Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Grecja - wyjazd na Kretę - wrzesień 2012

Ania i Zdzich - 2012-06-06, 11:05
Temat postu: wyjazd na Kretę - wrzesień 2012
witam kamperowiczów,
wybieramy się we wrześniu - początek października na Kretę. Uwielbiamy biwakować na dziko, dużo szwendać się po bezdrożach i zwiedzać stare zabytki. Kochamy wodę i dzikie plaże. Planujemy podróż przez Peloponez i promem z Gythio do Kissamos. Może byłby ktoś chętny na dołączenie się? My dwoje 50+ bardzo ruchliwi, nie usiedzimy na jednym miejscu dłużej niż 2 - 3 dni. Tęsknimy za towarzystwem o podobnych upodobaniach.

instruktor12 - 2012-06-06, 18:22
Temat postu: Re: wyjazd na Kretę - wrzesień 2012
Ania i Zdzich napisał/a:
witam kamperowiczów,
wybieramy się we wrześniu - początek października na Kretę. Uwielbiamy biwakować na dziko, dużo szwendać się po bezdrożach i zwiedzać stare zabytki. Kochamy wodę i dzikie plaże. Planujemy podróż przez Peloponez i promem z Gythio do Kissamos. Może byłby ktoś chętny na dołączenie się? My dwoje 50+ bardzo ruchliwi, nie usiedzimy na jednym miejscu dłużej niż 2 - 3 dni. Tęsknimy za towarzystwem o podobnych upodobaniach.

Witam
Niestety nie mogę pojechać,ale polecam.Byłem rok temu niedaleko Chani i też objechaliśmy prawie całą wyspę.Piękne zakątki,piękne miejsca,super zatoczki i plaże.Tylko ten objazd po wyspie był albo samochodem,albo motocyklem z wypożyczalni,bo byliśmy samolotem niestety i nie biwakowaliśmy tylko "hotelowaliśmy się".Ale ludzie bardzo życzliwi,bo często z rozmawialiśmy z "tubylcami" i wydaje mi sie nawet można by się załapać "u gospodarza" w ogródku.
Pozdrawiam i życzę udanej wyprawy.

janusz - 2012-06-06, 19:25

Ania i Zdzich napisał/a:
wybieramy się we wrześniu - początek października na Kretę

Byliśmy w 2007. Tu relacja http://www.camperteam.pl/...t=kreta&start=0
Bardzo polecam, spokój, cisza w naszym wyjeździe 0 problemów.

artanek - 2012-06-06, 19:38
Temat postu: Re: wyjazd na Kretę - wrzesień 2012
Ania i Zdzich napisał/a:
witam kamperowiczów,
To tak jak ja z żoną .Własnie wałęsalismy sie po dzikich greckich plażach i nie długo wracamy do domu Za trzy dni miną dwa miesiące od wyjazdu. Było pięknie .Zwiedzilismy wszystko co planowalismy i udało nam sie co pare dni poleżec na dzikich plażach albansko - greckich.Pogoda w sumie dopisała super tak że spaleni jestesmy od słonca .
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-06-06, 23:19

bedac na peloponezie pazdz.2011 sympatyczni czesi jechali peloponez port Neapolis na Kitiare a dalej na Krete,czy ktos wie cos o tej trasie i czy ona faktycznie jest najtansza ?My tez bedziemy 2 mce na Peloponezie od 15 wrzesien do kad bedzie cieplo.Jezeli prom nie bedzie bardzo drogi to poplyniemy ale przez Kitiare,ktora podobno jest przyjazna kamperowiczom,Barbara Muzyk 60+
Camper Diem - 2012-06-07, 07:05

Kreta piękna wyspa, szwagier lata tam co najmniej raz w roku, ale jeden z forumowiczów zauważył, że większość pięknych plaż, w przeciwieństwie do np. Peloponezu, jest niedostępna dla kamperów. uwaga: powtarzam tylko zasłyszane słowa i mam zamiar kiedyś to zweryfikować ;)
Jary70 - 2012-06-07, 13:21

Polecam plażę Vai na wschodnim krańcu wyspy (kurcze to już 10 lat jak byliśmy na Krecie) :spoko
Krystian - 2012-06-09, 21:17

Polecam plażę w Elafonisi, południowo zachodni cypel Krety (lazurowa plaża).Samochody parkują na plaży, (kampery też), widać to na zdjęciach satelitarnych google mapy.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-06-09, 21:44

Nic sie nie odzywa Ania i Zdzich,Dziekuje za plaze ale te sie znajda jezeli sa przyjazne camperom.Wazniejsze sa polaczenia promowe,patrzylam na tyle ile umiem i nie znalazlam polaczen z Neapolis,a jest to polaczenie pewne no i zalicza sie 2 lub 3 wyspy bo na chwile zatrzymuje sie na Antykitiarze.Prosze o podpowiedzi no icena 2 osoby duzy camper i pies.Bywaja trasy promowe ze cena jest za camper bez dlugosci np.na Sycylie,lub prom z lub na wyspe Evia,Barbara Muzyk
Camper Diem - 2012-06-10, 06:31

Basia, rozkład promów z Neapoli na Kythirę http://www.kythira.info/infokyth/porfyrousa.htm
a tutaj na cały rok w postaci pdf-a http://www.kythira.info/n..._porfyrousa.pdf
cen niestety nie ma, ale nie będzie drogo, bo to lokalny prom :spoko

z Kythiry dostaniesz się na Antikithirę, albo od razu do Kissamos na Krecie.
z promami na tej trasie jest tylko jeden problem: nie ma regularnych (codziennie o tej samej porze) połączeń.
największy wpływ na nie mają chyba fazy księżyca- warto wczytać się w rozkład :ok

and123 - 2012-06-11, 22:45

Na Krecie byliśmy z przyczepą w 2009 roku, prawie 3 miesiące.
Można stać na plażach, choć trzeba wiedzieć, że te w północnej części wyspy często są "zarezerwowane" dla zorganizowanego ruchu turystycznego (hotele, campingi itp.)

Na załączonej mapce orientacyjne miejsca naszych postojów (od 1 - 7 dni w jednym miejscu). Warto pamiętać o Białych Górach.

Zabytki !!!! Same miodzio !!!
Kultura minojska !!! Odlot !!!
Kazantzakis !!! Nie można Go nie szanować.

Gratuluję planu.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-06-12, 09:13

Bardzo dziekuje Andrzejowi za mape Krety,blizej wyjazdu skontaktuje sie osobiscie wy rowniez jedziecie dopiero kolo 15 wrzesnia.Mysle ze zalozyciele tego postu tez skorzystaja z mapki.Relacji z Krety chyba nie pisales?pozdrawiam Barbara Muzyk
eg19_62 - 2012-06-13, 20:13
Temat postu: kreta 2012
witam
jesteśmy początkującymi camperowcami,planowaliśmy wyjazd we wrześniu na Chorwacje ale czemu by nie Kreta z tego co pisaliście mamy podobne podejście do wypoczynku ten sam rocznik (62)niestety mamy ograniczony czas wyjazdu dwa tygodnie z resztą byśmy się dostosowali, camper raczej nie wyścigowy.kontaky na email eg19_62@o2.pl
Ewa i Radek

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-06-14, 19:51

na Krete to za malo 2 tygodnie,chetnie pokazemy wam fajne miejsca na Peloponezie.Bo Kreta jezeli dojdzie do skutku/cena promu/to bedzie po zaliczeniu jakiejs czesci Peloponezu i cos czego jaszcze nie znamy w Grecji oprocz Aten.Bedziemy miec swieze wiadomosci bo na 80% 30 czerwca jedziemy z cirrustravej przez serbie a dojedzie affa i bedziemy na halkidiki,pozdrawiam Barbara
eg19_62 - 2012-06-14, 20:21

Chętnie się dołączymy do każdego teamu od 15 września w kierunku południowy
Ewa i Radek

majmarek - 2012-06-14, 22:41
Temat postu: kreta
polecam jagniecine oraz wycieczkę na santorini
instruktor12 - 2012-06-18, 10:53
Temat postu: Re: kreta
majmarek napisał/a:
polecam jagniecine oraz wycieczkę na santorini

Santorini jak najbardziej, ale...:
Po pierwsze primo musi być piękna pogoda! Dlaczego?
Bo jak jest pochmurno to nie można w pełni podziwiać zapierających dech w piersiach widoków, zarówno podczas "dopływania" do wyspy jak i na samym wulkanie.
No i jeśli ktoś nie za bardzo lubi...chorobę morską ;) to nie polecam rejsu katamaranem gdy morze jest nieco bardziej falujące :roll: a troszkę trzeba tam płynąć. Na spokojnej fali jest oki.

caromonte - 2012-06-19, 14:10
Temat postu: wyprawa do grecji
Planujemy wyprawę do Grecji okolice Patry połowa lipca 2012.
Może byłby ktoś chętny na wspólną podróż?
Byłoby miło.
Nasz kamper Fiat Ducato Dethleffs.
Nina i Krzysztof

Ania i Zdzich - 2012-06-29, 12:26

Zbigniew Muzyk napisał/a:
Nic sie nie odzywa Ania i Zdzich,Dziekuje za plaze ale te sie znajda jezeli sa przyjazne camperom.Wazniejsze sa polaczenia promowe,patrzylam na tyle ile umiem i nie znalazlam polaczen z Neapolis,a jest to polaczenie pewne no i zalicza sie 2 lub 3 wyspy bo na chwile zatrzymuje sie na Antykitiarze.Prosze o podpowiedzi no icena 2 osoby duzy camper i pies.Bywaja trasy promowe ze cena jest za camper bez dlugosci np.na Sycylie,lub prom z lub na wyspe Evia,Barbara Muzyk

Już się odzywam :oops:
Nie zaglądałam tu od jakiegoś czasu bo w pracy dużo pracy, a do końca września to jeszcze ho ho... Ale na Kretę to chcemy jechać, tylko raczej nie 15-go tylko ciut później - ale możemy się przecież umówić gdzieś na Peloponezie. Peloponez mamy "wyzwiedzany" w 80% ale jest pare miejsc gdzie koniecznie musimy wrócić bo czujemy niedosyt. Jeśli chodzi o prom z Neapolis to mam rozkład na lato: http://www.kythira.info/ferry_ferries_lane3.htm. Poszukam jeszcze cen, jak coś się dowiem to dam znać. Pozdrawiam Basię i resztę Forumowiczów Ania :oops:

Bim - 2012-06-29, 12:50

Ania i Zdzich napisał/a:
Jeśli chodzi o prom z Neapolis to mam rozkład na lato: http://www.kythira.info/ferry_ferries_lane3.htm.

Pozwolę sobie poprawić link
http://www.kythira.info/ferry_ferries_lane3.htm

Ania i Zdzich - 2012-06-29, 14:31

Oczywiście w ostatniej mojej wiadomości jest błąd. Chodzi nie o prom z Neapolis na Kythirę lecz o prom z Gythio na Kretę (Kissamos), który zaija po drodze na Kythirę i Antikithirę. Niestety trudno mi powiedzieć ile kosztuje, bo nie ma rozkładów jazdy na jesień.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-06-29, 14:31

Bim pozdrawiam cie serdecznie i ewe rowniez,czy moze wybierzesz sie znami,choc na troche.Nie mam czsy sprawdzac promow ,konczymy pakowanie i jedziemy na krotko na Halkidiki,cos mi sie zdaje ze bedzie nas tam sporo.Kiedy beda morele czy po15 lipca zdaze na nie .Zkontaktuje sie jak wroce,Barbara
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-06-29, 14:41

Ania i Zdzich a jakie to miejsca,bierzemy ze soba 2 laptopy,przyjada mlodzi zanawcy wi-fi to mysle ze zajrzymy na forum.moze cos z Affa popatrzymy na ceny,and 123 jechal na krete z Githio,a czech mi mowil ze z kithiart,a to okazuje sie ze to jest ten sam prom tylko linia bezposrednia.pozdrawiam do uslyszenia z Halkidiki,Barbara
Ania i Zdzich - 2012-06-29, 15:56

Hejka, jedno z tych miejsc jest niedaleko Igoumenitsy niedaleko zachodniego wybrzeża. Jest to przełom rzeki Aheron, zaczyna sie we wiosce o nazwie Gliki - na próżno szukać tego w przewodnikach. Nawet w najbardziej upalne dni w wąwozie o prostopadłych ścianach panuje przyjemny chłód, woda w rzece ma źródlana temperaturę. Wzdłuż wąwozu nie ma drogi - idzie się w wodzie pod prąd, czasami woda sięga do kostek, a czasami jest tak głęboka, że trzeba przepłynąć. W miejscowości Gliki, nad samą rzeką są przyjemne łąki, na których można zanocować kamperkiem. Spaliśmy tam kiedyś 2 noce w przyczepce - zupełnie za friko.
Drugie miejsce jest na Peloponezie, na jego wschodnim wybrzeżu, troszkę na północ od miasteczka Pylos, w północnej części zatoki Navarino - jest to piękna plaża - laguna o nazwie Voidokilia, trzeba tam pojechać, aby to zobaczyć, piękniejszej plaży ze świecą szukać. Nad laguną też jest miejsce do kamperkowania za darmo. Piękne plaże są też w Koroni i Methoni na wschodnim "palcu" Peloponezu - ale same miasteczka w sezonie są dość mocno gwarne.
Jest jeszcze parę miejsc na Peloponezie - Monevasia, klasztory w Mistras - których nie widzieliśmy podczas tamtych wakacji. Chcemy przy okazji wyjazdu na Kretę to nadrobić. Jakby ktoś z Forumowiczów chciał to serdecznie prosimy o przyłączenie się pod koniec września. Ania

Ania i Zdzich - 2012-06-29, 21:27

Ania i Zdzich,
eg19_62 - 2012-07-02, 21:34

na jaki okres czasu planujecie wyjazd chętnie dołączymy niestety jako pracownicy etatowi musimy wcześniej zaplanować wyjazd pozdrawiamy
Ewa i Radek

WODNIK - 2012-07-03, 11:19

Ania i Zdzich napisał/a:
Oczywiście w ostatniej mojej wiadomości jest błąd. Chodzi nie o prom z Neapolis na Kythirę lecz o prom z Gythio na Kretę (Kissamos), który zaija po drodze na Kythirę i Antikithirę. Niestety trudno mi powiedzieć ile kosztuje, bo nie ma rozkładów jazdy na jesień.

Prom z Gythio na Kretę płynie raz w tygodniu. W zeszłym roku wyczytałem gdzieś, że prom kursuje w niedzielę więc ja dojechałem w sobotę. Potem okazało się w porcie że prom kursuje w czwartki i dwa dni temu popłyną. :gwm Następny kurs za tydzień w czwartek. I w ten sposób mój plan wyprawy na Kretę zakończyłem w Gythio.
Pozdrawiam :spoko

Ania i Zdzich - 2012-07-03, 11:50

Najprawdopodobniej 22.09 - 14.10, choć prowadzimy własny biznes to i tak jesienią mamy najwięcej pracy, ale niestety latem nie możemy jechać ze względu na sprawy rodzinne.
Ania i Zdzich - 2012-07-03, 12:10

Cytat:
Prom z Gythio na Kretę płynie raz w tygodniu. W zeszłym roku wyczytałem gdzieś, że prom kursuje w niedzielę więc ja dojechałem w sobotę. Potem okazało się w porcie że prom kursuje w czwartki i dwa dni temu popłyną. Następny kurs za tydzień w czwartek. I w ten sposób mój plan wyprawy na Kretę zakończyłem w Gythio.

Więc będziemy cyrklować na środek tygodnia :) . A pamiętacie jakie były ceny?
Pozdrawiam Ania

eg19_62 - 2012-07-04, 08:14

Termin nam jak najbardziej odpowiada jak nic nie wypadnie niespodziewanego jedziemy :spoko :spoko bierzecie rowery?????
ewa

Ania i Zdzich - 2012-07-04, 08:36

To super :) :) Czekamy z niecierpliwością na wrzesień. O rowerach pomyślimy :spoko
Ania i Zdzich - 2012-07-04, 22:55

a propos rowerów - pewnie bierzemy, ale czy będziemy mieli dość kondycji aby z nich skorzystać w górach i upale Krety? Ale mogą się przydać :)
eg19_62 - 2012-07-05, 09:07

do września sporo czasu przemyślimy jeszcz sprawe rowerów :ok
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-08-11, 22:27

Do Ani i Zdzicha,wrocilismy z Halkidiki,ale upaly nie dla nas.Co do Grecji to plany sa ze jedziemy po 15 wrzesnia,ale trasa tak jak teraz.Rumunia,Bulgaria,Grecja,musimy dokonczyc Halkidiki,drugi raz zajechac na wyspe,Evia/Erytrea/,odnosnie tej plazy kolo Pylos lub Romanos nie dojechalismy,chciaz mielismy koordynaty.Bardzo bam odpowiada spotkanie tam lub w lesie piniowym w Elea.Niestety na Krete nie plyniemy,bo daleko i drogo,za to wracamy Balkanami lacznie z Chorwacja i przebijemy sie do Wloch a potem jak pozwoli pogoda,czas i zdrowie.Rowery nie za bardzo sie przydaja w Grecji,same gory miasteczka tez nie plaskie,nie ma sciezek rowerowych.My wezmiemy skuter,a teraz na Halkidiki tez nie byl uzyty,pozdrawiam Barbara.Co z telewizja /jaka karta ma byc kupiona
Camper Diem - 2012-08-12, 14:44

Zbigniew Muzyk napisał/a:
Rowery nie za bardzo sie przydaja w Grecji,same gory miasteczka tez nie plaskie,nie ma sciezek rowerowych.

Basia, my na tegorocznej wyprawie jednak dwa razy skorzystaliśmy z rowerów (a mogliśmy więcej) :ok
zawsze warto mieć rowery, ale oczywiście skuter lepszy jak się go ma :spoko

Ania i Zdzich - 2012-08-13, 08:22

Rowery (lub skuter) zawsze warto mieć, zwłaszcza we włoskich nadmorskich kurortach (jak się już tam przypadkiem trafi, a czasami trzeba). My tego doświadczyliśmy w zeszłym roku na wyspie Grado. Ponad godzinę szukalismy miejsca do zaparkowania campera (wszedzie były zakazy parkowania dla camperów) a chcieliśmy pozwiedzać zabytkowe centrum wyspy. Parking przeznaczony dla camperów był w odległości kilku kilometrów - na rowerach to pestka. To samo jest w Lido di Jesolo, trzeba być na campingu aby wykąpać się w morzu, to samo w Cortina d'Ampezzo - zakaz parkowania camperów w całej miejscowości. Północne Włochy zdecydowanie nie są przyjazne dla camperowiczów. Jakbyście chcieli dokładniejszej wiedzy, gdzie można stać za darmo w północnych Włoszech to podamy szczegóły. Pozdrowienia dla Basi i reszty camperowiczów. My dalej obstajemy przy Krecie pod koniec września.
Ania

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-08-13, 18:19

Wy sobie mozecie jechac na Krete a my mozemy z wami dojechac do samego portu i pomachac wam na pozegnanie,a czas na peloponezie mozemy razem czesciowo spedzic,przegadujac podroz do wloch,ale wlochy my troche znamy bo bylismy na Sycylii,teraz musi sie nam udac wjazd do Portofino i San Trope,tamto bylo w sierpniu a teraz w pazdzierniku,Barbara
Ania i Zdzich - 2012-08-14, 08:35

My też zjeździlismy Włochy bardziej wzdłuż niż wszerz, też bylismy na Sycylii. Telewizji w czasie wakacji nie oglądamy, to strata czasu. Za to wozimy masę płyt, słuchamy muzyki wieczorami, jak jest juz ciemno. Pojedziemy na Kretę jak będziemy mieć przynajmniej 3 tygodnie czasu. Szukamy tylko promu z Gythio do Kissamos, macie jakieś namiary na rozkłady jazdy i ceny? Pozdrawiam Ania
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-08-14, 13:08

Wyslalam wam wiadomosc na pw,no wiec przygotowujmy sie,my bedziemy wiezc komputer ktory kurzy sie w domu, dla chlopca z Albani,ktory na niego czeka z utesknieniem,pozdrawiam Barbara
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-09-05, 22:24

Ania i Zdzich co tam u was slychac z wyjazdem -Grecja Kreta,zrobil sie juz wrzesien.My pomalu konczymy prace w ogrodzie,jeszcze grusze i brzoskwinie.Pomodory zabierzemy ze soba,zerwane ze szklarni,a u was co?
chris_voyager - 2012-09-22, 23:13

Ania i Zdzich napisał/a:
...Drugie miejsce jest na Peloponezie, na jego wschodnim wybrzeżu, troszkę na północ od miasteczka Pylos, w północnej części zatoki Navarino - jest to piękna plaża - laguna o nazwie Voidokilia, trzeba tam pojechać, aby to zobaczyć, piękniejszej plaży ze świecą szukać. Nad laguną też jest miejsce do kamperkowania za darmo. ... Ania

Proszę o namiary GPS na to miejsce o którym pisze Ania. Jesteśmy w pobliżu i chętnie byśmy tam spędzili nockę. (oczywiście chodzi o wspomniane miejsce do kamperkowania :) )

Pozdrawiam
Krzysztof

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-09-27, 16:38

trzeba szukac,pytac Grekow,jedzie sie od Romanos,lub od Galiova.Ja tez nie trafilam.Teraz jestesmy w Nafplio,moze tam dotrzemy za 3 tygodnie.tem. 32 stopnie,wieczorem napisze wiecej,jak wroci Robert z Gizycka,bo podrozujemy razem,pozdrawiam wszystkich Barbara
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-10-01, 19:21

dla jadacych do Grecji;dostalam wiadomosc od Ani i Zdzicha ze przejscia graniczne zamkniete,strajkuja,pozdrawiam z Nafplio Barbara Muzyk,sa z nami Robold.
paweł_ko - 2012-11-29, 13:11

Witam Wszystkich !

Po raz pierwszy jestem na tym forum i pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczów i miłośników kempingowania! Mam na imię Paweł i jestem miłośnikiem szwędania się po południu Europy :mrgreen:

A mam pytanko na które "wujek google" nie potrafił mi odpowiedzieć I właśnie dlatego zwracam się do prawdziwych fachowców w dziedzinie karawaningu :spoko

Otóż w lecie przyszłego roku, wiem - temat odległy ale już marzę :bigok , planuje Kretę. Ze względu na to że jadę z rodziną czteroosobową zamierzam zabrać tam własne auto. (Jedzenie, namiocik, macha do nurkowania i inne szpargały biorę z Polski i jest zdecydowanie taniej) Auto ma hak i dość mocy aby sobie poradzić z kempingiem który chciałbym wypożyczyć na miejscu. I tu mam problem
Chciałbym wypożyczyć przyczepę kempingową na krecie :gwm - ło matko, wiem. Nie mogę namierzyć wypożyczalni, kampery i owszem ... za 140e/doba - wole spać na plaży.

Czy ktoś mi może pomóc namierzyć wypożyczalnie przyczep kempingowych na Krecie :?:

Bardzo proszę o pomoc,

Paweł