| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Grecja - na dziko do grecji,od 2 czerwca-moze ktos tez leci?
erikson - 2012-05-06, 15:54 Temat postu: na dziko do grecji,od 2 czerwca-moze ktos tez leci? lecimy na trzy tygodnie ,kierunek południe,noclegi bez kampingów,możne ma ktoś chęć się przyłączyć?
Jary70 - 2012-05-06, 17:56
czekam na relację ja planuje w lipcu
wałęsa - 2012-05-10, 15:22
Też byśmy z wami polecieli ale musimy czekac do lipca .Szerokości czekamy na relację.
artanek - 2012-05-10, 18:38
Życze powodzenia my już jestesmy od 3 maja w Grecji Jedziemy od Albani .Aktualnie konczymy objażd Peleponezu i stojimy 40 km na południe od Koryntu gdzie jutro wieczorem podciągniemy aby go zwiedzic,Jedziemy w kierunku Delf puzniej Termopile ,Meteory a dalej na Saloniki i trzy palce.w Grecji będziemy do konca maja albo nawet do10 - go czerwca .Jestesmy spaleni od słonca więc o pogodzie nie pisze.Jak juz pisałem relacje szczegółową zdam po przyjezdzie.
Santa - 2012-05-10, 18:50
| artanek napisał/a: | | Życze powodzenia my już jestesmy od 3 maja w Grecji Jedziemy od Albani .Aktualnie konczymy objażd Peleponezu i stojimy 40 km na południe od Koryntu gdzie jutro wieczorem podciągniemy aby go zwiedzic,Jedziemy w kierunku Delf puzniej Termopile ,Meteory a dalej na Saloniki i trzy palce.w Grecji będziemy do konca maja albo nawet do10 - go czerwca .Jestesmy spaleni od słonca więc o pogodzie nie pisze.Jak juz pisałem relacje szczegółową zdam po przyjezdzie. |
Mam nadzieję, że Monemvazji nie odpuściliście Bo jeśli tak - to wracajcie
Camper Diem - 2012-05-10, 19:33
artanek, zrób relację zaraz po powrocie. szczególnie interesuje mnie Chalkidiki wyjeżdżamy 29.06, zdażysz
do tego czasu baw się świetnie
frape - 2012-05-10, 20:22
| Santa napisał/a: | Mam nadzieję, że Monemvazji nie odpuściliście Bo jeśli tak - to wracajcie |
jak przegapiliście Mistrę to też
a jak będziecie w Koryncie to polecam wjazd na Acrokorynt - wzgórze trochę na południe, na którego szczycie są fajne ruiny no i przy dobrej widoczności widok 360 stopni w promieniu 60km - spory parking na wzgórzu, aż szkoda było z niego wyjeżdżać
artanek - 2012-05-10, 20:59
[quote="Santa"] | artanek napisał/a: | | Życze powodzenia my już jestesmy od 3 maja w Grecji Jedziemy od Albani .Aktualnie konczymy objażd Peleponezu i stojimy 40 km na południe od Koryntu gdzie jutro wieczorem podciągniemy aby go zwiedzic,Jedziemy w kierunku Delf puzniej Termopile ,Meteory a dalej na Saloniki i trzy palce.w Grecji będziemy do konca maja albo nawet do10 - go czerwca .Jestesmy spaleni od słonca więc o pogodzie nie pisze.Jak juz pisałem relacje szczegółową zdam po przyjezdzie. |
Mam nadzieję, że Monemvazji nie odpuściliście Bo jeśli tak - to wracajcie [/quote/ Bylismy juz tam w 2005 roku
erikson - 2012-05-11, 06:14
mam zamiar jechac -Chorwacjia-Czarnogora-Albania-Grecjia,(w wszystkich tych krajach juz bylem wjec wiem czego mogę sie spodziewać,oprócz Albanii)najbardziej interesuje mnie jak tam w Albanii sie w tym roku jedzie.ARTANEK którędy jechaliście przez Albanię?,interesują mnie tylko trasy nadmorskie?
artanek - 2012-05-11, 07:58
| erikson napisał/a: | | mam zamiar jechac -Chorwacjia-Czarnogora-Albania-Grecjia,(w wszystkich tych krajach juz bylem wjec wiem czego mogę sie spodziewać,oprócz Albanii)najbardziej interesuje mnie jak tam w Albanii sie w tym roku jedzie.ARTANEK którędy jechaliście przez Albanię?,interesują mnie tylko trasy nadmorskie? | My jezdzilismy po calej Albani ale drogami nadmorskimi również.Jedno jest pewne nie pchac sie na Albanie przez Montenegro od i jechac przez Podgorice nad jeżioro SKHODER.Lepiej jechac z Chorwacji droga nadmorską .W Montenegro przed granica z Albanią droga paskudna -powiem więcej polna bez asfaltu i dziura na dziurze a oprócz tego nie ma jak minąc sie z samochodem jadącym z naprzeciwka.Po Albanskiej stronie to samo ,Najlepiej jechac nadmorską stroną od Chorwacji Droga nadmoeska jest ok.tylko miejscami sa jakies trudnosci Najlepiej kierowac sie na przejscie graniczne z Grecją w Konispolu . DROGA DOBRA Przed granica natankowac pelne baki bo w Grecji jest drożej z paliwem.W sumie trasa nadmorska w Albani jest ok .Bardzo malownicza miejscami bardzo górzysta ale dobra nawierznia jest w gorach.Trzymaj sie więc trasy od granicy z Chorwacją na Tirane ale nie jedz do samej Tirany tylko min ją z bokui kieruj sie na Durres,Kavaje,Lushnje,Fier,Fier,Vlore,Sarande,Butrin,Konispol granica.Między Sarande a Butrinem jest miejscowosc Ksamil można zanocowac na autokampingu za 3 euro od osoby .Mili gospodarze i troche umią po Polskuno i mozna sie tam zaopatrzyc w towar który brakuje a w Grecji jest droższy.Ja zaopatrzyłem sie własnie tam .Ja pale wiec zaopatrzylem sie na dwa miesiące w papierosy 5 zł za paczke.To tyle na prędko Rope płacilem w Albani 185 leków .1 euro 140 leków.W Grecji paliwo 1euro 60 centów PRZECIETNIE
erikson - 2012-05-16, 06:07
jeżeli ktoś jedzie w późniejszym terminie np sobota lub niedziela to mogę poczekać gdzieś na trasie
artanek - 2012-05-16, 06:17
no a my jestesmy dalej w Grecji .Stojimy dzisiaj w Termopilach a za godzine jedziemy na Meteory.Za nami Peloponez ,Ateny,Delfy i dużo innych miejscowosci.Pozdrawiamy wszystkich.Po meteorach pojedziemy w góry olimpu i na Saloniki oraz poplażowac troche dłużej na trzech palcach jak to sie okresla.W grecji będziemy jeszcze z dwa tygodnie albo trzy.
erikson - 2012-05-16, 10:56
jak jesteście na południu Grecji to jak chcecie plażować to radze tam zostać,bo na dzien dzisiejszy niebawem na północy ma byc jakis deszczowy front,zdaje sie od 25.05
artanek - 2012-05-16, 13:51
Na tą chwile rano bylismy w Termopilach a teraz już jestesmy na Meteorach i posiedzimy tutaj z trzy dni.
artanek - 2012-05-16, 17:58
| affa napisał/a: | artanek, zrób relację zaraz po powrocie. szczególnie interesuje mnie Chalkidiki wyjeżdżamy 29.06, zdażysz
do tego czasu baw się świetnie | Pewnie nie zdąże bo ja wracam dopiero cos koło tej daty a na Chalkidiki jeszcze nie dotarłem.Pewnie gdzies za tydzien tam będe albo jeszcze dłużej.Jesli ci sie rozchodzi o jakies miejsca postojowe to my stajemy tam gdzie zajedziemy i jak już jest czas na nocny postój.Jakos zawsze mamy spokój i żadnych kłopotów.Dopiero zaliczamy trzeci autokamp od 11 kwietnia.
erikson - 2012-05-18, 09:09
zmiana daty wyjazdu na 2.06
artanek - 2012-05-18, 11:30
| erikson napisał/a: | | zmiana daty wyjazdu na 2.06 | Jak pojedziesz przez Albanie to nadal polecam ci zatrzymac sie na autokampingu w Ksamil.Ma tą zalete że leży już blisko granicy z Grecja a tam idzie sie zaopatrzyc w większsza ilosć deficytowego towaru który jest w Grecji dużo droszszy .Ja tam tankowałem do pełna a puzniej po drodze jeszcze kupiłem mały zapas ropy na pięc km przed granicą w Konispolu.Na tej ropie zwiedziłem całą zachodnią częsc Grecji i dopiero pierwszą rope kupiłem wna Peleponezie.Na wszelki wypadek podam ci adres tego autokampingu .
http://www.ksamilcaravancamping.com/
Jak pisałem to ja płaciłem tam 3 euro od osoby z prądem i ze wszyszyskim co sie należy .Mili naprawde gospodarze i umią troche po polsku.Nie jest to autokamping jakis super ale dobry na zatrzymanie sie przejazdem.Na ich stronie jest namiar na GPS.to sobie zapisz .Na pewno nie będziesz żałował.Pozdrów odemnie gospodarzy .Czyli od Jerzego i Mari.No a na razie siedze na Meteorach jeszcze dzisiaj i jutro na autokampingu Kastraki - Meteora nazywa sie The
Cave. Ma dobre połłożenie do pieszego zwiedzania Meteorów .Tutaj płace chcieli 17 euro ale powiedziałem że trzy dni i upusćił mi na 15 euro za dobe .
Roza - 2012-05-18, 12:32
ale wspaniala miejscowka w Meteorach!
podaj prosze namiary gps na kamping The Cave.
artanek - 2012-05-18, 13:42
| babaffa napisał/a: | ale wspaniala miejscowka w Meteorach!
podaj prosze namiary gps na kamping The Cave. | PROSZE BARDZO
39,43,12,N 21,37,10, E
To jest własciwie chyba dzielnica Kalambaki o nazwie Kastraki zaraz przy głównej drodze na pierwszy klasztor chyba sw.Michała,
Jednym słowem najbliżej Meteorów. My tutaj chodzimy na zwiedzanie pieszo i to wcale nie dalekie spacerki do klasztorów i najładniejszych miejsc na Meteorach..
strona w internecie
http://www.camping-boufidis-meteora.biz/
Roza - 2012-05-18, 13:59
dziekuje! strone znalazlam bez problemow, ale dokladnych namiarow nie udalo mi sie zlokalizowac.
artanek - 2012-05-18, 14:16
| babaffa napisał/a: | | dziekuje! strone znalazlam bez problemow, ale dokladnych namiarow nie udalo mi sie zlokalizowac. | Prosto jest to znalesć.Jedziesz przez Kalambaki i je mijasz kierując sie na Kastraki. Na samym koncu kastraki w kierunku Meteora zobaczysz napis po prawej stronie.Już od Kamambaki są tablice na których pisze Kastraki lub Meteora.Jeszcze dzisiaj powiem właścicielowi aby umieścił dokładne dane na stronie internetowej co do GPS-u.
Super gośc dziennie nosi nam kawe rano do kampera chod o to nie prosimy.No ale teraz jest naprawde mało kamperów czy przyczep lub namiotów.Gdyby nie ta ropa to powiedziąl bym że
Grecja teraz jest tansza od Chorwacji.Teraz jest w kryzysie większa walka o klienta.
Roza - 2012-05-18, 14:35
na stronie jest informacja, ze w momencie przyjazdu na kemping goscie otrzymuja darmowe lody lub kawe frape lub kawe po grecku- Was traktuja widac iscie po krolewsku, skoro ta kawa jest codziennie
alez zazdroszcze Wam tej Grecji! bawcie sie dobrze
artanek - 2012-05-18, 14:52
| babaffa napisał/a: | :) na stronie jest informacja, ze w momencie przyjazdu na kemping goscie otrzymuja darmowe lody lub kawe frape lub kawe po grecku- Was traktuja widac iscie po krolewsku, skoro ta kawa jest codziennie
alez zazdroszcze Wam tej Grecji! bawcie sie dobrze | Dzięki - jeszcze w tej Grecji zabawimy z dwa albo trzy tygodnie.
angela_camp - 2012-05-20, 15:27
| erikson napisał/a: | | zmiana daty wyjazdu na 2.06 |
pewnie spotkamy sie po drodze wyjazd 1.06 Mielismy pierw jechac na hiszpanie lecz zmiana planow na grecje potem na hiszpanie ;- )
erikson - 2012-05-20, 17:01
ja ruszam 1.06 w pod wieczór, gdzie lecicie do Grecji?
wbobowski - 2012-05-20, 17:44
| artanek napisał/a: | | ...Jedno jest pewne nie pchac sie na Albanie przez Montenegro... Lepiej jechac z Chorwacji droga nadmorską |
artanek, coś tu nie rozumiem. Jakim cudem chcesz przejechać drogą nadmorską z Chorwacji do Albani i nie pchać się przez Czarnogórę
Musiałbyś znowu u nich poprzestawiać granice.
angela_camp - 2012-05-20, 20:37
| erikson napisał/a: | | ja ruszam 1.06 w pod wieczór, gdzie lecicie do Grecji? |
gdzie nas poniesie nie mamy jakis planow specjalnych a kamperownie na 4 miesiace taki mamy czas na cala Europe ;-) Takze konkretnych miejsc nie mamy A wy jakie plany ??jaki czas.
Wiem jedno nie chcemy na zadnyh kempingach stawac
erikson - 2012-05-21, 06:02
my niestety tylko 3 tygodnie,miejsca bez kampingow( w innych krajach basenu morza srodziemniego niestety tak już nie ma) ,parę punktów do zatrzymania zawsze mam wbite w gps wiec nie szukam po drodze,trasa zależna od pogody w tym rejonie,wstępnie to myślałem dojechać do zachodniego wybrzeża Grecji od strony Albanii( w tamtym roku jechaliśmy przez rumunie-bugarie),albo prosto przez Serbie.
Nomad - 2012-05-21, 20:56
No...mnie też rodzina wierci dziurę w poszyciu,żeby ruszyć do Grecji,tym razem kamperem .
A już miałem zaplanowaną trasę do Barcelony przez jaskinie Lascaux itd...
Wyjazd 1-2 .06. a tu brak planu.....
angela_camp - 2012-05-21, 22:30
| Nomad napisał/a: | No...mnie też rodzina wierci dziurę w poszyciu,żeby ruszyć do Grecji,tym razem kamperem .
A już miałem zaplanowaną trasę do Barcelony przez jaskinie Lascaux itd...
Wyjazd 1-2 .06. a tu brak planu..... |
my tez bez planow ale cos trzeba wybrac jakis kierunek
erikson - 2012-05-22, 06:03
to juz sa 3 ekipy chętne na ten sam kierunek w podobnym terminie,można spróbować ruszyć razem? ja w tym roku odpuściłem sobie Włochy i Hiszpanie -strasznie napadają(kradną)
angela_camp - 2012-05-22, 13:50
| erikson napisał/a: | | to juz sa 3 ekipy chętne na ten sam kierunek w podobnym terminie,można spróbować ruszyć razem? ja w tym roku odpuściłem sobie Włochy i Hiszpanie -strasznie napadają(kradną) |
co do Hiszpanii jak sie ma pecha to w drewnianym kosciele sie ceglowka dostanie .Nie wiazalabym to(napady) z cala Hiszpania. tak jak w Polsce zawsze znajdzie sie jakas banda ; -)
Jak tak sie dobrze zastanowic to tu to sie dzieje ,to trzesienia ziemii, to zas powodzie.Zycie jest takie krotkie ze trza korzystac a nie myslec co by bylo gdyby bylo
Wiecej pilnowac i wszystko . Co do wspolnego wyjazdu, byc moze z naszej strony jest to realne..
erikson - 2012-05-22, 15:52
wiem ze nie warto sie przejmować,bylem tyle razy w Hiszpanii,ale od 2-3 lat to mam mało zapalu do tego kraju,dawno nie widzalem w Barcelonie tylu emigrantów o innym kolorze skory co ostatnio,pijane towarzystwo juz legalnie w barłogach leżało po ulicach-szok,wcześniej tego nie bylo widac . U wlochow co postój to próba włamania do któregoś z wozów( możne tak trafialiśmy). Lubie wyzwania wiec pewnie poniesie mnie niebawem w tamte rejony.
Ja jak narazie tez jestem za wspólna podrożą
Nomad - 2012-05-22, 16:25
U nas jak na razie jedyny żelazny punkt programu to byczenie się na plaży i pewnie Meteora .
Kiedyś jeszcze miałem namiary na jakieś jezioro z pelikanami(muszę odszukać-chciałem porobić im fotki,jak i innym--np.flamingom we Francji).
Wieczorem łapię się za przewodniki i ostro się pozastanawiam.
Roza - 2012-05-22, 16:57
| Nomad napisał/a: | | Kiedyś jeszcze miałem namiary na jakieś jezioro z pelikanami |
chodzi zapewne o jezioro Mala Prespa- gniazduje tam ok 300 par pelikana kedzierzwego. Wystepuje tez pelikan baba
erikson - 2012-05-22, 18:08
ja tez preferuje poleżeć na plazy ,mam pare punktów do zatrzymania wbitych w nawigacje na wschodnim i zachodnim wybrzeżu, typowo w ciemno wiec nie będzie. ( zawsze lokalizuje miejsce tuz przy plaży i niedaleko jakiegoś miasteczka,grecja ma to do tego ze można stanąć w parę załóg bo jest gdzie,w innych krajach europy zach juz tak nie ma łatwo,trzeba sie naszukać miejsca na postój)
angela_camp - 2012-05-22, 18:35
| Nomad napisał/a: | U nas jak na razie jedyny żelazny punkt programu to byczenie się na plaży i pewnie Meteora .
Kiedyś jeszcze miałem namiary na jakieś jezioro z pelikanami(muszę odszukać-chciałem porobić im fotki,jak i innym--np.flamingom we Francji).
Wieczorem łapię się za przewodniki i ostro się pozastanawiam. |
Napisz cos wymyslil z zwiedzaniem lub ciekawymi miejscami w Grecji
erikson - 2012-05-23, 05:59
czym wiecej punktów do zwiedzania,tym lepiej,zawsze sie cos dopasuje,a jak ktos bedzie chial leciec cos zobaczyc innego niz inni to moze zawsze odbic ,aby spotkac( lub nie) sie gdzies w innym rejonie( zasada swoboty daje wiecej mozliwosci ).
Skalniaki - 2012-05-23, 06:40
Witam serdecznie
Może zainteresuje Was taka propozycja?
http://forum.karawaning.p...grecja-dla-was/
Pozdrawiam
Edyta
angela_camp - 2012-05-23, 08:01
My raczej w to nie wchodzimy.Nie lubie z gory zaplanowanych rzeczy wole wyzwania i sama pewne rzeczy odkrywac wiec,ciekawa propozycja ale nie dzieki.
Nie mamy limitu czasowego na zwiedzanie wiec mysle ze wejdziemy wszedzie
Nomad - 2012-05-23, 09:32
Po długim procesie ten...tegowania w gowie stwierdziłem że wystarczą mi wyjsciowe plany---plaża...plaża...plaża ( z chęcią na dziko) i może Meteora.
W Grecji już bywaliśmy,więc nastawiam sie na odpoczynek, bo ostatnio jestem strasznie za....robiony
Czas na leżenie bykiem
erikson - 2012-05-23, 09:56
Nomad to mamy wspólny cel-plaza,plaza i plaza,kiedy chcesz startować?
Nomad - 2012-05-23, 21:35
Zależy jak będę padnięty-jak się uda ruszę koło 15-ej 1-ego ,żeby przejechać trochę kraju.Jak nie dam rady to dopiero 2-go.
Dam znać więcej na PW...
Fenianek - 2012-05-23, 22:07
| erikson napisał/a: | wiem ze nie warto sie przejmować,bylem tyle razy w Hiszpanii,ale od 2-3 lat to mam mało zapalu do tego kraju,dawno nie widzalem w Barcelonie tylu emigrantów o innym kolorze skory co ostatnio,pijane towarzystwo juz legalnie w barłogach leżało po ulicach-szok,wcześniej tego nie bylo widac . U wlochow co postój to próba włamania do któregoś z wozów( możne tak trafialiśmy). Lubie wyzwania wiec pewnie poniesie mnie niebawem w tamte rejony.
Ja jak narazie tez jestem za wspólna podrożą |
No emigranci o innym kolorze skóry to nie małe zagrożenie... Wyzwanie jak cholera taki wyjazd...
Brak mi słów!!
erikson - 2012-05-24, 06:08
Fenianek -dla jednego wyzwaniem będzie wyjazd do afryki,a dla drugiego do sąsiadów np Czech,dla obu tych osob moze byc to to samo emocjonalne wyzwanie-nie wiem czemu sie tak dziwisz .Hiszpania to był moj ulubiony kraj do którego co roku leciałem jak do miodu przez pare lat,od jakiegoś czasu ten miód mi nie pasuje i temat sie zamyka.
erikson - 2012-05-24, 06:17
Nomad pewnie będziesz leciał przez wawe,wiec moge poczekać na ciebie i ruszymy pod wieczór ? .Angela_camp a ty jak to widzisz?. Ewentualnie wszyscy drugiego spotykamy sie w umówionym miejscu gdzieś na południu
Fenianek - 2012-05-24, 07:46
Kurde Ty naprawdę tego nie widzisz... Dziwie się jak można być takim rasistą. i kojarzyć w prostej linii inny kolor skóry z możliwymi problemami. Ja na Twoim miejscu nie ruszałbym się dalej niż wzrok sięga, bezpiecznej będzie.
erikson - 2012-05-24, 07:49
Widze,ale to nie biali lezeli na głownej ulicy pod kołderkami,tylko latynosi( opisuje to co widziałem,a nie to co sadze)
Fenianek - 2012-05-24, 08:44
Brawo... Ehhh ta dyskusja nie ma sensu najmniejszego sensu.
erikson - 2012-05-24, 08:49
myślę ze masz racje-nie ma sensu
angela_camp - 2012-05-24, 09:37
| erikson napisał/a: | | Nomad pewnie będziesz leciał przez wawe,wiec moge poczekać na ciebie i ruszymy pod wieczór ? .Angela_camp a ty jak to widzisz?. Ewentualnie wszyscy drugiego spotykamy sie w umówionym miejscu gdzieś na południu |
erikson ---> my tak jak w planach wyjezdzamy 1.06 ale z Gliwic bo tam jeszcze o rodzinke zachaczymy takze o ktorej nie mam pojecia, tylko my bedziemy sie slimaczyc z jazda ze tak powiem poniewaz nas nic nie goni..a chcemy jak najwiecej zobaczyc , wiec na pewno jezeli bedziecie jechac ta sama trasa a nie wiem jaka to sie gdzies po drodze spotkamy.
p.s. macie juz jaka droge obrana numer trasy przez jakie kraje ??
angela_camp - 2012-05-24, 09:43
| erikson napisał/a: | | Widze,ale to nie biali lezeli na głownej ulicy pod kołderkami,tylko latynosi( opisuje to co widziałem,a nie to co sadze) |
co za roznica kto lezal pod kolderka lezal i juz lezal czlowiek a czy on byl bialy czy czerowny a moze zolty to jeden grzyb po prostu lezal i spal, jeden bedzie kradl drugi zarabial trzeci lezal i mial wszytsko gdzies...nie widze tutaj watku rasistowskiego przeciez erikson nie wyzywal nikogo tylko nazwal kolor skory poniewaz nie wiedzial czy byl on niemcem polakiem czy tez hiszpanem lub francuzem widzial ciemnoskorego mezczyzne to powiedzial ze taki lezal . Rownie dobrze moglyby powiedziec ze bialasy tam lezaly heheh i co wtedy kim by byl
erikson - 2012-05-24, 10:28
z opisow widze ze my mamy troszke sprawniejsze mocowo auta -TD ,wiec mysle ze dogonimy was gdzies po trasie,bo licze te 90-100 leciec(wszystko zależny jak jedzie Nomad) , trasa na dzien dzisiejszy to Słowacja-wegry na Budapeszt i do granicy z serbia, przejście Subotnica,a potem to troszkę może serbską autostradą by sie poleciało, Macedonia i w okolice Salonik ,chyba ze trasa typowo nadmorska-chorwacją .
Pytanie techniczne-czy posiadacie w autach CB?,zawsze prościej z komunikacja w kolumnie
angela_camp - 2012-05-24, 15:00
| erikson napisał/a: | z opisow widze ze my mamy troszke sprawniejsze mocowo auta -TD ,wiec mysle ze dogonimy was gdzies po trasie,bo licze te 90-100 leciec(wszystko zależny jak jedzie Nomad) , trasa na dzien dzisiejszy to Słowacja-wegry na Budapeszt i do granicy z serbia, przejście Subotnica,a potem to troszkę może serbską autostradą by sie poleciało, Macedonia i w okolice Salonik ,chyba ze trasa typowo nadmorska-chorwacją .
Pytanie techniczne-czy posiadacie w autach CB?,zawsze prościej z komunikacja w kolumnie |
My mamy CB radio , nasz to raczej na "wyscigi" 90-100km nie nadaje sie hehe
erikson - 2012-05-24, 15:52
100 to aby was dognac w trasie,potem to dopasujemy sie do was pewnie,mialem lt 28 starego to wiem co to wolna jazda,max 80
angela_camp - 2012-05-24, 18:33
| erikson napisał/a: | | 100 to aby was dognac w trasie,potem to dopasujemy sie do was pewnie,mialem lt 28 starego to wiem co to wolna jazda,max 80 |
dokladnie 80 to tak max i tez sie zakula
Nomad - 2012-05-24, 19:00
Ścigać to się nie będziemy ....bo zassie nam denko od zbiornika.
I tak nam wyjdzie średnia 80/godzinę,chyba że autostrada...to się pociągnie .
CB może skądś wygrzebię,tylko nie pamiętam czy wszędzie na Bałkanach wolno je było używać .
Erikson--"Tambylcu"--jakie postoje a potem plaże polecasz?
Też jadę na 3 tygodnie.Jak daleko na południe chcesz dotrzeć?
Przeszukam forum,gdzie inni stawali.....bo kamperem tam jeszcze nie byłem.
angela_camp, może ustalimy jakieś przyzwoite punkty do zatrzymania na trasie,to się gdzieś wreszcie znajdziemy.
erikson - 2012-05-25, 06:07
ja mam niestety prawie same punku przy morzu ,pierwszy nadmorski postój to mam zaplanowany tuz za salonikami ,myslamem zaczac od wschodniego wybrzeza dojechać dokąd czas pozwoli i wracać zachodnim tu przedstawiam niektóre punkty GPS
grecja z albania
N40 19 06,9 E 023 02 24,5 E
39 57 39,8 N 023 22 14,1 E
39 57 37,2 N 023 22 08 E
39 57 30,3 N 023 21 54,5 E
39 56 06,14 N 023 33 19,51 E
39 58 26,42 N 023 40 17,51 E
39 58 55,7 N 023 39 29,2 E
40 16 13,8 N 023 22 58,4 E
40 15 19,1 N 023 30 02,6
39 59 30,2 N 023 53 33,7 E
39 58 05,4 N 023 55 17 E
40 04 32,8 N 023 59 03,2 E
40 07 32 N 023 58 10
40 19 30 N 023 01 10,3 E
37 30 47,2 N 022 44 14,6 E
36 38 08,66 N 23 01 43,46 E
36 48 20,2 N 22 37 21,5 E
36 45 29,9 N 022 34 10,2 E
36 38 27,2 N 022 22 59,2 E
36 41 35,1 N 022 23 21,6 E
37 00 47,4 N 021 59 35,8 E
36 59 25,2 N 021 39 00,1 E
N37 22 07,8 E 21 41 12,9
N37.28097 E 021.37469
38 09 23 N 021 22 04,4 E
+41° 42' 49.00", +19° 34' 59.00"
+40° 3' 44.03", +19° 47' 36.13"
+40° 3' 6.80", +19° 48' 49.93"
+39° 10' 19.74", +20° 33' 6.52"
+ 38° 49' 55,12'' E 20° 40' 09,04''
+38° 26' 59.53", +22° 24' 3.13"
+39° 52' 8.98", +22° 43' 58.12"
+41° 42' 49.00", +19° 34' 59.00"
+40° 3' 6.80", +19° 48' 49.93"
+39° 38' 26.92", +19° 48' 49.93"
+39° 10' 19.74", +20° 33' 6.52"
+38° 49' 53.98", +20° 40' 8.54"
+38° 47' 48.55", +20° 51' 41.72"
+38° 26' 59.53", +22° 24' 3.13"
+39° 52' 8.98", +22° 43' 58.12"
+40° 6' 23.98", +19° 43' 43.03"
+40° 3' 44.03", +19° 47' 36.13"
+39° 5' 41.68", +20° 38' 56.33"
+38° 19' 59.63", +21° 34' 48.50"
+38° 21' 0.72", +21° 42' 10.91"
( to to co miałem w kompie i wklejam na szybko bo nie chce mi sie przepisywać z GPS)
Jedna sztukę CB mam,ale brak do niej anteny,mogę pożyczyć.
Jary70 - 2012-05-25, 19:40
pagand też miał niezłe namiary:http://www.camperteam.pl/forum/viewtopic.php?t=10775
Nomad - 2012-05-25, 22:57
erikson,
..jak patrzę na mapę Targeo ile razy będę wahadłowo puszczany drogą ...to nie wiem ile czasu zajmie mi przeprawa do Warszawy(4-5 godz ?)...a mogę startować koło15-ej.(no może da się trochę szybciej)
....moja załoga preferuje jazdę w dzień więc za daleko bym nie dociągnął-1-a w nocy to już mi żona włosy chce wyrywać z głowy,jak nie chcę jeszcze stanąć na nocleg.
...napisz gdzie chcesz przekraczać granicę,bo nie wiem jeszcze jak ugryźć trasę---ja pociągnę i odeśpię gdzieś na południu przy rodzinie...a ty się wyśpisz w łóżeczku i dojedziesz do mnie ???
Idziemy na Chyżne czy Cieszyn.?..bo mogę stanąć w Radomiu lub Częstochowie
Że też nie ma u nas porządnych dróg
erikson - 2012-05-26, 18:47
z tego co widze to najlepiej na krakow i dalej chyzne -slowacją na budapesz , i tak lecisz przez wawe wiec mi wszystko jedno czy czekać na ciebie i ruszamy jeszcze kawałek do przodu, czy lecieć samemu do jakiegoś punktu.
Komplecik - 2012-05-26, 18:57
| erikson napisał/a: | | krakow i dalej |
Też wybieramy się do Grecji końcem czerwca, będę celował w miejsca waszego pobytu, napewno się spotkamy i wypijemy
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-05-26, 22:22
Erikson dobrze planuje,jedna strona serbia i macedonia/tankowanie do pelna/powrot przez Albanie.Ale mysle ze Albania juz nie jest tak atrakcyjna jak 3 lata temu,wycwanili sie i zaszynaja oszukiwac np,na wymianie placac w euro.Polecam wam plaze w Kanali na daiko,duzo campow sie zatrzymuje.Godna uwagi jest przy powrocie wyspa Lefkada,jest most nieplatny.No i plazowanie na najpiekniejszej plazy Porto katsiki/dojazd kreta droga,ale takie sa tez i na Peloponezie/,duzy parking i turkus wody.Zdjecia w relacji and 123.My wrocilismy teraz po 25 dniach,Bibione,Istria,baseny Wegier i Slowacji bez jednego kempingu.A angela,zmienila termin i trase.Erkson,niestety ja rowniez i w Grecji zauwazylam naplyw /tak mowila jedna niemka w Tolo/pakistanow,niepracujacych ,musialam sobie po ich pobyciu przy plazy pasprzatac,tak nabalaganili popijajac caly dzien.pozdrawiam,Barbara Muzyk
erikson - 2012-05-27, 07:52
aby juz nie zaśmiecać watek sprawami technicznymi takimi jak np miejsce i godz spotkania itd. piszemy na PW.
Czy ktos sie wie czy sa trudności z płaceniem kata visa na stacjach benz. w Serbii i Macedonii. Czy opląty za autostrade za dostawczaka i kampera to kat 2.C czy 3 ?
angela_camp - 2012-05-27, 11:53
| Zbigniew Muzyk napisał/a: | | Erikson dobrze planuje,jedna strona serbia i macedonia/tankowanie do pelna/powrot przez Albanie.Ale mysle ze Albania juz nie jest tak atrakcyjna jak 3 lata temu,wycwanili sie i zaszynaja oszukiwac np,na wymianie placac w euro.Polecam wam plaze w Kanali na daiko,duzo campow sie zatrzymuje.Godna uwagi jest przy powrocie wyspa Lefkada,jest most nieplatny.No i plazowanie na najpiekniejszej plazy Porto katsiki/dojazd kreta droga,ale takie sa tez i na Peloponezie/,duzy parking i turkus wody.Zdjecia w relacji and 123.My wrocilismy teraz po 25 dniach,Bibione,Istria,baseny Wegier i Slowacji bez jednego kempingu.A angela,zmienila termin i trase.Erkson,niestety ja rowniez i w Grecji zauwazylam naplyw /tak mowila jedna niemka w Tolo/pakistanow,niepracujacych ,musialam sobie po ich pobyciu przy plazy pasprzatac,tak nabalaganili popijajac caly dzien.pozdrawiam,Barbara Muzyk |
Tak zmienilismy trase mielismy zaczac europe od Francjii i Hiszpanii, ale jakos nas naszlo na Grecje na poczatke ;- ))
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-05-27, 19:33
jest drugie planowanie wyjazdu do Grecji,pisze tam affa.Pisalam,tam w Serbii nie ma problemu z placeniem karta visa,natomiast w Macedoni chca tylko gotowke.Pobralismy z bankomatu.
pagand - 2012-05-27, 19:52
A ja w Macedonii bardzo zwykle płaciłem kartą, ale... po pierwsze zwykle nie ma żadnych informacji na temat tego, że karty są akceptowalne (nie ma naklejek)... po drugie zwykle pytałem czy będę mógł zapłacić kartą i jak usłyszałem, że nie to im dziękowałem i mówiłem, że jadę gdzie indziej i...zwykle wyskakiwali za mną bym u nich jednak zatankował...
Natomiast inna uwaga... zdarza się, że np. nie chce przyjąć np. Visy to dobrze mieć tez Mastercard (albo na odwrót, bo różnie z tymi terminalami bywa).
Najważniejsze to pytać przed tankowaniem...
pagand - 2012-05-27, 20:05
| erikson napisał/a: | aby juz nie zaśmiecać watek sprawami technicznymi takimi jak np miejsce i godz spotkania itd. piszemy na PW.
Czy ktos sie wie czy sa trudności z płaceniem kata visa na stacjach benz. w Serbii i Macedonii. Czy opląty za autostrade za dostawczaka i kampera to kat 2.C czy 3 ? |
Temat opłat za autostrady w Serbii był już wielokrotnie poruszany... Sam pisałem do Serbskiego Towarzystwa Motoryzacyjnego (odpowiednik naszego PZMotu) w tej sprawie... Pisałem o tym tutaj
Jary70 - 2012-05-28, 06:13
Z tym tankowaniem w Serbii to nie wychodzi tak dobrze: ON ok 6,20zł za litr, podobnie Węgry, Macedonia 5,10zł i to już mnie się podoba
Trzeba będzie jakoś dociągnąć do Macedonii na oszczędnościach:roll:
erikson - 2012-05-28, 06:29
według strony serbskiej
http://www.putevi-srbije....mid=585&lang=en to kategoria 2C ,wydrukowałem sobie ta strone aby im pokazywać na bramkach,może coś to da,a jak dojdziemy z resztą ekipa do wniosku ze sie nie opłaca bo nas będą jednak liczyć za 3kat -42euro(podwójnie wychodzi jak za 2kat-21E. Czy w tych krajach wrescie przestana legalnie oszukiwać?,mnie to tak zniechęca bo już się odzwyczaiłem od takich praktyk) to cześć przejazdu można pokonać Rumunia (chociaż tańsze paliwo jest)
Ja możne dociągnę jakos do macedoni,na baku przejeżdżam okolo 700 + 250 na dodatkowym paliwie z banki
Mam jeszcze jedną koncepcje trasy-Warszawa-Ksice(słowacja)-Oradea-Arad-Timisoara-Kovin(serbia) i droga 24 przez dunaj do Ralja,potem juz nadół do macedonii. Opłaty wyjda 6E winieta w RO i potem jakies autostradowe w serbii- wszystko zależy od jakiego odcinka wskoczy sie na autostradę,lub nieplatymi .
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-05-28, 21:20
mysle ze wszystko zalezy od limitu czasu jakim dysponujemy?Droga w Sserbi nad dunajem widokowo piekna i asfalt ok.A w Skopje starowka pelna urokow,a jakie jedzenie?
erikson - 2012-06-03, 05:15
Jestesmy w drodze,w serbi autostrady place jako druga taksa.
Kuba L. - 2012-06-03, 08:24
| erikson napisał/a: | | Jestesmy w drodze,w serbi autostrady place jako druga taksa. |
o kurcze, to chyba dobra informacja!
Camper Diem - 2012-06-03, 08:42
| Kuba L. napisał/a: | | o kurcze, to chyba dobra informacja! |
raczej neutralna - dobra byłaby, gdyby i mnie tak skasowali
pow 3,5t to już bez naciągania kategoria 3 ale raz w roku można zapłacić
Kuba L. - 2012-06-03, 09:27
Jak jechałem tamtędy dwa lata temu to płaciłem w trzeciej grupie, dobrze to pamietam a DMC mojego to 3100kg...
czy ja dobrze rozumiem, że w tym roku liczą inaczej??? tzn. normalnie
Camper Diem - 2012-06-03, 09:34
Kuba, na stronie internetowej, której adres podał erikson jest wyraźna informacja jak liczyć kampery do 3,5t. wydrukuj sobie, jeśli masz obawy jak Cię policzą
RODOS - 2012-06-03, 12:22 Temat postu: Opłaty za autostradę w Serbii. W ubiegłym roku jechaliśmy we wrześniu do Grecji, wracaliśmy w październiku - płacilismy za cały przejazd w/g II taryfy. W 2010 ten sam przejazd w/g III kategorii. Opisaliśmy w naszych relacjach z pobytu w Grecji. Pozdrawiamy
Camper Diem - 2012-06-03, 13:24
Rodos, zmieniły się przepisy czy Cię wkręcili?
Kuba L. - 2012-06-03, 13:37
affa, dzięki za info.
RODOS - 2012-06-03, 19:09 Temat postu: Opłaty za autostradę w Serbii. Affa, o ile się orientuję to wcześniej trzeba było płacić w/g III kategorii. Była o tym dyskusja na forum.
Camper Diem - 2012-06-03, 19:26
to chyba tak jak ze Słowacją było.
w 2010 r. zmusili mnie do zapłaty myta, a właściwie opłaty tranzytowej. w 2011 r. administrator emyta informował mnie, że opłata jest, a obecnie oficjalnie piszą, że kampery pow. 3.5 t nie są objęte systemem opłat drogowych
erikson - 2012-06-05, 16:37
My juz w grecji,ciagniemy pomalu na ateny.w serbii i macedonii autostrady tp druga kategoria,ale niestety trza ich pilnowac bo czasem niby z nawyku wbijaja trzecia,za bergradem na nis automat czasem sam wydaje bilet dla trzeciej kat,poznie przy placeniu trzeba sie upomniec o druga,mozna placic w euro i karta.narazie pustki w miasteczkach.[/b]
artanek - 2012-06-06, 16:32
| erikson napisał/a: | | My juz w grecji,ciagniemy pomalu na ateny.w serbii i macedonii autostrady tp druga kategoria,ale niestety trza ich pilnowac bo czasem niby z nawyku wbijaja trzecia,za bergradem na nis automat czasem sam wydaje bilet dla trzeciej kat,poznie przy placeniu trzeba sie upomniec o druga,mozna placic w euro i karta.narazie pustki w miasteczkach.[/b] | Tosmy sie mineli .Ja wczoraj wyjechałem z Grecji i aktualnie siedze na termach od trzech godzin w Komarom.Ciekawe gdziesmy sie mijali ? bo jechałem autostradą przez Serbie i Macedonie .Tak po za tym przez dwa miesiące podróżowania po tych stronach nie spotkałem żadnego polskiego kampera czy przyczepy kampingowej.Za to najwiecej spotkalem Francuzów
Holendrów czy oczywiscie Niemców.
Nomad - 2012-06-10, 20:10
Dotarliśmy do Koroni na Peloponezie.Wąskie uliczki,strome podjazdy zniechęciły Eriksona-pojechał w kierunku Pilos.Ja utknąłem przy kafejce na plaży w Koroni-plaża mala,żwirowa,czysta,woda super...a utknąłem bo jest wi-fi i córka nadrabia zaległości...więc dziś załogi śpią w innych miejscach.
Kuba L. - 2012-06-10, 22:12
Witajcie, w Piątek 8.06 póżnym wieczorem dotarliśmy na pierwszy kemping w Grecji.
Odpoczelismy jeden dzień na basenach i ruszylismy dalej, aktualnie jesteśmy na kempingu Papa Nero w Agia Ioannis na Pelionie. Tak w skrócie, jesteśmy trochę zaskoczeni niewygórowanymi cenami w Grecji, za kampera, 3 osoby i prąd placimy 17E, owoce, nabiał, browarki ceny prawie jak w kraju, ale paliwo: Diesel: 1,47-1,49E, benzyna PB95: 1,70-1,80E!!! mnie osobiście dokuczają temperatury: w dzień w cieniu: 34-36C wieczorem: 29C a w nocy: 24-26C...
Autostrady w Serbii rzeczywiście bez upominania II kategoria, w Macedonii standardowo na każdej bramce liczą inaczej, 2E, 3E... zaznaczam, że nie bawię się w wymianę na ich walutę...
P.S. Wszyscy tutejsi miejscowi nie mogą się nadziwić, dlaczego my Polacy do nich przyjechaliśmy jak u nas jest teraz EURO!
Nomad - 2012-06-10, 23:44
my nie stajemy na kempingach.
Camper Diem - 2012-06-11, 18:41
Kuba L. dzięki za pozytywne informacje z cenami
my do Grecji jedziemy prosto ze zlotu w Dąbrowie
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-06-12, 08:32
Albo i nie ,zobaczymy jak maliny,to odpuszczamy zlot i jedziemy z wami,ja juz swiruje za malo naladowalam akumulatory,opalenizna zeszla,moze 2-3 tygodnie ogrod wytrzyma bez nas,wczorajszy grad i tak uszkodail owoce,Barbara.Napisze na pw.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-06-12, 17:42
Nomad rozumiem ze jedziesz od strony Nafplio.Przed Methoni,jest przy knajpie Finiki Beach,parkind bezplatny dla kamperow i wi-fi,Potem 5 km Methoni,na asfalcie przy samej plazy staja kampery,a w Pylos na duzym parkingu,potem koniecznie Elea,pozdrawiam Barbara
Jary70 - 2012-06-13, 10:49
Ja muszę przełożyć wyjazd na 11 lipiec dawajcie informację chłonę wszystko
Kuba L. - 2012-06-13, 17:33
Witajcie, dość niesodziewanie dołączyła do nas załoga z przyczepą z zaprzyjaźnionego forum karawaning.pl (to już druga załoga z Polski którą spotkaliśmy w tym roku w Grecji), kolega Pawel1o odpoczywa kilka dni przed dalszą podróżą na Peloponez. Jeżeli chodzi o pogodę, to temperatury są ledwo do zniesienia... o 8.00 rano 33C... morze cały czas spokojne, zero wiatru i fali, znikome ilości turystów w miasteczkach na plażach pusto - co innego sobota-Niedziela nie da się przejechać ulicami wzdłuż wybrzeża - gigantyczne ilości greków plażujących właśnie w weekend-y.
Pozdrowionka dla Was w kraju bo podobno pogoda Was nie rozpieszcza...
Camper Diem - 2012-06-13, 18:05
Kuba, chciałbym się teraz razem z Tobą męczyć w tych 33 stopniach
ps. widzę, że w Białowieży odwiedziliśmy ten sam kemping
erikson - 2012-06-14, 14:23
Most p petrze policzyli za druga kat 13.20e,widpcznie promocja
szymek1967 - 2012-06-14, 14:27
próba mikrofonu
ps. to do admina jakby sie kto pytał
artanek - 2012-06-14, 16:11
| erikson napisał/a: | Most p petrze policzyli za druga kat 13.20e,widpcznie promocja |
Nie promocja tyle samo zapłaciłem w maju.
marmur - 2012-07-04, 19:47
No to my też pchamy się z przyczepką do Grecji. Wyjazd prawdopodobnie 14 lipca. Liczymy, że po 4-5 dniach spokojnego przejazdu zameldujemy się w Patrze. Tam tydzień postoju a potem w 2-3 tygodnie spróbujemy objechać cały Peloponez. Powrót przez Albanię, Czarnogórę oraz Bośnię i Hercegowinę.
Wyprawa zaplanowana wstępnie na 6-7 tygodni, ale kto wie czy nie przedłużymy jej jeszcze o kilka kolejnych tygodni.
frape - 2012-07-04, 20:10
Tak sobie pomyślałam - tydzień w Patrze?? no ale
jak będziecie w Patrze to zostawcie przyczepkę i jedźcie w góry Parnas (np Apo Kastnistsi - z wikokiem na most i zatokę), winnice Achaia Clauss - najstarsze w Grecji słodkie wina, Kalavrita, plaże w Antirio - zaraz po drugiej stronie mostu - bezpłatny prom dla osób i potem w lewo koło kościoła, plaże w Vrachnaika (na zachód) z prysznicami czy w Agios Vassilios (na wschód - kamienista, ale jakie widoki i woda ) W Patrze kościół św Andrzeja koło nowego portu międzynarodowego, ruiny zamku na wzgórzu i kilka ciekawych kościołów. Można też podskoczyć do Nafpaktos po drugiej stronie zatoki na wzgórze do zamku - cudne widoki , albo Messollongi - z parkiem Byrona, plaże w Kalogrii. Na campingu w Rionie kilka lat temu były tysiące cykad - trudno było zasnąc:) ale okolice fajne, ehhh człek się rozmarzył a potem proponuje Peloponez zgodnie z ruchem wskazówek zegara - pasażer może zdjęcia cykać a naprawdę jest tam co robić
marmur - 2012-07-04, 20:33
Dokładnie tak zrobimy.
Mamy "metę" w Patrze. Mamy gdzie zostawić przyczepkę i spokojnie możemy sobie pozwiedzać okolice.
Część z proponowanych miejsc już zwiedziliśmy w ubiegłym roku. Tydzień staliśmy na plaży w Kalogrii. Kilka dni byliśmy w Vardzie, odwiedziliśmy targ w Nea Manolada, port Kilini i plażę Kato Achaja.
Rzeczywistość pokaże czy pojedziemy zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara, czy też może odwrotnie. Czas nas nie goni.
Tak swoją drogą czytałem Wasze wspomnienia norweskie i już prawie, że jechałem Waszym śladem ale w tym roku nie wyszło. Może za rok się uda,
frape - 2012-07-04, 20:43
to zobacz jeszcze bałkańskie - może się przydadzą w podróży
p.s. w Rionie kiedyś, kiedyś spędziłam 3 miesiące - niestety bez samochodu, ale i tak jest tam co robić i w okolicy:)
marmur - 2012-07-04, 20:58
Mamy trochę bałkańskich doświadczeń, vide http://forum.karawaning.p...ow-w-6-tygodni/
frape - 2012-07-04, 21:13
widzę, że podobna trasa w podobnym czasie
marmur - 2012-07-13, 21:39
No to zgodnie z planem jutro rano startujemy.
Koń i przyczepa spakowane.
Kuba L. - 2012-07-13, 22:18
marmur, powodzenia
ale Wam zazdraszczam...
|
|