| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Dethleffs - LODOWKA 12V
BAYLA DUCATO - 2012-04-15, 22:02 Temat postu: LODOWKA 12V Mam maly problem przepala mi bespiecznik od lodowki 12v w Fiacie Ducato 92r 1.9td na gazie jest ok ,moze ktos mial podobny problem byl bym wdzieczny za jakies rady a moze jakis dobry elektryk
matro - 2012-04-15, 23:56
odłącz grzałkę lodówki - zobacz czy będzie dalej palić. Jak nie to grzałka do wymiany.
BAYLA DUCATO - 2012-04-16, 09:25
Dzieki za rade postaram sie to zrobic tylko niewiem za bardzo gdzie to sie znajduje??? ale poszukam moze znajde a moze jakas podpowiedz
MAWI - 2012-04-16, 09:54
Do wymiany grzałki najlepiej wyciągnij lodówkę ,to nie problem .Z tyłu masz dwie grzałki ,jedna na 230v ,druga na 12v.Ale nim to zrobisz po prostu podejrzyj za lodówka gdzie wchodzą kabelki z 12 voltami i je odłącz.
BAYLA DUCATO - 2012-04-16, 17:18
Dzieki za podpowiedz mysle ze dam rade za bardzo nie wiem gdzie i do czego jest przykrecona lodowka ale tak jak piszesz sprawdze w piereszej kolejnosci kable ktos mi mowil ze mozna dojsc od zewnatrz po zdieciu kratek troche pokombinuje i moze sie uda
Świstak - 2012-04-16, 19:01
A jakie bezpieczniki Ci pali??? Jeśli poniżej 10A to prawidłowo....
matro - 2012-04-25, 21:21
BAYLA DUKATO, i jak tam? poradziłeś sobie?
pagand - 2012-04-25, 21:53
Ja miałem nieprawidłowo podłączone przewody do włącznika na panelu lodówki... musiałem podnieść "blat" kuchenki i zwyczajnie je zamienić i to wystarczyło... wystarczył próbnik i jeden wkrętak... ale może to była tylko moja przypadłość...
Gryzon - 2012-05-04, 23:54
Na weekendowy wyjazd "zginęło" mi 12V na lodówce . Wcześniej działało. Gdzie mam szukać bezpiecznika (jeśli jest takowy) poza tymi na "rozdzielni" ogólnej ? Nie świeci mi również kontrolka we włączniku na lodówce. Gaz i 220V nadal działa ok.
dziwaczek - 2012-05-05, 08:30
Mi też przestała działać lodówka po zimie na 12V. Stawiam na bezpiecznik u mnie jest w panelu sterującym taka "śnieżka". Zagadka jest dla mnie bezpiecznik po prawej stronie może ktoś wie do czego on jest?
dziwaczek - 2012-05-08, 16:42
No i zrobione. Wbrew pozorom to nie był bezpiecznik a oprawka bezpiecznika, nie kontaktowało i trochę się wypaliło z boku. Naprawione działa, ale ta lodówka prądu ciągnie nie myślałem, że aż tyle.
matro - 2012-05-08, 17:00
| dziwaczek napisał/a: | | No i zrobione. Wbrew pozorom to nie był bezpiecznik a oprawka bezpiecznika, nie kontaktowało i trochę się wypaliło z boku. Naprawione działa, ale ta lodówka prądu ciągnie nie myślałem, że aż tyle. |
ciągnie, ciągnie dlatego lodówka na 12V powinna działać tylko przy włączonym silniku
Gryzon - 2012-05-08, 21:13
Dobrze że "tylko" oprawka. Ja dorzucę swoje 3 grosze ponieważ moja lodówka nadal nie chce współpracować. Co dziś odkryłem czytamy z obrazka:
Na jednym z bezpieczników 15A na tablicy nie mam wogóle prądu. Po odpaleniu silnika również. Za to na wejściu do skrzynki ładująco rozdzielającej (na obrazku) na pierwszym kabelku z lewej (ten cienki) mam 0V przy zgaszonym silniku a 3,5V po odpaleniu silnika ....Czy tu nie powinno "pokazać się" 12V po odpaleniu silnika ?
Czy ktoś z W-wy lub okolic nie zechciałby otrzymać trochę złotego płynu w butelkach 0,5l w zamian za pomoc w ogarnięciu tego tematu.Bilety również wchodzą w grę. Bilety nie na euro a bilety NBP
matro - 2012-05-08, 22:31
3,5 volta w kamperze to 99 przypadków na 100 jakieś zaśniedziałe połączenie lub zerwany przewód, zaśniedziały przekaźnik itp itd - i tego u Ciebie bym się trzymał ( jakiś przekaźnik)
dziwaczek - 2012-05-09, 10:50
| sys napisał/a: | 3,5 volta w kamperze to 99 przypadków na 100 jakieś zaśniedziałe połączenie lub zerwany przewód, zaśniedziały przekaźnik itp itd - i tego u Ciebie bym się trzymał ( jakiś przekaźnik) |
Może być przekaźnik, pewno jest gdzieś ukryty sprytnie. U mnie prawie na pewno to jest w szafce nad kuchenką takie białe pudełko.
A taka własnie mi się obudowa przepaliła tylko uwaga bezpiecznik jest 16A nie każda obudowa da radę.
arrtur - 2012-05-11, 21:07
no wlasnie lodowka i przekaznik...:)
zdarzylo sie komus ze sie spalil?
tez mam bol, przekaznik od lodowki mam w energobloku i nie chodzi. Nie bardzo moge go sprawdzic bo nackane tam plytek i bez demontazu nie ma szans
Optowal bym ze raczej jakis prad tam nie dociera, ale posprawdzalem co sie dalo na kablach i jest wiecej nie dalem sobie rady bo nei jestem za mocny w tym temacie
obejde go najwyzej, choc wolalbym miec tak jak powinno byc i zdecydowalbym sie na naprawe u kogos madrego jesli wiedzialbym ze padl... zobaczymy
generalnei czy mial ktos przypadek ze sie spalil?
ew czy jakies sugestie jak podejsc do tematu
tak btw
mozna gdzies kupic takie wystrzalowe niemiecki ebezpieczniczki - tez jeden przestal dzialac
Yekater - 2012-05-12, 09:16
Z pracującego alternatora, z zacisku D (cienki kabelek) napięcie jest podawane na zacisk 86 przekaźnika zacisk 85 jest podłączony do masy pojazdu (jeśli na 85 to 86 do masy). Po uruchomieniu silnika przekaźnik powinien zamknąć styk 30 i 87. Oznaczenia Bosch.
Mniej, więcej tak to wygląda to w rzeczywistości.
Obudowy bezpieczników są do kupienia w sklepach z częściami elektronicznymi. Cena ok 5 zł za sztukę.
arrtur - 2012-05-12, 23:02
U mnie nie ma szans dotrzec do przekaznika, i wszystkie (4) sa wlutowane w plytki
Ewidentnie to przekaznik nie pracuje bo jak go patykiem rusze to zasilanie sie pojawia na lodowce. Tylko moze nie jest uszkodzony tylko prad do niego nie dochodzi.
Nic to moze jeszcze popatrze
pozdr
dziwaczek - 2012-05-13, 06:05
| arrtur napisał/a: | Ewidentnie to przekaznik nie pracuje bo jak go patykiem rusze to zasilanie sie pojawia na lodowce. Tylko moze nie jest uszkodzony tylko prad do niego nie dochodzi.
|
Ja stawiam, że nie dochodzi sterowanie tj. D+ u mnie tak było ale przy ładowaniu zabudowy a nie lodówce tam też jest potrzebne D+. Sprawdź czy masz lądowanie aku. pokładowego jak pracuje silnik, może to to? Najprościej bezpośrednio na aku. jak napięcie ustabilizuje na ok 13.5-14V to jest oki.
Tu jest opisana historia choroby dziwaczka http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0
|
|