| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Sposób na sprawdzenie szczelności.
Socale - 2012-03-21, 10:50 Temat postu: Sposób na sprawdzenie szczelności. Witajcie.
Mój kamperek choć suchy stoi w stodole, to nie mam pewności czy dach i połączenia ścian ma na 100% szczelne.
Zamierzam to sprawdzić ale i pewny sposób nie przychodzi mi do głowy.
Jedno co wymyśliłem, to pozapychanie szmatami wszelkich wentylacji i otworów i "wpuszczanie" do wnętrza wydechu z ODKURZACZA.
Mam nadzieję że wytworzy to wystarczające nadciśnienie, by na zewnątrz i na dachu za pomocą obfitej piany/wody mydlanej lub innego środka, ew. nieszczelności wykryć.
Co wy na to?
jarekzpolski - 2012-03-21, 11:36 Temat postu: Re: Sposób na sprawdzenie szczelności.
| WojtEwa napisał/a: | | ....pozapychanie szmatami wszelkich wentylacji i otworów... |
To niewykonalne.
Może poszukaj slipu w okolicy i wjedź pod wodę. Obserwuj uważnie unoszące sie bąbelki... (przepraszam, nie mogłem się powstrzymać )
A tak poważniej:
zadzwoń, może zdradzą Ci jak to robią (4 pozycja od góry). Stawiam że to oględziny. Tylko trzeba wiedzieć gdzie szukać.
klik
kaimar - 2012-03-21, 12:14
| WojtEwa napisał/a: | Mam nadzieję że wytworzy to wystarczające nadciśnienie, by na zewnątrz i na dachu za pomocą obfitej piany/wody mydlanej lub innego środka, ew. nieszczelności wykryć.
Co wy na to? |
Wszystkie tego rodzaju pomysły są bezsensowne.
Żadne dmuchanie i polewanie.
To nie dziury na wylot są problemem a małe szczeliny przez które woda jest podciągana kapilarnie.
Do badania szczelności zabudowy służą specjalne mierniki wilgotności mierzące stopień zawilgocenia elementów drewnianych.
Każdy porządny serwis kamperów dysponuje takim urządzeniem i może wykonać badanie.
Socale - 2012-03-21, 20:17
Rozumiem. Czyli nie ma sensu szukać dziury w całym i lepiej zająć się czymś bardziej kampożytecznym
OldPiernik - 2012-03-21, 20:56
A pamiętacie, jak sprawdzano szczelność pojazdów japońskich?
W trakcie badań zamykano na noc w aucie kota. Przy zamkniętych wszystkich nawiewach, drzwiach, szybach itp - jak rano był martwy z powodu braku powietrza to auto było szczelne.
A samochodów produkowanych w Polsce?
W trakcie badań zamykano na noc w aucie kota. Przy zamkniętych wszystkich nawiewach, drzwiach, szybach itp jak rano kot był w aucie to auto było szczelne
Przepraszam, ale też nie mogłem się powstrzymać.
maszakow - 2012-03-21, 21:21
Amerykanie na etapie konstrukcji wprowadzaja swoje przyczepy kempingowe do deszczowni - a ta pyli wodę przez ileś tam czasu - potem się wchodzi i szuka przecieków.
na etapie gotowego kamperka awykonalne - no chyba że mamy deszczową pogodę a tenże stoi pod chmurką
arrtur - 2012-03-21, 22:01
| kaimar napisał/a: | badania szczelności zabudowy służą specjalne mierniki wilgotności mierzące stopień zawilgocenia elementów drewnianych.
Każdy porządny serwis kamperów dysponuje takim urządzeniem i może wykonać badanie. |
mozesz przyblizyc technologie?
jaki to jest wilgotnosciomierz i jak dokonuje sie pomiaru?
czy sa wilgotnosciomierze, ktore (cos jak elektroniczne mierniki lakieru) nie wymagaja robienia dziury, a wlasciwie naklucia drewna?
jesli nie, to gdzie, ile i jak robisz naklucia, (i kto na nie pozwala)
i od jakich wartosci kamper jest nieszczelny
i wartosci czego - plyty?, konstrukcji? jak gleboko nalezy dokonac pomiaru
jak mierzy sie kampery, ktore nie maja szkieletu drewnianego?
Jak zmierzyc 5cio letni samochod?
To nie sa pytania zaczepno/sarkastyczne choc moga tak brzmiec, pytam powaznie.
Nie znam sposobu zeby zrobic to inaczej niz "umownie" na wyczucie w newralgicznych miejscach, ktore nie koniecznie musza byc wyznaczniekiem przecieku/braku przecieku. Jesli taki sposob jest, przemyslany, systemowy to chcialbym go poznac.
Dzieki
Aulos - 2012-03-21, 22:42
| jarekzpolski napisał/a: | A tak poważniej:
zadzwoń, może zdradzą Ci jak to robią (4 pozycja od góry). Stawiam że to oględziny. Tylko trzeba wiedzieć gdzie szukać. |
Kontrola szczelności nadbudowy
przyczepa 139 zł
samochód campingowy 300 zł
Ta sama operacja w kamperze to 216% ceny usługi w przyczepie.
Czy technologia aż tak bardzo różni się w tych dwóch typach pojazdów?
Co tłumaczy aż taką rozbieżność cenową, poza zasadą: "Skoro stać Cię na kampera, to płać"?
Tadeusz - 2012-03-22, 06:25
| Aulos napisał/a: | Ta sama operacja w kamperze to 216% ceny usługi w przyczepie.
Czy technologia aż tak bardzo różni się w tych dwóch typach pojazdów?
Co tłumaczy aż taką rozbieżność cenową, poza zasadą: "Skoro stać Cię na kampera, to płać"? |
"Skoro stać Cię na kampera, to płać"? - pytanie i odpowiedź - dwa w jednym.
kaimar - 2012-03-22, 16:22
| arrtur napisał/a: | aki to jest wilgotnosciomierz i jak dokonuje sie pomiaru?
czy sa wilgotnosciomierze, ktore (cos jak elektroniczne mierniki lakieru) nie wymagaja robienia dziury, a wlasciwie naklucia drewna?
jesli nie, to gdzie, ile i jak robisz naklucia, (i kto na nie pozwala)
i od jakich wartosci kamper jest nieszczelny
i wartosci czego - plyty?, konstrukcji? jak gleboko nalezy dokonac pomiaru
jak mierzy sie kampery, ktore nie maja szkieletu drewnianego?
Jak zmierzyc 5cio letni samochod? |
Pomiar jest bezinwazyjny na zasadzie indukcyjnej - nie wymaga nakłucia.
Pomiar dokonywany jest do głębokości około 2 centymetrów.
Jest wyświetlacz procentowy, słupek diodowy zmieniający kolor z zielonego przez zółty do czerwonego oraz sygnał akustyczny którego dźwięk zmienia się przy podwyższonej wilgotności.
W kamperach bez szkieletu drewnianego jest tak samo - zawilgoceniu ulega sklejka oraz materiał izolacyjny.
Co do różnicy cen w pomiarach kamperów i przyczep - pomiary kampera ze względu na bardziej skomplikowaną budowę są bardziej pracochłonne.
prezes1960 - 2012-03-22, 16:46
arrtur, może ten link pomoże Tobie ,domyślam się że przydał by się przy kupnie następnego kamperka do odbudowy http://www.tramex.ie/Our_...x?SID=8&SSID=60
Ten drugi link pokazuje jak wygląda pomiar"domku" http://www.caravans.net/techniek/vochtmeting.php
arrtur - 2012-03-22, 22:28
| kaimar napisał/a: | | Jest wyświetlacz procentowy, słupek diodowy zmieniający kolor z zielonego przez zółty do czerwonego oraz sygnał akustyczny którego dźwięk zmienia się przy podwyższonej wilgotności. |
Wszystko jasne, kwestia urzadzenia
Jeszcze chcialem zapytac, od jakiej wartosci procentowej (czy na wyswietlaczu procentowym podana jest wartosc czy poprostu kolor odpowiada widelkom), i ew czego - sklejka, drewno, styropian jesli da sie to traktowac osobno skoro inaczej reaguja na wode - uznajesz, ze kamper jest mokry tzn ma/mial przeciek?
Poza konkretem tzn kiedy jest zle, chcialbym wiedziec ile pary moze byc skumulowane w scianie jako norma.
pozdr
kaimar - 2012-03-23, 00:13
W warunkach warsztatowych szuka się nieszczelności a nie bawi w analizy. Miejsce zawilgocenia w wyniku nieszczelności jest wyraźnie "widoczne" na mierniku.
Trochę zamieszania jest przy badaniu kamperów pewnych firm w których zamiast listew konstrukcyjnych do montażu mebli na ścianie są wklejane pomiędzy sklejkę a styropian kawałki cienkiej blachy.
Dokładne pomiary są możliwe tylko miernikiem igłowym.
gino - 2012-03-23, 05:59
a jakby napełnić kamperka wodą..i patrzec czy, i ewentualnie którędy wycieka
shakin dudi - 2014-02-23, 01:10
Ktoś sie orientuje jaką wartość procentową można uznać za zadowalającą? szukam auta dla siebie i myślę kupić takie urządzenie
aroo59 - 2014-02-23, 10:29
Wartość max 40% , wyższa szkodzi na "podroby".
shakin dudi - 2014-02-23, 12:18
Dziękuję
salut - 2014-02-23, 12:48
Chyba nie o tych procentach rozmawiacie.
shakin dudi - 2014-02-23, 13:47
Te o których myślisz Salut też są fajne
McGali - 2014-02-23, 20:07 Temat postu: Re: Sposób na sprawdzenie szczelności.
| Socale napisał/a: | Witajcie.
Mój kamperek choć suchy stoi w stodole, to nie mam pewności czy dach i połączenia ścian ma na 100% szczelne.
Zamierzam to sprawdzić ale i pewny sposób nie przychodzi mi do głowy.
Jedno co wymyśliłem, to pozapychanie szmatami wszelkich wentylacji i otworów i "wpuszczanie" do wnętrza wydechu z ODKURZACZA.
Mam nadzieję że wytworzy to wystarczające nadciśnienie, by na zewnątrz i na dachu za pomocą obfitej piany/wody mydlanej lub innego środka, ew. nieszczelności wykryć.
Co wy na to? |
Do sprawdzenia szczelności pojazdów wykorzystuje się wytwornicy dymu i nie jest to jakaś tajemnica
Bazylek21 - 2015-09-30, 19:56
| kaimar napisał/a: |
Do badania szczelności zabudowy służą specjalne mierniki wilgotności mierzące stopień zawilgocenia elementów drewnianych.
Każdy porządny serwis kamperów dysponuje takim urządzeniem i może wykonać badanie. |
Robił ktoś takie badanie, macie jakieś doświadczenia który serwis to dobrze zrobi?
Może warto byłoby się skusić i zapobiegać niż później leczyć
Bronek - 2015-09-30, 20:21
Pomyśleliście o odwrotnej metodzie?????
TAK po ciśnieniem , ale takim fest, dymu napuścić
Pod słońce będzie widać
Żart nie żart?
Potem sie wywietrzy, przez zimę
Bazylek21 - 2015-09-30, 20:43
| Bronek napisał/a: |
Pod słońce będzie widać
: |
idzie jesień słońca coraz mniej
Andrzej 73 - 2015-09-30, 21:19
| Bronek napisał/a: | | TAK po ciśnieniem , ale takim fest, dymu napuścić |
To chyba test dla kamperów powracających z frontu ukraińsko-ruskiego z dziurami po pociskach.
Bronek - 2015-09-30, 21:23
Test szczelności......
To tylko z nazwy chyba
Raczej test badanie skutków nieszczelnoci ewentualnej.
Bazylek21 - 2015-10-01, 19:16
| Bronek napisał/a: | Test szczelności......
To tylko z nazwy chyba
Raczej test badanie skutków nieszczelnoci ewentualnej. |
no masz racje ale wyłapanie nieszczelności w początkowej fazie a nie kiedy masz ścianę do wymiany...
Bronek - 2015-10-01, 19:31
Racja, dlatego warto sobie nabyć tester. To dla mających wątpliwości.
Ja włażę na dach, przecieram spoiny i patrzę. Nawet na wszelki słuczaj ,zaprawiłem sikaflexem kilka miejsc.
Paskudnie wyszło, ale mam to......
Socale - 2015-10-01, 20:10
| Bronek napisał/a: | Pomyśleliście o odwrotnej metodzie?????
TAK po ciśnieniem , ale takim fest, dymu napuścić
... |
Aż się kamper jak balon nadyma, a jak się dyma sztachem nadyma, to pitolnie jak puszka z karbidem i nic z testu.
Bronek - 2015-10-01, 20:24
Warto wtedy być w środku zioło to zioło
Bazylek21 - 2016-02-27, 21:35
Coś mnie ciągnie zrobić ten test szczelności zabudowy, zastanawiał się tylko gdzie, kto zrobi mi to solidnie.
Macie może jakieś doświadczenia z firmami które taki test wykonują w Małopolsce lub bliskiej okolicy.
Bazylek21 - 2016-03-13, 10:12
Jestem po badaniu nie było tak źle a nawet jest dobrze
jakby ktoś był zainteresowany to ceny tego badania wahają się od 80 - 350zł zależnie od warsztatu, są też warsztaty które nie wykonują tego typu badania i proponują ocenę stanu zabudowy organoleptycznie, ewentualnie wymianę wszystkich uszczelnień na nowe, co imho ma swoje zalety ale ma też jedną wadę - cena!!
Cała zabudowa miejsce w miejsce została sprawdzona czujnikiem bezinwazyjnym jedynie miejsca w których było podejrzenie zawilgocenia zostały nakłute.
Wynik pozytywny z czego się bardzo cieszę.
Darson - 2021-12-20, 19:48
w wielu ogłoszeniach w Norwegii, szczególnie gdy sprzedaje jakiś salon samochodowy (chociaż nie tylko) często można znaleźć opis, gdzie jest wilgoć i taki schemat ...
U nas jeszcze trzeba poczekać na taką kulturę i - nie czarujmy się - uczciwość sprzedających
|
|