| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
VW - Sprawdzian (czujnik) poziomu gazu w butli
jarekzpolski - 2012-05-28, 09:36 Temat postu: Sprawdzian (czujnik) poziomu gazu w butli Z powodu braku miejsca wożę tylko jedna butlę. I czekam kiedy sie nieoczekiwanie skończy (będzie to na pewno przed poranną kawą...)
Obawiam się że Świstak chyba chwilo zarzucił prace nad czujnikiem, a bardzo by mi się cokolwiek przydało. Zauważyłem że Truma opracowała coś takiego:
http://www.truma.com/pl/p...-regulators.php
(pierwszy od góry). Wystarczyłby mi w zupełności. Dzwoniłem do polskich dystrubutorów, odpowiedź, "nie mamy jeszcze, nie wiadomo kiedy będzie, nie wiadomo w jakiej cenie"
Może jakiś zmyślny elektronik dałby radę zbudowac "polski odpowiednik" ?
albo
Może ktoś z "poza-Polski", przeglądający to forum mógłby zapytać o dostępność i cenę lokalnych przedstawicieli Trumy ?
dziwaczek - 2012-05-28, 09:59
A mnie zawsze intrygował taki wskaźnik, może ktoś stosował?
http://archi.inosak.org/i...41373853_1.html
A tu masz podobny wskaźnik: http://archi.inosak.org/i...14584301_1.html
CORONAVIRUS - 2012-05-28, 10:10
Mam taki wskaźnik od tego sezonu .... najlepsza w nim jest cena -niska- ma sporo ograniczeń w pracy a jedną z nich jest temperatura w jakiej się znajduje , +20 st . i jak niżej to przekłamania straszne aż do wskazań nierealnych . Jak juź ma te 20 st to też trzeba skończyć "studia gazownicze " by się nauczyć go odczytywać , najlepiej pokazuje , że w butli jest pusto ale wtedy to i sprzęty o tym trąbią .
Tani bajerek bez większej wartości użytkowej - osobiście nie polecam .
MILUŚ - 2012-05-28, 10:12
Mam ten pierwszy .Pokazuje w miarę dokładnie ........./ zdążam z wymianą pustej butli / ale ..............no własnie............pokazuje stan napełnienia tylko wtedy kiedy zawór na butli jest odkręcony .
jarekzpolski - 2012-05-28, 10:55
| No name napisał/a: | | ...ma sporo ograniczeń w pracy a jedną z nich jest temperatura w jakiej się znajduje... |
no właśnie z powodu tej "drobnostki", mając na uwadze że wahania dobowe temperatury na naszej szerokości moga sięgać 30 stopni - można sobie go naklieć pod koniec imprezy np na czole i twierdzic że to alkomat. Będzie przynajmniej śmiesznie.... .
darboch - 2012-05-28, 13:09
| jarekzpolski napisał/a: | | Dzwoniłem do polskich dystrubutorów, odpowiedź, "nie mamy jeszcze, nie wiadomo kiedy będzie, nie wiadomo w jakiej cenie" |
znalazłem cenę około 75 funtów za truma Level Check http://www.autotrail-onli...evel-check.html
Skorpion - 2012-05-28, 13:15
no nie za takie cosik tyle kaski
MER-lin - 2012-05-28, 13:20
Niektóre reduktory do butli mają dodatkowo manometr. Czy zastosowanie takiego zespolonego reduktora rozwiązuje problem oceny stanu napełnienia butli ?
Argo - 2012-05-28, 13:35
| darboch napisał/a: | | jarekzpolski napisał/a: | | Dzwoniłem do polskich dystrubutorów, odpowiedź, "nie mamy jeszcze, nie wiadomo kiedy będzie, nie wiadomo w jakiej cenie" |
znalazłem cenę około 75 funtów za truma Level Check http://www.autotrail-onli...evel-check.html |
Czujnik działa na zasadzie pomiaru temp. powierzchni butli. Znacznik laserowy pokazuje miejsce odczytu promieniowania podczerwieni. Przy małym zużyciu gazu, prawie brak jest różnicy temp. powierzchni. Dla mnie najlepszym czujnikiem jest elektroniczna waga kuchenna lub łazienkowa. W którymś temacie opisałem taki patent, który widziałem w Danii.
Skorpion - 2012-05-28, 13:39
Sa tez wagi do butli z gazem R134a zamontowane w urzadzenie do napelniania klimatyzacji samchodowycy.
Argo - 2012-05-28, 14:14
| Skorpion napisał/a: | | Sa tez wagi do butli z gazem R134a zamontowane w urzadzenie do napelniania klimatyzacji samchodowycy. |
Są to objętościowe mierniki gazu wyskalowane wagowo, lub mirniki frakcji ciekłej, stosowane w automatach napełniających. Działają przy dużym przepływie gazu.
jarekzpolski - 2012-05-28, 14:24
| MER-lin napisał/a: | | Niektóre reduktory do butli mają dodatkowo manometr. Czy zastosowanie takiego zespolonego reduktora rozwiązuje problem oceny stanu napełnienia butli ? |
nie rozwiązuje bo mierzy ciśnienie, które zależy wprost od temperatury, a nie ilość gazu. Tak samo skuteczne jak te nalepki na butlę.
| AiR napisał/a: | | ...Czujnik działa na zasadzie pomiaru temp. powierzchni butli. |
ten o którym mówimy teraz, działa za pomocą ultrdzwięków, które inaczej się odbiją od pustej butli, a inaczej od wypełnionej gazem. Na razie chyba nikt nic mądrzejszego nie wymyslił (poza wagą, która jest dość upierdliwa w praktyce)
| darboch napisał/a: |
znalazłem cenę około 75 funtów za truma Level Check |
Dzieki Darboch.
Cena z dupy. Trzeba by zrobić ściepę, zakupić jeden i dać komuś zmyślnemu....Pewnie za 3 miechy pewnie pojawią się chińskie - "łudząco podobne" - ale ja bym na juz potrzebował.
darboch - 2012-05-28, 14:30
Dokładnie. Cena z dupy a mnie tez by coś takiego się przydało...Najtańsze rozwiązanie to kompozytowe z BP Gas Light...widać ile jeszcze zostało , choć zdania na temat samego propanu uzywanego w letnie miesiące są podzielone....
*edit
Cena z dupy to kaucja za butlę BP ok 200zł Przy dwóch juz 400 stówki nie moje
jarekzpolski - 2012-05-28, 14:50
na tym myślałem (nr 7) ale też cena niewąska, no i chyba kształt butli ma znaczenie ( a ta ich butla na zdjęciu jakaś inna).
http://www.reimo.com/r31/...ort/NN/0501.pdf
Te butle z BP są fajne, ale podobno problem z dostępnością (szczeglnie gdzieś na wioskach). No i są kraje gdzie nie ma BP (np. Dojczlandia)
Myślałem że ten "długopis" od Trumy będzie bardziej przystępny...Jak nie namówimy Świstaka na piractwo przemysłowe, to zacznę wozić 4 kilówkę jako rezerwa na czas zdobycia normalnej. Tylko że ja już jestem przeciążony...
gregu - 2012-06-05, 12:22
a do czego ten gaz w t3? gotowanie tylko? ja jestem b zadowolony z wbudowanej spirytusowki. a do smarzenia ryb i tak woze zewnetrzny palnik z kardridzem gazowym.. w zeszlorocznym wyjezdzie do norwegii wystarczyly zdaje sie dwa palniki naplenione ok litrem spirytusu.. mialem jeszcze litr zapasu gdyby byl problem z zakupem..
jarekzpolski - 2012-06-06, 09:27
nie wiem jak w T3 ale w moim LT28 lodówka siorbie gaz dość intensywnie.
Z dzieciakami jeździmy to musowo raz dziennie gotowanko + herbata/kawa/kakao/mleko itp
W wielu kampach gaz jest też zatrudniony do podgrzewania wody. U mnie akurat nie.
Przejście na spiryt równoznaczny z wymianą sprzętu. Za duży koszt.
No i zapas musiałby być pod kluczem
darboch - 2012-06-06, 09:43
| jarekzpolski napisał/a: | | No i zapas musiałby być pod kluczem |
a kto by miał klucz ?
gregu - 2012-06-06, 14:31
aaaa to zmienia postac rzeczy
u mnie w T4 lodowka tylko na prad, woda zimna i jedynie silnik na gaz
ale to juz inna butla i w innym miejscu.. idac tym tropem moze powinniscie montowac trapezoidy pod autem i tankowac jak ja LPG na stacjach ?
mam do niej sliczny wskaznik elektroniczny ktory nie jest taki drogi
dziwaczek - 2012-06-06, 17:00
| gregu napisał/a: | am do niej sliczny wskaznik elektroniczny ktory nie jest taki drogi |
To niestety nie zadziała z butlami - inna zasada pomiaru, i inna faza gazu.
maszakow - 2012-06-06, 20:50
| gregu napisał/a: | | ale to juz inna butla i w innym miejscu.. idac tym tropem moze powinniscie montowac trapezoidy pod autem i tankowac jak ja LPG na stacjach ? |
i niepotrzebnie płacić akcyzę ...
Jarek - kup zwykły turystyczny kocher i udostępnij małolatom (uwaga nie wiem jaki zakres wiekowy) na czas przygotowywania posiłku. Dla dzieciaków to super frajda móc przygotować coś samemu (pod okiem dorosłych)
JAk ja wyciągałem na zewnątrz butlę 4kg z palnikiem to musiałem gonić dzieciaki bo niemal wisiały dookoła palnika chcąc samodzielnie zalać sobie jum-juma...
Są albo były kiedyś takie harcerskie zestawy turystyczne z kocherem- mam taki odziedziczony, rzadko co prawda używany, ale wożę - bo ma bardzo dużo naczyń i zajmuje bardzo mało miejsca
gregu - 2012-06-07, 07:56
| maszakow napisał/a: | | gregu napisał/a: | | ale to juz inna butla i w innym miejscu.. idac tym tropem moze powinniscie montowac trapezoidy pod autem i tankowac jak ja LPG na stacjach ? |
i niepotrzebnie płacić akcyzę ...
|
albo wygodnie, albo tanio..
dziwaczek, inna faza gazu?
dziwaczek - 2012-06-07, 09:37
| gregu napisał/a: | | dziwaczek, inna faza gazu? |
faza - stan skupienia materii z fizyki (plazma, ciekła, stała gazowa) http://www.zgapa.pl/zgapedia/Faza_gazowa.html
W instalacji LPG pobierany jest gaz w fazie płynnej a w kamperkach do gotowania itp w fazie gazowej. W fazie płynnej łatwo można zmierzyć poziom gazu ( podobnie jak dla zbiornika z benzyną).
W butli się tego nie da zrobić.
gregu - 2012-06-07, 09:45
dziekuje za wyjasnienie, ale smiem twierdzic, ze faza gazu LPG w butli do kuchenki czy do instalacji gazowej auta jest ta sama: gaz jest przechowywany i tankowany w fazie cieklej w obydwu przypadkach. W fazie lotnej go masz sporo jak butla jest pusta. Chyba, ze gotujesz w swoim kamperku na gazie ziemnym, to co innego.
dziwaczek - 2012-06-07, 10:33
| gregu napisał/a: | | Chyba, ze gotujesz w swoim kamperku na gazie ziemnym, to co innego. |
niepotrzebny sarkazm
Tak to ta sam faz gazowa czy w LPG czy w butli tylko z butli 11kg pobieramy fazę gazową a tej zamontowanej do LPG fazę ciekłą - inna konstrukcja czujnika do poziomu gazu. Tego od LPG nijak się nie wetknie do butli tzw wielozawór strzałką zaznaczyłem pływaczek odpowiedzialny za pomiar poziom gazu.
gregu - 2012-06-07, 10:51
no to, ze taki czujnik nie wejdzie do klasycznej butli jest jasne
btw: przeciw uzyciu gazu ziemnego w kamperze przemawia tylko i wylacznie rozmiar i waga butli potrzebna do przechowywania gazu bardzo sprezonego w lotnej fazie..
poza tym chyba nie ma innych przeszkod w niemczech jezdzi troche aut na gaz ziemny.. ale tak dlugo jak dostepne jest LPG nie ma ekeonomicznych podstaw do stosowania drozszych instalacji gazu ziemnego..
dziwaczek - 2012-06-07, 11:48
| gregu napisał/a: | no to, ze taki czujnik nie wejdzie do klasycznej butli jest jasne
btw: przeciw uzyciu gazu ziemnego w kamperze przemawia tylko i wylacznie rozmiar i waga butli potrzebna do przechowywania gazu bardzo sprezonego w lotnej fazie..
poza tym chyba nie ma innych przeszkod w niemczech jezdzi troche aut na gaz ziemny.. ale tak dlugo jak dostepne jest LPG nie ma ekeonomicznych podstaw do stosowania drozszych instalacji gazu ziemnego.. |
no fakt pozostaje lpg
janusz - 2012-06-07, 13:48
| gregu napisał/a: | | przeciw uzyciu gazu ziemnego w kamperze przemawia tylko i wylacznie rozmiar i waga butli | I ilość miejsc gdzie można zatankować. Kto wie ile takich stacji, dostępnych prywatnemu samochodowi, jest w Polsce?
Camper Diem - 2012-06-07, 18:47
| janusz napisał/a: | | Kto wie ile takich stacji, dostępnych prywatnemu samochodowi, jest w Polsce? |
nie za dużo
http://cng.auto.pl/pl/sta...g-w-polsce.html
|
|