Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - Kamper a mienie przesiedlenia

Argo - 2012-04-09, 08:10
Temat postu: Kamper a mienie przesiedlenia
Kamper a mienie przesiedlenia, hipotetyczne rozważania
Zakup kampera 50 000e
Tablice wyjazdowe roczne 300e
Ubezpieczenie ADAC ? 300-500e
Pobyt 7 miesięcy na Campingu w Hiszpani 2 osoby 20e x 200 dni =4000e http://www.campingcabopin...s/tarifas12.pdf
Pobyt należy zgłosić na Policji lub innym Urzędzie
Należało by odjąć 50% za Camping i potraktować jako wycieczkę, paliwa nie liczę.
Koszty całkowite samochodu z dużym hakiem wyniosą 55000e.
Przyjazd do Polski i zgłoszenie sam do mienia przesiedlenia (informacje uzyskane UC)
Urząd Celny, Akcyza, AKC-U :
Zwolnienie z akcyzy na mienie przesiedleńcze przysługuje każdej osobie fizycznej przybywającej na terytorium kraju na pobyt staly lub powracającej z czasowego pobytu z terytorium państwa członkowskiego na terytorium kraju jeżeli spełnione są następujące warunki: 1.samochód osobowy jest przeznaczony do użytku osobistego osoby fizycznej,
2.samochód osobowy służył do użytku osobistego tej osoby w miejscu poprzedniego jej pobytu w innym państwie członkowskim przez okres, co najmniej 6 miesięcy przed zmianą miejsca pobytu,
3.osoba fizyczna przedstawi właściwemu naczelnikowi urzędu celnego dowód potwierdzający spełnienie warunku, o którym mowa w pkt. 2,
4.samochód osobowy nie zostanie sprzedany, wynajęty lub wypożyczony przez okres 12 miesięcy, licząc od dnia jego przywozu na terytorium kraju.
5.Samochód osobowy jest zwolniony z akcyzy, jeżeli został przywieziony przed upływem 12 miesięcy od dnia osiedlenia się osoby fizycznej na terytorium kraju.
Koszt w Polsce kampera który chcę kupić to 75000e, koszt w Niemczech z tablicami wyjazdowymi rocznymi i ubezpieczeniem ADAC 51000e.
Co o tym sądzicie?

koko - 2012-04-09, 08:14

Masz rację
DAKOTA - 2012-04-09, 19:28

koko napisał/a:
Masz rację

nie calkiem

Argo - 2012-04-09, 19:33

DAKOTA napisał/a:
koko napisał/a:
Masz rację

nie calkiem

Napisz gdzie w/g. Ciebie tkwi błąd

DAKOTA - 2012-04-09, 19:54

AiR napisał/a:
DAKOTA napisał/a:
koko napisał/a:
Masz rację

nie calkiem

Napisz gdzie w/g. Ciebie tkwi błąd

kolego nie bede Ci pisal gdzie co i jak , jezli chcesz to mam skypa i mozmy pogadac.

zwroce Ci tylko uwage iz, po wszystkich forach szlajaja sie rozni ludziska ,mam na mysli starszych camperowcow od 30 lat jezdzacych przyczepami lub kamperkami (jeszcze za komuny zaczeli z ta przygoda),byli sa lub maja czlonkow rodzinki w UB Milicja ,Policja CBS i te inne prestizowe organizacje pozarzadowe, to co masz zamiar zrobic jest dobrym pomyslem ,ale lekka przewalka, a wiec nie chwal sie bo po przyjezdzie z tego wojazu doplacisz wszystko co chciales zaoszczedzic.

Ps

Kolego kogo bylo stac na taki luxus przed 30 laty ,Biznesmena , Badylarza i Ubeka.
a niektorzy starsi userzy jezdza juz po 30- 40 lat

janusz - 2012-04-09, 20:14

Chyba trudno będzie Ci uzyskać meldunek w Hiszpanii na kempingu w kamperze :spoko
Jeśli naszemu celnikowi przedstawisz kwit z kempingu i nazwiesz to powrotem do kraju z emigracji to może się gościu rozpęc ze śmiechu. :haha: :haha: :haha:

Argo - 2012-04-09, 20:16

Ja nie łamię żadnego prawa, mało nie wykorzystuję żadnej luki w prawie. Prawo tzw. mienia przesiedlenia zgodnie z nowelą z roku 2008r (nie mylić z prawem wcześniejszym) posiada każda osoba fizyczna bez względu na narodowość, od niemowlaka do emeryta. W/g nowych przepisów nie trzeba być rezydentem zagranicą, ani pracować. Trzeba tyko przebywać a zakupiony sprzęt użytkować. Przesiedlałem się na początku lat 90 z USA i wtedy potrzeba było tonę załączników, a w obecnej chwili jest nowela zgodna z dyrektywą EU.
Argo - 2012-04-09, 20:28

janusz napisał/a:
Chyba trudno będzie Ci uzyskać meldunek w Hiszpanii na kempingu w kamperze :spoko
Jeśli naszemu celnikowi przedstawisz kwit z kempingu i nazwiesz to powrotem do kraju z emigracji to może się gościu rozpęc ze śmiechu. :haha: :haha: :haha:

To nie jest powrót z emigracji. przeczytajcie mój pierwszy post i odpowiedż jaką dostałem z UC.Prawo nie mówi o meldunku, ale o przebywaniu, a kamper służy jako miejsce mieszkania. Najwięcej w UE z tego prawa korzystają obywatele Anglii i Irlandii zresztą na tamtych forach wyczytałem o tym patencie, oni nawet nie przebywają w jednym miejscu tylko zbierają kwity z podróży. Zresztą zamykam temat i proszę moderatora o wykasowanie mojego tematu.

kimtop - 2012-04-09, 20:40

DAKOTA napisał/a:
zwroce Ci tylko uwage iz, po wszystkich forach szlajaja sie rozni ludziska ,mam na mysli starszych camperowcow od 30 lat jezdzacych przyczepami lub kamperkami (jeszcze za komuny zaczeli z ta przygoda),byli sa lub maja czlonkow rodzinki w UB Milicja ,Policja CBS i te inne prestizowe organizacje pozarzadowe

Święta świętami,ale myślę Kolego,że wypiłeś o jednego za dużo,

gryz3k - 2012-04-09, 21:02

Cytat:
Ps

Kolego kogo bylo stac na taki luxus przed 30 laty ,Biznesmena , Badylarza i Ubeka.
a niektorzy starsi userzy jezdza juz po 30- 40 lat

Troszkę przesadziłeś :diabelski_usmiech Moi teściowie jeździli z przyczepą 40 lat temu, są cały czas członkami sekcji caravaningu Automobilklubu, a żadne z nich nie należało do wymienionej przez Ciebie grupy. Znam jeszcze wiele takich osób i żadna z nich nie podchodzi :roll:

Masz chyba lekką skłonność do doszukiwania się wszędzie spisków :spoko

janusz - 2012-04-09, 21:06

AiR napisał/a:
To nie jest powrót z emigracji.

AiR napisał/a:
proszę moderatora o wykasowanie mojego tematu.
DAKOTA napisał/a:
po wszystkich forach szlajaja sie rozni ludziska

AiR nie przejmuj się tak tym co DAKOTA napisał, nawet jak tu przeczytają to i tak Ameryki nie odkryłeś, ONI (czytaj funkcjonariusze celni) to wiedzą i maja wyrobione zdanie na większość tematów. Trudno ich przekonać, że nie mają racji nawet jak wiedzą, że jej nie mają. :haha: :haha: :haha:
Głośno jest mowa, że kamper to nie samochód osobowy i co z tego? Tak samo z "Twoim" pomysłem.
5 punkt cytowanego aktu prawnego mówi :
5) samochód osobowy został nabyty lub wprowadzony do obrotu zgodnie z przepisami dotyczącymi opodatkowania obowiązującymi w państwie członkowskim, w którym osoba fizyczna ma miejsce zamieszkania, a przy wywozie nie stosuje się zwolnienia lub zwrotu podatku z zastrzeżeniem ust. 2.

Będziesz musiał udowodnić, że miałeś tam miejsce zamieszkania. Gdy zapytasz jak masz to udowodnić? Dostaniesz wyczerpującą odpowiedź, że to Ty masz wiedzieć. A oni tylko mogą zaakceptować lub NIE. :spoko
Na samym starcie jesteś na spalonej pozycji. Gdyby dało się załatwić sprawy przesiedleńcze a potem kupić kampera to co innego. W odwrotnej sytuacji to ONI są górą bo to ty masz samochód i kłopot z nim i mają cię w garści. Najpierw zapłać akcyzę a potem do sądu z pozwem o zwrot. :bajer

gryz3k - 2012-04-09, 21:11

To chyba święta, ale w 100% podzielam Twoją GŁĘBOKĄ WIARĘ w urzędników skarbowych :-/
Argo - 2012-04-09, 21:14

Ja nie przejmuję się żadnymi służbami nawet mosad mam w głębokim poważaniu. Tylko atmosfera zrobiła się gorąca. W Hiszpanii nie ma meldunku i dlatego napisałem, że zgłoszę pobyt na Policji. W w Polsce też nie będzie obowiązku meldunku. Kampera trzeba posiadać minimum 6 miesięcy przed zjazdem do kraju, musi być zarejestrowany, z obowiązku posiadania przez 6 miesięcy jest zjeżdżający z kraju o ruch lewostronnym. Drążę temat już od pół roku.
janusz - 2012-04-09, 21:33

AiR napisał/a:
Drążę temat już od pół roku.

Życzą powodzenia, jak wydrążysz to pochwal się. :spoko

A, i jeszcze jedno znalazłem, ma być zarejestrowany na stałych tablicach.

Warunek określony w ust. 1 pkt 5 uważa się za spełniony, jeżeli samochód osobowy posiada urzędowy znak rejestracyjny państwa członkowskiego, w któym został zarejestrowany, z wyłączeniem tymczasowych znaków rejestracyjnych.

Spróbuj u nas zarejestrować auto na stałe, nie posiadając jakiegoś meldunku, a przecież to jedna Unia Europejska.

AiR napisał/a:
w Polsce też nie będzie obowiązku meldunku.
tylko nikt nie zauważa, że należy dodać drobny wyraz ale jak wiele zmieniający, "stałego" :lol:
Argo - 2012-04-09, 21:54

Kamper nie będzie użytkowany jak pojazd samochodowy, ale jako dom i tyko Koko z czytających załapał, na tym dyskusję uważam za zakończoną. Przestrzegam chcących skorzystać że bez wyraźnej interpretacji przez kierownika UC mogą być kłopoty, ale do pokonania. Nie mylić przepisów mienia przesiedlenia z krajów trzecich (poza UE trzeba być rezydentem 12 miesięcy, meldunki itp) z mieniem wewnątrz wspólnoty.
MrTommy - 2012-04-10, 08:55

AiR
Podoba mi się Twój tok myślenia i popieram Cię w Twoich działaniach! :super
Jeśli przetrzesz szlak, daj znać, ja będę tym kolejnym :)
POWODZENIA! :kciuki

DAKOTA - 2012-04-10, 13:51

Święta świętami,ale myślę Kolego,że wypiłeś o jednego za dużo,[/quote]

hahha
kolega DAKOTA nie pije, ,zdrowko nie pozwala . :-P

no ale jezeli urazilem kogos z rodzinki to przepraszam :bukiet:

Tak sie sklada ze tez zajmuje sie tym tematem przesiedlenia,osiedlenia- i wiem ze jest sie czym przejmowac, mozna sie niezle przejechac ,paragrafy paragrafami ale do wszystkiego jest potrzbny adres.

1 kupno -adres
2 tablice-adres
3 ADAC-adres

jaki podasz???

Do Janusza
, mozna miec niezly prysznic jak Ci przyjdzie doplacic to wszystko i jeszcze kare do tego interesu.
tutaj nie chodzi o zanizenie rachunku z 10tys € na 2 tys jak to bylo modne z osobowymi

przy tych kwotach to 20 do 30 tys € samej daniny.

W zeszlym tygodniu rozmawialem na temat Porsche
http://www.autoscout24.de...1638821&asrc=fa

chopek kupil w marcu ,a od zeszlego tygodnia stoi na zoll platzu w Austri na szwajcarskich numerach i czeka na zaplacenie podatkow austriackich
bo wlasciciel to austriak z zameldowaniem szwajcarskim, ale biznes ma w austrii.

jednym slowem ni ma lekko.

Argo - 2012-04-10, 14:07

[quote="DAKOTA"]
Tak sie sklada ze tez zajmuje sie tym tematem przesiedlenia,osiedlenia- i wiem ze jest sie czym przejmowac, mozna sie niezle przejechac ,paragrafy paragrafami ale do wszystkiego jest potrzbny adres.
1 kupno -adres
2 tablice-adres
3 ADAC-adres

jaki podasz???

Adres campingu

koko - 2012-04-10, 19:06

Ja miałem wynająć mieszkanie w Niemczech zameldować się kupić telefon założyć konto
i zrezygnowałem z tego gdyż miałem do przeprowadzenia transakcję i to komplikowało całą sprawę. ale jest to możliwe i LEGALNE .
Do udowodnienia
1 Umowa najmu mieszkania
2.meldunek
3.udokumentowane rozmowy tel
4opłata energii wody ciepła
Najważniejsze podlegamy pod US kraju w którym mieszkamy ponad pół roku
mnie to przeszkodziło w ominięciu akcyzy

Marcinosik - 2012-06-07, 23:48

Pozwolę sobie wtrącić swoje dwa słowa do tej dyskusji. Kiedyś zastanawiałem się jak wyglądała by sprawa przemierzenia USA przez 3 miesiące, gdyż po tygodniu od kupna trzeba tam mieć już numery na siebie a jak nie to jest jakaś astronomiczna kara. Znalazłem w sieci kilkanaście ładnych ofert dla takich łebków jak ja oferujących adres i skrzynkę pocztową w zamian za kilka dolarów. Jeśli chcesz coś takiego zrobić może sprawdź czy w Hiszpanii nie wpadli na podobny pomysł bo camping może nie wystarczyć. Co do meldunku to widziałem Hiszpańskie dowody osobiste ze wpisanym adresem stałego pobytu wydane nie tak dawno, więc coś mi nie gra tutaj. Przy okazji może zapytam znajomych Hiszpanów jak to jest z meldunkiem u nich.
Jedynym problemem w urzędzie celnym/skarbowym może być zapytanie oto gdzie pracowałeś na terenie Hiszpanii lub co tam robiłeś przez 6 miesięcy. Zakładając, że pracujesz i dostajesz co miesiąc pensję możliwe będzie trudne do wytłumaczenia jak byłeś w Hiszpanii i pracowałeś w PL. Też mogą Cię poprosić o jakiś dokument, w stylu karty stałego pobytu lub umowę najmu mieszkania.
Musisz też doliczyć do ceny tej operacji koszt 6 miesięcznego ubezpieczenia auta na terenie Hiszpanii, koszty meldunku niby nic ale jednak coś oraz ryzyko kradzieży auta. Niby nic ale, jeśli autem nie będzie się ktoś na parkingu interesował przez 3 miesiące to już zaczną mieć na niego oko lokalni amatorzy cudzej własności.
Na koniec anegdota z mojego środowiska pojazdów zabytkowych. Jakiś czas temu gość kupił sobie w USA piękną zabytkową corvette, auto cud malina i postanowił ją przysłać do PL jako pojazd zabytkowy płacąc chyba 400zł za opinię rzeczoznawcy o zwolnieniu auta z cła tego typu aut. Urząd celny stwierdził, że takiego wała i ma zapłacić cło w wysokości 50% wartości auta, po 4 miesiącach walki i wypisywania pism dopiął swego i został zwolniony z cła tyle, że tyle ile mu to krwi zepsuło to sam on jeden wie.

koko - 2012-06-08, 10:19

Camping Cobopino na ACSI kosztuje 16EUR za załogę za zimę wezmą 14EUR Uważam że rachunek z campingu + telefoniczny kilka z restauracji wystarczą .
Przepisy mówią kto legalnie przebywał i kto użytkował ponad 6 m-cy a z Gibraltaru po pobycie można kupić natychmiast

Argo - 2012-06-08, 18:22

Dostałem ciekawą propozycję od jednego z dealerów. Przedpłacam 80% wartości kampera 2.0 , dealer go zamawia na siebie. następnie wynajmuję go na podróż w cenie 100e za tydzień. Po 6000km wracam i kupuję go po odliczeniu ceny za wynajem + rabat. W zaokrągleniu wychodzi :lol: :lol: :lol: :lol:
koko - 2012-06-08, 22:00

żeby nie byłoVatu to musi być ponad 6 m-cy
Argo - 2012-06-08, 22:49

Czekam na odpowiedź z UC, czy objazd 190 dniowy po Europie jest traktowany jako pobyt uprawiający do mienia przesiedlenia. Ustawa o mieniu przesiedlenia wewnątrz wspólnoty mówi o pobycie 6 miesięcznym i nie precyzuje go, tak jak ustawa o mieniu z poza wspólnoty. UC z zwolnienia z vat nie robi łaski bo to jest zapisane w Unijnej ustawie celnej którą Polska przyjęła z chwilą wstąpienia do Unii. Gorzej z akcyzą bo leży gestii US kraju do którego się przesiedlamy, ale 3,1% da się przeżyć. Jak nie dostanę odpowiedzi od naszego UC to wystąpię o wykładnię do Brukseli.
koko - 2012-06-09, 11:43

Daj znac jak będziesz mądrzejszy
Argo - 2012-06-09, 13:07

Mądrzejszy to ja jestem od chwili założenia tematu wielu kwestiach dotyczących mienia. Na pierwsze zadane pytanie dość ogólnikowe dostałem taką odpowiedź.
1. Rzeczy przywożone do Polski z terytorium Unii Europejskiej, w tym również w ramach mienia przesiedleńczego, nie podlegają obowiązkowi zapłaty cła. Z dniem przystąpienia do UE Polska została bowiem objęta unią celną, co oznacza zakaz stosowania między państwami członkowskimi ceł przywozowych i wywozowych.
2. Można zostać zwolnionym z obowiązku płacenia akcyzy za samochód sprowadzony przez osobę powracającą z innego państwa UE do Polski, jeżeli zostaną łącznie spełnione następujące warunki (zgodnie z art. 110 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym (Dz.U. nr 3 z 2009 poz. 11 z późn. zm. ):
* samochód osobowy jest przeznaczony do użytku osobistego tej osoby;
* samochód osobowy służył do użytku osobistego tej osoby w miejscu poprzedniego jej pobytu w państwie członkowskim Unii Europejskiej przez okres co najmniej 6 miesięcy przed zmianą miejsca pobytu;
* osoba ta przedstawi właściwemu naczelnikowi urzędu celnego dowód potwierdzający fakt użytkowania samochodu przez okres co najmniej 6 miesięcy przed zmianą miejsca pobytu;
* samochód osobowy nie zostanie sprzedany, wynajęty lub w jakikolwiek inny sposób oddany do użytku osobie trzeciej przez okres 12 miesięcy, licząc od dnia jego przywozu na terytorium kraju;
* samochód osobowy został nabyty lub wprowadzony do obrotu zgodnie z przepisami dotyczącymi opodatkowania obowiązującymi w państwie członkowskim Unii Europejskiej, w którym osoba fizyczna miała miejsce zamieszkania, a przy wywozie nie zastosowano zwolnienia od akcyzy lub zwrotu podatku.
Za miejsce stałego pobytu uznaje się miejsce, w którym osoba fizyczna przebywa
przez co najmniej 185 dni w roku kalendarzowym ze względu na swoje więzi
osobiste i zawodowe. W przypadku osoby niezwiązanej z tym miejscem zawodowo
na osobiste powiązania wskazuje istnienie ścisłych więzi pomiędzy tą osobą
a miejscem, w którym mieszka. Jednakże za miejsce stałego pobytu osoby
związanej zawodowo z miejscem innym niż miejsce powiązań osobistych, i z tego
względu przebywającej na zmianę w różnych miejscach na terytoriach dwóch
lub więcej państw członkowskich Unii Europejskiej, uznaje się miejsce, z którym
jest związana osobiście, pod warunkiem że regularnie tam powraca. Ten ostatni
warunek nie musi być spełniony, jeśli osoba mieszka na terytorium państwa
członkowskiego Unii Europejskiej w celu wypełnienia zadania w określonym
czasie. Studia wyższe bądź nauka w szkole poza miejscem stałego pobytu nie
stanowią zmiany miejsca stałego pobytu.
Teraz dopracowywuję szczegóły. (co należy rozumieć przez powiązania osobiste i co oznacza ''regularnie powraca") np. zapisując się na 7miesięczny kurs języka angielskiego w Londynie i będąc tam tyko w czasie sesji, albo jeżdżąc po EU w celach turystycznych i opisując je na tym forum to spełniam warunki czy nie .

koko - 2012-06-10, 09:24

Samochód osobowy, specjalny campingowy, ale tu jakby nie był osobowy to strzał w stopę. Ciekawe czy zmiana klimatu zalecona przez lekarza wypełni te warunki
kaimar - 2012-06-10, 14:24
Temat postu: Re: Kamper a mienie przesiedlenia
AiR napisał/a:

Koszt w Polsce kampera który chcę kupić to 75000e, koszt w Niemczech z tablicami wyjazdowymi rocznymi i ubezpieczeniem ADAC 51000e.
Co o tym sądzicie?

Coś mi tu nie pasują rachunki.
Cena w Niemczech 51000 to jest netto 42857. Po akcyzie 18,6 i vat 23 jest to w Polsce 62518 e.

kaimar - 2012-06-18, 19:58

Czyżbym niechcący zamknął temat?
Interesują mnie różnice cen pomiędzy Polską a Niemcami oczywiście z pominięciem akcyzy i różnicy na vat.