Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

PEUGEOT - Montaż głosników radia w szoferce

njoy - 2012-06-04, 21:35
Temat postu: Montaż głosników radia w szoferce
Szanowni Koledzy
Przymierzam się do wymiany starych i zdezelowanych głośników radia w moim J5 (wciśnięte za kratki w kokpicie). W związku z tym prosze o podpowiedź:

1. Gdzie najlepiej zamontowac głośniczki
- czy w fabrycznym miejscu
- może w drzwiach - jeżeli tak, to które miejsce jest najodpowiedniejsze i jak przeciągnać kabelki.
2. Fotki stosowanych przez Was rozwiązań mile widziane :spoko .

Z góry dzięki za pomoc
Pozdrowienia z Suwałk
Kamil

Jacek M - 2012-06-05, 00:30

Przed wymianą sprawdź też radio - zabytki z epoki miewają bardzo dobre odbiorniki z beznadziejnymi wzmacniaczami - ówczesna technologia nie pozwalała w tańszych modelach uzyskać więcej niż ok. 6W na kanał, co w dość głośnej J5 nie wystarcza, niezależnie od głośników. Ja planuję eksperyment z głośnikami w obudowie - bo takie akurat mam (wrzuć na allegro w dziale car audio hasło "kolumna") - umieszczonymi na zewnątrz deski, w miejscu fabrycznych "sitek" - tyle, że z wylotem skierowanym w stronę słuchacza. Powinno być dużo lepiej. Radio mam "z epoki" - ze wszystkimi ograniczeniami -ale tak udatne, że poeksperymentuję nim wyrzucę. Odbierało mi np. Warszawę I na długich w bardzo głębokiej Skandynawii, gdzie nikt już głosu z Kraju nie słyszał. Do tego zawsze odbiera 3 x więcej stacji na UKFie niż każde współczesne. Zobaczymy.
CORONAVIRUS - 2012-06-05, 07:21

Kamilu ... nie doradzę Ci gdzie zamontować , ponieważ przebijające się decybele w tych modelach od strony układu napędowego mają WIELKIE przebicie , mimo kilku już opisanych sporobów ich hamowania :lol:

Odradzę Ci jedynie to co zastałem kupując J5 od Niemca ... wsadził głośniki nad głową , w podłogę alkowy ...... może wielu się wydaje , że mając głośnik nad samą głową będą jednak cos już słyszeli ale to nie jest prawdą , to coś to za mało by było przyjemnie .

Powodzenia w próbach , może właśnie Ty wprowadzisz nową jakość swoim pomysłem a inni pójdą Twoja drogą :?
:spoko

miciurin - 2012-06-05, 09:32

U mnie są zamontowane w konsoli, zaznaczyłem miejsca białym kółkiem.
Było już zamontowane jak kupiłem kamperka :)

sławek w. - 2012-06-05, 18:23

Ja zamontowałem głośniki w obudowach od poloneza (nówki w sklepie po ok. 25 zł) - pasują idealnie, przejście między słupkiem a drzwiami to wymontowane z poloneza z przednich drzwi przejściówki od przewodów (na zdjęciu między zawiasami) - za grosze na szrocie - trzeba tylko trochę skrócić te plastikowe spłaszczone wężyki. Głośniki wysokotonowe zamontowałem na słupkach. Wszystko gra :mrgreen: :bigok