Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam

S³owacja - Wygrzanie ko¶ci na S³owacji???

pagand - 2012-04-13, 20:21
Temat postu: Wygrzanie ko¶ci na S³owacji???
Pomy¶la³em sobie, ¿e po trudach maratonu krakowskiego jaki zamierzam pokonaæ 22 kwietnia warto by³oby zregenerowaæ organizm (uzupe³niaj±c oczywi¶cie mikroelementy za pomoc± s³owackiego piwa) w basenach termalnych S³owacji. Oczywi¶cie doskona³ym terminem jest d³ugi weekend majowy...

Zamierzamy wystartowaæ 1 lub 2 maja z okolic Jas³a (podkarpackie). Tak wstêpnie pomy¶la³em o basenach w Kremnicy (http://www.kupaliskokremnica.sk) i spêdziæ tam mo¿e ze 2 - 3 noce.

Je¿eli mia³by kto¶ jakie¶ sugestie, b±d¼ do¶wiadczenia to bêdê bardzo wdziêczny.

A ju¿ tym bardziej by³oby mi (nam) mi³o gdyby kto¶ mia³ ochotê do nas do³±czyæ.

Pozdrawiamy serdecznie z Wroc³awia.

WINNICZKI - 2012-04-13, 20:32

Wiêkszo¶æ jedzie do Berekfurdo,czê¶æ pozostaje w Bogacs,podobno wino zdrowsze,a kempingi z termalami tañsze.A odleg³o¶æ niewiele wiêksza. :bigok
pagand - 2012-04-13, 20:47

A to zaraz bêdê sprawdza³... dziêki za podpowied¼...
tomek_lodz - 2012-04-13, 21:24

Ja sie sk³aniam na wyjazd na Wêgry chcemy wyjechaæ 30 wieczorem gdzie¶ sie przespaæ i pojechaæ do berka ;-) mo¿emy jechaæ cze¶æ trasy razem zamierzamy przekroczyæ granice w Barwinku a wiec trasa przebiega przez Jas³o ;-)
krzysioz - 2012-04-14, 03:26

Co do slowackiego piwa to pozostaly juz chyba tylko mikroelementy bo ze smaku je jakis czas temu skutecznie wyprano. Takie marki jak Smadny Mnich czy Svares sa juz tylko ciniem smych siebie. Oczywiscie zostal jeszcze sztandarowy Bazant .... . Jak oni mogli cos takiego zrobic i wykonczyc wlasne piwa. Rzeczywiscie zostaje tylko wegierskie winiunio. Jakbys przemierzal Wegry na zachod przy powrocie na Dolny Slask to pewnie zastaniesz tez kogos w Buku. :spoko
kamyk59 - 2012-04-14, 05:55

pagand napisa³/a:
(http://www.kupaliskokremnica.sk)

"Spustenie prevádzky koniec mája 2012" czyli chyba czynne od koñca kwietnia - bo u nich maj to kwiecieñ :) ,ale lepiej wy¶lij maila z zapytaniem.
W tamtej okolicy masz Turèianske Teplice.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-04-14, 09:52

Pagand,na basenach w Slowacji troche sie znamy,Kremnica dopiero czerwiec,troche z tego Jasla na baseny slowackie jest nie po drodze,bo fajne baseny sa przy granicy wegierskiej ale w zachodniej czesci.Slowacja ma to przebicie ze rozmawiasz z nimi dogadujac sie troche z serbskiego ktory znasz.Przy granicy wegierskiej slowacy san zupelnie fajni nie tak jak przy granicy polskiej no i maja przysepne ceny na basenach,rowniez przyjezdzaja tam wegrzy.Wg.nas najlepsza jest Dunajska Strieda,calodzienny 5 e,baseny po remoncie,w srodku rano mozna sobie bezplatnie zajac lezaki,dostajesz pasek na reke,jak poprosisz to mozna wyjsc na zewnatrz do campera.Ty bedac z dziecmi masz camping ale wg nas drogi z wejsciem na basen.My spimy na parkingu pod basenami.Na wprost basenow za parkingiem sa prywatne cempingi za 5e.Teren duzy,dzieci moga jezdzic na rowerach;www.thermalpark.sk,niedalego jest ogromna zapora w Gabcikowie,wycieczka dla dzieci.jest jeszcze Wielky Mediar,ale drozszy i nie wiem czy jest camping.Natomiast polecam Ci VRBOV termal park przy granicy polskiej od Jurgowa 40 km.Baen z najlepsza woda siarkowa,ale wstep dospieli/dorosly/caly dzien11e.www.termalnekupalisko.com,,,pozdrawiam Barbara Muzukmozesz zadzwonic 508589217
pagand - 2012-04-15, 10:19

Basiu bardzo dziêkujê za wszystkie namiary... Dunajska Strieda robi bardzo mi³e wra¿enie...

Zapewne jad±c z okolic Jas³a pojadê przez Kremnicê - zobaczê jak to wszystko wygl±da i nawet jak bêdzie zamkniête to bêdê mia³ ju¿ namiary na jaki¶ letni wyjazd. A jakby by³o otwarte to jeden dzieñ i noc pewnie tam spêdzimy.
Dalej pojedziemy w³a¶nie do Dunajskiej Striedy.

Jeszcze raz bardzo dziêkujê.

elaola - 2012-04-15, 11:06

pagand my prawdopodobnie te¿ bêdziemy w Dunajskiej Stredzie,
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-04-15, 15:02

Kremnica z drogi chyba 65 w miescie skrec na mostek kolo wysokich blokow w prawo,jest stadion sportowy ale chyba zza plotu nic nie zobaczysz.Do kempingu wjazd dalej droga za stacja benzynowa tez w prawo,zobaczysz tylko domki kampingowe,jest ich 26,a camping 5e,nowe lazienki i kuchnia,bardo przytulnie,no i bramka na baseny.Sa tam 2 baseny 50 m,no i maly cieply kryty basen,otwarcie trzeba sprawdzc w internecie,bo tam sa gory i wiosna pozno.Koniecznie kto jest w Dunajskiej Srodzie wycziczga nad zapore w Gabcikowie.Fajne sa rowniez baseny w Szturowie/nie wiem czy caloroczne/przejazd odbudowanym mostem do pieknej katerdy w Esztergomie ,gdzie jest fajny plac jarzynowy,rzodkiewki beda wielkosci pomidorow,no i kwitnace fioletowe kiscie kwiatow WISTERII.My jedziemy 26 kwiecien ale przez Czechy do Toscani,pozdrawiam Barbara
pagand - 2012-04-15, 15:33

elaola napisa³/a:
pagand my prawdopodobnie te¿ bêdziemy w Dunajskiej Stredzie,

Oooo... fajnie... a w jakim terminie bêdziecie? Mo¿e faktycznie uda siê spotkaæ...o ile zniesiecie rozwydrzonych dwóch ch³opaków (2 i 6 lat) :szeroki_usmiech

elaola - 2012-04-15, 16:25

pagand nie takie rzeczy ju¿ znosili¶my :wyszczerzony: Jedziemy 28 kwietnia i zostajemy do 6 maja / to tak na 99% / Je¶li nam siê nie spodoba to jedziemy do wêgierskiego Komarom.
pagand - 2012-04-15, 16:47

Ja my¶la³em przyjechaæ 2 lub 3 maja i te¿ zwin±æ siê 6-tego. Wysz³o by 3 lub 4 noce. Rozumiem, ¿e zamierzaæ zatrzymaæ siê na kempingu. Je¿eli tak to my wje¿d¿aj±c na teren kempingu bêdziemy szukali wroc³awskich rejestracji.
elaola - 2012-04-15, 17:13

Tak zdecydowanie kemping. By³oby mi³o :ok
zbychu - 2012-04-16, 11:09

Pagand , ja proponujê Ci baseny w Podhajskiej , jest tu niesamowita s³ona woda jak nigdzie takiej nie ma , zupe³nie nowe baseny , du¿o atrakcji , jestem od wczoraj i zostaje na 2 dni , parking o tej porze free , wstêp na baseny 3 godz. 11eu. ale warto . Jakby¶ mia³ jakie¶ pytania to pisz.Zbyszek
elaola - 2012-04-16, 11:46

zbychu czy kemping / nie parking / jest po³±czony bezpo¶rednio z basenami?
pagand - 2012-04-16, 13:57

zbychu napisa³/a:
Pagand , ja proponujê Ci baseny w Podhajskiej , jest tu niesamowita s³ona woda jak nigdzie takiej nie ma , zupe³nie nowe baseny , du¿o atrakcji , jestem od wczoraj i zostaje na 2 dni , parking o tej porze free , wstêp na baseny 3 godz. 11eu. ale warto . Jakby¶ mia³ jakie¶ pytania to pisz.Zbyszek

Nie wiem czy piszesz o tych termalach, które przegl±dam na tej stronie: http://old.obecpodhajska.sk/?menu=001

Z cennika na okres od 1 maja wychodzi po 4,7€ od osoby doros³ej za wstêp (http://old.obecpodhajska.sk/?menu=201&zobrazvst=a#zobraz)

Ale mo¿e tam s± jakie¶ dwa odrêbne termale, bo nijak nie wychodzi mi 11€ za 3 godziny... chyba, ¿e masz jakie¶ ¶wie¿sze dane...

Daj znaæ czy to na stronie co¶ ¼le odczyta³em czy mo¿e co¶ innego namiesza³em. Bo warto rozwa¿yæ i to miejsce.

zbychu - 2012-04-16, 15:57

Strona dobra ale jest otwarte nowe Centrum Aquamarin i tam masz cennik nowych basenów , ty wy¶wietlile¶ cennik starych basenów które bêda otwarte od maja.Je¶li chodzi o kemping jeszcze jest zamkniêty , ale on w zesz³ym roku by³ wliczony w otwarte baseny.Obecnie i my¶lê ¿e jeszcze przynajmniej w maju bêdzie du¿o miejsca do parkowania za darmo , w tej chwili jest kilka kamperów i stoj± w ró¿nych miejscach w okolicy basenów.
pagand - 2012-04-16, 17:11

Ok. Znalaz³em. Wystarczy³o dobr± zak³adkê otworzyæ :gwm

Bardzo dziêkujê za te informacje... przydatne...

janus - 2012-04-16, 17:20

zbychu napisa³/a:

Stamt±d to ju¿ tylko rzut beretem (ok. 43 km) i jeste¶ w Komarom na Wêgrzech i masz kemping z wstêpem na baseny w cenie 7800 Ft za dwie osoby :spoko

pagand - 2012-04-16, 19:44

Ró¿nic w cenach jaki¶ specjalnie du¿ych nie ma: 7800Ft (kemping + wej¶cie 2 os.) to ok. 109 PLN, a 28,2E (kemping + wej¶cie 2 os. dor. + 1 dz.) to ok. 118 PLN. To takie uproszczone porównanie pomiêdzy Komarom a Dunajska Strieda.

Có¿... wszystkiego w jeden wyjazd nie obskoczymy...

Ale oczywi¶cie bardzo dziêkujê za sugestie...

zbychu - 2012-04-17, 19:25

Jestem ju¿ w domu , zrobi³em tak± rundkê 1100 km - Vrbov - Egerszalok-Podhajska dobrze wygrza³em ko¶ci od zewn±trz i od wewn±trz , pozdrawiam zbychu
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-04-17, 21:01

pagand,dla twoich dzieci napewno kryte baseny w D.S sa lepsze,bedzie pogada fajnie na zewnatrz,niestetty pisalam ze kemping drogi,ale samomiasto,ladne,a Podhajsko to dziura,stare baseny znamy,a nowe zrobili Aqva Park,ilicza wejscie na godziny.Lepsz wielky Mediar baseny ladne ,duzy obieky mozesz jechac na wycieczke,niedaleko.Szturowo fajne ale nie ma nic krytego.Jak jestes bez dzieci to w Vrbowie /blisko tatr/jal leje to na glowach lbasenowiczow masz przeglad najrozniejszych reklamowek na glowach,szkoda ze jedzecie dopiero w maju bo 26 kwietnia moze zalicze D.S bo jeszcze nie wiemy jak jechac,pozdrawiam Barbara
pagand - 2012-04-17, 21:26

Dziêkujê bardzo... zarówno Basi jak i Zbychowi... oczywi¶cie przejrza³em Wasze propozycje bardzo uwa¿nie (choæ jak widaæ we wcze¶niejszym po¶cie i tak nie oby³o siê bez b³êdów)...

Z przejrzanych mo¿liwo¶ci faktycznie wychodzi mi na to, ¿e z ma³ymi dzieæmi lepiej by³oby mi pojechaæ do Duanjskich termali... jest szansa na spêdzenie wielu godzin na basenach (te termale to z dzieæmi s± mniej istotne) z mo¿liwo¶ci± wyj¶cia na chwile do campera na posi³ki i i inne zachcianki maluchów).

Ale w zale¿no¶ci od kierunku podró¿y mo¿liwe, ¿e zawitam i w inne miejsca... Na chwilê obecn± stan±³ pod znakiem zapytania wyjazd na zlot organizowany przez karavaning.pl, bo... do niedawna s±dzi³em, ¿e zlot jest w weekend 28/29.04 z mo¿liwo¶ci± pozostania na weekend majowy, ale po lekturze forum karavaningu wychodzi mi na to, ¿e zlot jest 1-4.05 z mo¿liwo¶ci± przyjechania 27.04 i zostania d³u¿ej...

I zastanawiam siê czy warto zawracaæ tam ludziom g³owê, blokowaæ miejsce i kombinowaæ z wyjazdem gdybym przyjecha³ 27.04 i chcia³ wyjechaæ 30.04...

Mo¿liwe zatem, ¿e zrobiê jaki¶ objazd po termalach i chêtnie siê spotkam elaola w Dunajskich, tym bardziej, ¿e to te¿ wroc³awianie.

Niemniej jednak jeszcze raz dziêkujê za Wasze cenne wskazówki i nie omieszkam ich wykorzystaæ... mo¿e na d³ugi weekend czerwcowy :lol:

darol - 2012-04-17, 21:45

pagand napisa³/a:
I zastanawiam siê czy warto zawracaæ tam ludziom g³owê, blokowaæ miejsce i kombinowaæ z wyjazdem gdybym przyjecha³ 27.04 i chcia³ wyjechaæ 30.04...

Jêdru¶, dobrze kombinujesz , my te¿ tak chcemy zrobiæ i potem gdzie¶ na po³udnie , tak¿e przyje¿d¿aj, pojedziemy razem :spoko

pagand - 2012-04-17, 21:55

Arek, czy to oznacza, ¿e tez jako¶ Wam "umknê³y" daty tego zlotu, czy odnosicie wra¿enia, jak ja, ¿e co¶ siê pozmienia³o "w miêdzyczasie"?

Tak czy siak...powa¿nie z Magd± zastanawiamy siê jak pogodziæ spotkanie z Wami (bo przecie¿ taki by³ cel wyjazdu na zlot), odwiedzenia Kielc gdzie mój S³awek siê urodzi³ i mieszkali¶my jaki¶ czas, ewentualnego odwiedzenia moich rodziców na podkarpaciu (bo przeprowadzili siê tam z Wroc³awia w listopadzie zesz³ego roku, a jeszcze nie mia³em okazji zobaczyæ jak im siê ¿yje) i tytu³owego wygrzania ko¶ci po maratonie (a tak naprawdê zrobienia frajdy dzieciom).

Teraz mam na g³owie start w maratonie krakowskim 22.04 i... nie skupiam sie na tym wyje¼dzie... ale od poniedzia³ku nic innego nie bêdê planowa³... Zatem Arku jak masz jakie¶ propozycje to pisz...

darol - 2012-04-17, 22:04

Plan jest zale¿ny od urlopu ma³¿onki. Do koñca tygodnia bêdê ju¿ co¶ wiedzia³.
W ka¿dym razie szkoda tygodnia na siedzenie w jednym miejscu.

kamyk59 - 2012-04-18, 02:15

Zbigniew Muzyk napisa³/a:
pagand,dla twoich dzieci napewno kryte baseny w D.S sa lepsze,bedzie pogada fajnie na zewnatrz,niestetty pisalam ze kemping drogi,ale samomiasto,ladne,a Podhajsko to dziura,stare baseny znamy,a nowe zrobili Aqva Park,ilicza wejscie na godziny.Lepsz wielky Mediar baseny ladne ,duzy obieky mozesz jechac na wycieczke,niedaleko.Szturowo fajne ale nie ma nic krytego.Jak jestes bez dzieci to w Vrbowie /blisko tatr/jal leje to na glowach lbasenowiczow masz przeglad najrozniejszych reklamowek na glowach,szkoda ze jedzecie dopiero w maju bo 26 kwietnia moze zalicze D.S bo jeszcze nie wiemy jak jechac,pozdrawiam Barbara

Macie lekko nie aktualne informacje o Vrbowie - po remoncie wygl±da to tak : kryty basen

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-04-19, 08:32

Vrbov,kryte sa szatnie nowe,maly dziecinny basenik,i wyjscie korytaszem wodnym na zewnatrz,gdzie dopiero sa baseny,nowy motyl,ale woda juz rozcienczona,rekreacyjny dla dzieci 50m,no i stary plywacki basen podzielony na pol,plywacki,i goraca woda z duzym %mineralow.Kiedys jezdzilam tam pare razy w roku,a po remoncie basen stracil charakter no i cene z 3e caly dzien do12e.Piekne sa nasze termale w Bialce i w Bukowinie,ale ceny jak na zachodzie,wyjatek m-c listopad,Barbara
Zbigniew Mazur - 2012-04-22, 08:24

:ok
drenalin1 - 2012-04-24, 19:16

Witamy wszystkich serdecznie
jest nas 5 znaczy Monia i Karol , Julka (7) , Mi³osz (5) i Sara ( kud³ata ok 3 lat)
na majówkê ruszamy w sobotê 30 IV i chcemy dojechaæ do Wieliczli - nastêpnego dnia zwiedzanie i przejazd do parku dinozaurów Dinoland w Inwa³dzie ko³o Wadowic - nastêpny dzieñ dla dzieciaków. Potem Cieszyn i wizyta w Jaworzu.
Czytaj±c Wasz watek pomy¶leli¶my ¿e mogliby¶my sie spotkaæ gdzie¶ po trasie lub na miejscu gdzie bêdziecie na termach. je¶li macie ochotê proszê dajcie znka sygna³
pozdrawiamy
MKJM i S