|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - FOTELE W DUCATO
TOMMAR - 2007-10-11, 10:56 Temat postu: FOTELE W DUCATO Pytanie: czy ktos z was montował do Ducato fotele obrotowe z Galaxy??. Jak to wypadło (chodzi o wysokośc siedziska i zakres przeróbek)?
DARO - 2007-10-15, 19:51 Temat postu: fotele Paweł P . instalował - są rewelacyjne .
Wraca za tydzień z Węgier
TOMMAR - 2007-10-16, 07:37
Dziekuje Daro. Dokonałem już obmiarów i w najbliższym czasie znajdą sie w moim pojeździe. Teraz pora na przetwornice 12/230V. może jakaś pomoc??
martes - 2007-10-16, 08:41
Daro mała poprawka Paweł P ma fotele od Voyagera...
kaimar - 2007-10-16, 10:43
Widziałem starszy model Ducato z fotelami z Galaxy. Miał wspawane oryginalne szyny Galaxy na podstawy foteli w ducato - rozstaw był zbliżony. Wysokość wydawała się ok.
Ale miałem kiedyś Galaxy (model przed 2000 rokiem) i mam zastrzeżenia do foteli. Kompletny brak trzymania bocznego oraz twardość siedziska zbliżona do deski. Po jeździe Katowice-Warszawa zawsze bolała mnie pewna część ciała, co nie zdarzyło mi się w innym samochodzie. Fotele oryginalne Ducato (1996 rok) są dla mnie wygodniejsze.
papamila - 2007-10-22, 08:15
ponieważ ktoś oferował fotele skórzane od forda Windstara, skórzane z dwoma podłokietnikami , b.tanio i było to niedaleko to się zainteresowałem, nabyłem i zamontowałem. Ślusarz odciął stare nóżki, dołożył profil stalowy 25x50 i zagrało.Wysokość dobrałem sobie eksperymentalnie. Zaliczyłem trasę do Krakowa i termale węgierskie i muszę przyznać że się sprawdziły. Faktem jest że moja połowica w zimne poranki kładła sobie skórę baranią na siedzenie.
Uwaga: Winstar nie ma obrotnic, zresztą w naszym typie zabudowy się by nie sprawdziły
mam też Galaxy rocznik 2002, posiada fotele z 1 podłokietnikiem i obrotnicą- na trzymanie boczne nie narzekam.
CrazyJack - 2007-10-22, 12:38 Temat postu: Re: FOTELE W DUCATO
TOMMAR napisał/a: | Pytanie: czy ktos z was montował do Ducato fotele obrotowe z Galaxy??. Jak to wypadło (chodzi o wysokośc siedziska i zakres przeróbek)? |
Polecam - jako opcje - fotele z T4 obrotowe wraz z podłokietnikami. Komplet 700 PLN. Jest takich foteli dużo na naszym rynku.
Zakres przeróbek: 1. Nowe otwory na prowadnice. 2. Dodatkowo można za postumentem na fotele wspawać kontownik 5cmx5cm, dla lepszego trzymania fotela.
Dodatkowo można trafić na wersje z ogrzewaniem.
arek - 2007-11-08, 11:59 Temat postu: fotele Witam Wszystkich chcę się podzielić swoim doświadczeniem posiadam J5 wymieniłem fotele
na oplowskie od omegi rozstaw prowadnic prawie idealny należy nawiercić 2 otwory w podstawie fotele bardzo wygodne z regulacją pod plecy i przede wszystkim nie drogie bo zapłaciłem 150 zł za kpl
kimtop - 2007-11-08, 12:03
Z którego modelu Omegi (rocznik)?
TOMMAR - 2007-11-16, 09:00 Temat postu: nowe fotele Ulepszeń ciąg dalszy, fotele z Citroena XM(wypasione, elektryka), na razie bez karuzeli, ale pracuje nad nią także.
f68 - 2008-01-29, 17:07
dzisiaj doszły do mnie fotele od dodge caravana lub chryslera caravana
będzie totalna przeróbka mojego knausa na ducato relacje zdam mysle w nastepnym tygodniu
ps
wszelkie tapicerki , obicia naśienne i podsufitka juz są ubrane w nowy materiał
Kazik II - 2008-01-30, 23:19
TOMMAR napisał/a: | Ulepszeń ciąg dalszy, fotele z Citroena XM(wypasione, elektryka), na razie bez karuzeli, ale pracuje nad nią także. |
Gratuluję i witam miłośnika starych francuskich foteli. Wg mnie nie mają sobie równych. Kiedyś w pierwszym moim kamperze (VW LT-28) Założyłem żonie fotel od starego citroena CX, ludzie co to był za luksus! Prawdziwa rozpusta, na postoju siedziałem tam całymi godzinami i złazić mi się nie chciało. Teraz mam fotele od citroena BX - na oko nie są tak okazałe jak te od XM ale ale też spora przyjemność dla tyłka! Prawdziwe trony były też w Renault 25 ale tak na oko wydawało mi się że będzie kłopot z ich założeniem.
Założenie foteli od BX-a do starego dukato i klonów jest dziecinnie proste ok. godziny roboty.
Jak poradziłeś sobie z montażem siedzeń od XM-a bo też nad tym myślałem ale wydawało mi się że będzie z tym więcej kłopotu. Czy możesz w skrócie opisać?
Jeśli ktoś myśli o prawdziwym komforcie pod dolną częścią pleców radzę na szrocie poszukać foteli od ww. modeli aut, póki jeszcze można coś znaleźć bo lata lecą. Teraz nikomu się już nie chce takich foteli robić, a poza tym ktoś wymyślił że pod d..... ma być twardo bo tak jest ergonomicznie
TOMMAR - 2008-01-31, 07:29
Njlepiej zobrazują to fotki.
W przyszłym tygodniu (bo teraz nuiestety nie mam możliwości) wkleję coś.
Bynajmniej całośc zamontowana jest na odpowiednio przyciętych rurach o przekroju prostokątnym 20x30.
Przygotowanie zajmuje około 1,5 godz.
A co do komfortu...... na prawde nie ma nic ponad.
f68 - 2008-02-04, 15:43
więc tak zdemontowałem "taborety " z mojego ducato
na zdjęciach widac jak wygladaja po demontażu i droga kupna nabyłem na allegro fotele od grand voyagera cena 350zł za 2 sztuki
jak widac wszystko pasuje idealnie jedynie trzeba przewiercić 2 otwory w metalowej skrzynce i przykręcić płozy od fotela rozstaw śrub jest jednakowy na szerokość
oczywiście fotele maja podłokietniki i są bardzo wygodne i oczywiście pójdą do obszycia i modernizacji pod kolor obić kamperka równiez te metalowe skrzynie zostaną zasłonięte materiałem
w załaczeniu fotki
f68 - 2008-02-11, 20:59
dalsze fotki ze zmian fotelików
szczególnie fajne są te sprężynki pod siedzeniem
za pare dni będą kompletnie gotowe do zamontowania
eler1 - 2008-02-11, 21:02
fasol68 napisał/a: | za pare dni będą kompletnie gotowe do zamontowania | a sprawdziłeś czy wysokość siedziska się nie zmieni w górę bo ja tak to trzeba przerobić podstawę czyli tą metalową skrzynkę
f68 - 2008-02-11, 21:09
wszystko wymierzone i jest identycznie kat nachylenia siedziska nie ma regulacji góra -dół fabrycznie ale można to łatwo regulować prze założenie dodatkowej nakrętki lub podłkadek a tak jest identycznie jak w ducato
kimtop - 2008-02-12, 08:18
fasol68 napisał/a: | wszystko wymierzone i jest identycznie kat nachylenia siedziska nie ma regulacji góra -dół fabrycznie ale można to łatwo regulować prze założenie dodatkowej nakrętki lub podłkadek a tak jest identycznie jak w ducato |
Ja też jestem w trakcie montażu identycznych siedzeń i mam kilka uwag:
Skrzynka siedzeń voyagera jest ukośna (przód wyższy od tyłu o ok 8 cm)a ducato prosta.Trzeba więc unieść przód siedziska bo inaczej będzie niewygodnie.
Ja popełniłem błąd i kupiłem siedzenie kierowcy z regulacją elektryczną.I tutaj mam problem .
Siedzenie wychodzi trochę za wysoko.A nie można tego ustrojstwa wyrzucić gdyż nie będzie regulacji wogóle.Dziś skończę montarz i zobaczę jaka będzie pozycja w czasie jazdy.Zawsze jeszcze można przyciąć skrzynkę od dołu.
f68 - 2008-02-12, 09:21
ok wiec czekam na uwagi
f68 - 2008-02-12, 10:10
tak tylko voyager ma pedały wyżej i bardziej do przodu oddalone a w naszych ducato siedzisz w pozycji jak na krześle więc pochylenie ja mierzyłem względem foteli oryginalnych i ic wypoziomowania a nie względem voyagera
kimtop - 2008-02-13, 15:01
Wczoraj zamontowałem fotele i nawet zrobiłem parę kilometrów.
Przy prawym fotelu ,żeby uzyskać pochylenie siedziska,podłożyłem pod przednie śruby metalowe tulejki które występują oryginalnie w Voyagerze.Cała przeróbka to wywiercenie dwóch otworów fi 8
Lewy jest z regulacją elektryczną więc z pochyleniem nie ma problemu.Problem jest taki,że siedzisko wychodzi trochę wyżej niż w oryginale.Narazie nic nie kompinuję. Zobaczę jak będzie w podróży.W ostateczności obetnę skrzynkę od dołu.
f68 - 2008-02-13, 17:35
super super
ja jeszcze nie mam swoich zrobionych ale juz niedługo się zamelduje
a czy nie za bardzo zadarte są do góry dlatego że podniosłes na tulejkach
kimtop - 2008-02-13, 18:28
Wrażenie takiej "zadartości"to sprawa plastikowych osłon.Samo siedzisko jest o key.
Muszę pomyśeć jak zakamuflować tą szparę między skrzynką a plastikiem.
Może skrzynki pokryję tapicerką?
f68 - 2008-02-13, 18:31
ja tak bede miał zrobione ale poczekamy zobaczymy juz niedługo kolega tapicer walczy
[ Dodano: 2008-02-18, 15:27 ]
witam w załaczeniu zdjęcia obitych foteli
pod koniec tygodnia będą gotowe
[ Dodano: 2008-02-20, 19:25 ]
juz zamontowane nowe fotele od grand voyagera
obszyte na nowo
równiez wszystkie tapicerki wewnętrzne włacznie z obiciami ścian i podsufitką oraz załonkami
efekt przeszedł moje oczekiwania
niestety fotele trzeba podnieśc na tulejkach z przodu jak w oryginalnym chryslerze
kimtop - 2008-02-21, 08:04
Widzę Fasol68,że czeka Cię jeszcze przeróbka pedału gazu.
f68 - 2008-02-21, 08:49
właśnie wygoniłeś wilka z lasu
tak mnie wq.......a ! ten pedał
kolega ma taki na rolce od mercedesa i powiedział że poszuka
masz jakies sugestie
kimtop - 2008-02-21, 09:49
W temacie "stare ducato -co się lubi popsuć" jest poruszona sprawa pedału gazu.
U mnie przerobił już Niemiec.Po południu zrobię i wrzucę zdjęcia
f68 - 2008-02-21, 12:20
koniecznie czekam z niecierpliwością najlepiej zdejmij wymiary
ten pedał zaprojektował włoski pe...ł
bonusik - 2008-06-01, 18:46 Temat postu: Fotele w Ducato Wreszcie znalazłem czas żeby zainstalować sobie fotele w autku.
Pochodzą z Omegi B i musze przyznać,że w porównaniu z "krzesłami" które były fabrycznie, są rewelacyjne.
Trudno na razie stwierdzić jak się będą sprawdzać przy dłuższej trasie ale od razu daje się wyczuć olbrzymią róznicę.
Najwazniejszy jest fakt długości siedziska,teraz przynajmniej noga mniej drętwieje.
Tylko mam teraz większy problemik z przechodzeniem pomiędzy nimi.....chyba brzuch mi przeszkadza czy coś takiego.....
Kazik II - 2008-06-02, 00:03
Fotele prezentują się elegancko. Niepokoją mnie jednak trochę boczne wyprofilowania na siedzisku. W pozycji w jakiej się siedzi w aucie dostawczym mogą trochę przeszkadzać. Znam to z doświadczenia bo kiedyś założyłem fotele od citroena BX (nie ma jak to fotele do starych francuzów!) w wersji kubełkowej i tam były takie boczne profile. Po pewnym czasie musiałem jednak zmienić na fotele od standardowej wersji BX-a. Podczas jazdy prawa noga jest stale nieco odsunięta w prawo w stronę tego nieszczęsnego p..... gazu (oddzielny temat - było ). Przy dłuższej jeździe profil po prawej stronie fotela zaczyna mocno przeszkadzać bo noga nie spoczywa swobodnie lecz cały czas trzeba ją odciągać w prawo.
bonusik - 2008-06-02, 15:36
Kazik...obyś nie wykrakał..
No cóż...w razie potrzeby czekać mnie będzie przeróbka pedału gazu....
Zobaczymy jak się sprawdzą w dłuższej trasie wtedy się okaże...
Pozdrowionka
f68 - 2008-06-06, 21:34
wczoraj byłem w łodzi w firmie robiącej przedsionki
super mili ludzie zamówiłem ścianki do mojej roletki
ale uwaga mowa o fotelech
jak wiecie mam wstawione fotele od voyagera i pełna porażka mnie spotkała na trasie
są za delikatne na moją du... ponieważ miałem kiedys wypadek i zerwane biodro
moje d... zapadało sie miekko na fotelach a na drogach cały czas biodro biedne moje było atakowane przez konstrukcje fotela znajdującą się pod super wygodną pianką siedzenia i wynikiem tego dzisiaj cały dzień mnie boli i kuśtykam trzeba dołożyć pianki albo ja zmienić na bardziej twardą
takie mam spostrzeżenie co do foteli
już mam desperacje przed chorwacja a to za 3 tygodnie czy nie wykręcić foteli z mojej astry f i nie wstawić ich
JaroW - 2009-01-20, 16:34 Temat postu: Re: FOTELE W DUCATO
TOMMAR napisał/a: | Pytanie: czy ktos z was montował do Ducato fotele obrotowe z Galaxy??. Jak to wypadło (chodzi o wysokośc siedziska i zakres przeróbek)? |
Witam właśnie kupiłem fotele z Forda GALAXY ANGLIK
oba fotele są obracane wiec odpada zakup obrotnic
kupiłem w bardzo niskiej cenie po 99zł za szt...
Wyprałem w domu i czekają na montaż w moim DUCATO
Pokażę foto z poźniejszego montażu.
Pozdrawiam.
Ps foto fotelikow w Fordzie GALAXY ...
Proszę pamiętać że nie wszystkie fotele z GALAXY są obortowe..
tylko wersja GALAXY GHIA POSIADA !!!
BaWa - 2009-01-20, 16:58
Ale fajne...................będę miala
bonusik - 2009-01-20, 17:08
Kurdebalannnsss...eleganckie...
Ciekawe jak się sprawdzą na trasie....
Aulos - 2009-01-20, 17:09
bonusik napisał/a: | Ciekawe jak się sprawdzą na trasie |
...i na postoju
bonusik - 2009-01-20, 17:31
Aulos napisał/a: | ...i na postoju |
na postoju to bywa różnie...
ARCADARKA - 2009-01-20, 17:41
bonusik napisał/a: | Aulos napisał/a: | ...i na postoju |
na postoju to bywa różnie... |
uważaj na lody , mogą poplamić takie ładne fotele
BaWa - 2009-01-20, 17:44
ARCADARKA napisał/a: |
uważaj na lody ... |
ale ciepłe czy zimne ?
bonusik - 2009-01-20, 17:45
BaWa napisał/a: | ale ciepłe czy zimne ? |
ARCADARKA - 2009-01-20, 17:47 Temat postu: ARCADARKA
BaWa napisał/a: | ARCADARKA napisał/a: |
uważaj na lody ... |
ale ciepłe czy zimne ? |
jak to mawiał Wołodyjowski BAŚKA oj BAŚKA
BaWa - 2009-01-20, 17:49
albo jak śpiewały WILKI...........
ARCADARKA - 2009-01-20, 17:53 Temat postu: ARCADARKA
BaWa napisał/a: | albo jak śpiewały WILKI........... |
no jest trochę różnica między Wołodyjowskim , a hienami, czy jak im tam wilkami
fest2 - 2009-01-20, 20:23
Jarow pamiętaj przy montażu o wysokości foteli, ja zakładałem do ducato fotele z reno espajs - poprawiałem były za wysokie - powodzenia w pracy
BaWa - 2009-01-20, 22:22
fest2 napisał/a: | :idea Jarow pamiętaj przy montażu o wysokości foteli, ja zakładałem do ducato fotele z reno espajs - poprawiałem były za wysokie - powodzenia w pracy |
Nie miała baba kłopotu..........
bonusik - 2009-01-21, 10:37
maluch napisał/a: | W Granduce założyłem fotele z Omegi i bardzo fajnie się sprawowały na trasie , z małymi postojami rok temu pojechałem do Paryża i nie czułem zmęczenia , fakt że jest mniej miejsca do przechodzenia |
oczywiście jeśli ktoś jest "szczupły inaczej"....
Coś o tym wiem...
BiG Team - 2009-01-21, 13:38
a tam fotele - wstawiamy wersaleczkę i jest dodatkowe spanko od razu
BaWa - 2009-01-21, 14:36
Janeczka! O to chodzi żeby się kręciło
a nie wygodnie było
BiG Team - 2009-01-21, 15:08
na wersaleczce będzie wygodnie przy "kręceniu"
BaWa - 2009-01-21, 15:24
no może i tak....... ale życie nie składa się z wygód
JaroW - 2009-01-21, 19:39
fest2 napisał/a: | :idea Jarow pamiętaj przy montażu o wysokości foteli, ja zakładałem do ducato fotele z reno espajs - poprawiałem były za wysokie - powodzenia w pracy |
jakieś podpowiedzi co do zniżania fotela?? bo mam dylemacik ...oblukałem stary fotel i nowy i są trochę za wysokie te nowe ..
MirekM - 2009-01-21, 19:49
JaroW napisał/a: | oblukałem stary fotel i nowy i są trochę za wysokie te nowe .. |
Może dadzą się trochę urżnąć, coby były krótsze. Albo wpuścić je trochę w podłogę (wykopać głębszą dziurę).
JaroW - 2009-01-21, 19:55
MirekM napisał/a: | JaroW napisał/a: | oblukałem stary fotel i nowy i są trochę za wysokie te nowe .. |
Może dadzą się trochę urżnąć, coby były krótsze. Albo wpuścić je trochę w podłogę (wykopać głębszą dziurę). |
nie za bardzo da się urżnąć coś z foteli, bo jest obrotnica na wysokości prowadnic siedziska..
chyba że obniżanie skrzyni..
BiG Team - 2009-01-21, 20:02
JaroW napisał/a: | chyba że obniżanie skrzyni.. |
raczej nie będzie innego wyjścia
ZetKa - 2009-01-21, 21:35
Rok temu zakładałem fotele od Galaxy, musiałem obniżyć skrzynkę o ile pamiętam o 8 centymetrów. Ociałem górę, póżniej pas skrzynki o szerokości ok. 7,5 cm i wspawałem górę. W ten sposób góra i dół zostały bez zmian.
roger - 2009-01-23, 12:02
Ja założyłem dwa obrotowe fotele od Renault Espace.... teoretycznie rozstaw srub pasuje , ale są za wysokie
Szlifierka kątowa w rękę odciąłem prowadnice obnizyłem stelaż i dospawałem prowadnice .... to tak na szybko .... Potem czarny lakierek dwa otwory w skrzyni, bo prowadnice są krótsze i już ......
JaroW - 2009-02-18, 17:34
No i założyłem foteliki z Galaxy .
Pokombinowałem i już są zamontowane .
Musiałem założyć prowadnice z Galaxy na org. skrzynie .Prowadnice zostały trochę zmodyfikowane, przez zaprzyjaźnionego spawacza i są dokręcone do skrzynki.
Fotele są wygodne ale jeszcze nie testowane jak zachowują się w trasie.
Fotele są wyższe [około 5 cm ] ,a ja jestem dosyć szczupły facet więc przechodzę obok kierownicy.OBROTNICE SUPER DZIAŁAJĄ w obie strony..
Ps : Jak trochę znajdę czasu to zamieszczę foto..
MirekM - 2009-02-18, 18:58
JaroW napisał/a: | No i założyłem foteliki z Galaxy . |
Tylko nie naciskaj tego czerwonego przycisku, bo to może być katapulta.
rafalcho - 2009-02-18, 18:58
JaroW, gratulacje
JaroW - 2009-03-19, 18:01
rafalcho napisał/a: | JaroW, gratulacje
|
DZIĘKUJE
JaroW - 2009-04-04, 18:03
ROBRE - 2009-04-19, 23:29
witam....
znalazlem taka stronke na ktorej objasnia sie krok po kroku sposob zrobienia sobie domowym sposobem obrotowego fotela do Fiata Ducato 1996 (ale mysle ze to jest uniwersalne)
sa rysynki techniczne,potrzebne produkty i na koniec pare fotek;-)
http://www.turismoitinera..._girevole.shtml
pozdrawiam
Bartek-Ayer - 2009-05-14, 08:04
Witam
Informuję, że stałem się kolejnym szczęśliwym posiadaczem foteli obrotowych w ducato I.
Kupiłem na allegro podstawy od Fiata Ulysse (to samo co citroen evasion i peugeot 806) za 110pln/szt
http://www.allegro.pl/ite...vasion_806.html
Po odkręceniu od tej podstawy wszystkich niepotrzebnych elementów została mi sama obrotnica, która przy pomocy 4 spawów została połączona z moimi starymi szynami od fotela.
Całość podniosła fotel o 3cm.
W weekend podeślę zdjęcia, także jakby ktoś chciał pozostać przy swoich starych fotelach i dorobić obracanie to polecam obrotnice od tych właśnie samochodów.
Pozdrawiam
Bartek
sławek w. - 2010-02-14, 22:39
Witam.
Zostałem kolejnym (chyba)szczęśliwym posiadaczem foteli od seata alhambry. Mam pytania do przerabiających temat montażu ww.
- jak likwiduje się blokadę, aby fotele można obracać w drugą stronę tzn. do wnętrza kabiny - o ile należy obciąć skrzynki - mnie wychodzi ok. 6-7cm (czy w ogóle zachodzi taka konieczność?)
- czy nie przeszkadza potem osłona dźwigni hamulca ręcznego
Pozdrawiam.
yannoo - 2010-07-12, 08:52
Też się pokusiłem o komfort dla dupska i zamontowałem fotele od Renaulta Trafica. Trochę zabawy, również obniżenie skrzyni, ale chyba warto...
tachowp - 2010-09-28, 15:29
Witam !! Również postarałem się o wygodę podróżowania . Zastosowałem po niewielkich przeróbkach foteli od VW Sharana . Niestety nie obrotowe ponieważ takie nie pasują do mojego kamperka. Oceńcie sami. Wyglądają dość atrakcyjnie. A komfort jazdy zdecydowanie lepszy. Pozdrawiam
roger - 2010-09-28, 16:07
Ale czasem układ środka jest taki ze obróć je możesz tylko przodem do siebie ....... u mnie fotel kierowcy nie może być obrotowy ..... w poprzednim tylko o 90 stopni można było obrócić ..... pasażera i w jednym i drugim o 180 mozna
MAWI - 2010-09-29, 17:49
Ja również niedawno zmieniłem fotele.Zamontowałem czarne skórzane od amerykańskiej wersji forda skorpio.Niestety część elektryki musiałem odstawić (nie mieściło się) ale grzeją i oparcia chodzą.Kombinowałem obrotnice elektryczne ,podejrzałem na zlociee w Pajęcznie u Janusza,ale na razie odpuściłem.bo nie widzę większego sensu z moim rozmieszczeniem Ciągle myślę o wykorzystaniu szoferki ale nic sensownego jeszcze nie wykombinowałem.Nie mam akurat aparatu i nici ze zdjęć ,ale jest to hymer 544,alkowa z 1997r na ducato.Układ typowy (niestety)kuchnia i łazienka z tyłu wersalka z boku z drugiej strony stół i siedzenia .Od szoferki dzieli gruba tkanina i tu coś trzeba z tym zrobić .Adasiu a ty masz jakiś pomysł?
MAWI - 2010-09-29, 18:41
U mnie nie poszalejesz bo drzwi z tyłu.Podoba się bardzo łóżko z tyłu ,ale w moim przypadku musiałbym po nim do kampiura wchodzić.Jak masz już jakieś przemyślenia to dawaj może mnie to zainspiruje.
tachowp - 2010-09-30, 08:54
Nie we wszystkich zabudowach jest możliwe założenie foteli z obrotnicą . W moim za fotelem kierowcy jest szafa, a za pasażerem jest lodówka i,kuchenka i zlewozmywak. Tak że zamontowanie obrotowych foteli to obrót o 90 st. i to jednego , więc nie jest to potrzebne. Moja zabudowa to Dethleffs bez alkowy . Ale wygoda w czasie prowadzenia jest najważniejsza i te fotele znakomicie zdają egzamin. Pozdrawiam.
Ducaciak - 2011-02-21, 16:25
witam chciałbym odświerzyć temat
kupiłem właśnie Ducato blaszaka 2001r i jestem w trakcie budowy "campera"
mam pytanko do włascieli Ducato 94r>2001 jakie fotele bedą pasowały z obrotnica.
mam zarezerwowane fotele z Opla Sintry oba są obrotowe koszt obu w welurze 300zł ale nie wiem czy jest wystraczajaco duzo miejsca aby się zmiesciły.
dodam że fotel pasażera mam niestety podwójny wiec pewnię łaczy sie to z przebudową uchwytów na fotele.
dzięki za jakie kolwiek info.
pozdrawiam
eMKa - 2011-02-21, 20:19
Ja mam takie rozwiązanie :
Podwójny fotel przeniosłem do tyłu, a dla pasażera dokupiłem pojedynczy i wszystko jest dobrze.Obrotnice i fotele typowe.
Fotel z odzysku 150 zł
Ducaciak - 2011-02-22, 08:52
witam
no właśnie tak samo chcę zrobić bo pdodatkoweo podwójny fotel ma już pasy
eMKa - 2011-02-22, 22:02
Ducaciak napisał/a: | bo pdodatkoweo podwójny fotel ma już pasy |
Pasy ma, ale trzeba dokupić pionowy wspornik mocowania pasa do nadwozia (od Panoramy)
Ducaciak - 2011-02-23, 09:03
myślełem o pasach poziomych takich jak tylny fotel ma w osobówce ale masz racje może bardziej profesjonalnie bedzie jak bedą pionowe pasy.
Lutek - 2011-03-04, 10:25
Może ktoś jest zainteresowany fotelami do kampera pochodzą z CHRYSLERA podwójne podłokietniki bardzo wygodne za malą kaske
Bim - 2011-03-04, 10:38
wklej fotkę foteli
marek s - 2011-03-04, 10:57
Fotele od galaxy są trochę za wysokie przy zamontowaniu na oryginalnych konsolach ducato ale super pasują konsole od t4 wystarczy dospawać wsporniki z tyłu konsoli warto się pobawić -fotele od galaxy są o wiele wygodniejsze niż ducato przerabiałem ten temat
Ducaciak - 2011-03-04, 14:00
ja kupiłem Fotele do Opla Sintry mają oryginalnie wbudowane obrotnice, maja też podłokietniki.
bardzo wygodne fotele ciut wyższe niż oryginały z Ducato ale komfort bez porównania.
Polecam fotele z Sintry gdyz nie sa drogie około 140zł na Allegro z tapicerką welurową.
trzeba oczywiście przerobić szyny na "konsoli" ale jak ktoś ma spawarke i flexe poradzi sobie.
Jedrek29 - 2011-03-04, 18:48
Mam też na zbyciu 2 fotele obrotowe od galaxy i 2 fotele od nowego sprintera nieobrotowe
Lutek - 2011-03-17, 09:51
Oto fotele o których pisałem od Chryslera do sprzedania tanio
jedrek49 - 2011-03-17, 17:08
witam
Lutek
podaj zdjecia o ktore Cie prosilem ,ale bez tych plastykow dolnych bo chce zobaczyc czy nadadza sie na istniejace konstrukcje w moim Ducato
pozdrawiam
Jedrek49
pumbadom - 2011-03-27, 20:16
Witam, mam do sprzedania fotele typowo z kampera może najtańsze nie są, ale za to jakie wygodne,podgrzewane,2x podłokietnik,pompowane. Podaje linka w razie czego do mojego posta na samym dole sa fotki.
http://www.camperteam.pl/...er=asc&start=30
pozdrawiam
małyb-c - 2011-03-28, 10:48
Jaka cena za te z pierwszego zdjęcia (szare) ?
pumbadom - 2011-03-29, 10:25
małyb-c napisał/a: | Jaka cena za te z pierwszego zdjęcia (szare) ? |
Witaj, na allegro mam je wystawione po 1500zł
dla forumowiczów te ciemne po 1200zł
Są one kubełkowe, ręcznie pompowane tzw gruszką.
pozdrawiam
GregdeWal - 2011-04-27, 14:41
Witam
Mam pewien problem, zresztą już poruszany powyżej... Poprzedni właściciel mego Berowozu zamontował fotele z Galaxy/Sharana/Alhambry na oryginalne podstawy. Niestety moja h wynosząca 190 w bejzbolówce powoduje, iż jazda jest trochę na "garbato" . Możecie mi opisać jak skomplikowany jest i do czego się sprowadza proces obniżenia skrzyni??
Pozdrawiam
WINNICZKI - 2011-04-27, 17:12
Zamiast obniżać skrzynię,wsuń poduchę ze stelażem z alkowy do przodu i wtedy nad głową zrobi Ci sie jeszcze z 50 cm luzu.A i wstawać z siedzenia i przechodzić do tyłu jest wygodniej.
donald - 2011-04-27, 17:23
a patrzeć możesz przez okno w alkowie...
GregdeWal - 2011-04-27, 21:09
donald napisał/a: | a patrzeć możesz przez okno w alkowie... |
Super pomysł kolego... Tylko musiałbym zaprawić wycieraczkę do okna alkowy... Dobry pomysł na kolejny temat
Malefisto - 2011-05-27, 11:36
Odświeżam trochę temat gdyż obecnie przerabiam montaż foteli w ducato I, zakupiłem fotele z galaxy ( alhambra, sharan) obrotowe z regulacją góra dół.
Po wstępnych pomiarach wychodzi że konieczna jest przeróbka mocowania szyn gdyż są dłuższe oraz wysokość . Fotele z galaxy są wyższe o około 5-6 cm i tu pytanie do osób które montowały od tego modelu , jak sobie poradziliście z wysokością i jak macie to zamontowane na skrzyni w miarę możliwości proszę o zdjęcia.
U mnie pod skrzynią pasażera jest cala instalacja elektryczna razem z akumulatorem więc przeróbka tej skrzyni odpada, pod fotelem kierowcy jest pusto to mógł bym przerobić ale dziwnie chyba będzie jeden fotel wyżej drugi niżej.
Jak by ktoś mógł polecić fachowca z warszawy , żyrardowa lub okolic który by podjął się takiej przeróbki.
tachowp - 2011-05-27, 12:15
Witam ! Ja montowałem od Sharana i przeróbka polegała na odcięciu elementów ruchomych fotela kierowcy( bo u mnie tylko on miał taką możliwość) i dospawaniu bezpośrednio do el. wchodzących do szyny. Fotki nie mogę zrobić ,bo musiałbym rozbierać wszystkie osłony. Fotel pasażera obniżył się ok 3 cm , kierowcy ok 6 cm. Nie wygląda to bardzo tragicznie więc zostało jak jest.
Malefisto - 2011-05-27, 13:00
tachowp, usunąłeś mechanizm podnoszenia fotela?
tachowp - 2011-05-27, 13:08
Tylko elementy pod siedzeniem , dźwignia została. Pozdrawiam !
njoy - 2011-05-28, 10:11
Ja przed tym sezonem wymieniłem również fotele w moim J5 na takie od galaxy (z podłokietnikami). Przeróbka polegała na wyjęciu szyn prowadzących z nowego fotela, odcięciu tylnych łapek mocujących od szyny i przyspawaniu ponownie o pięc centymetrów bliżej przodu tak aby przykręcić do skrzynek - 1 h roboty ze spawaniem i przykręceniem (wymagało to przewiercenia 3 nowych otworów w skrzynkach). Wrażenia - dużo wygodniejsze, trochę wyżej jak w oryginale ale z racji mojej tuszy w niczym nie przeszkadza. Docelowo zdecyduje się chyba na podcięcie skrzynek. Muszę tylko pomierzyć tą od pasażera i zobaczyć co da się zrobić - energoblok.
Zrobię dzisiaj fotki to wrzucę do pooglądania.
Pozdrawiam
Malefisto - 2011-05-28, 18:57
Ten sam problem jest u mnie mam pod fotelem pasażera całą instalację, elektroblok, akumulator, i cała instalacje elektryczną zabudowy.
Dlatego z obniżeniem jest problem a jednak jest za wysoko an tych fotelach dziwnie się siedzi.
Czy masz takie z mechanizmem podnoszenia ? Bo ten mechanizm można wyciąć i się obniżą o kilka cm. tylko muszę znaleźć spawacza który to zrobi.
f68 - 2011-05-29, 03:57
a ja nabyłem wczoraj fotele isri od rozbitego kamperka
piekne piloty z podłokietnikami
za śmieszne pieniądze 200 zł za komplet +120 km w jedną stonę musiałem jechać
jeden fotel jest z obrotnicą
cena katalogowa 648 euro za sztukę
uwalone całe strasznie ale to nie problem poszły do tapicera na zmianę obicia
tak sobie dawno nie poprawiłem humoru zakupami
a najśmieszniejsze jest że od handlarza
więc chyba 1:0 dla mnie
gino - 2011-05-29, 07:15
a ja mam jakies fotele, każdy z jednym podłokietnikiem
fajne..b.wygodne..
gdyby nie to że juz wczesniej zmienilem u siebie...sam bym je zamontował...
nie trzeba tapicerowac...i chyba nawet nic przerabiac..bo sa przykręcane ''na płasko'' jak w duciaciakach/peugeotkach
jak tkos zainteresowany..moge podesłac fotki na pw
Camper Diem - 2011-05-29, 08:06
f68, świetny zakup.
jeżeli masz takie jak ja to przekonasz się, że warto byłoby nawet te 600 eurasków wydać, byle je mieć
tylko są dużo wyższe niż standard, ale można się przyzwyczaić
tachowp - 2011-05-29, 19:50
Jak nadmieniałem , u mnie fotel kierowcy jest na poziomie jak oryginał, a pasażera którym z racji pozycji w rodzinie zawładnęła moja "lepsza połowa" , jest usytuowany 5 cm wyżej ,więc w czsie podróży ma satysfakcję patrzenia na mnie z góry. Wniosek ? Do wszystkiego można się przyzwyczaić !!! :wyszczerzony:Pozdrawiam !
prezes1960 - 2011-08-19, 19:44
Witam
Chciałbym powrócić do tematu foteli obrotowych.Zakupiłem fotele sharana obrotowe i niestety dopiero po kupnie z orientowałem się że obrotnice działają tylko w jednym kierunku to znaczy w kierunku wyjścia,a moim zamiarem było aby fotele obracały się do środka(łatwiejsze wstawanie z łóżka).Mam do kolegów pytanie czy któreś fotele obracają się w dwie strony?
Malefisto - 2011-08-20, 16:48
Też mam od szarana i obracają się w jedną stronę w kierunku drzwi . Jak byś kupił od anglika to by się obracały do środka.
Ale myślę że tą blokadę obrotu da się chyba jakoś ominąć coś odgiąć i będą się obracać w dwie strony.
dyha - 2011-08-20, 20:37
prezes1960 napisał/a: | Witam
Chciałbym powrócić do tematu foteli obrotowych.Zakupiłem fotele sharana obrotowe i niestety dopiero po kupnie z orientowałem się że obrotnice działają tylko w jednym kierunku to znaczy w kierunku wyjścia,a moim zamiarem było aby fotele obracały się do środka(łatwiejsze wstawanie z łóżka).Mam do kolegów pytanie czy któreś fotele obracają się w dwie strony? |
Też przymierzam się do kupna takowych foteli,a gdyby te obrotowe fotele zamienić miejscami czyli pasażera dać w miejsce kierowcy to powinny się obracać do środka..chyba ...nie? aha...o ile w orginale fotel pasażera jest również obrotowy,bo tego nie wiem.
prezes1960 - 2011-08-21, 10:54
dyha, problem ze zamiana polega na tym że chciałem wykorzystać zapięcia pasów bezpieczeństwa z sharana bo są zintegrowane z fotelem a nie jak w oryginale na długiej dość często dyndającej lince.Taki manewr jest niewykonalny!.Przećwiczyłem chyba wszystkie możliwe manewry!,no i się poddałem.Zamontowałem ,a właściwie właśnie montuje(schnie lakier po spawaniu) po obniżeniu skrzynki tak jak jest.Pokaże jak ukończę.
dyha - 2011-08-21, 19:53
O ile obniżyłeś skrzynki? Wracając do foteli czy przećwiczyłeś manewr-przełożenia tych orginalnych zintegrowanych zapięć na drugą stronę?czyli fotel pasażera na miejsce kierowcy plus przełożenie w/w zapięcia
sławek w. - 2011-08-21, 22:22
Koledzy. Montowałem fotele od Alhambry z jednym podłokietnikiem. Skrzynki obniżałem o 6,5 cm (wycinałem pas ze środka skrzynki i całość potem spawałem), blokada obrotnicy to trzpień z tyłu fotela, który trzeba zeszlifować i fotel będzie się obracał w obydwie strony, zintegrowanych z fotelem zapięć pasów nie ruszałem bo pasują idealnie z oryginalnymi pasami, rozstaw śrub szyn faktycznie nie pasuje ale dokręciłem kątowniki 30x30 z przodu i z tyłu skrzynki, w których wywierciłem otwory pod szyny foteli. Dodam jeszcze, że fotele są fantastycznie wygodne, przejechałem w tym roku na urlopie 5000 km czasami po kilkaset dziennie i kręgosłup mnie w ogóle nie bolał, co rzadko się zdarza.
prezes1960 - 2011-08-22, 11:13
sławek w., no właśnie bałem się usunąć ten trzpień!. Czy niema problemów po jego usunięciu podczas jazdy?
sławek w. - 2011-08-22, 21:55
prezes1960 napisał/a: | Czy niema problemów po jego usunięciu podczas jazdy? |
Nie zaobserwowałem.
dyha - 2011-08-27, 21:34
sławek w. napisał/a: | blokada obrotnicy to trzpień z tyłu fotela, który trzeba zeszlifować |
Fotele dotarły i... faktycznie po wycięciu w/w trzpienia i jeszcze małej blaszki fotele kręcą się o 360 stopni że hej!! Dzięki wielkie SŁAWKU W.
sławek w. - 2011-08-27, 22:51
Cieszę się, że mogłem pomóc.
piobar - 2011-08-30, 01:09
Witam
Kupilem kampera juz z zamontowanymi fotelami od Galaxy II. Fotele sa super ale niestety w wersji nie obrotowej. Chcialbym jeden z tych foteli przerobic na obrotowy i w zwiazku z tym mam pytanie czy ktos przerabial moze przekladke mechanizmu z obrotnica z fotela w wersji obrotowej do wersji zwyklej ? czy jest to mozliwe w ogole? Wybralem taka akurat metode poniewaz na swoich fotelach mam zrobiona tapicerke pod reszte kampera i musza zostac. Fotel obrotowy juz nawet za 100zl zamowilem, w ciemno, sprzedajacy twierdzi ze mechanizm da sie zdemontowac.
piobar - 2011-09-20, 11:15
Sam sobie odpowiem, moze komus sie przyda. Da sie przelozyc mechanizm obrotowy z obrotowego do zwyklego fotela od galaxy/sharan/alhambra. Sam tego nie robilem bo to jednak skomplikowane, ale znalazlem firme w Warszawie ktora zajmuje sie przerobkami i naprawami foteli: Auto-Fotele
Gosc bardzo sympatyczny i solidny. Zrobil mi to idealnie, doinstalowal nawet kolyske ktorej nie mialem. Tak wiec jak ktos chce cos z fotelami kombinowac niekoniecznie samemu to polecam.
HarryLey4x4 - 2011-12-25, 22:20
Krókie pytanie - czy fotele od galaxy obracają się w każdym kierunku i o 360 st. czy może tylko w jedną stronę o mniejszy kąt ??
miciurin - 2011-12-25, 22:50
HarryLey4x4 napisał/a: | Krókie pytanie - czy fotele od galaxy obracają się w każdym kierunku i o 360 st. czy może tylko w jedną stronę o mniejszy kąt ?? |
a w poście powyżej masz odpowiedź :
sławek w. napisał/a: | Koledzy. Montowałem fotele od Alhambry z jednym podłokietnikiem. Skrzynki obniżałem o 6,5 cm (wycinałem pas ze środka skrzynki i całość potem spawałem), blokada obrotnicy to trzpień z tyłu fotela, który trzeba zeszlifować i fotel będzie się obracał w obydwie strony. |
HarryLey4x4 - 2011-12-25, 23:00
ok, więc doprecyzuję pytanie. W którym kierunku obracają się fotele trio galaxy , alhambra,sharan w europejskiej wersji
miciurin - 2011-12-25, 23:04
HarryLey4x4 napisał/a: | W którym kierunku obracają się fotele trio galaxy , alhambra,sharan w europejskiej wersji |
U mnie w Alhambrze obracają się w prawo ale według opisu jak wyszlifujesz ten bolec to będą w każdą stronę
fiba56 - 2011-12-26, 00:08
w jednym kierunku o 270st,jeśli chcesz mieć zabezpieczenie z pasami bezpieczeństwa
HarryLey4x4 - 2011-12-26, 07:07
a bez szlifowania na razie , to i fotel kierowcy i pasażera obracają się w tym samym kierunku ??
W sumie , to stoję przed dylematem którą opcję wybrać:
1. Fotele z galaxy, obrotowe od razu , choć mi tak na prawdę jest potrzebny obrót o najwyżej 130 stopni(kierowca w prawo, a pasażer w lewo), bo za kierowcą jest oparcie siedzeń od stolika, a za pasażerem kabiny jest ściana lodówki - obrót jednak by się przydał, czasem na parkingu,żeby nawet frontem posiedzieć z pasażerem bez wychodzenia z kabiny, , albo nogi rozciągnąć na fotelu pasażera, minusem jednak jest brak podłokietnika po stronie drzwi
2. Fotele kapitańskie z Amerykańca, czyli dwa podłokietniki, wygodne, ale wyjściowo nieobrotowe, czyli dla pełnej satysfakcji musiałbym myśłeć o przeróbce później na obrotowe - jest to chyba droższa opcja i bardziej pracochłonna,a nie wiem , czy te fotele skolei nie są za duże na obrotowe
MAWI - 2011-12-26, 10:16
Zapomnij o obracaniu się na dużych "amerykańskich fotelach "w oryginalnej kabinie .Przy "małych"standartowych i tak musisz pokombinować przesuwając je to przód to tył żeby wykonać obrót.Trochę lepiej wygląda to w integralu ,ale i tam nie ma szału.Wiem co mówię.
HarryLey4x4 - 2011-12-26, 10:22
o właśnie i o to mi chodzi
Czyli albo max komfort jazdy, albo mniejszy komfort i piruety...
Daniel Stus - 2012-03-07, 19:08 Temat postu: Podlokietniki w fotelu kierowcy w Transicie 94 Chciałbym dorobić podlokietniki do fotela kierowcy, ew zamontować fotel z podlokietnikami (Ew. lewym). Jakie fotele można dopasować do Transita ( niekoniecznie z obrotnicą bo mam za sobą szafę) a lewy podłokietnik mieć muszę. Prawy fotel mam kapitański ale żona się na pewno nie zamieni.
Ducaciak - 2012-03-08, 10:15
witaj
może dospawaj do lewego słupka coś takiego :
http://allegro.pl/listing...category=0&sg=0
Daniel Stus - 2012-03-08, 10:20
Lewego słupka czego ?
Ducaciak - 2012-03-08, 10:34
tam gdzie masz mocowane pasy.
Daniel Stus - 2012-03-08, 12:47
Za duża odległość od fotela, aż takich łokci to ja nie mam.
Kombinator - 2017-11-16, 20:57
Odgrzeje temat. Po przejechaniu 500 km wiem że miłości miedzy mną a fotelami oryginalnymi w mojej cytrynie raczej nie będzie. Jako że i tak muszę kupić obrotnice to zastanawiam się czy nie wymienić foteli na taki które już mają obrotnice. Z tego co widzę to tylko ze starszych modeli aut można takie bajery znaleźć bo nowoczesna myśl motoryzacyjna porzuciła chyba karuzelę ....
Macie jakiś patenty na fotele do Jumpera III? Coś polecacie ? Wygody szukam
CORONAVIRUS - 2017-11-16, 21:08
jak odgrzewasz to przeczytaj najpierw , znowu mamy powtarzać kto co lubi ? dlaczego ?
Kombinator - 2017-11-16, 22:10
Odgrzewam po 5 latach ...to jest trochę czasu i parę nowych patentów mogło się pojawić. Założenie jest takie że fotele fabryczne są do bani i zapewne na rynku jest sporo lepszych foteli A odgrzewam bo liczę na podpowiedz w która stronę skierować moje poszukiwania. Z góry dziękuję za pomoc
Kombinator - 2017-11-16, 22:11
..i przeczytałem ofkors
vIrek - 2017-11-17, 08:20
Ja mam od trojaczków Ulysse, C8, Peugeot 807, kupiłem sterowane elektrycznie. Musiałem tylko dorobić skrzynki mocujące, żeby dopasować wysokość i kąt nachylenia.
zbyszekwoj - 2017-11-17, 11:33
Fotele maja byc twarde a nie jak w domowym salonie, bo mozna dostac homoroidów.
kwlp - 2018-01-23, 22:01
Virek pochwal się jak to wygląda. Masz jakieś fotki tych foteli od c8 ? też się nad nimi zastanawiam
Micha - 2018-01-23, 22:27
vIrek napisał/a: | Ja mam od trojaczków Ulysse, C8, Peugeot 807, kupiłem sterowane elektrycznie. Musiałem tylko dorobić skrzynki mocujące, żeby dopasować wysokość i kąt nachylenia. |
Czy Twoje fotele z elektryką od czworaczków (jest jeszcze Lancia Phedra) mają obrotnice? Przyłączam się do prośby kwlp o fotki poglądowe, w wątku o budowie jakoś nie mogę nic znaleźć.
vIrek - 2018-01-24, 10:59
Tak, mają obrotnice.
Zamocowanie oryginalnej ducatowej klamry pasa z napinaczem wymagało trochę kombinacji, żeby zmieścić się pod plastikową osłoną fotela.
Tutaj jest jedna fotka:
https://www.camperteam.pl...sc&start=45#top
Rowerek - 2018-01-24, 13:54
Te fotele co masz na zdjęciach są od starszych modeli trojaczkow 806i im podobne c8 i 807 mają lnne
kwlp - 2018-04-25, 00:56
Udało mi się zbudować coć takiego. Kupiłem dwa fotele obrotowe od sharana ( 50 zł. za dwa ), przerobiłem podstawy, pomalowałem plastiki, podstawy i dałem do tapicera. Wyszło kapitalnie.
Micha - 2018-05-31, 18:32
kwlp. zdradziłbyś ile +/- kosztowało tapicerowanie i czy wszedł pod plastiki fabryczny napinacz od Fiata?
kwlp - 2018-06-01, 09:51
Micha, Tapicerowanie 1800 zł. z materiałem. Dwa fotele ławka. Co do napinacza to napinacz wszedł ale trzeba było dorobić mocowanie. miejsca jest mało ale jak się poćwiczy to się zmieści Trzeba koło napinacza odciąż także takie zabezpieczenie. Bo jak się okazuje fotel od sharana kręci się tylko w lewo i tak samo odwrotnie pasażera. Czy aby obrócić fotele miałem je obracać do drzwi, po ścięciu można obracać w dwóch kierunkach.
Micha - 2018-06-01, 11:29
Dzięki, właśnie jestem na etapie zamiany ławki na pojedynczy fotel i ceny używanych oryginalnych wypaliły mi oczy więc pójdę sprawdzoną drogą.
kwlp - 2018-06-03, 00:41
masz racje mnie ceny też zabiły. Przeróbek nie ma aż tak dużo. trzeb tylko wspawać płaskowniki w podstawy wraz z nakrętkami to daje możliwość zamontowania w dalszym ciągu oryginalnego fotele ( ale po co ). no i trze przespawać jak już wspomniałem napinacze. Ale oryginalne napinacze mają takie blachy stabilizujące i wystarczy jedna przecięta na pół można wykorzystać do dwóch foteli. Fajnie pasuje. Ale najwiekszym aspektem jest wygoda. Fotele od sharana/galaxy są zdecydowanie wygodniejsze. Mają większe siedzisko. Oryginalny fotel boxer/ducato jest mało wygodny do tych.
Micha - 2018-06-03, 22:57
Z tego co piszesz rozumiem, że wykorzystałeś oryginalne podstawy nieco zmodyfikowane; czy ta kombinacja fotel+konsola ma w miarę zbliżoną wysokość do oryginału? Jeśli to takie proste to kupię samą konsolę na prawą stronę i obejdzie się bez budowania podstaw "od podstaw" :D
kwlp - 2018-06-04, 00:00
dokładnie tak. Wg mnie pasuje idealnie Ja także dokupiłem podstawę. akurat kierowcy druga mi się trafiła, ale pasuje na prawą stronę.
baroslaw - 2019-01-27, 13:34
Można prosić o jakieś fotki przeróbek tych oryginalnych mocowań fotela ? Chętnie skorzystałbym z sprawdzonego sposobu . Czy obniżałeś także te podstawy ? Bo przymierzałem fotele z sharana do oryginalnych podstaw i wychodzi że jednak jest trochę za wysoko tzn ja sobie bym poradził ale kobieta będzie miała problem sięgnąć do pedałów.
kwlp - 2019-01-27, 14:00
Nie mam za bardzo zdjęć z przeróbek. Ale nie obnizalem tych foteli. Można powiedzieć że weszly dokładnie na te podstawy. Tylko dospawalem nakrętki bo jest inny rozstaw. Co do wysokości też miałem obawy na początku ale teraz stwierdzam że jest idealnie. Co prawda ja jestem wysoki, moja żona też i nie mamy problemu, ale myślę że niższa osoba będzie brała fotel bardziej do przodu niż niżej.
Piszol - 2019-01-27, 14:46
baroslaw napisał/a: | Czy obniżałeś także te podstawy ? Bo przymierzałem fotele z sharana do oryginalnych podstaw i wychodzi że jednak jest trochę za wysoko tzn ja sobie bym poradził ale kobieta będzie miała problem sięgnąć do pedałów. |
Też mam wsadzone fotele od Sharana przy moim wzroście 174cm są trochę za wysokie jakby urwać z 7-8 cm byłoby idealnie. Nie obniżyłem podstaw bo mam nagrzewnice pod siedzeniem i by nie weszła. Ale w tym sezonie planuję ją wywalić i jednak obniżyć o te kilka cm.
Woj-tek - 2019-01-27, 14:57
Fotele też mam od sharana na oryginalnych podstawach i są tylko 2 cm wyższe od poprzedników.
Ale jak by zostawić oryginalne i dodać obrotnice to pewnie by było podobnie lub wyżej.
kwlp - 2019-01-28, 00:51
Woj-tek dokładnie jak piszesz
Piszol - 2019-01-29, 13:57
Ja mam z obrotnicami to pewnie przez to jest wyżej.
Bossman - 2021-09-11, 20:22
Panowie, cześć wszystkim
Borykam się z problemem, potrzebuję 2 fotele które byłyby na szerokość 85cm z uwagi na to że te które obecnie mam mają ponad 90cm i przy obracaniu nie zmieszczą się przy obracaniu, a chcę zamontować obrotnice dla podwójnego fotela oraz dla fotela kierowcy.
Chodzi oczywiście o Ducato, wersja L4H3 Maxi
Jest na to jakiś patent czy trzeba właśnie szukać takich węższych foteli?
Będę wdzięczny za nakierowanie czy coś....
marcin9891-1989 - 2022-03-09, 11:17
Panowie potrzebuję wsparcia. Czy ktoś może wstawiał fotele 3 rząd VOLKSWAGEN SHARAN GALAXY MK1. Nie mam żadnej wiedzy na temat takowych i zastanawiam się czy nadadzą się na przód do ducato?
|
|