Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Podwozia - technika i eksploatacja - Co to za bezpiecznik i dlaczego przepalony.

kazik_ - 2012-03-28, 22:10
Temat postu: Co to za bezpiecznik i dlaczego przepalony.
Witam po zimowej przerwie.

Zabrałem sie do przygotowań na sezon 2012 a tu widzę zonk, izolacja lekko zeszła z kabla, i nadtopiony bezpiecznik jakiś dziwny.

Kabelek tak ok 3mm^2 od + akumulatora rozruchowego po 20cm kabla bezpiecznik ten dziwny i potem jakieś 30cm kabla do separatora jak sądzę.

Do czego jest potrzebne to połączenie, czy jest szansa ze przez ten kabel i bezpiecznik się miedzy innymi ładuje aku rozruchowe z podłączenia 220V bo z tego co mierzyłem na jesień to rozruchowy się nie ładował tylko z zabudowy pobierał sobie prąd.
Zamieszczam kilka fotek proszę o naświetlenie tematu, na ile amper on może być 50A ? coś tak na separatorze pisze.

lepciak - 2012-03-29, 07:45

To nie jest przepalony bezpiecznik ale styk wytopiony przez przepływający prąd o dużym natężeniu. Prawe złącze było niezbyt mocno dokręcone i stąd taki efekt. Na podstawie zdjęć nie potrafię powiedzieć do czego bezpiecznik służy ale z pewnością jest potrzebny skoro przepływa przez niego prąd.
Obudowę bezpiecznika wymienić, przewód prawego zacisku skrócić o 5 cm i zarobić nową końcówkę oczkową. Wszystko ponownie połączyć i będzie grało.

kazik_ - 2012-03-29, 18:07

pytanie jaki ten bezpiecznik obudowę już znalazłem taka samą czy faktycznie 50A bo cos tam pisze na tym separatorze ale chyba po wlosku
scuter0 - 2012-03-29, 18:49

:spoko U mnie taki bezpiecznik jest odpowiedzialny za ladowanie pokladowego aku przez alternator w czasie jazdy.(znaczy sie przez niego plynie prad, i ma 50A) :ok
kazik_ - 2012-03-29, 20:01

No to chyba bedzie to, a jaki lepszy bezpiecznik taki sam blaszkowy czy lepszy ten midi val ?
scuter0 - 2012-03-29, 20:39

:mrgreen: lepiej niech bedzie taki sam jak byl...chyba ze sie wypowie ktos kto sie lepiej zna na tym :roll:
maszakow - 2012-03-29, 20:56

bezpiecznik to bezpiecznik - kawał druta o określonym oporze. Jaki założysz taki będzie lepiej jednak dać takie same jakie występuja w całym układzie żeby po prostu nie mieć potem problemów, albo kto inny po sprzedazy kamperka ich nie miał. czyli radzę blaszkowy :ok
To może byc 50A tylko ze to wtedy będzie zabezpieczenie na maxymalnego poboru prądu na budę.
przy takich prądach to już się faktycznie ciepło robi :)
Panowie...gdyby alternator ładował akumulatory prądem 50A, wylecielibyście w kosmos po 2 godzinach ciągłej jazdy.

ARCADARKA - 2012-03-29, 22:11

Rzuć palenie ,,,,,,,,w tedy będziesz miał oczyszczony umysł :haha: :haha: :haha: :haha:
kazik_ - 2012-03-29, 22:43

OFFTOP , "pić palić i uprawiać sport" to cytat z mojego ulubionego filmu, nie pale już 7 lat ta fotka ma z 10 lat. ;-)

Ok kupie blaszkowy, 50A bo tak pisze w miejscu wtyczki z tego kabla, balem sie tylko ze mogę mieć gdzieś zwarcie, ale fakt wygląda to na efekt luźnego styku, pytanie tylko czemu mi kontrolka ładowania nie świeciła, a może to jest bezpiecznik ładowania rozruchowego aku z podpiętego do budy napięcia 220V, ale 50A przecież ładowanie może mieć nie więcej niż 6A w porywach. a normalnie kolo do 4A.

maszakow - 2012-03-30, 20:21

Z tego co się zdazyłem naoglądać na paru energoblokach ładowanie z reguły idzie osobnym kabelkiem do Aku pokładowego. Zawsze jest to osobny styk we wtyczkach.
kazik_ - 2012-03-30, 21:04

Co do 50A, ile mam dać aby było dobrze 40A?
Argo - 2012-03-30, 21:21

Zastosuj pojedyncze gniazdo samochodowe do bezpiecznika przykręcanego (lub wsuwanego z dużymi stykami). Bezpiecznik 50A to wcale nie za dużo. To jest bezpiecznik główny i chwilowe skoki natężenia mogą być dużo większe. U mnie w aucie alternator jest zabezpieczony 70A.
kazik_ - 2012-03-31, 13:54

Ok dzięki wszystkim, to chyba wszystko już wiem, pozdrawiam i zamawiam części.

OK wszystko sprawdzone i założone, ten bezpiecznik miedzy separatorem a aku rozruchowym, był od ładowania aku pokładowego z alternatora.

Pytanie tylko, czy ładowanie nie impulsowo dobrze robi aku GELOWEMU ?
W sumie mam w Handzie żelowy jako rozruchowy i już 5 rok bardzo dobrze służy i jest też ładowany normalnie z alternatora.