Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - komin boilera seria 1

david111 - 2012-03-29, 15:30
Temat postu: komin boilera seria 1
ponownie witam,

pierwszy problem rozwiazalem. powstal drugi chyba najwiekszy. nie mam komina bocznego do boilera serii 1. jak poczytalem juz nie ma szans na kupno takiego. przegladnalem rowniez rozne sklepy w uk de it oraz wiadomo ebay i nic. ciezka sprawa. czy moze macie jakis pomysl czym zastapic ten komin. moze z serii 2. moge prosic o fotke wylotu spalin od seri dwa jezeli ktos tak owa posiada.

u mnie wyglada to tak:

kaimar - 2012-03-29, 18:22

Można spróbować nawet z wersji 3. Jakaś płyta pośrednia z kawałka blachy powinna rozwiązać problem. Poniżej rysunek,
Ale uwaga na dokładne uszczelnienie wylotu spalin.

YAN - 2012-04-02, 07:48

Mam pytanie czy element nr. 69 z powyższego rysunku można dowolnie przedłużac np. do długości 15 cm i trochę więcej ?
Myślałem o dwóch elementach nr, 37 z rysunku i połączeniu ich po małej przeróbce /kołnierze/ rurami bo jest lekkie przesunięcie osi wylotu.

La Digue - 2012-04-02, 08:00

[quote]nie mam komina bocznego do boilera serii 1[quote]

może ten gość coś poradzi ? Sprawdzić zawsze można

matro - 2012-04-02, 13:47

należy jeszcze na jedno zwrócić uwagę... otóż, komin jest dodatkowo swoistym uchwytem bojlera . Pamiętać należy, że bojler wypełniony wodą ma swoją masę a jest przykręcony tylko na trzech wkrętach do jakieś podstawy, natomiast komin jest już bardzo wpasowany w ścianie i do niego przykręca się samą obudowę bojlera. :spoko
- tak mimochodem piszę bo można dorobić ewentualnie ten element ale odwzorowując go bardzo dokładnie.