Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Problem ze spłuczką WC

cichy - 2012-06-06, 09:42
Temat postu: Problem ze spłuczką WC
Mam problem ze spłuczką w swoim WC. Mam zdecydowanie za niskie ciśnienie wody.

W kamperze spłuczka jest podłączona do instalacji czystej wody (nie mam osobnego zbiornika na wodę do WC).

Niestety podczas spłukiwania woda leci "jak krew z nosa". Pompkę mam nową (o większej wydajności niż była poprzednio). w kranach woda jest pod wystarczającym ciśnieniem podawana. Tylko w WC jest za słabo.

Oprócz przytkania przewodów które to wykluczyłem co może być tego przyczyną?

kimtop - 2012-06-06, 11:48

Obstawiałbym jednak niedrożność przewodu.Sprawdź czy przewód nie jest załamany,ewentualnie czy kaseta nie dociska gdzieś przewodu.
dziwaczek - 2012-06-06, 17:15

A może w samym kibelku na wylotach przewodów w muszli się zatkało?
maszakow - 2012-06-06, 20:42

....albo zakamieniło ??
miciurin - 2012-06-06, 22:17

cichy napisał/a:

Niestety podczas spłukiwania woda leci "jak krew z nosa". Pompkę mam nową (o większej wydajności niż była poprzednio). w kranach woda jest pod wystarczającym ciśnieniem podawana.

Spróbuj zdjąć wąż zaraz za pompką, włącz ją i zobacz czy daje ciśnienie. Jak nie to coś nie tak z pompką, a jak pompuje ostro to szukaj po wężach

cichy - 2012-06-11, 10:18

pompka pompuje dobrze, jest nowa i w kranach jest dobre ciśnienie, Dysza wylotowa w WC nie jest zapchana, zostaję tylko miejscowe załamanie przewodu, będę szukał :?
WINNICZKI - 2012-06-11, 18:10

Sprawdź ,czy nie spada przewód doprowadzający wodę do dyszy spłukującej.Miałem tak,po naprawie działa znakomicie.
cichy - 2012-06-14, 06:04

Problem rozwiązany

Po kolejnym sprawdzeniu przewodów czy nie są zagniecione wyciągnąłem z kibelka całą instalację wodną. Przed zaworem umieszczonym w spłuczce jest sitko, u mnie było strasznie zapchane :-/ . Jego wyczyszczenie dało pozytywny rezultat :szeroki_usmiech .

Plusiki dodane, dziękuje za pomoc