Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Porady dla kupujących kampera - Przymierzam się do zakupu kampera.

marmur - 2012-03-25, 21:07
Temat postu: Przymierzam się do zakupu kampera.
Po blisko 30 latach doświadczeń z przyczepą postanowiłem spróbować przygody z kamperem.
Gdy kupowałem ostatnią przyczepkę to dokładnie wiedziałem czego szukam i znalazłem ją w miarę szybko.
Kamper to nieco inne wyzwanie więc spytam bardziej doświadczonych.

Założenia:
-dla dwóch osób w średnim wieku
-kwota którą dysponuję to 15-20 tys + 5 tys na ewentualne dostosowanie dla potrzeb własnych.
- mobilny, planowany przebieg roczny 15-20 tys km.

Pierwsze przymiarki to VW T4 Westfalia, ale odnoszę wrażenie, że to może być ciut za mało.
Pytanie brzmi: czy w ramach posiadanych środków jestem w stanie kupić coś rozsądnego?

Mikołaj - 2012-03-25, 21:29

To raczej spore wyzwanie, za te peniądze bedzie cos wsłuzonego i napewno nie bez wad ... czyli lata 80- te, ewentulanie cos młodszego uszkodzonego co trudno naprawić ...
Pzeglądac trzeba oferty allegro ... i szukać suchego pojazdu bo grzyba moim skromnym zdaniem nie da sie wyplemić a bez udogodnień jechać da rade ...

WINNICZKI - 2012-03-25, 21:34

Jesienią chciałem sprzedać swojego. Bedzie okazja to oglądniesz sobie.Może na jesień znowu będę myślał o sprzedaży. Na razie idzie sezon więc trzeba korzystać ,zwłaszcza ,że jest wszystko sprawne. Moja cena to 28 000.
marmur - 2012-03-25, 21:48

Propozycja być może jest ciekawa. Kupować będę raczej jesienią a tegoroczną Skandynawię objedziemy jeszcze z przyczepką (vide: http://forum.karawaning.p...andynawia-2012/ )
gino - 2012-03-26, 06:50

czytałem na K.PL o Twoim wyjeździe..
fajnie ze macie sporo czasu..to pozwoli duzo zwiedzić i....nie śpieszyć sie..
powodzenia :spoko

co do kamperka..

będę swojego spprzedawał..niestety
i ..pewnie będę chciał mniej więcej tyle co..masz..czyli ze 22-23tyś/90r/
czyli..da sie cos kupic w tej kwocie ;)

Mutek - 2012-03-26, 11:13

Powodzenia w poszukiwaniach i zakupie Kamperka :kamp

Zibi :spoko :spoko :spoko

marmur - 2012-03-26, 11:36

Witaj Mutku. Pozazdrościłem Ci trochę i zaczynam poszukiwania.
A przy najbliższej okazji znów napijemy się piwka.

Mutek - 2012-03-26, 18:13

Jak kupisz [hura] to przyjedż z Edem bo On wybiera się do mnie i na roztocze i wypijemy to :pifko :kamp żeby dobrze służył .

Zibi :spoko :lol: :spoko

WINNICZKI - 2012-03-26, 21:16

gino napisał/a:
Lub ciut drożej :evil:
matro - 2012-03-26, 21:46

WINNICZKI napisał/a:
gino napisał/a:

lub taniej - jakby tak dobrze potargować :spoko
:kwiatki:

miciurin - 2012-03-26, 22:58

sys napisał/a:
WINNICZKI napisał/a:
gino napisał/a:

lub taniej - jakby tak dobrze potargować :spoko
:kwiatki:

:haha:

Witek zbooY - 2012-03-27, 10:21

a co to znaczy "dostosowanie dla potrzeb własnych" ?

czy przez mobilny rozumiesz niewielkich gabarytów (wysokość? długość?) czy szybko jeżdzący?

na jesieni spoko da się :bigok

a może pozbądź się tego karawanu i zwiększ budżet?

marmur - 2012-03-27, 10:57

zbooY napisał/a:
a co to znaczy "dostosowanie dla potrzeb własnych" ?

czy przez mobilny rozumiesz niewielkich gabarytów (wysokość? długość?) czy szybko jeżdzący?

na jesieni spoko da się :bigok

a może pozbądź się tego karawanu i zwiększ budżet?

Kamperek to zawsze jest jakaś skarbonka i każdy (chyba) modernizuje go wg własnnej inwencji. Dla mnie np koniecznym wyposażeniem będzie klimatyzacja, solar, antena WiFi i kilka innych rzeczy.
Mobilny tzn taki, którym można się puścić bez obaw w w trudne trasy. Jeżdząc z przyczepą wielokrotnie pokonywaliśny trasy w które wielu z Was nie odważyło by się jechać ( vide np.: http://forum.karawaning.p...ow-w-6-tygodni/ )

Przyczepka oczywiście pójdzie pod młotek.
Budżet będzie jak zwykle napięty.

Robert - 2012-03-27, 15:00

Witam.
Jeżeli jesteś zainteresowany samochodem typu VW Westfalia Multivan to mogę zaproponować mój samochód http://otomoto.pl/volkswa...-C23535616.html
Pozdrawiam.
Robert.

matro - 2012-03-27, 15:42

marmur napisał/a:

Kamperek to zawsze jest jakaś skarbonka i każdy (chyba) modernizuje go wg własnnej inwencji. Dla mnie np koniecznym wyposażeniem będzie klimatyzacja, solar, antena WiFi i kilka innych rzeczy.
Mobilny tzn taki, którym można się puścić bez obaw w w trudne trasy. )

.

...oj, tu już czarno widzę Twój budżet... :roll:

ta T4, to ciekawy materiał do doinwestowania - napęd 4x4, solar itp. ... żeby tylko miała wysoki dach ;)

WINNICZKI - 2012-03-27, 16:39

Ale bez łazienki,tylko fotel ,lub zamiana na WC. To jest dobre autko jak jedziesz z rodzinka na wczasy stacjonarne i służy tylko do przewozu z punktu A do B. Ale na dziką wędrówkę ,zwiedzanie lub nieskrępowany postój. Wyobraź sobie dzieci biegające wokół autka ,a TY musisz postawić klocka wewnątrz, i jechać dalej. :oops: :gwm :shock: :bigok
matro - 2012-03-27, 16:56

WINNICZKI napisał/a:
Ale bez łazienki,(.....)Wyobraź sobie dzieci biegające wokół autka ,a TY musisz postawić klocka wewnątrz, i jechać dalej. :oops: :gwm :shock: :bigok

WINNICZKI, nie znam nikogo na forum kto byłby tak bezpośredni i dosadny... ale tu akurat odbieram to jako pozytyw. :spoko Dokładnie jest tak jak piszesz, i tego typu rzeczy trzeba sobie mądrze rozplanować - ktoś mi powiedział, że dobra jest do tego czekolada i postój na stacji benzynowej...
...mi osobiście chodzi po głowie jeden projekt na bazie T4 maxi - z łazienką , ale to dopiero na przyszły sezon. :roll:

marmur - 2012-09-05, 20:49

Słowo się rzekło, więc wracam do tematu.
W tym roku znów przez 7 tygodni ciągałem przyczepę po drogach i bezdrożach Grecji, Albanii MNE itd. Razem prawie 7000 km.
Choć bardzo lubię moją przyczepkę to niestety źle znosi ona tak długie podróże. Zamieniam na kampera i już, tymbardziej, że w przyszłym roku planuję zrobić kilkanaście tysięcy km.
Budżet się nie zmienił, obsada również - czyli 15 - 20 tys. zł i skład dwuosobowy (w porywach 4 osoby).
Gdyby ktoś coś wiedział to proszę o namiary.
W międzyczasie namierzyłem takie coś w pobliżu http://otomoto.pl/fiat-du...g-T3184313.html
Rozmiarami mi pasuje. Proszę o opinie. Pojutrze umówiłem się na oględziny.

WINNICZKI - 2012-09-06, 17:12

Zwroc uwage na tyl auta zwlaszcza od strony kuchni,ma wstawke z blachz nad tylnym zdezakiem znaczy cos tam zgnilo. Ma bardzo pofalowany dach,postaraj sie sprawdzic czy sufit jest twardy czy sie ugina,moze byc zalany. :spoko
darboch - 2012-09-06, 17:30

marmur, co do wakacji to pamietam, że chyba chciałeś jechać do Norge...odpuściłeś temat ??

Co do kwoty jaką chcesz przeznaczyć na zakup kampera to jest to stanowczo za mało ale sam chyba dojdziesz do tego szukając kampera. Antena satelitarna plus klimatyzacja plus solar to już ok 15 tys...Ty podobną kwotę chcesz przeznaczyc na kampera :-P

marmur - 2012-09-06, 17:43

Dzięki za uwagi, jutro z nich skorzystam.
Z Norwegii nie zrezygnowałem tylko ze względów rodzinnych przełożyłem na przyszły rok.
Budżet się nie zwiększy w sposób znaczący. W porywach może dojdzie do 25 tys.
Klima bardzo by się przydała ale bez niej jakoś wytrzymam. Instalację solarną mam, TV również.

darboch - 2012-09-06, 18:00

Za ta kwotę nie licz na cuda.
marmur - 2012-09-06, 19:50

Ja w żadnym wypadku nie liczę na cuda.
Ale np przyglądam się temu: http://otomoto.pl/volkswa...y-T3230401.html
Dla mnie wystarczy. A na CT jest pełna relacja z odbudowy i modernizacji.
Szkoda tylko, że z tym silnikiem zakładanie klimy byłoby raczej samobójstwem.

darol - 2012-09-06, 20:22

fajne jest to autko Jarkowe :spoko
darboch - 2012-09-07, 12:10

Od Jarka brałbym w ciemno ale chyba już jest sprzedany.
Marmur, Darol cos śpiewał, że zmienia swojego na Concorde Emotion a więc też nadarzy się okazja na coś fajnego za nieduże pieniądze :-P

marmur - 2012-09-07, 20:42

No Jarkowy już sprzedany. Nawet nie zdążyłem pooglądać :(
marmur - 2012-09-08, 15:11

http://otomoto.pl/fiat-du...g-T3184313.html
Byłem, oglądałem.
Omijać szerokim łukiem

WINNICZKI - 2012-09-09, 00:58

A konkretnie,na zdjęciach wygląda ładnie i..cena dobra :spoko
marmur - 2012-09-09, 12:30

Tak, kamperek na zdjęciach wygląda zachęcająco ale już po pierwszym rzucie oka na rzeczywistość wiadomo było, że go nie kupimy.
Brudny, zniszczone meble, podziurawiony stół. Sporo korozji szczególnie na podszybiu. Pod spód nawet nie zaglądałem.
Wewnątrz na wysokości wejścia do łazienki brak podłogi, stoi się na wykładzinie i nie wiadomo kiedy wpadnie się do środka. W najgorszym stanie jest alkowa. Miękka tak z zewnątrz jai i wewnątrz. Podejrzewam, że z drewnianej konstrukcji pozostało już niewiele. Wykładzina na ścianach alkowy wyraźnie zdeformowana.
Dla mnie to wystarczyło. Nawet gdyby cena była o połowę niższa też bym sobie go odpuścił.

marmur - 2012-09-18, 21:49

Cziś wybrałem się na oględziny kolejnego "wynalazku" : http://allegro.pl/fiat-du...636127094.html.
W środku w miarę zadbany i niezniszczony, wszystkie sprzęty działają. Na zewnątrz ślady po nieudolnych naprawach. Zaszpachlowany silikon pomalowany pędzlem.
Dotykając podłogi od spodu miałem wrażenie, że jest ona z wełny mineralnej a nie drewniana.
Aż dziw, że to jeszcze jeździ. Totalna porażka.

WINNICZKI - 2012-09-18, 21:54

Dorzuć trochę kaski i zapraszam na Mobilexpo ;) ;) Będziemy polukasz ,pomacasz, (kamperka ,nie Anię :-P ), mam czas, nic nie gnije. :spoko
marmur - 2012-09-18, 22:36

WINNICZKI napisał/a:
Dorzuć trochę kaski i zapraszam na Mobilexpo ;) ;) Będziemy polukasz ,pomacasz, (kamperka ,nie Anię :-P ), mam czas, nic nie gnije. :spoko

Spoko, właśnie się wpisałem na listę.

zibi200 - 2012-09-20, 19:19

Ja również mam zamiar przesiąść się z cepki na kamperka więc także zgłębiam temat. Zapewne oglądałeś Weinsberga w Zawierciu?
marmur - 2012-09-20, 20:58

zibi200 napisał/a:
Ja również mam zamiar przesiąść się z cepki na kamperka więc także zgłębiam temat. Zapewne oglądałeś Weinsberga w Zawierciu?

Oglądałem, nawet nie próbuj go oglądać ponownie. Nie warto.