Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Grecja - Grecja wyjazd 10 sierpnia

futro2606 - 2012-05-11, 15:02
Temat postu: Grecja wyjazd 10 sierpnia
:bigok Witam wybieram się do Grecji i może Czarnogóry w miesiącu sierpniu i tak sobie pomyślałem ,że może ktoś jedzie w tym terminie w tamte strony.Planuję wyjechać 10 sierpnia wieczorem .Fajnie byłoby razem pojechać i zrobić malutką karawanę. :spoko
janooo - 2012-05-11, 15:20

my tez sie wybieramy ale niestwty musimy jechac w terminie 23.07-18.08
ale na miejscu jak najbardziej
rowniez podpiąlbym sie do jakies karawany

futro2606 - 2012-05-11, 17:50

Zapraszamy ale jak się spotkamy na trasie?Planujemy 2 tygodnie urlopu trzeba się jakoś zorganizować :spoko
Robert66 - 2012-06-03, 15:04
Temat postu: grecja 2012
dla mnie termin idealny,
też mamy "plany na Grecję", lecz jeszcze tam nie byliśmy ,więc brak praktyki... napisz coś więcej o planie podróży, oczekiwaniach co do zwiedzania (wypoczynku), preferencje dot. postojów (na dziko , campy), załodze ..

pozdr.

Leszek Łyżwiński - 2012-06-03, 17:00

Nie wiem dlaczego ale mój dotychczasowy grecki temat zniknął z forum...Chętnie się równiez przyłączymy ale z trudem "wywalczonego" terminu nie możemy zmieniać. We wrześniu już szkoła itd
Zawsze można sie spotkać na miejscu, w dobie telefonów i internetu to nie problem

Robert66 - 2012-06-03, 18:36
Nie wiem dlaczego ale mój dotychczasowy grecki temat zniknął z forum...

no właśnie Leszek, byłem po tygodniowej nieobecności na forum zaskoczony , myślałem ,że coś nie wypaliło... ,

co do terminu , to ja piszę o terminie który podał kol. Futro, lub zbliżonym,

pozdr,

zupa - 2012-06-03, 23:13

janooo napisał/a:
my tez sie wybieramy ale niestwty musimy jechac w terminie 23.07-18.08
ale na miejscu jak najbardziej
rowniez podpiąlbym sie do jakies karawany

witam, ja w tym terminie równie do Grecji się wybieram , czy płyniesz promem z Wenecji bo my tak

futro2606 - 2012-06-04, 09:46

Witam co do promu to na pewno nie ,raczej jazda autem(możliwość zwiedzania itp)Co do terminu to chciałbym wyjechać w piątek 10 sierpnia wieczorem.Ze mną jedzie jeszcze załoga z przyczepą.Co do trasy to ja także jadę tam pierwszy raz i nie mam sprecyzowanego planu podróży-może jakieś propozycje?Kempingi wchodzą w grę ale na pewno połowę nocy na dziko zresztą dopasuję się.Tak sobie myślałem,że może dobrze byłoby pojechać przez CRO i tam zostać ze dwa dni(odpoczynek) a potem Czarnogóra ze trzy dni ,Albania także ze trzy dni i docelowo Grecja.Wracając można zahaczyć Słowację (termy jeden dzień ) i do domy.Czekam na inne propozycje. :spoko
Robert66 - 2012-06-05, 16:43
futro,
podaję namiary :
Bieniekrobert66@gmail.com
tel . 601 32 89 21 ,
czekam....

pozdr.

R,

futro2606 - 2012-06-10, 10:48

Witam fajnie wszystko opisali Cacki http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=10854
Polecam lekturę :spoko

artanek - 2012-06-10, 14:45

Ja własnie wróciłemz Grecji dzisiaj.W samej Grecji byłem miesiąc.Jak macie jakies bierzące pytania to walcie z góry ?
Jary70 - 2012-06-10, 15:08

artanek napisał/a:
Ja własnie wróciłemz Grecji dzisiaj.W samej Grecji byłem miesiąc.Jak macie jakies bierzące pytania to walcie z góry ?

Pozdrawiam artanek :spoko - planuje wyjazd go grecji przez Słowację i Węgry drogami niepłatnymi. Ile kosztuje przelot przez Serbię (grupa II) i Macedonię wyjeżdzam przez Barwinek, do Serbii wlatuje w Szeged, przez Macedonię do Salonik. Gdzie w Macedonii tankować przy autostradzie czy zjeżdżać?

artanek - 2012-06-10, 15:36

Własnie z powrotem wracałem z Salonik przez Macedonie i Serbie do Szeged.W Szeged nocowałem .Co do ceny to napisze jutro gdyż mam paragony z Serbi bo płaciłem kartą ale jeszcze naprawde sie nie wypakowałem.Musze również sprawdzic na komputerze ile mi potrącali za te autostrady w złotówkach z konta.Naprawde teraz jestem na etapie wypakowania z kampera a zwłaszcza tych do prania i.t.pCała trasa przez Serbie i Macedonie to około 800 km ale warto zapłacic bo w sumie czas i wygoda oraz oszczędnosć paliwa jest duża.W Grecji paliwo drogie przeciętnie 1.68 EURA płaciłem za dizel.
wbobowski - 2012-06-10, 15:40

Jak Was interesuję namiary GPS na noclegi na pustych, dzikich plażach i inne ciekawostki, to zajrzyjcie tutaj http://www.camperteam.pl/...opic.php?t=4921
Kilku kolegów już z tego skorzystało.

Jary70 - 2012-06-10, 21:44

wbobowski napisał/a:
Jak Was interesuję namiary GPS na noclegi na pustych, dzikich plażach i inne ciekawostki, to zajrzyjcie tutaj
.... Włodziu tożto klasyka, czytałem już ze trzy razy, na waszej relacji można się uczyć kamperowania. :kawka:
mireks - 2012-06-26, 09:22

Dołączamy do wątku Grecja w sierpniu,
. Wyjazd z Wrocławia plnujemy 15-16 sierpnia i możliwie najkrótszą drogą, przez CZ, SK, H (dobre drogi, mozna ominąć autostrady ) i dalej już autostradami (ubiegłoroczne doświadczenia) przez Serbię, Macedonię do Zach. Grecji w rejon Lefkady, gdzie zamierzamy oddać się słodkiemu lenistwu przez ok. tydzień. Dalsze plany to ok. 8 dniowa wędrówka przez jeszcze nieznaną Albanię, ze zwiedzaniem Butrintu.Powrót przez Carnogórę, którą znamy b.dobrze, BiH i Węgry, gdzie, o ile starczy chęci i sił, przeznaczymy 2 dni na zwiedzanie Budapesztu. Powrót planujemy na 5-6. 09 ( początek roku szkolnego naszej 12-letniej córki) Fakt spotkania na trasie bratniej duszy, byłby miłym akcentem.

szymek1967 - 2012-06-26, 09:38

hej,hej ...
świetna trasa,życzę niezapomnianych wrażeń,wyspa levkada z najpiękniejszą plażą w grecji-porto katsiki ( niesamowite,niepowtarzalne,cudowne miejsce)
koniecznie odwiedżcie uroczą rybacką wioskę vassiliki i wciągnijcie suflaki lub tzatziki ,są pyszne :mrgreen:
na samym południu i jednocześnie najdalej wysuniętym w morze krańcu wyspy cape dukato, , prowadzi droga do legendarnego królestwa węży, stoi tam świątynia apolla którą trza koniecznie zobaczyć 8-)
ps. w ogóle warto całą wyspę przejechać wzdłuż i w szerz co nie jest zbyt trudne ,

życzę samych przyjemności :spoko :spoko

artanek - 2012-06-26, 10:01

Byłem na Levkadzie i nawet nocowałem w Vassiliki .. Tam masowo uprawiają pływanie na desce z żaglem .Najlepsze jest to jak sie na tą wyspe dostałem. Musiałem jak każdy na wyspe promem.Była to moja najkrótsza podróz promem w życiu. hahahahahaha.
Wystarczy tylko przez prom przejechac i już sie jest na wyspie.

futro2606 - 2012-06-26, 16:41

Witam Mireks czy nie Możesz wyjechać 10 sierpnia?Fajnie byłoby pojechać razem :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-06-26, 18:36

My nie widzielismy promu ,na lefkade,jechalismy klekoczacym metalowym mostem oczywiscie nieplatnym,,musiales jechac z innej strony.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-06-26, 18:42

Jeszcze co do Carnogory,w sierpniu jest tlok,nie jechac sobota,niedziela,noclegow i plazy szukac w rejonie Ulcinij,wielika plaza,tam jest luzniej,a do Albani nie jechac od Podgoricy tylko na Szkoder od Muriqan,nowy obrotowy most,Barbara
pabloarmando - 2012-07-02, 20:45

futro2606 napisał/a:
...Witam wybieram się do Grecji... Planuję wyjechać 10 sierpnia wieczorem...

Tak się złożyło, że dokładnie w ten sam dzień i o tej samej porze... no może nieco wcześniej niż wieczorem, planuję wyjazd do Grecji. Jeszcze nie wiem czy przez Serbię i FYROM czy może przez Albanię (w której byłem w ubiegłym roku przez prawie 3 tygodnie również w drugiej połowie sierpnia). Miejsce docelowe to Półwysep Chalcydycki. Zakładając jazdę przez Albanię noclegi w okolicach Lukove i Ksamilu dalej po drodze być może Kanion Vicos, Meteory i należy spoglądnąć na Olimp. Inne pomniejsze równie ważne atrakcje na razie pomijam... ale nie zapominam i przeglądam relacje z podróży oraz wynotowuję ciekawe miejsca
Co do miejsc noclegowych... dla mnie miejsce zwane "patelnią" jest złem ostatecznym. Preferuję noclegi w cieniu drzew, oczywiście w miarę możliwości.
Załączam 3 zdjęcia z miejsc postojowo-noclegowych w Albanii... ciekawe czy ktoś rozpozna :)

futro2606 - 2012-07-03, 16:06

Witam to się dobrze składa.My jak najbardziej możemy się podłączyć do Was a wyjazd może być także dużo szybciej.Sprawa do dogadania jeszcze dużo czasu :spoko
mireks - 2012-07-07, 06:56

Mamy pecha, w ubiegłym roku, gdy poszukiwaliśmy towarzystwa do wyjazdu na płd. Grecji, znalazło się kilka załóg, które także wyruszały w tym kierunku, niestety w innych terminach. W tym roku podobnie, niby kierunek podobny, ale róznica kilku dni w planowanym terminie wyjazdu, niweczy wszelkie wspólne plany !!!
Mam pytanie do kolegów, którzy doświdczyli już podróży po Albanii, a szczególnie kol. Pabloarmando, który w temacie Grecja 10.08 pokazał kilka fajnych zdjęć, aby podał namiary na miejsca z foto, a może inne równie fajne. Do Albani jedziemy pierwszy raz i wszelkie wskazówki i rady b. się przydadzą.

frykas1 - 2012-07-07, 08:59

Witam,12/07. wybieramy się na Chorwację .wyjazd z warszawy ok 16. planuje jechać przez hajdusoboslo ,tam ok 3 dni ,potem kierunek Chorwacja lub Montenegro.
pabloarmando - 2012-07-07, 10:12

mireks napisał/a:
...a szczególnie kol. Pabloarmando, który w temacie Grecja 10.08 pokazał kilka fajnych zdjęć, aby podał namiary na miejsca z foto, a może inne równie fajne...

Wiadomość na PW

SlawekEwa - 2012-07-07, 18:58

frykas1 napisał/a:
Witam,12/07. wybieramy się na Chorwację .wyjazd z warszawy ok 16. planuje jechać przez hajdusoboslo ,tam ok 3 dni ,potem kierunek Chorwacja lub Montenegro.

Przenieś tą wiadomość do działu Chorwacja, tu jadą wszyscy do Grecji.

futro2606 - 2012-07-24, 19:38

Mireks wyjazd wciąż aktualny?Termin się nie zmienił? :spoko
gagula12 - 2012-07-24, 23:26

Dołączamy do wątku Grecja w sierpniu,
. Wyjazd z Nowego Sącza planujemy 11 sierpnia - najkrótszą drogą, przez Słowację ,Węgry Serbię, Macedonię ( po drodze chcemy zatrzymać się nad jeziorem Ohrydzkim )do Grecji - na Peloponez ,który chcemy objechać wzdłuż i wszerz. Postoje planujemy w większości na dziko, zamierzamy połączyć słodkie leniuchowanie ze zwiedzanie ciekawych miejsc. Powrót planujemy 8-10 września. Byłoby miło gdyby ktoś miał podobne plany.

mireks - 2012-07-25, 18:53

Zebrała się w sumie spora grupa jadacych do Grecji po 10 sierpnia, plany mamy b. rozbiezne, ale wynika z Waszych opisów, że nasze drogi, mogą sie gdzieś w słonecznej Helladzie skrzyżowac. Może nie wszyscy będą posiadać komputery na pokładzie, ale myślę, że wiadomość przesłana sms w zupełności wystarczy, by doprowadzić do chodzby kilkugodzinnego spotkania, tak więc proponuję wymienic sie numerami tel. bo nawet gdyby nie doszło do spotkania, miła jest swiadomość, że gdzieś niedaleko jest kolega - przyjazna dusza.
Prośba do kol. Pabloarmando o tel.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-07-25, 20:21

Pabloarmando,spotkalismy sie w saraddzie.Ale ty miales lepsze miejscowki od nas w Albanii. Podaje ceny autostrady w Serbii:do N,Sadu ok 5 e,jechalismy w zeszlym roku,a dalej 350,1450,190 dinarow co wynosi 25 e a w Macedoni lepiej miec ich pieniadze 70,80,90 macedonskich to ok,4 e,lepiej tankowac na autostradzie bo mona placic karta na a ceny w Macedoni paliw sa w jednej cenie na kazdej stacji,olej euro diezel 67,50 dinarow macedonskich,Barbara,ps.powrot z Halkidiki dobra trasa paganda;Bulgaria,Serbia -Beregowo,i Rumunia na Timisoare.Oplaty wineta Bulgaria 5e,Rumunia 3e.
Leszek Łyżwiński - 2012-07-25, 21:08

My wyruszamy 4 lub 5-go, przez Serbie itd. Jakby co to SMS 601725352
gagula12 - 2012-07-25, 21:35

My wyjeżdżamy 11.08 a to nasz nr. tel.606 347 131 i 782 760 377
Grażyna i Janusz
Do zobaczenia :spoko

pabloarmando - 2012-07-26, 06:08

Troszkę mi się pokomplikowało i ostateczna decyzję o wyjeździe podejmę w 32 tygodniu tj. od 6 do 10 sierpnia czyli tuż przed. Oczywiście bardzo będę się starał doprowadzić wyjazd do skutku ale nie wszystko zależy ode mnie. W podróży jestem dostępny tylko pod numerem: +48 665 921 270 (na plażę zabieram ale wyłączony).
PS.1 Mireks - świeża relacja z Halkidiki zdecydowała, że jeśli pojedziemy to na pewno na Sikię. Gdyby po paru dniach okazało się, że na Halikidiki coś nam nie odpowiada, to po przez Meteory przebijemy się na zakładaną przez Ciebie destynację. Musimy zobaczyć i zażyć kąpieli na plaży pomarańczowej :)
PS.2 Futro - na pewno jeśli będziemy jechać, tak jak na razie zakładamy to się odezwę. Póki co plan jest niezmienny. Praga - Brno - Bratysława - Budapeszt - Szeged - Novi Sad - Nis - Veles - Thessaloniki - Okolice Sarti. Zakładając wyjazd 10-go wczesnym popołudniem, chcielibyśmy dojechać na wieczór lub na noc 11-go do Grecji, to już jest postanowione... ale jak to mówią, zdrowie jest najważniejsze.
Jak chodzi o Automape i wprowadzanie namiarów GPS to ta funkcja jest dostępna po wybraniu MENU rozszerzonego. Osobiście mam iGo8.

marmur - 2012-07-26, 09:19

W tym roku można płacić kartą w Macedonii na bramkach. Diesel 64,50 MKD.
pabloarmando - 2012-07-26, 09:49

marmur napisał/a:
W tym roku można płacić kartą w Macedonii na bramkach. Diesel 64,50 MKD.

to wychodzi w przybliżeniu 4,40 PLN za litr ON. Ile można wwieźć paliwa dodatkowo poza zbiornikiem do Grecji?

marmur - 2012-07-27, 17:15

W Macedonii paliwo najtańsze, ja zawsze wożę 10l w kanistrze. Tyle to chyba wszędzie można wwieźć.
W Grecji ON od 1,49 do 1,68 EURO. Najtaniej było na północy Peloponezu w okolicach Patry. Im dalej na południe tym drożej.

pagand - 2012-07-27, 17:54

pabloarmando napisał/a:
...decyzję o wyjeździe podejmę w 32 tygodniu tj. od 6 do 10 sierpnia ...

Jaki sposób określania czasu... przyznam szczerze, że tez mi się bardzo podoba podawanie numeru tygodnia do określania zakładanych ram czasowych zrobienia czegoś...niestety w Polsce ten sposób jest jakoś mało popularny... a szkoda...

A co do możliwości wwożenia paliwa z Macedonii (a w zasadzie z FYROM, bo przypominam, że Grecy nie tolerują nazwy Macedonia dla tego kraju) do Grecji to pamiętajcie, że wjeżdżacie w strefę euro i w strefę Schengen... z reguły nie jesteście kontrolowani na granicy,a ten dozwolony przewóz paliwa na własny użytek to 20l.

jeżeli na Sithoni szukacie ciszy i spokoju, to poniżej Sarti są plaże i miejscowość Sykia... kilka campingów (np. Melissi, na którym ja też się już kilka razy zatrzymywałem), kilka knajpek w w najbliższej okolicy (spacer czy rower nie ma problemu), natomiast do sklepów (tych troszkę większych niż na campingu) trzeba dojechać do Sykii, albo do delikatesów przy głównej drodze. Nawet jeżeli to nie jest najciekawsze miejsce to z pewnością jedno z tych spokojniejszych.

pabloarmando - 2012-07-27, 23:01

...co poradzę... od ładnych paru lat operuję praktycznie tylko na tygodniach - taka specyfika pracy. Przyzwyczaiłem się i wręcz trudno mi się czasem przestawić na zwykłe datowanie :)

Więc oprócz pełnego baku przewiozę 20 l., w końcu różnica jest naprawdę spora między FYROM a Grecją.
Mam zamiar omijać campingi, z najnowszych relacji wynika, że dla małego kamperka miejsca będzie sporo :)

futro2606 - 2012-07-28, 09:01

Czyżby chciałeś powiedzieć,że "Małe jest piękne"? :spoko
pabloarmando - 2012-07-28, 10:02

Oj tam... mój piękny nie jest, jednak jak na opłakany stan, w którym był jak go kupowałem teraz wygląda jak po botoksie i przeszczepach :)
Mały ma swoje zalety ale ma też wady... Trzeba tak podróżować aby korzystać z zalet i minimalizować cechy niepożądane :) Na razie mi się to udaje. Przykłady były w Albanii. O niektórych plażach bądź innych miejscach właściciele dużych kamperów nawet się nie dowiedzą. Jak już będę we wszystkich niedostępnych dla "dużych" miejscach zmienię domek na większy - taka mała ewolucja ;)

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-07-29, 18:40

cena paliwa w Mcedonii,diesel 2 lipca 2012 67,50 ,jednakowa na wszystkich stacjach.Bramki oplata w ich pieniadzach 70,90,70 jako 2 kat.nic nie mowili o placeniu karta moze dlatego ze placilismy macedonskimi,
futro2606 - 2012-08-07, 19:43

No to klamka zapadła -wyjeżdzamy 10 sierpnia ok18 z Brzegu Dolnrgo.Kierunek i pierwszy postój Ptuj(termy). Co dalej -na południe życie pokaże.Do zobaczenia na trasie :spoko
pabloarmando - 2012-08-10, 11:36

U mnie również zapadła decyzja o wyjeździe. Dziś (10.08) godz. 15 :) Cel - Orange Beach i okolice :)
Roza - 2012-08-10, 11:40

szerokiej drogi i udanego pobytu :spoko
pozdrowcie Grecje ode mnie!

pabloarmando - 2012-08-12, 07:45

Wyjechaliśmy około 16:00 w piątek. Dojechaliśmy... do Bratysławy przez Pragę i Brno. W sobotę Węgry i Serbia. Koło Budapesztu odradzam przejazd Autostradą - obwodnicą południowo-zachodnią - remont - korek ciągnie się przez około 10 kilometrów i 3 godziny. W Serbii spokojnie. Nocleg około 50 km przed granicą z Macedonią przy stacji benzynowej. Mimo włączonych wszystkich systemów zabezpieczeń w nocy nikt nas nie niepokoił. :) Teraz Macedonia. Przy każdej bramce na autostradzie są punkty FREE WiFi :) Właśnie z takiego korzystam - internet jest szybki i można swobodnie funkcjonować. Pogoda ładna - nocą nieco chłodno a w dzień nie za gorąco....
Są pytania? - pisać !
Max Kolanko prosto z Veles w Macedonii :)

mireks - 2012-08-12, 08:58

Gratuluję konsekwencji i niesamowitego tempa !!!
Wspaniałych i usmiechnietych wakacji !!!!

P.S. W jakich cenach diesel w Serbii ?

Pozdrawiamy WROCLAWIANIE

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-08-12, 10:56

Pabloarmando,miales szczescie,my probowalismy zlapac wifi na jednej bramce,nie bylo,a na drudiej przegonila nas policja,bo miejsca tam malo.
futro2606 - 2012-08-14, 19:16

Witam dopiero dziś dobiłem się do internetu .Jesteśmy w Czarnogórze miejscowość Ulcini kamping Safari.Bardzo fajny ceny ok 18 euro -morze brudne.Prawdopodobnie w czwartek uderzamy do Albani. :spoko Mireks odezwij się na forum czekamy na Ciebie w Grecji.Według Twoich deklaracji -jutro wyjazd. :mikolaj
Agostini - 2012-08-14, 20:31

mireks napisał/a:
P.S. W jakich cenach diesel w Serbii ?

W lipcu w Serbii 1,40 E, a w Macedonii 1,20 E.

mireks - 2012-08-15, 05:46

Jak na razie, wszystko zgodnie z planem, ruszamy dzisiaj ok. 20,00 i mam nadzieję, że dotrzemy do Cieszyna. Komputery zostawiamy w domu, tak więc, łączność przez SMS. W Ulcini faktycznie morze jest pełne drobnego pyłu, ale jakie ciepłe !!!!
Pozdrawiamy i mam nadzieję, że po godz. 20.00 już z drogi.

Wrocławianie

angela_camp - 2012-08-15, 10:59

mireks napisał/a:
Jak na razie, wszystko zgodnie z planem, ruszamy dzisiaj ok. 20,00 i mam nadzieję, że dotrzemy do Cieszyna. Komputery zostawiamy w domu, tak więc, łączność przez SMS. W Ulcini faktycznie morze jest pełne drobnego pyłu, ale jakie ciepłe !!!!
Pozdrawiamy i mam nadzieję, że po godz. 20.00 już z drogi.

Wrocławianie

my wyruszamy jutro tj czwartek o 3- 4 rano ;-)))) tez przez cieszyn jaki kierunek obieracie moze sie po drodze zobaczytmy ;-))

angela_camp - 2012-08-15, 11:05

DO ZBIGNIEW MUZYK wyczytalam gdzies ze wybieracie sie na Evie ?? my tez jedziemy jutro tj czwartek wyruszamy o 3-4 rano. Kiedy zladujecie na wyspie ??;-)) Na grecje startujemy w tym roku juz drugi raz pierwszy raz byl w czerwcu 2. 06 .. bardzo duze przygody lacznie z negatywami zaznaczonymi we wloszech wiec mysle ze tym razem bedziemy szczesliwie wypoczywac...!!! Niestety relacji i zdjec nie podesle z naszej prawie 2 miesiecznej wloczegii... z przyczyn wyzszych mozna sie domysle c ;-((
futro2606 - 2012-08-15, 13:21

Witam tak jak pisałem wcześniej jutro tj.czwartek ruszamy w kierunku Albani-tam może 2 dni lub od razu na wyspę Meganissi.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-08-15, 19:37

Do Angeli camp,nam Grecja rowniez pasuje,ale mamy dom iogrod i wyruszamy dopiero po 15 wrzesnia,Od Macedoni przebijemy sie na Evie,potem Pelopnez,jak wjedziemy od Nafplio,to,chyba przebijemy sie na strone morza jonskiego,do Elei /las piniowy/bo tam chbemy spotkac sie z kamperowiczmi polsko niemieckimi.Moj tel.jest na forum a twoj,moze gdzies sie spotkamy,wracamy Balkanami do Sloweni i dalej Wlochy jak wyjdzie z pogoda I Z PRZYGODAMI /DOBRYMI LUB ZLYMI/,moze wytrzymamy do Swiat?.Daj telefon,barbara Muzyk
angela_camp - 2012-08-15, 20:00

Zbigniew Muzyk napisał/a:
Do Angeli camp,nam Grecja rowniez pasuje,ale mamy dom iogrod i wyruszamy dopiero po 15 wrzesnia,Od Macedoni przebijemy sie na Evie,potem Pelopnez,jak wjedziemy od Nafplio,to,chyba przebijemy sie na strone morza jonskiego,do Elei /las piniowy/bo tam chbemy spotkac sie z kamperowiczmi polsko niemieckimi.Moj tel.jest na forum a twoj,moze gdzies sie spotkamy,wracamy Balkanami do Sloweni i dalej Wlochy jak wyjdzie z pogoda I Z PRZYGODAMI /DOBRYMI LUB ZLYMI/,moze wytrzymamy do Swiat?.Daj telefon,barbara Muzyk

My podobnie oprocz wloch jednakze gdzie ELEI (las piniowy) nie umie znalezc a szukam w internecie ??nafplio znalazlam na peloponez . Na evie nie jedziecie do Chalikidy ??? Wasz numer zapisalam

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-08-15, 20:12

Alenie podalas swojego telefonu,czy to yajemnica zatelefon owaalabym teraz do ciebie,a nie pisac? Elea jest ponizej Kilini powyzejPylos,Dawaj telefon,Barbara
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-08-15, 20:16

Boze ty jestes mlodsza o 1o lat od naszej corki
futro2606 - 2012-08-18, 18:37

Witam przejechałem Czarnogórę,Albanię i jestem głęboko rozczarowany.Nie pamiętam kto opisywał,że jest tak pięknie ,tanio itd. a życie pokazało coś innego.Jedynym Kempingiem w Czarnogórze,który nadawał się do wjazdu był Kemping Safari w miejscowości Ulcini,faktycznie tanio i nawet przyzwoicie(cena ok 18 e) ale morze i plaża tragedia(brudna woda a piasek koloru brązowego) do tej pory czyszczę kampera.Co do Albani byliśmy na dziko nawet ok ale morze i paża ta sama jak w Czarnogórze.Gdzie ta bójna roślinność i piękno Czarnogóry-sterta smieci i wszechstronny syf-powodzenia dla tych,którym to odpowiada.Jesteśmy w Grecji w miejscowości N.moudania według kierunku Chalkidiki na kempingu .Prawdopodobnie w poniedziałek uderzamy na drugi "palec" na dziko. :spoko
Kuba L. - 2012-08-18, 20:21

futro2606 życzę Ci udanego urlopu w Grecji :spoko

zaraz za N. Moudanią masz ten kemping jak byś potrzebował zrobić np. serwis:

http://www.eurocampings.p...i-beach-106270/ mają tam ulotki informacyjne w języku polskim :haha:

futro2606 - 2012-08-19, 06:32

Dzięki Kuba właśnie tam jesteśmy do poniedziałku :spoko
Kuba L. - 2012-08-19, 08:30

:powodzenia
jarek49 - 2012-08-19, 16:49
Temat postu: przejazd przez MNEi ALBANIE
Witam. Czarnogora i Albania // morze //--lipiec i sierpien--to sa najgorsze m-ce do wypoczynku. W tych miesiacach zalegajace smieci znajdziesz we wszystkich znanych kurortach -poczawszy od Wloch, poprzez Francje i Hiszpanie.
Tak --w tym czasie masz mozliwosc wjazdu za Ulcinij na nowo utworzony kamp. na calym
wybrzezu MNE--pozostale sa nabite na full. Kampingi te maja oblozenie w lipcu i sierpniu
100%--w 90 % przez Serbow. Cena 18 E za kamp. w sezonie --ale w ok. wielkiej plazy-
to dla mnie duzo.Spedzam urlopy w MNE od 5 lat i poznalem ten kraj b. dobrze---ale tylko
w czerwcu i wrzesniu .Place za kamp. kilkanascie km od Ulcinij --auto ,p-pa kamp. + 2 dorosle
osoby // bez pradu // --8 E.Wychodze z kamp. i wchodze na plaze. Warunki --super--czysto
na kamp. i plazy. Czarnogora---brak mozliwosci biwakowania poza kamp. Albania---tu warunki znakomite do stania na dziko---piekne plaze i woda. Niestety zdaza sie , ze woda
jest zanieczyszczona pradami morskimi --2dni --to regula, ale zdarza sie i 3-4 dni.
Ale takie sytuacje maja miejsce wszedzie--na Krymie spotykalem sie z tym czesto.
Gdybys poczytal forum to sa opisy tej szarej plazy // piasek leczniczy // i idziesz i dojsc nie
mozesz , aby poplywac.Bylem tam kilka razy , ale tylko po to , aby pokazac znajomym.
W glebi kraju jest inaczej // malo turystow // i jest to kraj b. ciekawy turystycznie.
Pozdrawiam i zycze dobrego wypoczynku w Grecji // niestety ,wiesci stamtad plynace nie sa optymistyczne // chalkidiki //---wiecej ludzi niz w ub. roku.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-08-22, 12:19

Futro2606,oczywiscie ja tez nie lubie tego brudnegon piasku w Ulcinij.Dlaczego musicie jezdzic do Cz.G.w najgorszym okresie sierpnia.J a w zeszlym roku uciekalam z Bari az sie kurzylo.Piekna plaza Utjecha przed Ulczinij,tam tyko na 2 prywatnch kampingach,nie znam cen.Co do Albani napewno byles na plazy przed Dures,brzydko,tlum ludzi,w Dures ok,ale tez w sierpniu tlumy,ale ponizej turkusowe morze Jonskie,Dermi,Borsh,Ksamil,piekne plaze,ale to jest Albania,a wogole to od 2009 jak bylam 1-szy raz to oni sie wycwanili i nie jest tak urokliwie.W 2009 nawet pomimo tych albanskich smieci bylo dziewiczo i fajnie,na dziko doslownie wszedzie,nawet na plazy za Vlore,a teraz tam dyskoteka i platne baseny,no i nowe hotele,bez nowej drogi.Duza plaza jest w Jaz przed Budwa w lecie tam jest kemping.Buljarica II, urocze kilka domow myslalam ze koniec swiata/droga nie asfaltowa/a urocza pani czestuje dobra kawa i mowi,ze ona tez ma pokoje do wynajecia, no i ze nie koniec swiata.Czesto jak jest plaza piaszczysta to moze byc woda bardziej metna, nie jest to regula.Najpiekniejsza plaza Chorwacji na KRKU w Basce jest z bialo rozowych kamieni.,pozdrawiam Barbara
pabloarmando - 2012-08-29, 09:01

Polecam Porto Koufo tuż przed Toroni jadąc od Sarti. Oczywiście jeśli jesteście na środkowej nodze. Cicho, spokojnie. 3 lokalizacje dla kamperów - na grobli między zalewem a zatoką przy opuszczonej kopalni złota, bliżej portu między hotelem a długą drogą wewnątrz osady i trzeci tuż przed samym portem. Niecały tydzień temu było świetnie. Woda czysta o wysokiej przejrzystości, do tego jedyny w swoim rodzaju piasek. Ja wybrałem groblę :)
Dla osób z pontonami klasy morskiej - ciekawe wyjście z zatoki na morze i widok na najwyższą górę na 3 stopie Chalkidiki. Nocą raj dla wędkarzy, których setki można spotkać przy plaży. Ponoć półtora metrowe węgorze to nie przypadek. Znajomy złowił też węża morskiego ?!
Zdjęcie miejsca dla kamperów na grobli i piasku jaki jest na plaży.
Podaję namiary na:
groblę: 39.959869,23.927384
plaża przy drodze: 39.965272,23.925324

futro2606 - 2012-08-29, 12:18

Witam my już w domu.Chciałbym podziękować moim kompanom za wspólne spędzanie wolnego czasu relaksując się pięknymi plażami Grecji. :spoko
pabloarmando - 2012-08-31, 18:18

Kolejne miejsca i namiary oraz informacje...
Po pierwsze nigdzie nie miałem problemów z parkowaniem lub policją. Ba, policjanci byli nawet całkiem przyjacielscy pomagając w dojeździe na plaże. Wszystkie wymienione przeze mnie plaże były czyste, nigdzie nie śmierdziało. Wszędzie było w nocy cicho i spokojnie.

Nie posiadam zdjęć z 2 miejsc:
40.191053,23.689204 - blisko Nikiti - cudowne miejsce, widok i plaża. Kampery stały po parę dni. Trochę dużo ludzi ale nocą cicho.
39.991934,23.89279 - pełno kamperów koło Toroni. Urokliwe miejsce jednak ilość kamperów zatrważała - nie spałem tam, jednak przez parę dni widziałem, że kampery stały te same tylko parę się wymieniło...
Jest też wiele miejsc schowanych za górami... nie miałem potrzeby szukać dojazdu gdyż te widoczne z drogi całkowicie mi odpowiadały.

futro2606 - 2012-09-29, 07:52

Zaczynam żałować,że nie pojechaliśmy razem.Nam się nie udało wyszukać tak pięknych plaż :gwm
Bim - 2012-09-29, 11:42

futro2606 napisał/a:
.Nam się nie udało wyszukać tak pięknych plaż

Ciekawe dlaczego Wam sie nie udało?
Ja też miałem problemy spisałem z forum namiary na miejsca postojowe i okazało się że nie wszyskie dają sięwpisać namierzyć GPS nie znajował .Atlas samochoowy z mapą Grecji czasy świetności ma już za sobą i nie ta skala coby po palcach greckich namierzyć jakąś mieścinę.
Został GPS Mapa Grecji i tu następny zonk nie da się odczytać nazw bo pisane ichniejszą cyrylicą czyli została tradycyna objazdówka to co lubię wjazd w każdą dziurkę i macanie na bieżąco czasami miałem problem gdzie wogóle jestem w tej Grecji ale udało się:)
Znalazłem prawdziwą perełkę dla oka bo dla kamperowania i to w sezonie to można zapomnieć zdjęć nie zapodam bo lało non stop:( ta perełka to jakoś tak koło mieściny vorovvoroburu lob coś tam podobnego normalnie błekitna laguna:)
Słynna "zasrana" golden plaża się nie umywa:)

Camper Diem - 2012-09-29, 18:24

Bim piszesz o plaży Karidi?

relacja: http://camperdiem.pl/cate...a-2012/page/13/

Bim - 2012-09-29, 19:27

affa napisał/a:
Bim piszesz o plaży Karidi?

O O O O o tą właśnie plażę mi chodziło. :lol:

Nocowaliście tam czy codziennie rano dojeżdżaliście?

Camper Diem - 2012-09-29, 19:38

dwie noce na środku placu z widokiem na plażę, tylko trzeba bardzo wcześnie lub bardzo późno przyjechać :spoko
Bim - 2012-09-29, 20:14

Czytałem Waszą relację z pobytu ale paluchem po mapie nie jeźziłem za Wami a szkoda bo bym sobie utrwalił chociaż nazwy miejscowości i plaż, a może i nie szkoda :lol: bo jadąc tak po sznurku nie ma tego pełnego spontanu.

Jechaliśmy odwrotnie jak Wy po pobycie najpierw pomarańczowa plaża potem dopiero błękitna laguna i dotarliśmy na nią zjeżdżając do miasteczka od strony kościółka i dzielnicy gdzie każda dróżka w stronę morza kończyła się slępą uliczką lub wjadzem do prywatnej ekskluzywnej rezydencji gdzie dominowały wszedzie zakazy postoju i kamperowania nastroje na pokładzie raczej minorowe po 4 dniach intensywnych opadów nagle taki wjazd na samą plaże gdzie panuje totalna pustka tylko my sami normalne scenka opadła :mrgreen:

Wrócę tam kieyś jeszcze :spoko

futro2606 - 2012-09-30, 18:35

Wypowiedż moja nie była całkiem konkretna,chodziło mi bardziej o to ,że jechaliśmy w cztery załogi i większość chciała stawać na kempingach a ja bardziej toleruję dzikość plaż i naturę. :wyszczerzony: Dlatego zazdrościłem pabloarmando ,że objechał tyle plaż na dziko :spoko
futro2606 - 2012-09-30, 18:44

Mam prośbę do alfa czy mógłbyś podać dokładny namiar na tą plaże karidi beach i może inne fajne gdzie można stać na dziko ?Z góry dziękuję
Camper Diem - 2012-09-30, 21:12

futro, w naszych relacjach z Grecji podawaliśmy namiary:

Peloponez 2011 - http://camperdiem.pl/cate...a-2011/page/38/
wejdź dalej na mapę google wtedy pojawią się współrzędne gps

Grecja 2012 - http://camperdiem.pl/cate...a-2012/page/39/
tutaj masz podane wszystko na talerzu, m.in wspomnianą plażę Karidi – N 40 11 33.14 E 23 48 29.48

żeby uniknąć rozczarowań, wbrew temu co pisze Bim ;) , wczytaj się w relacje grekolubów, wybierz co Ci się podoba, porównaj z mapą, ułóż trasę (tak mnie więcej) i za rok masz udane wakacje :spoko

futro2606 - 2012-10-01, 16:55

Dzięki na pewno za rok pojedziemy :bukiet: bardziej przygotowani
futro2606 - 2013-07-04, 14:09
Temat postu: Wyjazd 2 sierpnia
Witam i znowu Grecja ale wyjazd 2 sierpnia ,może ktoś także się tam udaje?
erikson - 2013-07-04, 14:25

na ile dni jedziecie?
futro2606 - 2013-07-04, 18:55

Co najmniej dwa tygodnie ,może jeszcze kilka dni się wykombinuje.
wałęsa - 2013-07-04, 22:38

My będziemy w tym terminie wałęsac się po Peloponezie trasą naszego kolegi- Camper Diem którą jechał w2011 :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-07-05, 19:11

Szkoda ze nikt nie plynie na Krete, :?: ale dopiero we wrzesniu :!:
futro2606 - 2013-07-08, 19:50

Może się stykniemy????
Roza - 2013-07-11, 07:54

wałęsa napisał/a:
trasą naszego kolegi- Camper Diem którą jechał w2011

Paweł, obecnie dokonalibyśmy małej korekty do trasy, dodali co nieco :spoko

paweldorota72 - 2013-07-28, 22:11

witam my planujemy wyjazd do Grecji 04 sierpnia , chcemy jechać przez chorwację , czarnogórę , albanie wyjazd z Ściany (dolnośląskie ) tak jak jechał wałęsa dwa lata temu
paweldorota72 - 2013-07-28, 22:23

Camper Diem dzięki za namiary na mapy zaopatrzylem się prosto z Angli , śledzę waszą podróż i napewno skorzystam że wskazówek , tylko te nazwy to czarna magia dopiero z mapami cos daje jakis obraz , nazwy plaż to tak się nazywają jak piszecie i gdzie je znaleźć ?
Camper Diem - 2013-07-29, 19:33

Paweł, jeśli masz mapy które polecałem to plaże są opisane, a ich nazwy pochodzą z reguły od pobliskich miejscowości.
Nie bój żaby, poradzisz sobie, a greckie litery zaczną Ci się układać w całość :)

Ja już wracam, dzisiejsza nocka na Łysej Polanie w Tatrach...
Przed niedzielą kilka uwag do Grecji Ci dorzucę ;)

Pozdrowienia

paweldorota72 - 2013-07-29, 20:21

dziękuję , atlasy mam dopiero kilka dni a czytam relacje od paru miesięcy , notatek z miejscami mam dużo dopiero teraz jak to wszystko łącze układa się w logiczną całość , a za wszystkie wskazówki i rady dla nowicjuszy bezcenne
futro2606 - 2014-04-18, 08:31

Ponawiam temat tylko wyjazd 25 lipca na trzy tygodnie rejon obojętny ale gdzieś okolice "Trzech palców". Czy ktoś ma podobne plany ,może warto byłoby razem spędzić te chwile na błogim lenistwie. Zapraszamy :lol:
Forest - 2014-04-18, 10:49

Już w innym temacie pisałem. Wybieramy się w podobnym terminie na Peloponez-konkretnie 23.07 wypływamy z Triestu do Patry gdzie będziemy 24.07. Dalej to pełen spontan.
futro2606 - 2014-05-23, 10:35

Do zobaczenia na trasie :spoko