| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Prawo i przepisy - Rejestracja: specjalny-kempingowy czy ciężarowy-uniwersalny
cirrustravel - 2012-04-20, 19:09 Temat postu: Rejestracja: specjalny-kempingowy czy ciężarowy-uniwersalny Witam,
w innym temacie zastanawiałem się nad rejestracją auta (kampera-blaszaka), czy rejestrować go jako specjalny-kempingowy czy ciężarowy uniwersalny.
Jakie wg Was są plusy i minusy obu rejestracji?
Mój BoXerek jest obecnie zarejestrowany jako ciężarowy-uniwersalny, koszt OC+NW w PZU z max zniżkami to 581zł.
Wg mnie plusy takiej rejestracji to:
- brak ograniczeń prędkości (dla kamperów na wielu drogach są)
- zakazy wjazdu i postoju kamperów (nie dotyczy) - jak stanę "do ludzi" lewą stroną to nie widać, że to kamper
- nie ma potrzeby zmiany przeznaczenia (badania, przegląd itp.)
minusy:
- większe OC
- przy szkodzie ubezpieczyciel wypłaca wartość blaszaka, a nie kampera, a wiadomo, że obecna wartość mojego BoXerka prawie dwukrotnie przewyższa wartość dostawczaka z tego samego rocznika
- rezygnacja z "kamperowego" oklejenia lub malowania kamperka (wyglądał by fajniej oklejony w jakiś wzór)
- ITD bierze mnie za dostawczaka
Jakie są Wasze opinie, jak zarejestrowane są Wasze pojazdy? W/w uwagi nie dotyczą oryginalnych kamperów, po których od razu widać, że to kamper
janusz - 2012-04-20, 19:33
http://www.camperteam.pl/...t=ci%EA%BFarowy
cirrustravel - 2012-04-20, 20:14
Janusz, czytałem tamten temat...
Mnie nie chodzi o rejestrację jako osobowy czy specjalny.
Mogę zostać przy takiej rejestracji jaką mam - ciężarowy-uniwersalny (wcale nie potrzeba oddzielonej przestrzeni ładunkowej od kabiny, chyba, że ktoś chce odliczyć VAT - czyli tzw. auto z "kratką"), a mogę zarejestrować jako kempingowy - wystarczy zaświadczenie z firmy robiącej zabudowy kempingowe, że auto jest kempingowe (robione przez tą firmę) i takie zarejestruję).
Z tematu, który mi przysłałeś wynika jeden plus dla kampera - można go czasowo wyrejestrować, a ciężarowego do 3,5t nie.
makdrajwer - 2012-04-20, 21:19
każdy samochód ciężarowy musi mieć wydzieloną cześć ładunkową czyli tzw. kratke lub część ładunkową poza kabiną ( kontener, laweta itp. ). A że jest uniwersalny to za kratką można przewozić buraki, quada czy meble. Ale kratka musi być. Kilkanaście razy montowałem kratki do samochodów które straciły poczas kontroli dowód - właśnie za jej brak.
cirrustravel - 2012-04-20, 23:18
Czy przy ustalaniu wartości auta do AC można wziąć rzeczoznawcę do wyceny wartości?
Jeśli np Eurotax poda ubezpieczycielowi wartość dostawczaka 15000zł, a ja mam na stałe zamontowane w aucie wyposażenie za kolejne 15000zł to rzeczoznawca może podać do ubezpieczenia wartość auta 30000zł?
Rozważamy, że dalej jest to auto ciężarowe-uniwersalne.
papamila - 2012-04-21, 06:10
| cirrustravel napisał/a: | | Czy przy ustalaniu wartości auta do AC można wziąć rzeczoznawcę do wyceny wartości? |
mozna,
tyle że auto będzie warte dalej tyle samo a za dodatkowe wyposażenie zapłacisz
zupełnie inną stawkę (dodam- kosmiczną) bo będzie to doubezpieczenie.
Jesli masz faktury z przeróbki to nawet nie trzeba rzeczoznawcy.
W przypadku szkody bądź kradzieży zwrócą tylko w przypadku doubezpieczenia
Kolejne kuriozum,
mam dwa auta- identyczne marką marką ale jedno "fabrycznie" wyposażone
w dodatki i jest ok, jak doposażę drugie auto do stanu "wypasu" to i tak potwierdzenie fakturami nic nie da- trzeba extra doubezpieczyć
Reasumujac,
za auto wartości np: 15000 zapłaciśz 300 zł AC
za auto wartości np: 30000 zapłaciśz 500 zł AC
a za auto wart 15000 doubezpieczone do 30000 zapłacisz 1500 extra
(podałem zasadę wyceny a nie konkretne wartości)
na koniec:
nie wierz co mówi Pan/Pani przy zawieraniu umowy- CZYTAJ DOKLADNIE OWU
Yekater - 2012-04-21, 06:28 Temat postu: Re: Rejestracja: specjalny-kempingowy czy ciężarowy-uniwersa
| cirrustravel napisał/a: | Jakie są Wasze opinie, jak zarejestrowane są Wasze pojazdy? W/w uwagi nie dotyczą oryginalnych kamperów, po których od razu widać, że to kamper |
Najlepiej postępować zgodnie z prawem. To tak jakby wziąć kundla ze schroniska, nie ubliżając kundlom bo to symaptyczne psy i pojechać z nim na wystawę psów rasowych domagając się tam akceptacji swojego pomysłu.
IAAN - 2012-04-21, 07:01
ja swojego po przeróbce rejestruje jako specjalny kempingowy a że wygląd busa to i z prędkością busa będę się poruszał a itd no cóż może się zdziwić a tacho i tak nie mam więdz ,dmc nie przekroczę więdz powinło być ok
cirrustravel - 2012-04-21, 07:28 Temat postu: Re: Rejestracja: specjalny-kempingowy czy ciężarowy-uniwersa
| Yekater napisał/a: | | cirrustravel napisał/a: | Jakie są Wasze opinie, jak zarejestrowane są Wasze pojazdy? W/w uwagi nie dotyczą oryginalnych kamperów, po których od razu widać, że to kamper |
Najlepiej postępować zgodnie z prawem. To tak jakby wziąć kundla ze schroniska, nie ubliżając kundlom bo to symaptyczne psy i pojechać z nim na wystawę psów rasowych domagając się tam akceptacji swojego pomysłu. |
Yekater, ale właśnie pytam jak to wygląda zgodnie z prawem? Nie chcę na siłę dostawczaka przerobionego na kampera rejestrować jako kampera, ale zgodnie z tym, co napisał makdrajwer, to albo powinienem go zarejestrować jako specjalny-kempingowy, albo założyć kratkę za kabiną (a to byłoby bez sensu).
papamila, dzięki za info
Argo - 2012-04-21, 07:58
Kombinujecie jak konie pod górę. Zarejestrować jako multivan i będzie OK. Miałem kiedyś fabrycznego Vw T4 multivana, z łóżkiem i kuchenką. W niektórych krajach policja jest szczególnie uczulona na samoróbki. Najgorsza pod tym względem jest Francja. Multivan ma jedną zaletę, nie podlega ograniczeniom dotykających ciężarowych i kempingowych.
cirrustravel - 2012-04-21, 08:00
AiR, jest taka kategoria - multivan?
Argo - 2012-04-21, 08:09
Jak jest za odrą to pewnie jest i u nas. Nie pamiętam jaki był wpis w dow. rej., bo miałem go 7 lat temu.
Yekater - 2012-04-21, 08:29
Jak jest naprawdę widać wtedy gdy auto bierze udział w wypadku drogowym. Samoróbka zarejestrowana jako ciężarowy z ludźmi w przestrzeni ładunkowej ponosi odpowiedzialność za wszystko bo tak jest wygodnie firmom asekuracyjnym. Resztę skutków można pozostawić wyobraźni.
makdrajwer - 2012-04-21, 09:22
| AiR napisał/a: | | Jak jest za odrą to pewnie jest i u nas. Nie pamiętam jaki był wpis w dow. rej., bo miałem go 7 lat temu. |
U nas może być tylko osobowe, cieżarowe albo specjalne . Oczywiście z podkategoriami.
Ahmed - 2012-04-21, 10:27
| AiR napisał/a: | | Kombinujecie jak konie pod górę. Zarejestrować jako multivan i będzie OK. |
Tylko , że czegoś takiego nie ma , jest multiwitamina
cirrustravel - 2012-04-21, 12:03
| Yekater napisał/a: | | Jak jest naprawdę widać wtedy gdy auto bierze udział w wypadku drogowym. Samoróbka zarejestrowana jako ciężarowy z ludźmi w przestrzeni ładunkowej ponosi odpowiedzialność za wszystko bo tak jest wygodnie firmom asekuracyjnym. Resztę skutków można pozostawić wyobraźni. |
To dalej nie jest odpowiedź, czy mogę jeździć tak zbudowanym kamperem i zarejestrowanym jako ciężarowy-uniwersalny, czy nie?
Jeśli nie mogę to dlaczego przez trzy lata tak zabudowany kamper przechodził bez problemów przeglądy rejestracyjne?
makdrajwer - 2012-04-21, 12:23
Ja przerobiłem busa blaszaka na alkowe ( nałożyłęm przerobiona przyczepe ). Jeżdziłem tak ze 4 lata co roku bez problemów przechodzac przegląd. Miałem też samuraja bez katalizatora pasów z tyłu ale za to 5 osobowego. Czyli plus dla diagnosty za niewiedze. Z drugiej strony miałem anglika ( 1981 r ) zarejestrowany w Polsce i przez dwa dni nikt nie chciał mi zrobić przeglądu ( bali się ). Wk...iłem się i zrobiłem lekką zadyme w urzędzie komunikacji. Przegląd miałe za godzine.
Wynika z tego że diagności nie znają sie do końca na wszystkich przepisach ( no może nie wszyscy diagności ) ale za to super te przepisy znają policjanci z drogówki.
cirrustravel - 2012-04-22, 08:00
Dalej nie mam odpowiedzi z punktu widzenia prawa. Kuzyn, który pracował w drogówce powiedział mi, że wszystko w moim aucie jest OK. Jutro będę u diagnosty i jeszcze zapytam.
Znalazłem natomiast taki przepis:
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY1) 2) z dnia 31 grudnia 2002 r.
w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia
(Dz. U. z dnia 26 lutego 2003 r. Nr 32, poz. 262 z późn. zm.)
tekst ujednolicony wg stanu prawnego na dzień 1.12.2010r
Na podstawie art. 66 ust. 5 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. Nr 98, poz. 602, z późn. zm.3)) zarządza się, co następuje:
& 8 4. Wnętrze kabiny kierowcy oraz pomieszczenia przeznaczonego do przewozu osób powinno odpowiadać następującym warunkom:
7) w samochodzie ciężarowym powinno być oddzielone od przestrzeni ładunkowej trwałą przegrodą o odpowiedniej wytrzymałości; przepis stosuje się do samochodu ciężarowego zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 29 maja 1999 r.
Mój BoXerek ma pierwszą rejestrację w styczniu 1999 roku
cirrustravel - 2012-04-22, 08:26
Poza tym w moim BoXerku i w kamperach na dostawczakach nie ma przestrzeni ładunkowej, bo cała przestrzeń jest do przewozu osób, to niby w którym miejscu ta przegroda powinna być?
Chyba, że...
silny - 2012-04-22, 08:36
ja mam firmowe dostawczaki i zeby byl dostawczy to 51% przestrzeni musi byc na ladunek , reszta na ludzi. przy wypadku to te kamperbusy dostawcze chyba nie dostana odszkodowania a przynajmniej bedzie podstawa do odmowy ,.
moj jest zarejestrowany jako specjalny -karetka i tez nie wiem czy tak moge a w dowodzie mam 6 osob
cirrustravel - 2012-04-22, 09:31
gazownik, ale mój nie jest dostawczy mój jest ciężarowy-uniwersalny
Wg rozporządzenia ministerstwa wszystko jest OK, jakby był młodszy to musiałbym wstawić "przegrodę o odpowiedniej wytrzymałości" tam gdzie narysowałem.
W zasadzie tam jest nagrzewnica i spokojnie nic nie ma prawa stamtąd dostać się do przestrzeni osobowej, a na pewno nie przecisną się tamtędy krzesła turystyczne - jest jeszcze ścianka łazienki i ścianka szafki z drugiej strony, więc "przestrzeń ładunkową" mam oddzieloną.
Yekater - 2012-04-22, 10:19 Temat postu: Re: Rejestracja: specjalny-kempingowy czy ciężarowy-uniwersa
| cirrustravel napisał/a: | | Yekater napisał/a: | | cirrustravel napisał/a: | Jakie są Wasze opinie, jak zarejestrowane są Wasze pojazdy? W/w uwagi nie dotyczą oryginalnych kamperów, po których od razu widać, że to kamper |
Najlepiej postępować zgodnie z prawem. To tak jakby wziąć kundla ze schroniska, nie ubliżając kundlom bo to symaptyczne psy i pojechać z nim na wystawę psów rasowych domagając się tam akceptacji swojego pomysłu. |
Yekater, ale właśnie pytam jak to wygląda zgodnie z prawem? Nie chcę na siłę dostawczaka przerobionego na kampera rejestrować jako kampera, ale zgodnie z tym, co napisał makdrajwer, to albo powinienem go zarejestrować jako specjalny-kempingowy, albo założyć kratkę za kabiną (a to byłoby bez sensu).
papamila, dzięki za info |
A nie da się zrobić zapytania na piśmie do stosownego urzędu? Zapytanie dane na forum społecznościowym to tylko zwykłe bicie piany. Magia internetu i wiedzy stąd tryskającej pryska szybko w obliczu prawa ustawowego. Tego należy się trzymać. Polak najpierw robi a potem myśli, skąd my to znamy?
cirrustravel - 2012-04-22, 11:19
W zasadzie można o wszystko pytać w urzędach, ale może jest na forum jakiś policjant i diagnosta i może odpowiedzieć na pytanie?
Skoro policjant mówi, że jest OK, gość budujący kampery mówi, że jest OK, przeglądy rejestracyjne podbite w dwóch lub trzech niezależnych stacjach - bezproblemowo, wg rozporządzenia ministerstwa jest OK, to gdzie mam napisać?
Nie znam się na rejestracji pojazdu, dlatego zapytałem bardziej doświadczonych kolegów, bo może ktoś już ten temat przerabiał.
Pozdrawiam
WINNICZKI - 2012-04-22, 12:51
Zapytaj ubezpieczyciela czy jest ok. i czy jak spowodujesz wypadek,czy wypłacą odszkodowanie. Jak tak ,to jazda na wakacje.Jak nie to co by chcieli ,żeby zrobić żeby było OK. Zrobić i zapomnieć o temacie.
cirrustravel - 2012-04-22, 13:05
Dzięki, to już jest jakaś wskazówka... Nie pomyślałem, by spojrzeć na problem od strony ubezpieczyciela
cirrustravel - 2012-04-23, 16:46
No to powiem Wam, że sprawa nie jest taka prosta... Od kolegi diagnosty udałem się do OKRĘGOWEJ Stacji Kontroli Pojazdów (od roku tylko oni mogą zmienić przeznaczenie auta), bo kolega nie dał jednoznacznej odpowiedzi, czy może być ciężarowy, czy nie.
W okręgowej powiedzieli, że wpis "ciężarowy" też nie jest problemem, ale za granicą... różnie może być.
W związku z tym dla świętego spokoju zmieniam ciężarowy na specjalny.
Potrzebne jest:
- oświadczenie z firmy, która dokonała zmian konstrukcyjnych o kodzie 45.20.Z
- ksero KRS tej firmy
- badanie na OKRĘGOWEJ Stacji Kontroli Pojazdów
i z tymi dokumentami do WK.
Koszt na OSKP = 82zł
+ koszt DR w WK
cirrustravel - 2012-04-25, 11:45
Właśnie wróciłem ze stacji diagnostycznej, badanie trwało moment, została zwiększona MW z 2310 na 2450 (zabudowa) i auto z 5os na 4os (tyle jest miejsc z pasami). Auto z ciężarowy-uniwersalny na specjalny-kempingowy.
Badanie dodatkowe = koszt 82zł :-)
Nie trzeba ponownie robić przeglądu rejestracyjnego (był robiony 2 tyg temu)
Czekam na oryginały zaświadczeń z DUNI i jadę do WK :-)
Dzwoniłem do WK i dowiedziałem się, że potrzebne jest:
- oświadczenie LUB faktura z firmy mającej uprawnienia do dokonywania takich zmian konstrukcyjnych w pojeździe
- ksero KRS tej firmy z odpowiednim kodem (29.20.Z - produkcja nadwozi do pojazdów silnikowych jest jak najbardziej OK)
- zaświadczenie o badaniu technicznym dodatkowym z OSKP
i z tymi dokumentami mam się zgłosić po niedzieli do WK
IAAN - 2012-04-25, 12:10
a ja byłem wczoraj przepisac ubezpieczenie oc na siebie ale ze starym dowodem narazie nie rejestruję machnę wszystko po przeróbce na kampera
teraz jest oc na cięzarowy ważne do wrzesnia i moje zdziwienie że jak przyjdę z dowodem gdzie będzie specjalny kempingowy to nie zmienią mi oc nadal będzie cięzarowy a przed końcem umowy wypowiedzieć nie mogę
dziwne ubezpieczyciel HDI asekuracja nie zna pojęcia samochód kempingowy pani twierdzi że to nadal będzie cięzarowy
chyba napisze pismo z oficjalnym zapytaniem aby je podbiła wrazie czego będę kryty jestem ciekaw co ona na to
IAAN - 2012-04-26, 20:31
ktoś wspominał że jest przepis według którego jedną zabudowe rocznie można zrobić bez homologacji czy ja sam mogę zrobić taką zabudowę czy musi byc na to papier jakiś
jesli taki przepis istnieje prosze podać gdzie go szukac dziennik ustaw jaki numer
cirrustravel - 2012-04-26, 21:21
IAAN - Świstak to pisał w temacie Blaszanka http://www.camperteam.pl/...10376&start=150
Ja nie znam takiego przepisu, ale on chyba jest zorientowany
cirrustravel - 2012-04-30, 16:40
No to wróciłem z WK z miękkim DR
Auto już jest specjalne-kempingowe.
Wszystko przebiegło bezproblemowo, koszt 86,50zł.
Czyli całkowity koszt zmiany rodzaju i przeznaczenia auta = 82zł + 86,50zł
Pozdrawiam
Socale - 2012-05-02, 22:22
| cirrustravel napisał/a: | No to wróciłem z WK z miękkim DR
Auto już jest specjalne-kempingowe.
Wszystko przebiegło bezproblemowo, koszt 86,50zł.
Czyli całkowity koszt zmiany rodzaju i przeznaczenia auta = 82zł + 86,50zł
Pozdrawiam |
No Mariusz, to teraz jak będzie Ci się droższa polisa kończyć, to możesz go ubezpieczyć za 280zł +10 wpisowe+10 coś tam+5 coś tam=305zł@60% zniżkach w TUW. Ja kilka dni temu ubezpieczyłem swojego.
tadek - 2012-05-03, 23:44
Nie chciałbym być złym (upss..) prorokiem, ale wiem z własnego doświadczenia, że forum obserwują hieny z UC. Tak ładnie podałeś się na talerzu, że chyba nie przepuszczą okazji.
cirrustravel - 2012-05-04, 06:12
To do mnie czy do WojtEwa? A co ma UC do mojego autka?
Rozumiem, że UC to Urząd Celny, a mój samochód jest kupiony w Polsce, a nie sprowadzany... Chyba, że chodzi Ci o auto WojtEwa, to nie wiem gdzie i jak kupione
Socale - 2012-05-21, 21:17
No i ja też nie wiem kogo miał na myśli Tadek.
Kamper Sokali , czyli moje auto, też przeszło weryfikację i opłaty w UC więc uwagi kolegi również nie rozumiem.
|
|