| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kupujemy kampera - Obniżenie kosztów zakupu kampera
Palczasty - 2012-06-04, 11:00 Temat postu: Obniżenie kosztów zakupu kampera Witam
chcialbym poruszyc temat zakupu kampera nowego lub kikluletniego (max do 3 lat z przebiegiem nie wiekszym niz 30k km).
Uzytkownikiem kampera beda dwie osoby dorosle i 1 ludz w wieku 5 lat.
Kamper bedzie uzytkowany przez okolo 8 do 10 miesiecy w roku, a wiec powienien spelniac wymogi komfortu i namiastke mieszkania.
Wymogi to garaz na skuter, bagaznik na rowery, oddzielny prysznic, instalacja tv+net samonastawiajaca sie, pneumatyczne poziomowanie, wydajna klimatyzacja, itp.
Kamper bedzie jezdzil raczej poza duzymi miastami, ale czasami chcialbym wjechac do duzych miast (europa zachodnia plus kraje skandynawskie).
Zdaje sobie sprawe ze powienienem przeznaczyc na zakup takiego kampera ok 200-250 tys. zł.
Natomiast podobno mozna obnizyc koszty zakupu - akcyza, vat.
Jako polacy mozemy po zameldowaniu w niemczech kupic tam kampera i na siebie go zarejestrowac.
Nie trzeba wowczas placic akcyzy 18% a vat jest nizszy o 4%.
Co przy zakupie kampera za 200 tys. zł daje kosz końcowy:
Polska 291 tys zł lub
Niemcy 238 tys. zł
Ponadto mozna sie nie meldowac tylko założyć tam firmę i kupić kampera do firmy i wowczas oddadzą nam jeszcze cały vat.
Wówczas koszt zakupu wyniesie 200tys. zł.
Czy ktoś ma doświadczenie w tym temacie?
Czy moge liczyć na jakieś porady?
Z góry dziękuję.
Palczasty.
P.S. Bardziej praktyczny kamper do 7 metrow czy powyzej 7m ?
cirrustravel - 2012-06-04, 11:40
Myślę, że coś fajnego w tej cenie można znaleźć i w Polsce np.
http://otomoto.pl/fiat-we...a-T2716462.html
http://otomoto.pl/fiat-we...y-T2479110.html
http://otomoto.pl/fiat-el...p-T2639184.html
http://otomoto.pl/fiat-du...6-T2476985.html
http://otomoto.pl/fiat-el...d-T1960153.html
Jak się trochę potargujesz to antenę sat i tv, bagażnik rowerowy... może dostaniesz w cenie
Banan - 2012-06-04, 12:00
| Palczasty napisał/a: | | Jako polacy mozemy po zameldowaniu w niemczech kupic tam kampera i na siebie go zarejestrowac. |
Jak zrobisz to na Cyprze, zaoszczędzisz jeszcze więcej
Palczasty - 2012-06-04, 12:03
Bardzo dziekuje za porade. Natomiast wiem, co moge kupić oraz w jakich pieniądzach w Polsce.
Te same pojazdy mozna kupic "poprzez rejestracje w niemczech" za kilkadziesiat tysiecy zlotych taniej.
Chodzi mi o możliwość skorzystania z mniejszej ceny, co ulatwilo nam wejscie do UE i o taka porade prosilem a zaoszczedzone pieniadze wole przeznaczyc na zakup lepszej wersji lub doposazenie kampera.
Jesli ktos przerabiala temat to bede wdzieczny za informacje.
Z gory dziekuje.
Palczasty
szymek1967 - 2012-06-04, 12:08
| Palczasty napisał/a: | Bardzo dziekuje za porade. Natomiast wiem, co moge kupić oraz w jakich pieniądzach w Polsce.
Te same pojazdy mozna kupic "poprzez rejestracje w niemczech" za kilkadziesiat tysiecy zlotych taniej.
Chodzi mi o możliwość skorzystania z mniejszej ceny, co ulatwilo nam wejscie do UE i o taka porade prosilem a zaoszczedzone pieniadze wole przeznaczyc na zakup lepszej wersji lub doposazenie kampera.
Jesli ktos przerabiala temat to bede wdzieczny za informacje.
Z gory dziekuje.
Palczasty |
przerabiała,przerabiała
ja kupiła dokładnie przed rokiem w szkoplandzie ,
raz że taniej,
dwa- nie trzeba było czekać miesiącami na realizację zamówienia ,
trzy - wynegocjowałem spore wyposażenie u niemiaszka czego z pewnością nie dałbym rady u polskiego importera zrobić
ps. i jeszcze jedna uwaga - kupiłem kampera z silnikiem 2litry więc wór grajcarów zaoszczędzony na zbójeckiej akcyzie przeznaczyłem na zwiedzanie pięknych zakątków naszego globu,o !
Palczasty - 2012-06-04, 13:17
Dziekuje bardzo za podpowiedz, ale dwulitrowy silnik mnie nie interesuje.
A poza tym z tego co wiem to vat musiales i tak zaplacic i nikt ci go nie oddal w PL. Chyba ze wziales samochod na firme i trzymasz go na stanie srodkow trwalych przez 5 lat.
szymek1967 - 2012-06-04, 15:29
a możesz mnie przyjacielu drogi wyjaśnić dlaczego dwulitrowy cię nie interere,e ?
Palczasty - 2012-06-04, 15:58
Moje pytanie było zgoła odmienne.
Jesli masz wiedze w tym temacie to bede wdzieczny za odpowiedz.
Natomiast nie interesuja mnie dyskusje na temat wyzszosci czy nizszosci silnikow 2 litrowych.
szymek1967 - 2012-06-04, 16:12
wzamian za dwa litry silnika o3mujesz ładnych kilkanaście procent (a jak policzysz narastająco to i więcej) mniej opłat ( myto panstwowe)
dlatego warto zwrócić uwagę na ten fakt bo dziś pieniądze piechotą nie chodzą
ps. poza tym silniki te najnowszej generacji uzbrojone są we wszelkiego typu dopalacze co czyni je równie mocnymi jak te o dużej pojemności
co zaś się tyczy vatu , to słusznie zauważyłeś ze można się z nim rozprawić wprowadzając pojazd do firmy jako służbowy ( np. czyniąc z niego mobilne biuro, zakładając handel obwożny itd. wszystko zależy od inwencji twórczej autora )
Komplecik - 2012-06-04, 16:25
| szymek1967 napisał/a: | | uzbrojone są we wszelkiego typu dopalacze co czyni je równie mocnymi jak te o dużej pojemności |
szymek ile Ty możesz mieć koni z tego 2.0 VW ,nie więcej jak 170 ?
Bogusław i Ewa - 2012-06-04, 17:28
Palczasty,popytaj może ktoś da ci kamperka ful wypas za darmo i dorzuci paliwo na roczne wycieczkowanie
wbobowski - 2012-06-04, 17:35
| Palczasty napisał/a: | | Natomiast nie interesuja mnie dyskusje na temat wyzszosci czy nizszosci silnikow 2 litrowych. |
Deklaracja wydaje się (chyba nie tylko mnie) bardzo czytelna
| szymek1967 napisał/a: | | wzamian za dwa litry silnika o3mujesz ładnych kilkanaście procent |
Więc po co szymek1967 ciągniesz dalej swoje mądrości? Czy chodzi ci o wyprowadzenie z równowagi autora tematu.
Będę ci się przyglądał (i pewnie nie tylko ja).
szymek1967 - 2012-06-04, 17:46
a ty rozumiesz słowo pisane czy masz z tym kłopot ?
przeczytaj jeszcze raz a potem jeszcze raz i jeszcze...
wyjaśniłem koledze w czym rzecz i sprawa dotyczy głównie obniżeniu kosztów
ps. logicznym jest ze skoro rozglądnie się za silnikiem do dwóch litrów pojemności to zapłaci znacznie mniej opłat ,czyz nie o to loto ?
ps2. co do przyglądania - na specjalne życzenie mogę wysłać tobie zdjęcia ( co najmniej dwa )
Palczasty - 2012-06-04, 17:52
| Bogusław i Ewa napisał/a: | Palczasty,popytaj może ktoś da ci kamperka ful wypas za darmo i dorzuci paliwo na roczne wycieczkowanie |
Nikogo nie prosze o wypozyczenie, uzyczenie za darmo swojego kampera, czy tez nie żebrze na paliwo.
Ja prosilem o porade nt. kupna kampera a nie o polskie zgryźliwości.
Proste pytanie - prosta odpowiedz.
Skoro wiem ze ludzie tak robią (wydajac okolo 220k pln zamiasta 300k) to oczywiste jest ze jesli jest mozliwosc to chcialbym z niej skorzystac.
wbobowski - 2012-06-04, 17:58
| szymek1967 napisał/a: | | co do przyglądania - na specjalne życzenie mogę wysłać tobie zdjęcia ( co najmniej dwa ) |
A ja ci tylko radzę... nie przeginaj
szymek1967 - 2012-06-04, 18:00
| wbobowski napisał/a: | | szymek1967 napisał/a: | | co do przyglądania - na specjalne życzenie mogę wysłać tobie zdjęcia ( co najmniej dwa ) |
A ja ci tylko radzę... nie przeginaj |
a mogłbyś sie wypowiedzieć w temacie a nie czepiać się bez żadnego powodu ?
napisałem koledze jak tylko umiałem więc...
janusz - 2012-06-04, 18:21
Palczasty i Szymek o jakim Vacie piszecie?
Auto ma mieć do 3 lat i do 30 tyś kilometrów nie podlega Vatowi chyba, że nie z Unii. Warto poczekać 6 miesięcy i z Vatem nie kombinować.
Palczasty - 2012-06-04, 19:02
| janusz napisał/a: | Palczasty i Szymek o jakim Vacie piszecie?
Auto ma mieć do 3 lat i do 30 tyś kilometrów nie podlega Vatowi chyba, że nie z Unii. Warto poczekać 6 miesięcy i z Vatem nie kombinować. |
Pomijajac temat akcyzy, pisze o vacie jaki trzeba zaplacic w polsce kupujac nowego kampera wynosi on 23% i musisz sie "nakombinowac" zeby go odliczyc i trzymac kampera wpisanego do firmy przez 5 lat zeby caly vat odliczyc.
Natomiast w niemczech nie ma problemu ze zwrotem 19% vatu jesli tylko auto jest kupowane na firme (bez zadnych kombinacji).
Palczasty - 2012-06-04, 19:03
cena zakupu netto w PL
200000 cena
18,6% akcyza %
37200 akcyza PLN
237200 cena wraz z akcyza
23% vat %
54556 vat PLN
291756 cena wraz z vat PLN
cena zakupu netto w DE
200000
0,0% akcyza %
0 akcyza PLN
200000 cena wraz z akcyza
19% vat %
38000 vat PLN
238000 cena wraz z vat PLN
oszczednosc przy odliczeniu vatu w DE a w Polsce vat "do kibla" 91756
jeśli będę kombinowal i odlicze vat w PL to owszczednosc wyniesie 37200
koko - 2012-06-04, 19:47
Palczasty da się to zrobić!!!!!
Argo - 2012-06-04, 19:50
1. Pisząc pierwszy temat czy post należy się przywitać i troszkę napisać o sobie
2. Z przyzwoitości należałoby poczytać trochę forum, czy temat który chcesz poruszyć nie był już poruszany. Poczytaj sobie http://www.camperteam.pl/...042f598d4e4a6e8
Palczasty - 2012-06-04, 20:35
Czytalem to.
W watku tym sa tylko hipotetyczne rozwazania i jakies "farmazony" o zameldowaniu na kempingu , ub, milicji na mieniu przesiedlecznycm konczac. Malo konkretow.
W zwiazku z powyzszym zadalem proste i jasne pytania skierowane do ludzi którzy mieli bezpośrednio przyjemnosc PRZEROBIC temat.
Wiedze teoretyczna w tym zakresie juz posiadam.
Natomiast oczekiwalem konkretnych odpowiedzi od konkretnych osob.
Nie interesuja mnie jakie sa ogloszenia w polskich serwisach, jakie znizki mozna wynegocjoawc u polskiego dealera, informacje na temat wyzszosci pojemnosci silnikow, czy tez informacje na temat literowek zrobionych podczas pisania przez mnie tekstu oraz inne zgryzliwe polsko brzmiace docinki...
zbychu91 - 2012-06-04, 20:48
| Palczasty napisał/a: |
Wysłany: Dzisiaj 21:35
Czytalem to.
W watku tym sa tylko hipotetyczne rozwazania i jakies "farmazony" o zameldowaniu na kempingu , ub, milicji na mieniu przesiedlecznycm konczac. Malo konkretow.
|
Proponuje zasięgnąć opinii doradcy podatkowego.
koko - 2012-06-04, 20:51
Za grzeczny to na początek nie jesteś raz dwa dawajcie konkrety kto co za ille nie piepszyć farmazonów. JA TU PRZESŁUCHUJĘ
To jakiego kampera sobie wymyśliłeś to nie przywitanie
Trochę za wcześnie odpisałem ci na PW teraz żałuję Żeby brać trzeba dawać
papamila - 2012-06-04, 20:51
| Palczasty napisał/a: | | Natomiast oczekiwalem konkretnych odpowiedzi od konkretnych osob. |
jakiś szpion UC czy co?
Bogusław i Ewa - 2012-06-04, 21:01
Mądrala,czy przypadkiem nie za długo jesteś na tym forum?
Jacek M - 2012-06-05, 01:13
Palczasty, licz się z tym, że jak ktoś powiedział: o ile do wkręcenia żarówki w realu wystarczy jedna osoba, o tyle na forum minimum osiem. Dostaniesz 4 tys. rad niepotrzebnych i może ze trzy te o które Ci chodzi. Taka uroda forum.
Faktycznie - z tak konkretnymi zapytaniami - najlepiej do PwC, choć jako stary praktyk Ci podpowiem, że ich odpowiedź będzie na 30 stronach po 500 zeta każda i dowiesz się z niej tyle co z forum tzn. że na świętego Hieronima jest pogoda abo ni ma.
No i na forum - w przeciwieństwie do zapytania do PwC - grzeczność może gwarantować powodzenie i na odwrót
Teraz kilka mądrości:
1. Nie jest zupełnie bezproblematyczne jeżdżenie po Polsce na obcych blachach ( -> google) + do sprawdzenia/porównania ubezpieczenie i podatki.
2. Jeśli masz znajomą księgową oblataną w VAT unijnym - bezcenne i może wystarczające źródło potrzebnej Ci wiedzy.
3. Podobno od przyszłego roku z odliczeniem VAT w Polsce będzie dużo prościej. A okres amortyzacji bez wielkich kombinacji można skrócić.
4. Myślałeś o leasingu? Nie wiem, jak tam u Ciebie z podatkami ale wpuściwszy przez 2 latka ponad 200 tys kosztów wynik może być obiecujący...
5. O korzyściach z długości (samochodu!) zapisano tu hektary (-> szukaj) w skrócie: głównie zależy to od tego, czy chcesz w samochodzie żyć przez te 8-10 m-cy czy wyjeżdżać na 2 dniowe wypady - zasadnicza różnica. No i czy wjeżdżając do miasta wystarczy Ci parking na autostradzie + dojazd skuterem - wtedy może być nawet 10m, czy jednak parking tuż pod krzywą wieżą - wtedy sugerowana blaszanka, na krótkim rozstawie osi.
To tak w skrócie.
|
|