Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Porady dla kupujących kampera - co o nim sądzicie??????

eg19_62 - 2012-04-16, 07:22
Temat postu: co o nim sądzicie??????
http://moto.allegro.pl/ka...2273131115.html

przymierzam się do kupna campera i chciałbym poznać Waszą opinię na temat tego z linku powyżej.

Pozdrawiam
Radek z Łodzi

pagand - 2012-04-16, 08:34

Ne wiem jak inni koledzy, ale to co ja sądzę o tym kamperze może być moją słodką tajemnicą, dokładnie tak samo jak Twoją dlaczego podałeś w profilu nieprawdziwe dane (np. płeć: kobieta), dlaczego nie skorzystałeś z szansy napisania czegoś o sobie (tu:Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam » To właśnie my » Wszyscy nasi ludzie) dlaczego nie napisałeś jakie są Twoje oczekiwania w stosunku do wymarzonego campera.

Ot tyle...

Oferowany camper jest super (dla jednych) i beznadziejny (dla innych).

Miłego poszukiwania.

majmarek - 2012-04-16, 08:55

witam
bądż delikatny i wyrozumiały nie każdy ma jasną sytuację z płcią ! może swędziały paluszki żeby coś popisać jak to na wiosne. a że padło trudne pytanie to problem. pozwolę sobie dołączyć do twojej odpowiedzi - co kto lubi
pozdrawiam
mm

eg19_62 - 2012-04-16, 09:00

jesteście strasznie czepliwi a mało pomagający. żona jest zalogowana u WAs czyli co? ja nie mogę nic pisać.
pagand - 2012-04-16, 09:21

Ależ oczywiście możesz i pewnie nikt Ci tego nie zabroni (choć za Admina się nie wypowiem). Natomiast nie byłoby tej "czepliwości" gdybyście wzorem większości braci forumowej zaczęli od przywitania się i napisania o sobie...wtedy byśmy wiedzieli, że raz pisze ta "brzydsza" część nicka, a raz "piękniejsza".

Nie przyjmuj a priori, że lubimy się czepiać i nie chcemy pomóc... przeanalizuj swój pierwszy post i powiedz na jakiej podstawie możemy Ci/Wam pomóc... sam samochód to nie wszystko... jedni jeżdżą na samotne wyprawy na raby, inni cztero- czy pięcioosobową rodziną na miesięczne wakacje, a jeszcze inni spędzają czas na emeryturze we dwoje na kilkumiesięcznych wyprawach... w każdym przypadku inny pojazd jest potrzebny...

Proponuję zacząć jeszcze raz i pewnie wielu kolegów mających większe doświadczenie ode mnie będzie mogło Ci/Wam pomóc.

Skorpion - 2012-04-16, 11:03

pagand,
pagand napisał/a:
Proponuję zacząć jeszcze raz i pewnie wielu kolegów mających większe doświadczenie ode mnie będzie mogło Ci/Wam pomóc.
wyjoles mi z ust te ostatnie zdanie w swoim poscie
eg19_62 - 2012-04-16, 11:34

ok przepraszamy zaczynam od początku
teraz ja czyli Ewa mąż już w pracy
Od 15 jeździmy z przyczepą ale tylko po kraju
Chcielibyśmy spróbować turystyki camperem szczególnie że Radek nie chce już ciągać ogona- jak mówi na przyczepeOglądaliśmy już kilka ale w zasięgu do 150 km od łodzi stan daleko odbiegający od opisów.Dopiero wczoraj zalogowałam się na waszym forum i czytając wypowiedzi doświadczonych camperowców pomyślalam żę mogą nam pomóc.Jeździmy w czwórkę plus psy

cirrustravel - 2012-04-16, 11:51

To chyba w/w będzie za mały dla Was.
Podaj też jaką sumę chcecie przeznaczyć na zakup kampera. Pozdrawiam :)

eg19_62 - 2012-04-16, 12:02

do 22000 ale jak go oceniasz mam 350 km w jedną stronę żeby go zobaczyć. Facet z komisu nie potrafi pomóc bo nie wie czy ma zbiorniki na wodę i jak duże czy ma bojler,nie znam się ale camper wygląda na zrobiony a nie oryginalny czy to go dyskwalifikuje??????
gryz3k - 2012-04-16, 12:13

Co do wielkości musicie sami zdecydować. Ja mam mniejszy, jeździmy we trójkę i zależy nam na mobilności. MOja uwaga jest taka: jest to chyba samoróbka więc cena nie wygląda mi na atrakcyjną. Kolega kupił teraz Iveco z 2000 roku, I rej 2003 od razu przerobiony na kamper w stoczni jachtowej. Cena była była wyższa, ale nieproporcjonalnie korzystniejsza. Różnica w jakości pomiędzy fabrycznym kamperem a domową robotą jest zwykle dosyć duża. Cena używanych autek fabrycznych i samoróbek też się różni znacząco. Kolejnym zagadnieniem jest czy sprowadzający zapłacił akcyzę. O tym problemie możesz sobie poczytać na forum. :spoko
krzysioz - 2012-04-16, 12:17

No to chyba nie za bardzo na czworke. W naglowku jest napisane " trzy spania" :idea
Sam kamper ( nie znajac jego stanu ) mi sie podoba. Z mojego doswiadczenia wynika , ze dla czworki osob ( nie mowiac o pieskach) raczej sie nie nadaje. Oczywiscie to moje zdanie. :spoko

Yekater - 2012-04-16, 12:23

Wyposażenie nadwozia to rzecz gustu nabywcy. Gdybym miał wybierać zabudowę na blaszaku z przebiegiem ok 300 000km a Iveco z przebiegiem 84 000km, wybrałbym Iveco. Silnik bez turbiny i intercoolera jest niewysilony i daje możliwość podniesienia mocy małym nakładem finansowym.
Darek1968 - 2012-04-16, 13:31

ja jedno dopiszę, sprzedający dokładnie pokazuje co sprzedaje a to wydaje mi się cenne, że pokazuje plusy i minusy samochodu w ofercie, jest to uczciwe (ja tego szczęścia nie miałem). Jeśli ten samochód Cię satysfakcjonuje, to ja jestem ujęty sposobem przedstawienia go przez właściciela i byłbym za, porozmawiaj z nim telefonicznie po lekturze co trzeba sprawdzić przy zakupie kampera w ABC... bogatszy o tę wiedzę będziesz wiedział jak rozmawiać a jak będzie tak uczciwie dalej to przynajmniej Was nic nie zaskoczy i się dogadacie, porozmawiaj z właścicielem skoro pracownicy komisu się nie znają, pozdrawiam
eg19_62 - 2012-04-16, 13:32

Ja nic nie piszę ale pilnie śledze wasze posty i za wszystkie rady pięknie dziękuje
krzysioz - 2012-04-16, 14:38

Dziekuje za piwko. Mysle ze to raczej trzeba zaczac z innej strony. Najpierw musicie okreslic swoje potrzeby a pozniej zawezic pole poszukiwan. Jest tu kilka watkow dotyczacych doboru rodzaju zabudowy. Trzeba jednak troche poszperac. Rozumiem ze 4 osoby to 2 dorosle i dwojka juniorow (-ek) i stad trzeba zaczac. Poszperajcie w watkach o zabudowach i wtedy trzeba podjac decyzje jaka wydaje sie najrozsadniejsza dla takiej grupki czy tez rodzinki. No i wtedy wiemy czego szukamy. Nawet najlepszy kamper jest do niczego jesli nie odpowiada naszym potrzebom.
Jak dla mnie 2+2 to raczej alkowa. Powodzenia w poszukiwaniach i do zobaczenia !

WINNICZKI - 2012-04-16, 16:29

Moim zdaniem wyśmienity na dwie osoby +pies. Jak na samoróbkę starannie zrobiony i wiele rozwiązań przemyślanych. Auto wytrzymałe tylko niestety dość słabe i z racji rocznika(konstrukcja) głośne. Jak na dwie osoby na pierwsze auto wymarzony na cztery stanowczo za mały. :)