| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Bezpieczeństwo - wiek opony!
Filip - 2012-06-06, 22:20 Temat postu: wiek opony! Witam!
Mam pytanie. Czy na oponach z 2000 roku można jechać za granice?
Czy są jakieś obostrzenia?
Chodzi mi o takie kraje jak Niemcy, Włochy, Austria, Słowenia.
Czy obowiązują przepisy danych krajów, czy może opona musi mieć wystarczający bieżnik i to wystarczy?
Pozdrawiam
Filip
wbobowski - 2012-06-06, 23:16
Pamiętaj, że niezależnie od głębokości bieżnika, guma się starzeje i nawet jeśli nie pęknie, droga hamowania może się po cichu wydłużać.
Viper - 2012-06-07, 04:54
Oponki z 2000 roku nadają się na klomb, ale nie do jazdy.
W Niemczech i Austrii możesz mieć problemy z tak wiekowymi oponkami.
Camper Diem - 2012-06-07, 05:48
Filip, nie pytaj o obostrzenia, tylko o własne bezpieczeństwo
kimtop - 2012-06-07, 07:47
W moim poprzednim kamperku miałem 10-cio letnie gumy ze wspaniałym bieżnikiem.Na wyjeżdzie do Norwegii okazało się,że ten wspaniały bieżnik poleciał w cztery dni(norwegowie mają ostre nawierzchnie dróg) i opony przybrały kształt jajek.Skończyło się na zakupie nowych opon w okolicy Liliehamer.
Neno - 2012-06-07, 13:09
| kimtop napisał/a: | | Skończyło się na zakupie nowych opon w okolicy Liliehamer. |
Ładnie!
Musiało zaboleć
papamila - 2012-06-07, 14:40
| Neno napisał/a: | | Musiało zaboleć |
czy bolało?
chyba nie,
..........................................bo się usmiechał
P.S.
Pan w wulkanizacji zaoferował do wyboru:
1.micheliny
2.micheliny
3.micheliny
4.micheliny
.....
.....
Marek pogrymasił i .............wybrał micheliny
krzysioz - 2012-06-07, 15:12
Kupine w Lilehamer - to teraz kola sa olimpijskie (trzeba bylo kupic tez na zapasowke to i ilosc bylaby sie zgadzala).
Niemniej jednak mysle ze autorowi tematu chodzi o wymogi formalne . Sa takie czy tez nie?
Neno - 2012-06-07, 17:39
Mi się wydaje ,ze nie ma. Skoro pojazd posiada badania techniczne, czyli spełnia wymogi poruszania się po drogach publicznych to nic mu nie zrobią. No chyba, że stwierdzą organoleptycznie wady bieżnika, kordu - to wtedy pod jakiś tam paragraf mogą to podciągnąć. Za sam wiek IMHO - nie.
Camper Diem - 2012-06-07, 18:21
za wiek faktycznie nikt się nie przyczepi. żadne prawo (chyba) nie formułuje, kiedy oponę złomować, ale np. Michelin zaleca wymianę opony po 10 latach bez względu na wysokość bieżnika...
może to strachy na lachy, ale w razie kolizji/wypadku ktoś może szukać na siłę winnego i tutaj stara opona może zaszkodzić
Filip - 2012-06-07, 21:54
Ja opony wymienię ale chodzi mi o to, czy sam wiek może spowodować że zabiorą mi dowód rejestracyjny lub zakażą dalszej jazdy lub inne ciekawe rzeczy?
Czy policjant w Niemczech może stwierdzić: Opona ma dobry bieżnik i wygląda OK, ale jest za stara...? Nie można dalej jechać!!!
Viper - 2012-06-07, 22:00
Chyba sam sobie kolego odpowiedziałeś.
Myślę że to właśnie może Ciebie spotkać ze strony niemieckiej policji.
Dorota i Robert - 2012-06-07, 22:11
Nie, nie moze tak powiedziec.
Od tego jest stacja diagnostyczna, ktora daje Ci tzw. TÜV i dopuszcza do jazdy. W Polsce to przeglad techniczny i tez dopuszczenie do jazdy.
Dorota
krzysioz - 2012-06-08, 02:51
Nie bardzo rozumiem tego straszenie niemiecka , austiacka i jakas tam inna policja. Albo jest w kodeksie (u nas nie ma ) albo tez nie ma. Jest tam okreslona glebokosc bieznika. A za stara to ilo letnia?
Jak to mowia kobieta tez powinna byc lekko mlodsza od dobrej whisky , a jednak nie wyrzucaja nawet jak przekroczy jej wiek.
Camper Diem - 2012-06-08, 07:33
krzysioz210, to że przepisy nie mówią tego wprost nie znaczy, że policjant jakiegokolwiek kraju nie ma prawa uznać opony za niebezpieczną.
oczywiście szanse, że się przyczepi są niewielkie, ale ryzyko istnieje, proszę tego nie bagatelizować. chociaż jeszcze raz podkreślę- akurat w sprawie opon- jeżeli istnieją wątpliwości czy policjant zakwestionuje, to tym bardziej powinna zapalić się "czerwona lampka" bezpieczeństwa
ale zaraz! od czego jest diagnosta na stacji? na przeglądzie powinno się żądać od niego uczciwego badania technicznego i wszelkie wątpliwości odnośnie ogumienia miną
| krzysioz210 napisał/a: | | Jak to mowia kobieta tez powinna byc lekko mlodsza od dobrej whisky , a jednak nie wyrzucaja nawet jak przekroczy jej wiek. |
akurat teraz taki trend, że starsi panowie zmieniają partnerki na młodsze
BiG Team - 2012-06-08, 07:59
| affa napisał/a: | | akurat teraz taki trend, że starsi panowie zmieniają partnerki na młodsze |
jak również i na odwrót
Student - 2012-06-08, 16:38
W zeszłym roku rozerwało mi oponę na obwodnicy Miedzyrzecza przy 100Km/h a była to opona z 2004 roku jeszcze z włosami...Wrażenia nieopisane ledwo opanowałem auto...Nie warto oszczędzać na oponach od tego zależy nasze życie nie zastanawiaj się wymień je!
MAZUREK - 2012-06-11, 11:13
Ja miałem taką przygodę z oponami: podczas jednej podróży dostawczakiem (Opel Combo) "złapałem" gumę, użyłem do naprawy pojemnika cisnieniowego z jakimś uszczelniaczem i doczłapałem się do najbliższego wulkanizatora. Tam pan oponiarz stwierdził, że wiek moich opon to 12 lat (!!!) i następna też zaczyna się rozłazić. Zaznaczam że bieżnik miały jak nowe. Były to opony używane sprowadzone z Zachodu, miały piękny bieżnik bo były z kół zapasowych. Zdecydowałem się na wymianę wszystkich opon na nowe. Myślę że miałem dużo szczęścia. Od tej pory nigdy nie kupuję używanych opon zimowych będących w szerokiej ofercie w Polsce i uważam że taki handel powinien być zakazany. (Opla Combo kupiłem już z takim ogumieniem)
grzegorz997 - 2012-06-11, 11:59
Dla zainteresowanych oznaczenia opon:
AO - Homologacja Audi,
B - Homologacja grupy Volkswagen,
C1 - Homologacja Dodge Kiper,
C - Oznaczenie opon o wyższej nośności-typowo dostawczych,
cord - Ochrona felgi na ściance bocznej opony,
DOT - (Departament of Transportation) właściwości opony są zgodne ze wszelkimi normami bezpieczeństwa Departamentu Transportu USA. Z oznaczeniem tym sąsiaduje dwunastoznakowy kod identyfikacyjny opony lub numer seryjny.
DSST - Opona typu Run Flat Dunlopa,
"ECE", "E" lub "e" - Opona dopuszczona do użytku na terenie Unii Europejskiej,
EMT - Opona umożliwiająca jazdę po przebiciu ogumienia z zerowym ciśnieniem powietrza w oponie (Extened Mobility Tyre - Goodyear),
EXTRA LOAD - Oznaczenie podwyższonej nośności,
FP - Ochraniacz felgi,
FR - Opona ma zabezpieczenie przed uszkodzeniem krawędzi felgi,
G1- Czujnik kontroli cisnienia,
G3 - Bieżnik opony z trzema rowkami,
G4 - Bieżnik opony z czterema rowkami,
INNER - Oznaczenie strony mocowania opony,
INSIDE, OUTSIDE - Oznaczenie stosowane w oponach asymetrycznych, oznacza sposób montażu opony: inside - oponę montować w kierunku pojazdu, outside - na zewnątrz pojazdu,
K1 - Homologacja Ferrari,
LEFT - Opona do montażu po lewej stronie samochodu,
LI - Jest skrótem od Load Index. Wskazuje maksymalną nośność, ładowność opony, wyrażoną w LI, który ma swoje odpowiedniki w kilogramach,
LR – Oznaczenie niskich oporów toczenia,
LT - Stosowane jest głównie w Stanach Zjednoczonych. Określa przeznaczenie opon: do pojazdów typu lekka ciężarówka – Light Truck. Umiejscowione jest przed rozmiarem opony,
MFS - Oznacza, że opona ma rant chroniący felgę,
ML - Opona ma pierścień ochronny na boku (wzmocniona struktura wewnętrzna),
MO - Homologacja Mercedes,
M3 lub * - Homologacja grupy BMW,
N, N0, N1, N2, N3 - Homologacja Porsche,
no lbl - Brak kolorowego napisu na boku opony,
OE - Opony na pierwszym wyposażeniu,
P – Oznaczenie umieszczone przed rozmiarem, wskazuje na przeznaczenie opony do samochodów osobowych (Passanger - stosowane w USA),
RA - Opona dostępna do wyczerpania stanów magazynowych,
REAR - opona przeznaczona na tylną oś pojazdu,
RF lub Reinf. - (reinforced) - opona o podwyższonym indeksie nośności, dodatkowo wzmacniana. Uwaga: W przypadku opon dostawczych RF jest mniejszym wzmocnieniem niż C, dlatego przed zastosowaniem zalecemy sprawdzenie w instrukcji czy dopuszczalna jest opona RF czy musi być C.
RFP – opona posiadająca zabezpieczenie chroniące przed uszkodzeniem krawędzi felgi,
R/F lub RFT - opony Run Flat (technologia "jazda bez powietrza"; opony pozwalające na kontynuowanie jazdy w przypadku nagłej utraty ciśnienia),
RIGHT - Opona do montażu po prawej stronie samochodu,
# - wersja bieżnika stosowana w wyposażeniu fabrycznym,
(...) - homologacje do montażu fabrycznego,
RPB – zabezpieczenie przed uszkodzeniem krawędzi felgi,
SEAL - opona z systemem samouszczelniającym,
SSR [self supporting runflat tyre] - Opona w technologii runflat (technologia "jazda bez powietrza"; opony pozwalające na kontynuowanie jazdy w przypadku nagłej utraty ciśnienia),
TL - Opona bezdętkowa,
TWI - Wskaźnik zużycia opony. Oznaczenia te występują w kilku miejscach na obwodzie opony i oznaczają granicę dopuszczalnego prawem zużycia rzeźby bieżnika.
XL - Opona wzmacniana o podwyższonym indeksie nośności,
ZP – Zero Pressure - opona z systemem umożliwiającym jazdę po przebiciu ogumienia z zerowym ciśnieniem powietrza,
Skróty dotyczące tylko opon 4x4
BSW - czarny bok opony
ORWL - białe kontury liter na boku opony
RWL, RW - białe litery na boku opon terenowych
RB - czarne litery na boku opon terenowych
grzegorz997 - 2012-06-11, 12:15
cd
Graficzne - oznaczenie opon
krzysioz - 2012-06-11, 12:48
| grzegorz997 napisał/a: | | K1 - Homologacja Ferrari, |
Ja innych do kamperka nie kupuje
wbobowski - 2012-06-11, 18:00
| grzegorz997 napisał/a: | | Dla zainteresowanych oznaczenia opon: |
Zabrakło mi jednego często spotykanego oznaczenia. Jest na graficznym ozakowaniu, mianowicie
M + S > specjalne oznakowanie mieszanki gumowej i bieżnika przystosowane do jazdy zimą, tzw. opony błotno-śniegowe. W sprzedaży często są wśród opon letnich (lub wielosezonowych jesli takie sprzedawca wyszczególnia), a nie typowo zimowych. Piszę o tym, bo ja je kupiłem z wykazu opon letnich. A cena to połowa Michelin.
Na takich oponach jeżdżę już 4-ty sezon, zarówno w zimie (4 razy w Uniejowie) jak i w lecie, w tym była Grecja i Chorwacja. Doskonale się spisują a myśląc o wymianie szukam takich samych.
Camper Diem - 2012-06-11, 18:22
Włodek, a co to za opony?
krzysioz - 2012-06-11, 18:42
Sorki chlopaki . Ja sam czesto nie na temat , ale duzo o oponkach jest tutaj lacznie z oznaczeniami
http://www.camperteam.pl/...opic.php?t=3705
A tutaj mialo byc o wymogach wiekowych tychze.
grzegorz997 - 2012-06-11, 18:54
"....Zgodnie z Polską Normą PN-C-94300-7 „Ogumienie. Pakowanie, przechowywanie i transport", za opony pełnowartościowe uważa się opony nie starsze niż 36 miesięcy od daty produkcji...."
"........Zgodnie z przepisami o Ruchu Drogowym opony do samochodów osobowych w RP mogą być użytkowane do osiągnięcia wskaźnika TWI (wskaźnik zużycia bieżnika) wynoszącego 1,6mm. Osiągnięcie tej głębokości w którejkolwiek części bieżnika dyskwalifikuje oponę z dalszego użytkowania.W przypadku opon zimowych zalecane jest posiadanie co najmniej 4mm bieżnika(w samochodach do 3,5t, a dla pojazdów powyżej 3,5 tony to 6 mm).Po 5 letnim okresie eksploatacji opon należy przeprowadzać co roku kontrolę w celu oceny możliwości ich dalszego użytkowania. Opony, które osiągnęły wiek 10 lat licząc od daty ich produkcji powinny być wycofane z eksploatacji bez względu na pozostałą rzeźbę bieżnika..........."
wbobowski - 2012-06-11, 19:03
| affa napisał/a: | | Włodek, a co to za opony? |
215/70 R15 C M+S 109/107 R, Matador MPS 320
|
|