Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Miejsca Przyjazne Kamperowiczom - Stellplatze

and123 - 2007-10-25, 16:17
Temat postu: Stellplatze
Mam pytanie do Kolegów podróżujących dużo po Europie i korzystających z miejsc postojowych tzw. stellplatze, camper plaatsen itp. Czy w takich miejscach spotyka się przyczepy campingowe ? Oczywiście wyposażone w swoje łazienki, zbiorniki na brudną wodę itp.
Nie wiem czy planowac wyjazd z wykorzystaniem na 1-2 dni takich miejsc postojowych.

janusz - 2007-10-25, 16:46

To raczej nie ma znaczenia czym się jedzie, kiedyś gdy byłem cycepowcem też stawałem na nocleg gdziekolwiek i nie było problemu.
Jule - 2007-10-26, 20:30

zalezy gdzie sie jedzie ;-) w Niemczech Stellplätze sa zarezerwowane dla kamperow, dla przyczepkowiczow sa campingi. Campingi przy miastach lub miasteczkach "zwiedzajacych" maja przewaznie Stellplatz przed campingiem na ktorym mozna sie zatrzymac nie wjezdzajac do srodka.... chociaz musze powiedziec ze jest coraz wiecej "zarzadzajacych" Stellplatz-ami ktorzy obalaja ten staromodny przepis zakazujacy postoju przyczep i mozna zatrzymac sie tez z przyczepka.
W ADAC Stellpllatzführer- przy opisie miejsca jest znaczek z kamperem i przyczepka campingowa .. tam mozna sie zatrzymac. Dobra ksiazka na Europe i warto kupic...

We Francji mozna sie zatrzymywac w miejscach gdzie nie ma konkretnego zakazu tz przy wjezdzie jest przewaznie znak skreslonego namiotu czy przyczepy.

Wlosi przed wjazdem daja znak kampera czy przyczepki i wteczas mozna stawac.

Ale nie ma sie co spodziewac ogromnej ilosci takich placow, poprostu to jest konkurencja dla campingow i jezeli Stellplatz jest miejski to przewaznie bedzie tylko dla kamperow.... zeby z przyczepa jechac na camping.

zbijem - 2008-05-12, 10:17

Jestem na etapie rozglądania się za sprzętem. Czy rzeczywiście campery do 3,5 tony są aż tak niezależne i czy są tylko z toaletą kasetową chemiczną i na jak długi okres to wystarcza (bez oczyszczania ) dla 4 osób. Może lepiej camper powyżej 3,5 tony z toaletą ze zbiornikiem na fekalia by być bardziej niezależnym - ale jakie ograniczenia przy zwiedzaniu miast. Proszę poradźcie . :bigok
Jerzy - 2008-05-12, 11:15

zbijem napisał/a:
Może lepiej camper powyżej 3,5 tony z toaletą ze zbiornikiem na fekalia...

...czy mógłbyś dokładniej opisać związek DMC kampera z rodzajem toalety ?

eeik - 2008-05-12, 12:55

Jerzy padłam, ale tu przyznam rację

Zbijem akurat pojemność zbiornika toalety jest we wszystkich raczej podobna max chyba 17l (ale dokładnie nie wiem)

No chyba , że te ogromne wypaśce amerykańskie maja duże zbiorniki.

a co do okresu od opróznienia do opróżnienia to zalezy od indywidualnych częstości odwiedzin toalety akurat.

:spoko

Tadeusz - 2008-05-12, 13:01

eeik napisał/a:
a co do okresu od opróznienia do opróżnienia to zalezy od indywidualnych częstości odwiedzin toalety akurat.

Łatwo się o tym można przekonać, gdy dopadnie nas grypa żołądkowa!!! :-x

zbijem - 2008-05-12, 15:49

A ja myślałem że od długości czasu tam przebywania :diabelski_usmiech . Ale na poważnie przeglądając jakieś szczątkowe katalogi zrozumiałem, że są tam toalety nie chemiczne małe turystyczne, ale właśnie ze zbiornikiem. Od praktyków potrzebowałem więc porady czy starczy na tygodniowy pobyt czy więcej. Teoretycznie oczywiście zależy od ilości wypitych napojów moczopędnych :spoko .Stąd zapytanie o różnice w dostępności zarówno miejscowości jak i "natury" ze wzgledu na masę całkowitą campera do i powyżej 3,5 tony :gwm . pozdrowienia
martes - 2008-05-12, 16:40

Może warto przenieść ten temat do techniki i tam wytłumaczymy koledze jak działają toalety w camperach :wyszczerzony:
A najlepiej przyjedz do nas na zlot i obejrzysz to Sobię ....

eler1 - 2008-05-12, 17:00

średnio na 3 osoby to 3-4 dni kaseta wyjmowana na zewnątrz ok 15l ale już o tym gdzieś było wiec warto skorzystać z funkcji szukaj. A te małe wynoszone ze środka to praktycznie codziennie lub na dwa dni
janusz 52 - 2008-05-12, 17:53

Oczywiście że tak, nie opróżniając toalety co dziennie przy upałach 40-sto stopniowych mamy w autku samo szambo mimo stosowania bakterii. Im częściej tym lepiej chyba że robi się Nord Cap.
JaWa - 2008-05-12, 18:39

Aby uniknąć fetoru tygodniowych ścieków można zastosować zbiornik zewnętrzny na fekalia. Zakładam, że może starczyć na jakieś dwa miesiące. Tylko hak i jazda.
martes - 2008-05-12, 18:56

No to pomogliśmy nowemu ... :haha:
maga - 2008-05-12, 19:03

JaWa napisał/a:
Aby uniknąć fetoru tygodniowych ścieków można zastosować zbiornik zewnętrzny na fekalia. Zakładam, że może starczyć na jakieś dwa miesiące. Tylko hak i jazda.

Jeszcze nigdy się tak nie uśmiałem, :brawo: Jacek masz odemnie :kufel

zbijem,kaseta 15-17 litrowa,wystarcza na 3-4 dni,latem dłużej nie wysiedzisz :wc:

leszek - 2008-05-12, 19:11

Jacek gdzie podjechać po to ustrojstwo! :lol:
kimtop - 2008-05-12, 19:46

3-4 dni?. Marzenie.
Ja jadąc z żoną i córką Karawaną po Niemczech - CODZIENNIE :gwm

rafalcho - 2008-05-13, 04:53

U nas (4 osoby 2 dorosłe i 2-óch maluchów) max to 2 dni.

Niestety dość szybko się zapełnia ............ :(

Pozdrawiam

Rafał

:spoko

papamila - 2008-05-13, 11:25

kimtop napisał/a:
CODZIENNIE :gwm

Marek,
to może rozważ na poważnie ten pomysł Jawy.
Jeśli nie to pozostaje jeszcze rozwiązanie stosowane na koleii :szeroki_usmiech
ale wtedy ja jadę z przodu :-P

kimtop - 2008-05-13, 12:27

:haha: :haha: :haha: :haha:
zbijem - 2008-05-13, 13:23
Temat postu: porady
eler1 napisał/a:
średnio na 3 osoby to 3-4 dni kaseta wyjmowana na zewnątrz ok 15l ale już o tym gdzieś było wiec warto skorzystać z funkcji szukaj. A te małe wynoszone ze środka to praktycznie codziennie lub na dwa dni

Dzięki - o taki właśnie konkret mi chodziło, reszta to sprawa poukładania sobie w głowie dzięki :spoko

[ Dodano: 2008-05-13, 13:33 ]
OK. Ten problem to nie tylko przejazd. Planuję w przyszłości ( jak dobrze się złoży he,he) wykorzystywać go jako małą bazę bez możliwości przemieszczania, a jednosześnie bez konieczności ( to wogóle nie wchodzi w rachubę ) użyźniania przyrody. Sytąd moje pytania o wc ze zbiornikiem na to i owo by te cztery osoby były niezależne co najmniej tydzień. Dzieki wszystkim za zainteresowanie i rady. :roza: :roza:

[ Dodano: 2008-05-13, 13:52 ]
Jerzy napisał/a:
zbijem napisał/a:

Przykro mi ale nie mogę opisać związku, bo jeszcze na tyle nie rozeznaję się w temacie. Jestem gringo - to nie jest wstyd, że się czegoś nie wie. :idea:

[ Dodano: 2008-05-13, 13:57 ]
papamila napisał/a:
kimtop napisał/a:
CODZIENNIE :gwm

Marek,
to może rozważ na poważnie ten pomysł Jawy.
Jeśli nie to pozostaje jeszcze rozwiązanie stosowane na koleii :szeroki_usmiech
ale wtedy ja jadę z przodu :-P
:nono :oops:
kimtop - 2008-05-13, 17:56

zbijem napisał/a:
by te cztery osoby były niezależne co najmniej tydzień. Dzieki wszystkim za zainteresowanie i rady.

Ciekawe w ilu chłopa musiałbyś "to" wynosić?

JaWa - 2008-05-13, 18:15

Trzeba też wziąć pod uwagę pampersy, są przecież modele dla dorosłych. Przy zmianie raz na dobę potrzeba tylko 16 na cztery osoby. :haha:
zbijem - 2008-05-14, 10:19

A może ktoś ma praktykę na campie ze zbiornikiem ( dużym ) i coś dorzuci ? Czy są problemy ze zrzutem "tego" na stacjach benzynowych w kraju i na obczyźnie. Ponieważ nie mam doświadczenia to nie mam pojęcia, czy takie opróżnianie zbiornika jest możliwe na polach camperowych ???. Zawsze wychodziłem z założenia, że najpierw rozwiązuje się problemy najczęsciej występujące - czyli codzienne, bo one decydują o dobrym samopoczuciu :kwiatki: :kwiatki: :bigok
pozdrawiam

kimtop - 2008-05-14, 10:44

zbijem napisał/a:
Czy są problemy ze zrzutem "tego" na stacjach benzynowych w kraju i na obczyźnie.

Na stacjach benzynowych w Polsce zawsze miałem duże problemy.
Na obczyżnie zdaża się,że są tablice na wc na parkingach ,zakazujące opróżniania toalet chemicznych.Na stellplatzach są miejsca do zrzutu toalety i brudnej wody(tankowanie czystej za opłatą)

Jerzy - 2008-05-14, 10:59

zbijem napisał/a:
A może ktoś ma praktykę na campie ze zbiornikiem ( dużym )... Czy są problemy ze zrzutem "tego" na stacjach benzynowych

zbijem, o zrzucaniu "tego" z jakiegoś nietypowego, zamontowanego na stałe dużego zbiornika, nie tylko na stacjach benzynowych ale również na kempingach możesz zapomnieć.
Pojemność kasety WC w kamperze dobrana jest przez producentów na podstawie wieloletnich doświadczeń, z uwzględnieniem wszystkich czynników i nie ma tu co kombinować...
Jeżeli chcesz koniecznie coś poprawić w tym temacie, to pomyśl raczej o zaprojektowaniu wentylacji dla kasety WC - na wzór SOG. Z pewnością wielu z nas skorzysta z opisu takiego rozwiązania.

zbijem - 2008-05-14, 17:21
Temat postu: wc
no dobrze, czegoś nie kumam. Mimo że jestem gringo to wiem, że są campery ze zbiornikiem i to stosunkowo dużym na " treśc naszego życia " , to jak i gdzie oni to wprowadzają do fekalioobiegu jakiejśtam oczyszczalni ?? Jeszcze raz zaznaczam, to nie może być jakaś tam lewa przeróbka i pokątne usówanie :oops:
pozdrawiam :bukiet:

JaWa - 2008-05-14, 17:29

Był taki amerykański film jak się to robi (spuszcza szambo), zapomniałem tytułu. Może ktoś przypomni. Można scenę spuszczania szamba potraktować jako instruktaż i wszystko zbijem będziesz wiedział do najdrobniejszych szczegółów. :bigok
bonusik - 2008-05-14, 17:40

Miało to miejsce w filmie pt."W krzywym zwierciadle-Witaj Święty Mikołaju" z Cheavy Chease-em w roli głownej..... :mrgreen: Ale czy to był instruktaż :?: Raczej jak tego się nie powinno robić... :haha:
prezesuu - 2008-05-14, 20:40

zbijem, Ja nie spotkałem się z większymi zbiornikami na fekalia niż 17l. Można kupić dodatkowy, bądź nawet dwa. Tylko trzeba zrobić na nie schowek. Cztery osoby przy umiejętnym spłukiwaniu "wyprodukują" te 17l max. w 2 dni. Jeżeli będziesz miał 3 sztuki to do tygodnia wytrzymasz. Większe zbiorniki są, ale na szarą wodę po myciu i zmywaniu, ale o te chyba Ci nie chodzi?
Jerzy - 2008-05-14, 21:39

Nadszedł czas na zadanie pytania natury filozoficzno-egzystencjalnej: czy lubimy wozić z sobą większe ilości g....?
CrazyJack - 2008-05-15, 00:05
Temat postu: Re: wc
zbijem napisał/a:
no dobrze, czegoś nie kumam. Mimo że jestem gringo to wiem, że są campery ze zbiornikiem i to stosunkowo dużym na " treśc naszego życia " , to jak i gdzie oni to wprowadzają do fekalioobiegu jakiejśtam oczyszczalni ?? Jeszcze raz zaznaczam, to nie może być jakaś tam lewa przeróbka i pokątne usówanie :oops:
pozdrawiam :bukiet:

Tak, są takie campery mające zbiornik na fekalia do 50l.
Są to campery produkowane najczęściej do 1989r.
Wiodącym producentem tego typu rozwiązań była Adria.

Jednak jak piszą koledzy, którzy mają w tym względzie dużo racji,
powstaje pytanie ile można wytrzymać ze zbiornikiem na fekalia przytwierdzonym do podłogi w temperaturze ok. 20C gdzie cały czas zachodzą procesy gnilne?!

Jeżeli zdecydujesz się na taki zbiornik, zapomnij o stosowaniu chemii,
która neutralizuje jak i rozkłada pewne składowe szamba -
tego nie ma gdzie się pozbyć z zachowaniem przyzwoitości.

Jeżeli zdecydujesz sie na taki zbiornik bez stosowania chemii,
"musisz sobie zadać jedno zmieniono automatycznie na - bardzo interesujący ważne pytanie" (czyt. Chłopaki....)
: Ile wytrzymasz???

zbijem - 2008-05-15, 13:10

dzięki CrazyJack - właśnie o takie konkrety są najfajniejsze i najbardziej potrzebne. Ok wiem że trzeba zrobić odpowietrzenie i niebezpieczeństwo zaduszenia się wyziewami, ale do kurki nędzy, jak to działa w tych dużych samochodach i jak zaznaczam do znudzenia ( chociaż i tak nie wszyscy kumają :gwm ) legalnie i komfortowo pozbyć się tej esencji lokalnych kuchni. Przecież te campery na pewno funkcjonują zarówno w kraju jak i przede wszystkim poza nim. :spoko
pozdrawiam i dzięki za zrozumienie

Jarosław69 - 2008-09-28, 23:27

Pytanie do zbijem.
To było w teorii a jak wyszło w praktyce?? :haha:

DarekK - 2008-10-03, 00:17

Ponieważ temat odbiegł od planowanego w stronę pojemności "szamba" i co z tym zrobić.....
Otóż mam nie wiem czy szczęście czy nieszczęście posiadania fabrycznego zbiornika na g....a o poj 60l. Nie spotkałem najazdu, gdzie mógłbym sobie spokojnie podjechać i spuścić - ratunek jest jeden - stacja benzynowa z kibelkiem z osobnym wejściem, najlepiej zdala od ludzi - wiadereczko i kilka kursów. Używać bez chemii nie próbowałem. Nigdy też nie zapełniłem do końca.

stefan - 2008-10-03, 00:22

Witam!
DarekK napisał/a:
szczęście czy nieszczęście posiadania fabrycznego zbiornika na g....a o poj 60l.
- :shock: :shock: :shock: W szklarnie inwestuj! :diabelski_usmiech Pozdrawiam.Stefan.
janusz - 2008-10-03, 00:34

DarekK napisał/a:
Ponieważ temat odbiegł od planowanego w stronę pojemności "szamba" i co z tym zrobić.....
Otóż mam nie wiem czy szczęście czy nieszczęście posiadania fabrycznego zbiornika na g....a o poj 60l. Nie spotkałem najazdu, gdzie mógłbym sobie spokojnie podjechać i spuścić - ratunek jest jeden - stacja benzynowa z kibelkiem z osobnym wejściem, najlepiej zdala od ludzi - wiadereczko i kilka kursów. Używać bez chemii nie próbowałem. Nigdy też nie zapełniłem do końca.

Chyba w naszej rzeczywistości to jest rozwiązanie nietypowe. Nawet na zagranicznych camperparkach nie spotkałem możliwości wyładunku takiego zbiornika. Może na dużych parkingach dla autokarów takie są. Nie myślałeś o przeróbce tego systemu na kasetowy. Kompletny kibelek kosztuje około 1000 zł.

wbobowski - 2008-10-03, 00:40
Temat postu: Re: porady
zbijem napisał/a:
... Sytąd moje pytania o wc ze zbiornikiem na to i owo by te cztery osoby były niezależne co najmniej tydzień...

Koledzy, Wy sobie żartujecie, a kolega zbijem faktycznie ma problem, nie orientując się w temacie. Zbijem, toaleta w kamperze to zbiornik o pojemności 17 l. Czy wyobrażasz sobie, żeby 4 osobom wystarczyłoby to na tydzień, gdyby tylko jej używać. Przecież w międzyczasie tankujesz paliwo - na stacjach paliw są toalety. Jeśli jesteś na campingu, to masz nie tylko toalety, ale i miejsce do jej oczyszczenia, to samo masz na stellplatz'ach itp. Toaleta jest doskonałą wygodą, gdy nie ma innej możliwości. Najlepiej w taką się zaopatrzyć. Producenci kamperów już to przetestowali przez wiele lat doświadczeń. A jak bardzo chcesz to jak podpowiadał któryś z kolegów. Kup sobie takie 2 lub 3. Tylko trzeba znaleźć na to miejsce w kamperze.

stefan - 2008-10-03, 01:12

Witam!
wbobowski napisał/a:
kolega zbijem faktycznie ma problem
-albo ogrodek dziakowy i nie chce sie "tego dobrego" ot tak pozbywac nie majac z tego zadnej korzysci.Ja gdybym mial ogrodek....A przenosne kible jako taborety mozna wykozystywac. :ok Pozdrawiam.Stefan.
Tadeusz - 2008-10-03, 02:01

stefan napisał/a:
A przenosne kible jako taborety mozna wykozystywac.

Pomysł praktyczny i jako taki wart propagowania. :-D

MirekM - 2008-10-03, 08:09

Tadeusz napisał/a:
stefan napisał/a:
A przenosne kible jako taborety mozna wykozystywac.

Pomysł praktyczny i jako taki wart propagowania. :-D

To i parawan przenośny, albo drewnianą kabinę z wyciętym w drzwiach serduszkiem.

DAKOTA - 2008-10-03, 08:23

Chyba w naszej rzeczywistości to jest rozwiązanie nietypowe. Nawet na zagranicznych camperparkach nie spotkałem możliwości wyładunku takiego zbiornika. Może na dużych parkingach dla autokarów takie są. Nie myślałeś o przeróbce tego systemu na kasetowy. Kompletny kibelek kosztuje około 1000 zł.[/quote]

witam
byc moze ze nietypowe ,ale ja teraz spotkalem sie na sycyli na 3 stellpatzach i campingach ze bylo dwa w jednym ,brodna woda i kibelek , wszystko wlewasz do jednej dziury potem szlauch z woda i nastepny ma juz wszystko czyste.trudno polecic koledze jazde na sycylie coby oproznial kibelek :bigok ale po dluzszym zastanowienieniu czy juz ktos z was spotkal lub widzial a moze wie ze nawet w naszych warunkach srodkowo-europejskich ktos specjalnie wypompowywuje gulik z zawartoscia chemicznej taalety np. na stacji benzynowej???

to wszystko i tak dwoma rurami leci do jednego zboirnika czy na campingach ,stellplatzach lub na stacjach benzynowych

MirekM - 2008-10-03, 08:28

DAKOTA napisał/a:
ale ja teraz spotkalem sie na sycyli na 3 stellpatzach i campingach ze bylo dwa w jednym ,brodna woda i kibelek , wszystko wlewasz do jednej dziury potem szlauch z woda

Też spotkałem parę takich miejsc. I to nawet na parkingach przy autostradzie pod Krakowem. Oznaczone były jako BUS WC.

Aulos - 2008-10-03, 10:50

Ja nie trafiłem na taki punkt w Polsce, ale za granicą kilkakrotnie. Jeden z nich w Sienie - plac dla autokarów (100€/doba) i kamperów (20€/doba). Stałem tam na nocleg.
VanB - 2008-10-03, 16:10

Grzebiąc po internecie znalazłem coś
takiego.
Może się komuś przyda.

ZetKa - 2008-10-03, 17:52

Bardzo interesujące zestawienie. Sądze, że bardziej czytelne może być w tej wersji
http://home.arcor.de/telbus/womo-sp/index.html

Pozdrawiam

Jerzy - 2008-10-03, 18:33

Takie coś, jak opisał Aulos było przed ośmiu laty w "osławionej" podweneckiej Fusinie. W ubiegłym roku byliśy tam znowu i nic się nie zmieniło - no, może z wyjątkiem długości pewnego węża...
Otóż, na takim właśnie stanowisku - płucząc kasetę WC po opróżnieniu - nasz higieniczny sąsiad zza zachodniej granicy wsadził do niej wąż od napełniania zbiornika kampera czystą wodą. W rezultacie obsługi naszego kampera... wąż sie skrócił o ok. 1 metr - może jeszcze tam leży w krzakach.

stefan - 2008-10-03, 18:39

Witam!
Cytat:
Otóż, na takim właśnie stanowisku - płucząc kasetę WC po opróżnieniu - nasz higieniczny sąsiad zza zachodniej granicy wsadził do niej wąż od napełniania zbiornika kampera czystą wodą.
-a pozniej wode uzupelnial?Po takim numerze(gdyby to bylo na moich oczach) to bym go z tego weza poil.Pozdrawiam.Stefan.
KOCZORKA - 2008-10-04, 12:48

Z takich właśnie, przyziemnych powodów :ochyda , mam na wyposażeniu własny wąż z kompletem adapterów do kranu
wbobowski - 2008-10-04, 22:58

Koczorki napisał/a:
Z takich właśnie, przyziemnych powodów :ochyda , mam na wyposażeniu własny wąż z kompletem adapterów do kranu

Ja takie wyposażenie przygotowałem sobie na samym początku.

ENDRJU - 2010-08-25, 13:16
Temat postu: zbiornik na fekalia
polecam LAIKĘ KREOS 3003 rocznik 2000. Zbiornik stały 37 l. Starcza dla 2 osób na jakiś tydzień - nawet po laksigenie :haha: Opróżniam podjeżdżając na kratkę ściekową, zaś opłukuję korzystając z wody w zbiorniku na czystą wodę pojemności 120 l. I to tyle w temacie. :bajer
patroly61fan - 2015-01-05, 01:21

Jerzy napisał/a:
zbijem napisał/a:

BRAWO !!! :-)

SzymonS - 2016-07-03, 11:56

Witajcie!
W wracając do tematu głównego : W 2015 r zrobiliśmy zestawem Szwajcarię przez Niemcy nocując na Stellplatz-ach i nikt mi słówka nie powiedział, że to tylko dla kamperów. ( Oczywiście musiałem dobrze je dobierać ze względu na gabaryt )
Polecam aplikacje na Android : MobilLife , Camper-Pro, ( kupiłem też ADAC 2015 za 10 Euro ale w końcu nie korzystałem a w tym roku jak zmieniłem telefon okazało się że jest tylko ADAC 2016 i płać znowu ).

Jeżeli chodzi o częstotliwość opróżniania, to z moją 8 osobową ( wówczas ) rodzinką kaseta szła co 2 dni, a wody zawsze starałem się mieć full w zbiornikach na drogę i jeszcze 60 l w samochodzie w butlach także starczało na 3-5 dni.