Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Hobby 550 AHK przełom 80's/90's

eMWu - 2012-06-18, 08:37
Temat postu: Hobby 550 AHK przełom 80's/90's
Witam,

ogladalem ww. tym juz po lifcie przodu z poczatku lat 90 tych ( w sochaczewie - jakby co sluze info dla zainteresowanych). Niestety transakcja nie doszla do skutku ze wzgledu na zaciek czesci mieszkalnej ( zaciek w alkowie od okienka pomijam bo to podobno ze wzgledu na laminatową kontrukcje latwo naprawic- sklejka pod spaniem nie byla zamocowana - mozna bylo wyjac)

Pytanie do wlascicieli i znawców ww. zabudowy:

jak zbudowana jest czesc mieszkalna? mimo laminatu z boku ( dach byl chyba z alublachy)
jest to klasycza kontruckja typu sandwich na drewnie? Genererująca przy zacieku (mokry i smierdzacy na razie tylko w szafce powstal na laczeniu alko z resztą) mega rozpad scian? Podobno kiedys gdzies cos o tym pisal ale wybaczcie nie znalazlem...

Rubitek - 2012-06-18, 21:58

Mam takie Hobby AK620. Alkowa i tył jest z laminatu, boki i dach z blachy alu.
Alkowa jakos jest przyklejona do ścian i dachu i oryginalnie za krawędzią alkowy na dachu była przykręcona listwa alu z maskującymi wkręty paskami z tworzywa.
Podobnie tylna ściana. Na dachu taka sama listwa.
Powodowały te listwy stanie wody za tylną ścianą alkowy na dachu i w tylnej części dachu - woda nie spływała .
Odkręciłem listwy, wymieniłem wkręty na nierdzewne, wkręciłem na butyl i zakleiłem taśmą butylową z alu od góry.
Po bokach na łączeniu ścian i dachu przyklejone są ozdobne listwy laminatowe, które wystają ponad dach około 5-6 mm, przez co woda też gorzej spływa. Podobnie nakleiłem paski taśmy butylowej na listwę i dach. Teraz podczas deszczu woda nie stoi na dachu.

Jak jest zrobiona ściana to nie wiem. Na pewno od zewnątrz blacha alu, w środku styropian, i od wewnątrz sklejka 3 mm. Cała ściana ma około 30 mm - wierciłem otwór na wylot spalin z lodówki.

W alkowie mam dwa okna stałe od przodu auta, nie cieknie, jest sucho. Przy zakupie fragmenty wykonane z laminatu były dla mnie plusem, bo można w przypadku uszkodenia alkowy lub tyłu łatwo go naprawić.

eMWu - 2012-06-20, 07:03

Rubitek, dzieki za odpowiedz.

Rubitek napisał/a:
Jak jest zrobiona ściana to nie wiem. Na pewno od zewnątrz blacha alu, w środku styropian, i od wewnątrz sklejka 3 mm. Cała ściana ma około 30 mm - wierciłem otwór na wylot spalin z lodówki.

To jest bardzo ciekawe co piszesz, ktos wie moze dokladnie jak to wyglada przekroj?

co do okien z przodu - podobno czesto ciekną ale konstrukcja alkowy to wybacza - i jest to dosc latwe w naprawie . Zastanawiam sie czy nie zbyt pochopnie nie odpuscilem sobie tego auta.

edit:
chodząc po dachu ta listwa z przodu od radu sie rzuca jako podejrzana - ale akurat przeciek nie nastapil przez nia a przez laczenie alkowy z reszta ktore akurat wypada w miejscu gdzie scieka woda zebrana z alkowy przez tą listwe. z tylu drugiej listwy nie bylo (ani sladu po niej) widac 550 tka jest troche inaczej zrobiona. Ogolnie zabudowa wyglądala bardzo solidnie. szkoda ze egzemplarz nie byl za fajny.

WINNICZKI - 2012-06-20, 11:09

eMWu napisał/a:
co do okien z przodu - podobno czesto ciekną ale konstrukcja alkowy to wybacza
:shock: :shock: nie wybacza natomiast kupujący, :evil: bo dostaje za kupę kasy zgniłka.Wyobraź sobie co sie dzieje jak woda z cieknącego okna w alkowie zostaje wciśnięta przez pęd powietrza w głąb poszycia kampera. Można w ten sposób zalać reszte auta. Kto był taki mądry i napisał ,że przeciek z przodu alkowy jest do wybaczenia,toć to bzdura wierutna mągąca przejść przez usta tylko bezdusznemu handlarzowi. :evil:
Cyryl - 2012-06-20, 12:08

u mnie jedyne co ciekło to woda ze zbiornika, bo zrobiła się mała dziurka między zbironikiem, a wlewem i gdy nalałem do pełna musiało tamtędy ciec.
zauważyłem zaciek pod siedzeniem, znalazłem to uszkodzenie i wymieniłem przewód.

natomiast aklowę mam szczelną jak i cały kamper, chyba że nie zamknę luku podczas jazdy w deszczu.

mała uwaga: podczas jazdy w gorące dni wspomagam się otwartym oknem z tyłu, tam gdzie u mnie jest kuchnia. jest fajnie - przewiew, ale jakiś czas temu jechałem odcinek drogą gruntową tam gdzie się pyliło. po takiej jeździe wszędzie miałem warstwę pyłu, godzina sprzątania.

eMWu - 2012-06-21, 06:14

WINNICZKI, ty ogladales kontrukcje tej alkowy? bo z klasyczną to ona wiele wspolnego nie ma...
WINNICZKI - 2012-06-21, 11:01

Co to oznacza klasyczna ? Wypełnienie( izolacja musi być i jest to styropian ) wnętrze jak piszesz jest ze sklejki czyli tak jak wszystkie,a że zewnątrz jest forma z tworzywa ,a nie konstrukcja z blachy ,to niewielka różnica bo jak piszesz woda dostaje sie przez nieszczelne okno i penetruje wewnętrzną powłokę izolacyjna która w tym kamperze jest identyczna jak we wszystkich ,czyli gnije tak jak w reszcie..W żadnym kamperze nie ma prawa dostać sie woda pod poszycie zewnętrzne.Nikt tego nie przewiduje i nikt nie zabezpiecza przed taką ewentualnością. Chyba ,że kamper którego oglądałeś był wypruty z izolacji i pozostawiono tylko poszycie ,ale nie zazdroszczę spania w takiej gołej alkowie w upał ,czy w mróz. Sprawdź czy aby wszystko było w tym kamperze na miejscu. :spoko
eMWu - 2012-06-22, 06:48

Sklejka jest tylko na dnie - a wiec nie jest tak jak we wszystkich - w dodatku sluzy do usztywnienia spania i jest latwo wyjmowalna. Jaka jest izolacja - nie wiem ( styropian gnije?) - ale wiem ze wyprucie jej do golego laminatu i zrobienie na nowo to jakies 10% nakladu pracy jak przy klasycznej alkowie. troche dlubałem przy niewiadówce i nie jest to moim zdaniem duzy problem. A w kampie nie jest wszystko na miejscu - temu wiec nie stoi u mnie pod domem :(
Cyryl - 2012-06-22, 10:24

w swoim kamperze jeszcze nie prułem ścian, więc trudno mi powiedzieć co jest w środku. jednak jeżdżę nim na weekendy okrągły rok i bywało nawet -26C nad ranem, a w środku całkiem ciepło.
do -15C (ponieważ mam prąd darmowy) wystarcza mi jedna farelka z TESCO za 36zł, gdy jest zimnej muszę włączyć drugą.

WINNICZKI - 2012-06-22, 18:56

eMWu, Masz rację,kupuj :spoko
eMWu - 2012-06-22, 19:33

jak by byl tego warty to bym kupil.