 2015-09-30, 20:43

Bronek napisał/a:

Pod słońce będzie widać

:

idzie jesień słońca coraz mniej

Andrzej 73 - 2015-09-30, 21:19

Bronek napisał/a:

To chyba test dla kamperów powracających z frontu ukraińsko-ruskiego z dziurami po pociskach. :lol:
:spoko

Bronek - 2015-09-30, 21:23

Test szczelności......
To tylko z nazwy chyba

Raczej test badanie skutków nieszczelnoci ewentualnej.

Bazylek21 - 2015-10-01, 19:16

Bronek napisał/a:
Test szczelności......
To tylko z nazwy chyba

Raczej test badanie skutków nieszczelnoci ewentualnej.

no masz racje ale wyłapanie nieszczelności w początkowej fazie a nie kiedy masz ścianę do wymiany...

Bronek - 2015-10-01, 19:31

Racja, dlatego warto sobie nabyć tester. To dla mających wątpliwości.

Ja włażę na dach, przecieram spoiny i patrzę. Nawet na wszelki słuczaj ,zaprawiłem sikaflexem kilka miejsc.

Paskudnie wyszło, ale mam to...... :-P

Socale - 2015-10-01, 20:10

Bronek napisał/a:
Pomyśleliście o odwrotnej metodzie?????
...

Aż się kamper jak balon nadyma, a jak się dyma sztachem nadyma, to pitolnie jak puszka z karbidem i nic z testu.
:haha:

Bronek - 2015-10-01, 20:24

:kwiatek :kwiatek :kwiatek :kwiatek :kwiatek

Warto wtedy być w środku :kwiatek zioło to zioło

Bazylek21 - 2016-02-27, 21:35

Coś mnie ciągnie zrobić ten test szczelności zabudowy, zastanawiał się tylko gdzie, kto zrobi mi to solidnie.
Macie może jakieś doświadczenia z firmami które taki test wykonują w Małopolsce lub bliskiej okolicy.

Bazylek21 - 2016-03-13, 10:12

Jestem po badaniu nie było tak źle a nawet jest dobrze :lol:
jakby ktoś był zainteresowany to ceny tego badania wahają się od 80 - 350zł zależnie od warsztatu, są też warsztaty które nie wykonują tego typu badania i proponują ocenę stanu zabudowy organoleptycznie, ewentualnie wymianę wszystkich uszczelnień na nowe, co imho ma swoje zalety ale ma też jedną wadę - cena!!
Cała zabudowa miejsce w miejsce została sprawdzona czujnikiem bezinwazyjnym jedynie miejsca w których było podejrzenie zawilgocenia zostały nakłute.
Wynik pozytywny z czego się bardzo cieszę.

Darson - 2021-12-20, 19:48

w wielu ogłoszeniach w Norwegii, szczególnie gdy sprzedaje jakiś salon samochodowy (chociaż nie tylko) często można znaleźć opis, gdzie jest wilgoć i taki schemat ...

U nas jeszcze trzeba poczekać na taką kulturę i - nie czarujmy się - uczciwość sprzedających