Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Prawo i przepisy - przybywa płatnych dróg w Polsce

Camper Diem - 2012-03-26, 05:54
Temat postu: przybywa płatnych dróg w Polsce
od 1 lipca sieć płatnych dróg się powiększa. systemem viatoll objęte zostaną odcinki:

- droga ekspresowa S7 na odcinku Elbląg – Pasłęk-Północ

- droga krajowa nr 91 na odcinku DK nr 6 – Nowe Marzy

- droga krajowa nr 91 na odcinku S5 – Łysomice

- droga krajowa nr 92 na odcinku Września – Konin

- droga krajowa nr 92 na odcinku Konin – Łowicz (skrzyżowanie z DK nr 2 i DK nr 14)

(odcinek miejski w Koninie niepłatny)

- DK nr 94 na odcinku Radzikowskiego – węzeł Modlniczka

więcej: http://www.viatoll.pl/pl/...od-lipca-2012-r

niestety od lipca nie mam szans z Gdańska do Łodzi wyjechać bezpłatną drogą krajową :(

MAWI - 2012-03-26, 08:31

I to jest właśnie problem dla tych>3,5t.Chociaż nie wiem co gorsze,czy zapłacić (NIE MAŁO),ale jechać spokojnie.Czy jechać opłotkami ,przeładowanym kamperem.Można też z przyczepą ale wtedy znowu kasa.
Camper Diem - 2012-03-26, 08:54

Wiesiek, ja tam nie narzekam, że muszę płacić, bo niech będzie, że cięższy, bardziej rozjeżdża, ale że tyle samo co ciężarówka? to mnie boli :(
MAWI - 2012-03-26, 09:06

Krzyśku mam podobne przemyślenia.Ale chyba lepiej płacić i jechać spokojnie.W końcu wyjeżdżamy dla przyjemności a te zawsze kosztowały. :spoko :spoko
Camper Diem - 2012-03-26, 09:17

Wiesiek, jestem tego samego zdania (że lepiej płacić i jechać spokojnie, dobrą drogą)
ale i tak szkoda, że mi te bramki na krajówce postawią :( na autostradzie i tak nie zyskam za dużo czasu, ze względu na ograniczenie prędkości, a nawierzchnia na DK 91, jest daleka od ideału

MAWI - 2012-03-27, 19:55

Krzyśku mi też pod nosem budują.(sam robię dla nich przewierty pod drogami)Dziś kupiłem Viatola załadowałem za 3 stówki i tyle.
ARCADARKA - 2012-03-27, 19:58

No ,jak dobrze kaszlecie :-/ ,to płacić Panowie :haha: :haha: :haha: :haha:
MAWI - 2012-03-27, 20:37

Ciesz się ciesz.Niedługo zrobią Viatola od 2,5t.(podobno) :spoko :spoko :spoko
bonusik - 2012-03-27, 22:04

Jeszcze trochę i będziemy płacić klimatyczne w Wawie.... :gwm :bum:
ARCADARKA - 2012-03-27, 22:39

bonusik napisał/a:
Jeszcze trochę i będziemy płacić klimatyczne w Wawie.... :gwm :bum:

podobno i od seksu,też będziemy płacić :haha: :haha: :haha: :haha:

majmarek - 2012-03-27, 22:50

co ja słyszę sex za darmo? a gdzie to? moja kosztuje mnie więcej niż najdroższa no wiesz.
aleś pojechał
pozdrawiam
mm

koko - 2012-03-31, 07:14

Koledzy ponad 3,5t połamcie sobie coś i nie będziecie płacić bo wasze auto wozić będzie inwalidę.PAP 9 luty Minister Nowak
Sławuta - 2012-03-31, 09:05

A skądże to niby wiadomo, że niedługo zrobią Viatola od 2,5t.(podobno)?
MAWI - 2012-03-31, 09:59

Z nie potwierdzonych źródeł. :wyszczerzony:
Skorpion - 2012-03-31, 11:07

Tez o tym slyszalem ,ze maja byc do samochodow ponizej 3,5t tak w polowie roku slyszalem ale to tylko moze plotki,ze od 1lipca.Ale ta info nie jest pewna choc w naszym pokreconym przepisami kraju wszystko jest mozliwe :wyszczerzony:
MAWI - 2012-03-31, 11:34

Tadeusz,ja od jakiegoś czasu jestem podwykonawcą tych bramownic nad drogami dla viatola,a dokładniej robię przewierty pod drogami .Co jakiś czas podjadę do swojej ekipy i kiedyś spotkałem tak kilku"mądrych"panów dyskutujących na powyższy temat.Ponoć w planach(docelowo) jest obłożenie opłatami nawet osobówek.Nie są to plotki wyssane z palca.Ale mnie juz nic nie zdziwi.Najpierw przyzwyczaja nas do >3,5t,jak się udała ,co ja gadam już się udało.Pójdą za ciosem,a dlaczego nie?
Konrad napisał pare postów wyżej o planach złagodzenia ,dla osób niepełnosprawnych.To prawda sprawdziłem.Na razie w fazie planów ,ale realnych,bo naciski są.Niektórzy z nas już posiadają takie uprawnienia(ja tak)więc w tą stronę trzeba uciekać.

Argo - 2012-03-31, 12:02

Od ponad 3 lat jest wiadomo jakie drogi będą płatne dla wszystkich użytkowników . Dla przypomnienia. Autostrady, Drogi S i GP (szybkiego ruchu, główne przyspieszone) .
krzysioz - 2012-03-31, 12:13

To maja zamiar takie wybudowac , czy zmienic nazwy obecnym? :lol:
Argo - 2012-03-31, 12:18

Drogi spełniające warunki S i GP już istnieją. Tylko część kierowców nie wie że tak są sklasyfikowane.
Camper Diem - 2012-03-31, 15:09

odnośnie e-myta dla osobówek, w mniejszej wysokości niż dla ciężarowych oczywiście, wspominano w zeszłym roku jak uruchomili system. pisano, że to perspektywa na lata 2015-2020 o ile pamiętam.

obecnie raczej nie ma mowy o szybkim objęciu osobówek płatnościami za wszystkie drogi krajowe, a o integracji viatoll z innymi systemami na płatnych autostradach, wtedy osobówka z viatollem autostradą śmignie bez płatności na bramce :spoko

MAWI - 2012-03-31, 15:24

Swoją drogą,szkoda że wśród nas niema jakiś posłów,czy chociaż senatorów.Może wytłumaczyłby tym jajogłowym ,czym sie różni TIR od kampera.
Camper Diem - 2012-03-31, 15:27

nie tylko w Polsce kampery są traktowane jak ciężarówki :(
MAWI - 2012-03-31, 15:37

Krzysiu wcale mnie to nie pocieszyło.
Skorpion - 2012-03-31, 16:28

MAWI napisał/a:
że wśród nas niema jakiś posłów,czy chociaż senatorów
Nio to moze by trza zalozyc partie i startowac z jej ramienia do sejmu ii senatu.A moze zalapac sie w szeregi juz jakiej istniejacej partii????????????? :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:
MILUŚ - 2012-03-31, 18:22

A u nas w Gliwicach od czerwca obie / A4 i A1 / autostradowe obwodnice miasta będą płatne :gwm . Mimo , że od początku budowy obu gliwickich odcinków autostrad była mowa o tym ,że mieszkańcy aglomeracji śląskiej będą jeździć po nich za darmo :evil:
Po wprowadzeniu od czerwca br. opłat na A4 można spodziewać się,że cały transport przeniesie się z powrotem na ulice miasta .Już zaczęto stawiać zakazy wjazdu do miasta dla pojazdów pow.12 t .

kazbar - 2012-03-31, 18:52

MAWI napisał/a:
Swoją drogą,szkoda że wśród nas niema jakiś posłów,czy chociaż senatorów.Może wytłumaczyłby tym jajogłowym ,czym sie różni TIR od kampera.

koko gdzieś pisał, że w naszych szeregach CT jest nie tylko poseł czy senator ale sam wicepremier. :spoko
Nie wiem, nie potwierdzam, nie plotkuję ale skoro koko tak mówi, to wie co mówi :spoko
Kto wie z kim łączymy swoje posty? Wszak CT to anonimowa społeczność :haha:

Jeśli nas czyta i jest aktywny na forum, z pewnością wyciągnie najlepsze wnioski dla caravaningowego środowiska i Rzeczypospolitej. Wierzę w naszych reprezentantów bo czym byłby brak wiary? :gwm

Pozdrawiam
kazbar

MAWI - 2012-03-31, 18:55

Dla mnie Koko jest równiez bardzo autorytatywny i wiem ,że nie mówi bzdur.
ale jak TEN PAN wśród nas jest ,ale gdzie był do tej pory?

Marcinosik - 2012-03-31, 20:24

A może zamiast durnych viatolli przeforsować system taki jak jest na Węgrzech gdzie winietą jest tablica rejestracyjna pojazdu+potwierdzenie z systemu drukowane na zwykłej drukarce. Jednie zalecał bym sowite opodatkowanie zagranicznych tirów, bo trzeba wspierać rodzimy transport i raczej spychać tranzyt na tory a nie przeładowywać drogi....
Jeśli coś forsować to coś co będzie normalne, no sory wyobrażacie sobie mieć w zwykłej osobówce taki system, przecież to jest chore. Zauważmy, że statystyczny obywatel jeździ po autostradzie jakieś 2-3 razy w roku jak nie mniej więc kazanie ludziom zakładania czegoś tylko by to mieli i płacili za serwis to jest chore. Musisz zapłacić za urządzenie potem je przykleić w dość nie fajnym miejscu gdzie ma być przez cały czas powodując nie potrzebne zagrożenie dla pasażerów.
Czy tylko ja mam wrodzony opór przed austriackim pudełkiem w aucie?

Argo - 2012-03-31, 20:53

Skąd macie informacje o opłatach osobówek za pomocą VIATOL. Była informacja o opłatach za pomocą kart zbliżeniowych i aparatów tel. co podobnego jak za parkingi.
krzysioz - 2012-04-01, 02:48

Marcinosik napisał/a:
kazanie ludziom zakładania czegoś tylko by to mieli i płacili za serwis to jest chore. Musisz zapłacić za urządzenie potem je przykleić w dość nie fajnym miejscu gdzie ma być przez cały czas powodując nie potrzebne zagrożenie dla pasażerów.
Czy tylko ja mam wrodzony opór przed austriackim pudełkiem w aucie?

Z tym wszystkim mozna zajsc nawet dalej ,czego przykladem jest Singapur. Tutaj nawet motocykle maja czytniki ERP (electronic road pricing). Zlosliwi twierdza ze pudelka montuja nawet do bolidow F1 w czasie wyscigu ulicznego. :haha: Nie wspomne o tym ,ze obywalete tego panstwa przy wyjezdzie z kraju musza miec auto zatankowane do co najmniej 3/4 pojemnosci zbiornika ( co jest wyrywkowo kontrolowane, aby im sie tansza benzynka w Malezji nie marzyla w zbyt duzych ilosciach)
Zostalo miec nadzieje ze tak daleko z ta nowoczesnoscia nie zajedziemy :spoko

łoś - 2012-04-01, 15:10

Rząd szuka forsy, bo trudno mu się wyżywić, to postawią bramki na osiedlach i chodzenie pieszo będzie płatne. I ja to rozumiem. Wszystkich wrotkarzy i hulajnogi okleić viatolami.
Każde WC powinno mieć taką bramkę z poborem opłat, domowe też :bigok a pętaki tego nie rozumieją.
I zwolnienia dla inwalidów z tych opłat powinny być. Tych co jeżdżą na hulajnodze nie mając jednej nogi to zwolnienia nie dostaną, a wszyscy inni tak. Ot taki kraj.

pp - 2012-04-01, 16:16

kasa potrzebna to oczywiste!

może zrobimy ankietę, ilu tylko na tym forum, jest emerytów 40, 50 letnich?!!!!

Skorpion - 2012-04-01, 16:36

No napewno ,ja nie zaliczam sie jeszcze do emerytiow choc 50 juz dawno przekroczylem hi :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
pp - 2012-04-02, 06:54

VIATOLL DOSTĘPNY DLA POJAZDÓW LEKKICH OD 1 CZERWCA 2012

Już od 1 czerwca 2012 roku kierowcy pojazdów samochodowych oraz zespołów pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej ≤3,5 tony zyskają możliwość korzystania z elektronicznej metody płatności za przejazd po autostradach płatnych zarządzanych przez GDDKiA. Taka forma płatności będzie udostępniona kierowcom na odcinku autostrady A2 Konin – Stryków oraz A4 Bielany Wrocławskie - Sośnica. Z czasem system obejmie także kolejne odcinki państwowych autostrad płatnych.

Kierowcy dobrowolnie zdecydują, czy będą wnosić opłatę manualnie na wyznaczonych placach poboru, czy elektronicznie w ramach systemu viaTOLL. W celu skorzystania z elektronicznej metody płatności konieczna będzie wcześniejsza rejestracja w systemie, wybranie sposobu płatności – konto przedpłacone lub konto z odroczoną płatnością, a co najważniejsze zamontowanie w pojeździe urządzanie pokładowego viaAUTO. To niewielkich rozmiarów urządzenie umożliwia automatyczne otwieranie bramek, podczas przejazdu pojazdu po wyznaczonym pasie na placu poboru opłat. Proces automatycznego naliczenia opłaty zrealizowany zostanie po przejechaniu konkretnego odcinka drogi płatnej. Kierowcy aut nie wyposażonych w viaAUTO zobowiązani będą wnieść opłatę za przejazd manualnie.

MAWI - 2012-04-02, 08:06

I tak dalej.