|
Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Likwidacja przecieków i ma³y remoncik
chris_voyager - 2012-04-01, 22:01 Temat postu: Likwidacja przecieków i ma³y remoncik Mia³o to byæ tylko odnowienie ³azienki. Ale po ¶ci±gniêciu szafki okaza³o siê ¿e bêdzie nieco wiêkszy. Naro¿nik oraz tylna ¶ciana okaza³a siê pod sklejk± nie byæ idealnie such±, co objawi³o siê w jednym z miejsc zaczernieniem i "opuchlizn±".
Wydaje mi siê ¿e poprawnie namierzam ¼ród³a przecieków, ale proszê kolegów w bojach zaprawionych o rzut oka na fotki i uwierdzenie mnie w moich przypuszczeniach. Znalaz³em ¶lady ma³ego podciekania w miejscu po³±czenia blachy z dachu ze ¶cian± boczn± (fot.1) oraz du¿ej i d³ugotrwa³ej nieszczelno¶ci na tylnej ¶cianie w okolicach mocowania baga¿nika rowerowego (fot.2) które jednocze¶nie jest miescem ³±czenia blachy dachowej z os³aniaj±cej tyln± ¶cianê. (fot.3)
Proszê o radê jak siê zabraæ do naprawy uszczelnieñ na zewn±trz - jakich u¿yæ materia³ów i jaki zakres pracy wykonaæ. Zastanawiam siê czy ¶ci±gaæ ca³e listwy os³aniaj±ce ³±czenia czy tylko usun±æ stary uszczelniacz i zast±piæ go nowym.
miciurin - 2012-04-01, 23:05
Niestety zdjêcia nie za³adowa³y siê, wklej jeszcze raz
chris_voyager - 2012-04-01, 23:10
Nie widaæ ich w po¶cie? U mnie post jest ze zdjêciami, proszê o potwierdzenie jak to wygl±da z Waszej strony.
miciurin - 2012-04-01, 23:14
chris_voyager napisa³/a: | proszê o potwierdzenie jak to wygl±da z Waszej strony. |
A no tak :
chris_voyager - 2012-04-01, 23:24
Dziêki za pomoc Miciurin. Poprawione i ju¿ jest
miciurin - 2012-04-01, 23:28
Cytat: | Dziêki za pomoc Miciurin. Poprawione i ju¿ jest |
Nie ma problemu, troszkê rozlaz³y ten przeciek ja bym poszuka³ jeszcze innego miejsca. Powodzenia w pracy
chris_voyager - 2012-04-01, 23:32
Musia³o juz bardzo d³ugo zaciekaæ, bo nawet steropian zacz±³ ple¶nieæ, a sklejka mimo ¿e (jak wyczyta³em na jednym z opisów remontu) broni siê przed wilgoci± bardzo d³ugo trzyma³a siê tylko na wewnêtrznym laminacie na niewielkiej powierzchni.
Cykada - 2012-04-02, 11:07
w tym tygodniu te¿ zabieram sie za tylna ¶cianê w moim tranzolu. U mnie ciek³o te¿ na mocowaniu baga¿nika. Mam du¿o mniejszy zaciek ale i tak trzeba rozebraæ praktycznie ca³± ¶cianê ¿eby to dobrze zrobic.
co do uszczelnieñ na zewn±trz to trzeba ¶ci±gn±æ listwê wyczy¶ciæ i na nowo uszczelniæ.
Ducaciak - 2012-04-02, 14:05
przerabia³em to w przyczepie kampingowej.
ja proponowa³ bym ci wyci±æ sklejkê i dok³adnie taki sam kawa³ek nowej wstawiæ.
ja zrobi³em u mnie przeszczep.
dodatkowo proponowa³ bym zakonserwowaæ dodatkowo sklejkê od str zewnêtrznej
po wyciêciu zaple¶nia³ej czê¶ci wysusz wszystko np opalark± do okien.
tak aby pozbyæ siê ca³kowitej wilgoci.
trochê czeka ciê d³ubania i ciêcia ale dasz rade.
1506edi - 2012-04-03, 09:24
Poszukaj jeszcze dok±d zesz³a woda bo na pod³odze musia³a jak±¶ droga zej¶æ i wydostaæ sie,po zdjêciach widaæ,¿e zaciek jest kilku letni wiêc woda dr±¿±c znalaz³a inne miejsca do zniszczenia.
Cykada - 2012-04-03, 12:19
nie w tym temacie
makdrajwer - 2012-04-04, 19:36
U mnie w KoneFce te¿ remoncik alkowy . Na razie mam ¶ciany w wersji silver.
andi at - 2012-04-04, 20:56
1506edi napisa³/a: | Poszukaj jeszcze dok±d zesz³a woda bo na pod³odze musia³a jak±¶ droga zej¶æ i wydostaæ sie,po zdjêciach widaæ,¿e zaciek jest kilku letni wiêc woda dr±¿±c znalaz³a inne miejsca do zniszczenia. |
czemu musiala zejsc hehehhe jeszcze ja wozi
teraz zamontuje to cos co spala ta wode (ropka +woda)
i ma przody
chris_voyager - 2012-04-04, 21:46
Sprawdzi³em, sprawdzi³em. Poni¿ej jest sucho i zdrowo. Szybciej parowa³o ni¿ ¶cieka³o Zreszt± po drodze by³o okno - zadzia³o jak tama.
|
|