| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Potrzebny pomysł na estetyczne zasłanianie szyb w kabinie
Socale - 2012-05-17, 20:22 Temat postu: Potrzebny pomysł na estetyczne zasłanianie szyb w kabinie Witajcie.
Jak wiecie Kamper Sokali już jest ładnie urządzony ale jeszcze nie wszystko jest skończone. Zostało kilka drobiazgów do zorganizowania.
Dla intymności pozasłaniać się trzeba na nocki ale brakuje mi pomysła co by tu wymyśleć fajnego/funkcjonalnego na szybę przednią i szyby drzwi.
Może jest tu szerszy temat o tym a ja go nie znalazłem?
Wspomożecie?
papamila - 2012-05-17, 20:33
możesz na przyklad zainstalować na suficie szoferki (pod alkową) taką plastikową listwę,
w kształcie litery U. biegnącą wzdłuż drzwi, szyby przedniej i znowu drzwi.
W nią (lub na nią, zależnie od rodzaju) wsuwasz żabki i do nich czepiasz zasłonę
żabki kupisz w kazdym sklepie kampingowym, potrzebne będą jeszcze dwa skrajne ograniczniki.
Powyzsze dotyczy kamperowania wiosną, latem i jesienią. Na zimne noce musisz zaopatrzyć
się juz w maty termiczne.
Jak za mało obrazowo napisałem to pójdę pofotografować
donald - 2012-05-18, 06:57
http://www.camperteam.pl/...s%B3onki++szyby
dyha - 2012-05-18, 16:09
Ja sobie zmajstrowałem ze zwykłych "domowych" plastikowych karniszy zasłonę
EwaMarek - 2012-05-18, 20:49
plastikowa szyna z karniszami i gruba zasłona zeby zimno kabiny nie przedostawało sie do częsci mieszkalnej
makdrajwer - 2012-05-19, 06:28
Ja mam maty aluminiowe. Wnętrze nie nagrzewa się przez szklane szyby.
Socale - 2012-05-20, 18:44
Dzięki za sugestie.
Pasuje mi pomysł papamila by osiągnąć coś podobnego jak jest u dyha
Taką grubą zasłonę dzielącą kabinę i jej szynę właśnie zlikwidowałem.
"Kamper Sokali" otrzymał nowe , podgrzewane elektrycznie fotele od Mondeo, pasażerski jest obracany i... w gruncie rzeczy do siedzenia najwygodniejszy, dlatego między przedziałami zasłonki nie chcę. Ponadto na linii kabina/buda w podłodze jest grzejnik.
A jak te maty alu mają się do "szczelności" przed okiem ciekawskich?
Można je jakoś dociąć, dopasować by szczelin nie było?
Zaraz jeszcze zerknę w link donald'a
dyha - 2012-05-20, 20:05
| WojtEwa napisał/a: | | Pasuje mi pomysł papamila by osiągnąć coś podobnego jak jest u dyha |
Ten mój "domowy"karnisz jest dokładnie jak pisze Papamila w kształcie litery U i zdecydowanie mniej kosztował niż "specjalny kempingowy" .A....żabki też są "domowe"
makdrajwer - 2012-05-20, 20:25
Byłem ostatnio w castoramie i takie 3 karnisze z żabkami na cały tył kupiłem taniej niż paczka żabek w sklepie kamperowym. Oczywiście żabki są identyczne.
lepciak - 2012-05-21, 15:39
makdrajwer | Cytat: | | Ja mam maty aluminiowe. Wnętrze nie nagrzewa się przez szklane szyby. |
Ale para wykrapla się pod matami i woda cudownie wpływa za podszybie gdzie zakłada ogniska korozji na masową skalę.
martini44 - 2012-05-21, 15:51
ja mam maty termiczne wewnętrzne a do togo zasuwam zasłnę między kabiną a częścią mieszkalną i mam ciepło z maluteńką ilością rosy na szybach które nie spływają w dół....
dziwaczek - 2012-05-22, 20:57
| donald napisał/a: | A jak te maty alu mają się do "szczelności" przed okiem ciekawskich?
Można je jakoś dociąć, dopasować by szczelin nie było?
|
Jam ma maty termiczne wykonane własnoręcznie, stosuje i latem i zimą, są zewnętrzne i działają świetnie. Nie skrapla się woda, nic przez nie nie widać i nie spotkałem się aby ktoś je podważał i zaglądał. Tu jest opis http://www.camperteam.pl/...+szyby&start=45
TURTL - 2012-07-12, 21:24
Mój pomysł na osłony szyb, nie tylko dla intymności ale również dla izolacji to: szyba przednia to klasyczna mata przeciwsłoneczna z marketu, tylko z tych szerokich a na boczne szyby wykożystałem karimatę piankową z folią alu za 13 zł, dociąłem na wymiar szyb bocznych i dołożyłem po 3 przyssawki kupione w zoologicznym używane do montażu węży po 3 zł za 4 szt.
eMKa - 2012-07-12, 21:39
| dziwaczek napisał/a: | | zewnętrzne i działają świetnie |
trochę upierdliwe ale rzeczywiście najlepsze rozwiązanie latem i zimą
cos za coś
majmarek - 2012-07-12, 21:56
witam
najlepsze rozwiązania to najprostsze i sprawdzone . zwykła siatka maskujaca z demobilu za 50 zł nowa. mocuje w zaleznosci od potrzeb na sznurki lub temu podobne. daje półcień intymność i co tylko się chce. chroni od gradobicia i nalotu lotniczego.
pozdrawiam
mm
maszakow - 2012-07-12, 23:22
| majmarek napisał/a: | witam
najlepsze rozwiązania to najprostsze i sprawdzone . zwykła siatka maskujaca z demobilu za 50 zł nowa. mocuje w zaleznosci od potrzeb na sznurki lub temu podobne. daje półcień intymność i co tylko się chce. chroni od gradobicia i nalotu lotniczego.
pozdrawiam
mm |
no nie do końca co się chce - wodoszczelna nie jest
Świstak - 2012-07-13, 08:27
Przed gradobiciem też nie ochroni....
W Lidlu kupiłem kocyk piknikowy. Od spodu jest folia srebrna, od góry gustowna kratka w różnych kolorkach. Powycinałem kształty dopasowanie do szyb, brzegi żoneczka obrzuci na maszynie, a w lamówkę (chyba tak to się nazywa... ta tasiemka którą się obszywa) wrzucę parę magnesików neodymowych.... Mam też normalne zasłonki które żoneczka spłodziła. Są z tego samego materiału co wszystkie inne w kamperku i wygląda to bardzo estetycznie.
|
|