| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Chorwacja - Chorwacja ,wyjazd w lipcu
marta19731 - 2012-05-11, 17:47 Temat postu: Chorwacja ,wyjazd w lipcu Witam serdecznie
Jestem tutaj nowa,więc proszę wybaczcie ewentualne wpadki;-),
planowaliśmy wypad na Chorwację autami w 8 osób,2 się wykruszyły i zdecydowaliśmy się na wyprawę kamperem.
Mam pytanie,będziemy tam ok 10 lipca,czy rezerwować wcześniej kemping?Przekopałam się przez forum i nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi ,w vacansoleil nam mówią,że nawet nie wjedziemy na pole bez wcześniejszej rezerwacji,znajomi,którzy notabene jada pierwszy raz do Chorwacji do apartamentu,też nam mówią,że nie ma mowy,żebyśmy znaleźli fajne miejsce.Jestem teraz w kropce,bo to w końcu urlop i chciałabym wypoczywać ,a nie martwic się,czy znajdziemy zakwaterowanie.Zależałoby nam na miejscu,gdzie aktywnie można spędzić czas oraz ,żeby nasze nastoletnie pociechy miały co robić i tu tez pytanie do Was,bo mimo że chyba przeczytałam wszystko w temacie ,też nie do końca wiem,które pole powinniśmy wybrać.Zamówiłam już broszury z info@chorwacja.home.pl i teraz czekam z niecierpliwością,aż przyjdą.Może moglibyście pomóc początkującym kamperowiczom?
andi at - 2012-05-11, 18:38 Temat postu: Re: Chorwacja ,wyjazd w lipcu napisz troche wiecej-chcesz zwiedzac czy stacjonarnie
w tym okresie to chorwacja peka w szwach-lipiec sierpien
camping- musisz zrobic rezerwacje
lipiec sierpien to raczej bym polecal alpy albo skandynawie-jest chlodniej
oczywiscie witamy na forum
marta19731 - 2012-05-11, 18:47
dzięki za odp.raczej stacjonarnie,nie możemy inaczej,szkoła nas obliguje niestety...Chorwacja przegłosowana,jesteśmy z nad morza,tutaj nam ciągle zimno ,musimy się porządnie wygrzać;-),myślimy o Norwegii,ale w innym terminie ,Alpy mamy zwiedzone
waldi - 2012-05-11, 18:55
Napisz cos wiecej o sobie to nas uswiadomisz co i jak , mysmy byli kilka razy w Chorwacji w lipcu-sierpniu tego roku jedziemy w sierpniu nigdy nie rezerwuje a staje na kempingu nie mialem problemu
koko - 2012-05-11, 19:37
Z dziećmi nie ryzykuj REZERWUJ
SIERŻANT - 2012-05-12, 09:25
Jestem chro-maniakiem od 10 lat ( jestem na forum od niedawna ) ale mogę ci powiedzieć wiele o Chorwacji i kampingach ponieważ zjeździłem ją od Słowenii (Postojna Jama- warte do zwiedzania aż do Dubrownika po kilka razy ). Każdy ma swoje ulubione miejsca w Chorwacji jednak ja nigdy nie rezerwowałem miejsc nawet w szczycie sezonu (sierpień) obecnie jeżdżę we wrześniu woda jest najcieplejsza a miejsca ile chcesz. Mogę ci doradzić ale muszę wiedzieć coś więcej czego oczekujesz czy leniuchowania w spokojnym miejscu gdzie najczęściej do sklepu jest kilka kilometrów czy aktywnego wypoczynku gdzie jest boisko do siatki są huśtawki i zjeżdżalnie czy baseny i ile chcesz wydać za dzień pobytu im bardziej wypasiony kemping tym droższy no i jeszcze w jakie rejony chcesz jechać ja obecnie jeżdżę na kilka kempingów w starej Dalmacji między Sibenikiem a Dubrownikiem i jeszcze czy wolisz skałki czy żwirek czy chcesz na jakąś wyspę(dodatkowe spore opłaty za prom)najlepiej zadzwoń do mnie to ci coś doradzę jeśli będę miał więcej informacji a jeszcze jedno jeśli napisz skąd jesteś to może jadąc do Chorwacji będziecie przejeżdżać koło mojego domu ( 70 km od granicy to możecie się zatrzymać na postój czy nocleg) spróbuj wysłać sms-sa to podam ci nr telefonu stacjonarnego lub sam do ciebie zadzwonię bo mam telefon 24 godziny w cenie abonamentu .
pozdrawiam SIERŻANT 601 06 09 23
marta19731 - 2012-05-12, 09:30
Raczej zarezerwujemy,żeby się nie zamartwiać po drodze,ale może poradzicie jaki camp.co roku stawiamy przyczepę W Chałupach i gdyby nie pogoda nigdzie indziej morza byśmy nie szukali.Lubimy aktywnie spędzać czas: kitesurfing,surfing,rowery,nordwalking,snurkowanie,rolki,tenis,siatka itd,oczywiście wymieniłam zainteresowania wszystkich:-),choć mój mąż uprawia wszystko;-).do tego lubimy się bawić,lubimy dyskoteki,animacje,lubimy towarzystwo,nie przeszkadza nam hałas.Nastawiamy się na jeden rejon i chyba dla nas początkujących najlepsza będzie Istria,ale chcielibyśmy coś zobaczyć,jeszcze nie zaplanowaliśmy dokładnie co i jak,ale najwyżej wypożyczymy auto lub skutery na miejscu.Po drodze chcielibyśmy zahaczyć o Budapeszt i Wiedeń.
marta19731 - 2012-05-12, 09:34
| SIERŻANT napisał/a: | Jestem chro-maniakiem od 10 lat ( jestem na forum od niedawna ) ale mogę ci powiedzieć wiele o Chorwacji i kampingach ponieważ zjeździłem ją od Słowenii (Postojna Jama- warte do zwiedzania aż do Dubrownika po kilka razy ). Każdy ma swoje ulubione miejsca w Chorwacji jednak ja nigdy nie rezerwowałem miejsc nawet w szczycie sezonu (sierpień) obecnie jeżdżę we wrześniu woda jest najcieplejsza a miejsca ile chcesz. Mogę ci doradzić ale muszę wiedzieć coś więcej czego oczekujesz czy leniuchowania w spokojnym miejscu gdzie najczęściej do sklepu jest kilka kilometrów czy aktywnego wypoczynku gdzie jest boisko do siatki są huśtawki i zjeżdżalnie czy baseny i ile chcesz wydać za dzień pobytu im bardziej wypasiony kemping tym droższy no i jeszcze w jakie rejony chcesz jechać ja obecnie jeżdżę na kilka kempingów w starej Dalmacji między Sibenikiem a Dubrownikiem i jeszcze czy wolisz skałki czy żwirek czy chcesz na jakąś wyspę(dodatkowe spore opłaty za prom)najlepiej zadzwoń do mnie to ci coś doradzę jeśli będę miał więcej informacji a jeszcze jedno jeśli napisz skąd jesteś to może jadąc do Chorwacji będziecie przejeżdżać koło mojego domu ( 70 km od granicy to możecie się zatrzymać na postój czy nocleg) spróbuj wysłać sms-sa to podam ci nr telefonu stacjonarnego lub sam do ciebie zadzwonię bo mam telefon 24 godziny w cenie abonamentu .
pozdrawiam SIERŻANT 601 06 09 23 |
bardzo dziękuję ,na pewno się skontaktuję:-),ustalę z resztą bandy jakie mamy pytanie i skorzystam z Twoich cennych dla nas rad,wielkie dzięki:-)
marta19731 - 2012-05-12, 10:14
Dalmacja bardziej nas pociąga...ale straszą nas,że drogi wąskie,niebezpieczne,teren górzysty,ze lepiej kamperem się nie pchać,jak dobrze,że tutaj trafiłam;-D
IAAN - 2012-05-12, 11:49
byłem 3 razy z małymi dziecmi w lipcu i nigdy nie rezerwowałem
w tym roku tez jadę w drugiej połowie lipca i tez nie rezerwuję
andi at - 2012-05-12, 12:46
| IAAN napisał/a: | byłem 3 razy z małymi dziecmi w lipcu i nigdy nie rezerwowałem
w tym roku tez jadę w drugiej połowie lipca i tez nie rezerwuję |
my to juz starzy bywalcy ale jak ktos jedzie pierwszy raz i to sam to do swietego spokoju lepiej zarezerwowac
Załoga G - 2012-05-12, 18:11
Nie znam Twoich znajomych, ale wydaje mi się, że oni chyba jeszcze nigdy nie byli na campingu i śmiem też twierdzić, że nie widzieli Chorwacji. Ja byłem trzy razy pod rząd,to pewnie niewiele w porównaniu z kolegami, ale nigdy nie było problemu ze znalezieniem fajnego kempingu i to w tym sezonie od Zadaru do Makarskiej. Jakie wąskie drogi? cały czas leci najpiękniejsza autostrada w Europie a przy samym morzu stara magistrala jest przepiękną drogą, po której wszyscy muszą po prostu grzecznie jechać, w okolicach riviery makarskiej może ona wyglądać strasznie stromo i kręto ale to tylko z daleka bo jadąc normalnie człowiek wpada w zachwyt widoków i nie nawet nie chce szybko jechać.
I LOVE CRO
marta19731 - 2012-05-12, 20:53
| Załoga G napisał/a: | Nie znam Twoich znajomych, ale wydaje mi się, że oni chyba jeszcze nigdy nie byli na campingu i śmiem też twierdzić, że nie widzieli Chorwacji. Ja byłem trzy razy pod rząd,to pewnie niewiele w porównaniu z kolegami, ale nigdy nie było problemu ze znalezieniem fajnego kempingu i to w tym sezonie od Zadaru do Makarskiej. Jakie wąskie drogi? cały czas leci najpiękniejsza autostrada w Europie a przy samym morzu stara magistrala jest przepiękną drogą, po której wszyscy muszą po prostu grzecznie jechać, w okolicach riviery makarskiej może ona wyglądać strasznie stromo i kręto ale to tylko z daleka bo jadąc normalnie człowiek wpada w zachwyt widoków i nie nawet nie chce szybko jechać.
I LOVE CRO |
jejku jak czekałam na taka odpowiedź:-D,bardzo Ci dziękuję,to prawdażze nie widzieli,ale ktoś mówił ich znajomym,a oni im itd...,dlatego stwierdziłam,że będę szukała informacji u osób,które były i to właśnie kamperem, muszę stwierdzić,że porządnie ostudzili mój zapal,ale Wy go ponownie stawiacie na odpowiednim poziomie;-D,dziękuje!
majsterus - 2012-05-27, 07:57
ja też się podłaczę pod temat.
byłem 2 razy T4 teraz planuje odpalić kampera.
wąskie uliczki są ale w miasteczkach.
i tylko jazda magistralą żadnej autostrady.
SlawekEwa - 2012-05-27, 08:02
| majsterus napisał/a: | | tylko jazda magistralą żadnej autostrady. |
A do magistrali jak jedziesz?
MrTommy - 2012-05-27, 09:35
Ja jadąc z dzieckiem bym nie ryzykował wyjazdu w ciemno.
Fajne campingi dla dzieci, to takie z basenami, placami zabaw i atrakcjami.
Jednym z nich jest Camping Park Umag, są baseny, jest plaża i morze.
2 tygodnie temu zrobiłem rezerwację od 3-17.07.2012 i były już resztki parceli.
Jadąc bez dziecka, można sobie pozwolić na "partzantkę" i improwizację, ale jadąc z dzieckiem już raczej nie.
W mojej ocenie, poszukaj w necie campinu spelniajacego Twoje oczekiwania, zrób rezerwację i jedź ze spokojną głową.
Sznurek - 2012-05-31, 13:48
Jadę w lipcu do Cro 16 rok z rzędu i co do rezerwacji kampingu mam takie spostrzeżenia:
jeśli nie zależy Ci szczególnie na miejscu bardzo blisko morza a szczególnie jak jedziesz po raz pierwszy to mimo wszystko bym nie rezerwował. Na kampinga z reguły tłum jest w pasie najbliżej morza ale w dalszej części z reguły jest sporo miejsca. Jadąc bez rezerwacji możesz objechać sobie kilka kampingów i zobaczyć który Ci się podoba a który nie. Wówczas, za rok, będziesz wiedzięc co i jak rezerwowac, na co zwracać uwagę itp itd. Rezerwując w ciemno zawsze jest to trochę loteria. A jak się nie spodoba ??
Ja osobiście pierwsze wyjazdy do Cro robiłem objazdowo. Poznawałem miejsca. Jedne piekniejsze inne trochę mniej. Od kilku lat jeżdże na kamping Straśko na wyspie Pag STRAŚKO i tam faktycznie rezerwuję parcelę wcześniej. Ale rezerwuję wiedząc co rezerwuje tzn pytam o konkretne parcele, które znam i wiem, że są fajne i spełniają moje oczekiwania.
A co do dróg w Cro - to życzył bym sobie i wszystkim mieć takie w Polsce. Że o widokach nie wspomnę...
eler1 - 2012-05-31, 16:50
| Sznurek napisał/a: | | Od kilku lat jeżdże na kamping Straśko na wyspie Pag STRAŚKO | A jaka jest tam plaża - piasek?
KAJA - 2012-05-31, 17:24
Marto w Chorwacji byliśmy już nie raz. Nigdy nie rezerwowałam campingu.
Wszelkie biura podróży oczywiście doradzą Tobie rezerwację wiadomo chcą sprzedać ci parcele, która bez pośredników i tak czeka na Ciebie na dowolnym kempingu.
Sznurek - 2012-05-31, 18:08
| Cytat: | | A jaka jest tam plaża - piasek? |
Nie, nie piasek. Kamienie ale nie skały. Ale dzięki temu woda jest jak kryształ
Foto poniżej:
SlawekEwa - 2012-05-31, 21:17
| eler1 napisał/a: | | A jaka jest tam plaża - piasek? |
Robert plaże z piaskiem to znajdziesz na wyspie Rab
bonusik - 2012-05-31, 21:27
Piasek jest też na Istrii w Medulinie od południa i Puli(kamping Valkanella)
Sznurek - 2012-06-01, 07:07
Jest jeszcze kilka miejsc w Chorwacji gdzie jest piaszczysta plaża (np Omiś). Ale jak dla mnie przynajmniej, urok Chorwacji jest w jej kamienistych plażach. Z reguły tam gdzie jest piasek, woda nie jest tak krystaliczna jak tam gdzie kamienie. Nie mam na myśli skał (bo takie "plaże" też są) ale kamienie - coś jak dałem na zdjęciu wcześniej. Marta pisała, że ma nastoletnie pociechy, więc piszczysta plaża nie jest tu chyba głównym kryterium.
| Cytat: | | Dalmacja bardziej nas pociąga...ale straszą nas,że drogi wąskie,niebezpieczne,teren górzysty,ze lepiej kamperem się nie pchać,jak dobrze,że tutaj trafiłam;-D |
I słusznie - bo to najpiękniejszy rejon Chorwacji. I szczerze radzę właśnie tam się udać a Istrię sobie odpuścić.
Piszesz o aktywnym wypoczynku typu windsurfing, kite itp - idealnym do tego miejscem jest Peljesac za Orebicem. Miejsce rewelacyjne do pływania. Wieje codziennie, od ok 9 do 16 (jak w zegarku) i bardzo przewidywalnie. To jedno z lepszych miejsc do pływania w całej Chorwacji. Zaraz obok góry (Sw.Ilja) na które można wybrać się na całodzienną wycieczkę. Fantastyczne miejsce - szczerze polecam...
majsterus - 2012-06-01, 12:22
właśnie tam chcę uderzyć.
jak wygląda dojazd na półwysep kamperem? bo busem czasem ciężko się wjeżdżało do małych miejscowości
są tam kempingi?
Sznurek - 2012-06-01, 13:56
| Cytat: | jak wygląda dojazd na półwysep kamperem? bo busem czasem ciężko się wjeżdżało do małych miejscowości
są tam kempingi? |
Kamperem tam nie byłem (jeszcze) ale byłem z przyczepą. I nie przypominam sobie jakichkolwiek problemów.
Co do kampingów to jest ich conajmniej kilka. Od bardzo małego i kameralnego Glawna Plaza w Orebicu (tam z przyczepą się nie odważyłem wjechać) po dalsze. Jeżeli myślisz o pływaniu na desce/kite to polecam pojechać troch e dalej za Orebić w kierunku Viganij. Tam jest sporo różnych kampingów z mekką deskarzy Anthony Boy'em włącznie
majsterus - 2012-06-01, 14:07
tylko leżenie, jak najmniej ruchu:)
no może klapnąć ze trzy razy płetwami..
dziwaczek - 2012-06-01, 16:11
My byliśmy w Chorwacji w zeszłym roku a to próbka z naszej podroży. Co się dzieje jak zjedziemy na drogę białą, generalnie nie polecam usuwanie kurzu - kilka dni trwało
http://www.youtube.com/wa...M&feature=g-upl
marta19731 - 2012-07-03, 10:07
bardzo Wam wszystkim dziękuję za cenne rady ,skorzystam oczywiście,Wyjazd w niedzielę,ale się cieszę
pozdrawiam Was wszystkich serdecznie ,po powrocie się odezwę
BiG Team - 2012-07-12, 20:58
Od jutra w okolicach Istrii i Zadaru będzie się kręcił nasz Damiano87 VW T3 Westfalia żółta. Może gdzieś go spotkacie
|
|