Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Po Polsce - Warszawa na weekend (a konkretnie CNK)

TomekM - 2012-04-10, 22:08
Temat postu: Warszawa na weekend (a konkretnie CNK)
Witam,
korzystając z okazji, że wszystkie kampery pojadą do Poznania chcielibyśmy odwiedzić Warszawę a dokładnie to Centrum Nauki Kopernik (dzieci suszą nam głowę) oraz kilka innych popularnych miejsc. Czy ktoś może podpowiedzieć gdzie można się zatrzymać w Stolicy? NIe zależly mi na polu kampingowym a raczej na jakimś w miarę bezpiecznym miejscu, dobrze skomunikowanym z centrum.
A może ktoś z Was też planuje pojechać do Warszawy w ten weekend i połączymy siły?

gryz3k - 2012-04-10, 22:40

Ja zatrzymałbym się właściwie gdziekolwiek na parkingu. Widziałem kamperki na strzeżonym parkingu nad Wisłą u stóp Starego Miasta. Do CNK można dojść pieszo a i na starówkę niedaleko. Nie wiem jak długo zamierzasz zostać, ale ja często parkuję kampera w różnych miejscach i nie widzę z tym większego problemu. Duża część Warszawy jest monitorowana a w weekendy parkowanie w centrum jest darmowe. Temat ten był już zresztą omawiany przez szersze grono. :spoko
gino - 2012-04-11, 06:20

Tomku, stanąć możesz na parkingu strzeżonym przy ulicy BOLEŚĆ /róg Wybrzeża Gdańskiego
http://mapa.targeo.pl/Pla...6/Parking/adres
jest to parking, pod Zamkiem Królewskim , nad sama Wisła, przy już słynnych naszych fontannach, i ok 2 km od CNK ..
rozmaiwałem kiedys z pracownikiem tego parkungu, i powiedział że dość często parkuja u nich kamperki z zagranicy..
koszt parkowania to ok 50-60pln za dobre...czyli cena jak na kampingu..
ale, stając tam..wszędzie masz blisko.. :spoko

Camper Diem - 2012-04-11, 06:30

parkingi w Warszawie opisał zbooY: http://maps.google.com/ma...7f3cdefb4c32eea

kiedy my byliśmy w Warszawie testowaliśmy kemping Majawa, ale nie polecam. wtedy za 80 zł nawet nie mogliśmy serwisu zrobić, jedynie podłączyć prąd można było. relacja: http://www.camperteam.pl/...opic.php?t=8914 drugim razem stałem na terenie LOT, ale była tylko jednorazowa zgoda.

gdybym obecnie miał zamiar jechać skorzystałbym ze zbooYowych parkingów :spoko

gryz3k - 2012-04-11, 09:49

gino napisał/a:
Tomku, stanąć możesz na parkingu strzeżonym przy ulicy BOLEŚĆ /róg Wybrzeża Gdańskiego
http://mapa.targeo.pl/Pla...6/Parking/adres
jest to parking, pod Zamkiem Królewskim , nad sama Wisła, przy już słynnych naszych fontannach, i ok 2 km od CNK ..
rozmaiwałem kiedys z pracownikiem tego parkungu, i powiedział że dość często parkuja u nich kamperki z zagranicy..
koszt parkowania to ok 50-60pln za dobre...czyli cena jak na kampingu..
ale, stając tam..wszędzie masz blisko.. :spoko

O tym parkingu właśnie pisałem :spoko

BAYLA DUCATO - 2012-04-11, 20:59

MYSLE TOMKU ZE TEN PARKING NA UL,,BOLESC JEST NAJLEPSZY W LOKALIZACJI PAMIETAJ ZE W SOBOTE I NIEDZIELE SA DUZE KOLEJKI DO KASY BILETOWEJ DO :spoko CENTRUM KOPERNIK
salut - 2012-04-15, 18:41

TomekM,
Witam
Też polecam parking płatny na Wybrzeży Gdańskim. Masz z tamtąd wszędzie blisko /Centrum Kopernik, Stare Miasto, ZOO, od 3 maja ruszają fontanny, .../. Często przejeżdzam obok tego parkingu i jak chcesz to mogę porozmawiać z nimi czy przyjmą kampera i za ile. Poza tym byłem kilkakrotnie w CK i zawsze na parkingu przed CK albo na końcu ulicy /ślepa/ stały jakies kamperki. Nie wiem czy też tam nocowały, ale mając domek blisko siebie łatwiej Ci będzie stać w kolejce do CK /patrząc na kalendarz będzie ona raczej długa/
Pozdrawiam

Aulos - 2012-04-15, 19:23

My byliśmy w CNK w ostatnią środę. Nocowaliśmy na parkingu przed wejściem do Centrum pod okiem miłych panów z ochrony. Rano byliśmy pierwsi w kolejce :)
TomekM - 2012-04-15, 21:16

Postąpiłem podobnie jak Aulos. Spalismy 300 m od CNK. Było super.
Camper Diem - 2012-04-15, 21:40

napisalibyście coś o samym CNK...
pagand - 2012-04-15, 22:07

Jeżeli nie zależy Ci na parkingu strzeżonym, to ja za każdym razem będąc w Wawie na maratonie lub półmaratonie zatrzymuję się w pobliżu CNK, gdzieś obok biblioteki w bocznej uliczce i nigdy nie miałem żadnych przykrych przygód...
Aulos - 2012-04-15, 22:52

affa napisał/a:
napisalibyście coś o samym CNK...

Na forum już były relacje z Centrum. Nasi chłopcy byli zachwyceni. Zaplanujcie wizytę na cały dzień (min. 5-6 godzin) - w centrum jest gastronomia, gdzie można zjeść obiad. Można też wyjść do kampera na obiad lub odpoczynek (dzieciaki mogą być zmęczone) i wrócić do Centrum później. Koniecznie zaplanujcie także seans w planetarium - płatne dodatkowo, ale warto.

TomekM - 2012-04-16, 09:35

AUlos - nie wiem w jakim wieku masz dzieci, ale moje padły dopiero w samochodzie. Za pierwszym razem musieliśmy je siłą wyciągać z CNK. Tym razem było lepiej. Wyszliśmy spokojnie na 5 minut przed zamknięciem (a wchodziliśmy jakieś 15 min. po otwarciu) na planetarium nie starczyło czasu, ale to mamy pod nosem w Chorzowie - tez polecam.
Camper Diem - 2012-04-17, 13:53

a niech tam! pod koniec kwietnia jedziemy na Podlasie, ale najpierw pojedziemy do "Kopernika" ;)
przenocujemy pod Centrum, żeby rano ustawić się na początku kolejki do kasy :spoko

salut - 2012-04-17, 19:40

affa napisał/a:
a niech tam! pod koniec kwietnia jedziemy na Podlasie, ale najpierw pojedziemy do "Kopernika" ;)
przenocujemy pod Centrum, żeby rano ustawić się na początku kolejki do kasy :spoko

Jeżeli mogę coś podpowiedzieć, to proponuje zapoznać się z ich stroną http://www.kopernik.org.pl/ Jest naprawdę dobra.
Z praktycznych porad:
- nie planuj, że coś zjecie w środku, ochrona zaraz zwróci Wam uwagę
- jedzenie dozwolone jest tylko w restauracji, ceny mają różne, polecam zestawy dnia, dużo tańsze, restauracja jest poza bramkami CK ale zawsze możecie wrócić
- jeżeli wybieracie się do planetarium, zapoznajcie się z repertuarem, jest inny w różne dni i przeznaczony dla dzieci w różnym wieku, z planetarium możecie wrócić do CK
- nie polecamy korzystania z szatni, są to szafki typu basenowego :spoko

Camper Diem - 2012-04-17, 20:03

dziękuję za info :ok

obiad zjemy raczej w kamperze, nie wierzę w dobrą gastronomię w tego typu placówkach ;)

TomekM - 2012-04-17, 22:33

Gastronomia w CNK nie jest zła. Fakt nie jest tania, ale też jakoś przesadnie droga też nie. A z kamperem dłuższym niż 5,5 m może być problem z zaparkowaniem przed samym wejściem do CNK. Parkingi są, ale należy parkować na skos i np. mój samochód (7m) wystawał dość sporo. Ja stałem jakieś 300m na prawo od CNK zaraz za wjazdem na budowę metra. Można spokojnie stać wzdłuż drogi.
I jeszcze uwaga techniczna dot. dojazdu. CNK jest na Wybrzeżu Kościuszkowskim 20, ale należy dojechać np. od ul. Tamka, ponieważ na wysokości CNK Wybrzeże Kościuszkowskie ... rozdwaja się i wjechać się nie da :) Ot, taka ciekawostka.

Aulos - 2012-04-17, 22:58

TomekM napisał/a:
A z kamperem dłuższym niż 5,5 m może być problem z zaparkowaniem przed samym wejściem do CNK. Parkingi są, ale należy parkować na skos i np. mój samochód (7m) wystawał dość sporo.

Tomku, nie wiem kiedy byliście w CNK, ale my w zeszłym tygodniu staliśmy pod samym centrum, stanowiska były prostopadłe do ulicy, a nasz kamper 7m mieścił się na stanowisku w całości. Obawiałem się kłopotów przy wyjeżdżaniu - po przeciwnej stronie wzdłuż ulicy ustawiły się autokary, a mnie ciasno obstawiły osobówki, utrudniając manewrowanie. Na szczęcie kierowcy autobusów zmęczeni (lub znudzeni) przysypiali w swoich pojazdach i poproszeni ułatwili wyjazd. Dłuższym pojazdem można ustawić się po przeciwnej stronie ulicy, razem z autokarami. Autokary opłacają parking tak samo jak my w parkomacie.

Camper Diem - 2012-04-17, 23:03

TomekM, na początek wyjazdu żona zawsze coś dobrego zabiera z domu więc pewnie i tak nie będzie okazji wypróbować menu...

dzięki za uwagę o parkingach- mój kamper ma 8,5m z rowerami, ale jak wjadę późnym wieczorem to jakieś miejscę się pewnie znajdzie. nie zależy mi na miejscówce pod główną bramą ;)

Aulos - 2012-04-17, 23:09

Wieczorem parking był całkowicie pusty. Naprzeciw wejścia, po przeciwnej stronie ulicy, są wyznaczone miejsca parkingowe wzdłuż ulicy. Ustawić się tam może nawet Milka, od rana zaczynają parkować tam autokary.