| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - electrolux rm4360 nie dziala na 12v
kola - 2012-05-23, 12:23 Temat postu: electrolux rm4360 nie dziala na 12v witam,
w trakcie przygotowań do nowego sezonu zauważyłem, że moja lodóweczka nie chce robić chłodu na 12v. na 220 i gaz bez problemu sobie radzi.
po włączeniu autka i przełączenia czerwonego przycisku nie reaguje.
wyjąłem panel przedni i na stykach włącznika prak zasilania.
nie wiem gdzie są bezpieczniki w tej lodówce lub poza nią. Znalazłem na energobloku ale jest dobry 20A i domniemam, że on jest chyba do zasilania 220v.
nie wiem skąd lodówka jest zasilana czy prosto z alternatora czy pośrednio z aku zabudowy pod wpływem ładowania aku przez alternator....?
proszę o podpowiedź szanowną społeczność kamperowych entuzjastów.
WINNICZKI - 2012-05-23, 18:39
12v prosto z alternatora,prąd pojawia sie na stykach po włączeniu silnika.Sprawdź grzałkę czy grzeje.Silnik musi pracować.
kola - 2012-05-27, 21:17
hej, dzięki za podpowiedź. niestety nie grzeje się nic. widze dwa obiegi rurek. jeden jest na pewno na 220v, jak wlacze na 220 to jest gorący i pięknie chłodzi lodóweczka. Na silniku nic, przejechałem 150km i nic:(. czy jest mozliwe aby przepalil sie przekaźnik, który jest przy akumulatorze, łączy przewody obu aku. nie jestem pewein czy jest on po to aby ladowac akumulator rozruchowy poprzez energoblok czy w druga stroną wraz z zasilaniem lodówki...czy jest tak jak podpowiadasz, ze idzie prosto z alternatora. z alternatora wychodzi wiazka, musze sie upewnic jak idzie przewod z alternatora do lodówki...
jakieś sugestie - poproszę
maszakow - 2012-05-27, 22:38
kola, Zacznij od podstaw - znajdź przewody grzałki na 12V i sprawdż omomierzem, najlepiej odłączoną od reszty układu.
Będzie opór - grzałka sprawna i szukasz przyczyn gdzie indziej.(przełączniki na lodówce, bezpieczniki i inna elektryka).
Będzie zero oporu - zwarcie i na pewno wywaliło jakiś bezpiecznik albo przepaliło przewód.
Nie będzie oporu - grzała przepalona - do wymiany.
kaimar - 2012-05-28, 03:00
| WINNICZKI napisał/a: | 12v prosto z alternatora,prąd pojawia sie na stykach po włączeniu silnika.Sprawdź grzałkę czy grzeje.Silnik musi pracować. |
Nie do końca prawdziwe twierdzenie.
Sposobów w jakich jest zasilana lodówka jest wiele - konstruktorzy mają głowy pełne pomysłów. Bezpośrednie zasilanie lodówki 12V można spotkać tylko w mocno pełnoletnich kamperach.
Przeważnie jednak zasilanie lodówki jest "brane" z energobloku. Napięcie na grzałkę lodówki jest podawane przez przekaźnik po uruchomieniu silnika.
Sprawa jeszcze bardziej się komplikuje w przypadku lodówek z seri 7000 i 8000 oraz Thetford. Tam są dwa zasilania 12V.
MER-lin - 2012-05-28, 07:11
Też miałem taki przypadek. Wszystko było w porządku, a lodówka nie działała. Po długich poszukiwaniach okazało się , że winne były zaśniedziałe styki bezpiecznika. Przeczyść wszystkie połączenia elektryczne, nawet jeżeli nie wyglądają na zaśniedziałe.
kola - 2012-05-28, 12:59
gdzie szukac bezpieczników? na energobloku znalazlem, jest gdzies przy lodówce? lub jeszcze gdzies? lodówka to electrolux R4360. pozdrawiam
MER-lin - 2012-05-28, 13:15
Ja mam bezpieczniki zlokalizowane w jednym miejscu-na energobloku. Sądzę, że w innych modelach kamperów też są w jednym, łatwo dostepnym miejscu. Nawet jeżeli miałbyś dodatkowy bezpiecznik przy samej lodówce, to musi być do niego łatwy dostep, bez konieczności demontażu kratek wywitrzników i wyjmowania lodówki.
miciurin - 2012-05-28, 13:41
| Cytat: |
gdzie szukac bezpieczników? |
Sprawdź miernikiem czy dochodzi w ogóle napięcie 12V do grzałki, jak nie to trzeba po kablu iść dalej.
kola - 2012-05-29, 13:17
miciurin, nie mogę namierzyć grzałki i obwodu na 12v. tyle co przy przełączniku. nie wiem czy aby nie zmierzyć wskazań grzałki, lub napięcia czy tam dochodzi, nie muszę wyciągać całej lodówki. Szkoda bo jest fajnie osadzona. Jak wyciągnę tak samo nie włożę:(. a jak zapodam napięcie z akumulatora zapasowego na przełącznik? powinna coś ożyc?
kaimar - 2012-05-29, 22:36
| kola napisał/a: |
miciurin, nie mogę namierzyć grzałki i obwodu na 12v |
A może ==Dobry Bóg zrobił co mógł i teraz potrzeba fachowca?
kola - 2012-05-30, 11:46
Tak właśnie sobie pomyślałem, że może moja wiedza jest ale nie w tej dziedzinie:) poszukam kogoś w okolicy. Pozdrawiam
Yekater - 2012-05-30, 17:41
Tutaj jest trochę o przygodach z zasilaniem lodówki. http://www.camperteam.pl/...er=asc&start=15
Przekaźnik załączający lodówkę można zlokalizować na słuch. Należy zdjąć wsuwkę z alternatora z zacisku D (po teście założyć z powrotem!) i podłączać na krótko do + akumulatora. Gdy na cewce przekaźnika pojawi się napięcie usłyszymy cichy stuk. Potem jest z górki, wystarczy sprawdzić czy na stykach prądowych przekaźnika jest napięcie 12V. Najczęstrzym uszkodzeniem jest rozłączenie przewodu dodatkowego +D w okolicy alternatora. To jest przewód którym elektroblok "widzi" pracujący alternator.
kola - 2012-05-30, 18:42
tak, tak. Ten przekaźnik (V23134J1052D642) mam w fajnym miejscu tuz przy aku rozruchowym. Tyle, ze przewody do niego nie idą z alternatora tylko z rozruchowego i podłączone są do aku zabudowy, (nie wiem czy to normalne). W momencie kiedy włączę silnik na styku 30 i 85 napięcia nie ma. Pytałem o nowy przekaźnik w sklepie elektrycznym i problem do 3-4 tygodni czekania na nowy. Podpiąłem przewód + omijając przekaźnik i nic brak reakcji lodówki. Chociaż na aku zabudowy idzie 14,4v. hm...
maszakow - 2012-05-30, 19:51
Panowie... zaczęliście od braku chłodu na 12V, doszliście do alternatora, a za chwilę będzie o wybuchach na Słońcu. Rozwiązujemy problem czy filozofujemy ?
Są 2 grzałki w tej lodówce, czyli 2 pary przewodów- naprawdę tak trudno znaleźć te przewody i sprawdzić grzałki omomierzem ?ZACZNIJCIE OD PODSTAW.
Kaimar - kojarzysz ten sprzęt ? jakieś konkrety ? kolory kabelków, lokalizacja ?
Yekater - 2012-05-30, 20:58
| kola napisał/a: | | Pytałem o nowy przekaźnik w sklepie elektrycznym i problem do 3-4 tygodni czekania na nowy. ... |
Przekaźnik do elektrobloku jest dostępny w każdym sklepie elektronicznym od ręki za ok 4zł. Tutaj też: http://allegro.pl/listing...ka%C5%BAnik+12v
Symbol przekaźnika nie ma znaczenia, powinien mieć obciążalność styków 30A i napięcie pracy 12V. 12V to wartość umowna a nie fizyczna zatem każdy przekaźnik o tych parametrach będzie dobry.
kaimar - 2012-05-30, 21:07
| maszakow napisał/a: | Panowie... zaczęliście od braku chłodu na 12V, doszliście do alternatora, a za chwilę będzie o wybuchach na Słońcu. Rozwiązujemy problem czy filozofujemy ?
Są 2 grzałki w tej lodówce, czyli 2 pary przewodów- naprawdę tak trudno znaleźć te przewody i sprawdzić grzałki omomierzem ?ZACZNIJCIE OD PODSTAW.
Kaimar - kojarzysz ten sprzęt ? jakieś konkrety ? kolory kabelków, lokalizacja ? |
Jeśli ktoś ma problem z takimi prostymi (dla znającego się na prądzie) sprawami ,niech po prostu zajmie się tym co potrafi najlepiej a problemy z lodówką zostawi fachowcom - oni też muszą z czegoś żyć.
Napięcie 12V bezpieczne i nie zabije ale prądy płynące do lodówki mogą zrobić ognisko z kampera. I to szybciej niż gaz.
kola - 2012-06-11, 21:28
...i wszystko gra. Okazało się, że samoróbka (alarmu wysuniętego stopnia) poprzedniego właściciela popuściła na przewodach. Dołączył + z D1 alternatora. Energoblok nie miał sygnału włączonego zapłonu i stąd ta awaria. Pomógł w problemie Pan z Keny we Wrocławiu. Mili ludzie tam pracują. Temat zamykam.
|
|