Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Jak uruchomić boiler i sprawdzić, że działa - nowy w temacie

Flipperino - 2012-06-25, 23:34
Temat postu: Jak uruchomić boiler i sprawdzić, że działa - nowy w temacie
Witajcie,

Z góry przepraszam za banalność pytania, ale kamperka kupiliśmy miesiąc temu i w kręgu znajomych nie mamy osób, które znają się na tym.

Chciałbym uruchomić w kamperze ciepłą wodę. Oto co robię:
1. Odkręcam zawór w butli gazowej (gaz jest bo w kuchence się pali w palniku)
2. Uruchamiam zasilanie 12v w kabinie i pompkę (pracuje ponieważ leci woda z kranu)
3. Uruchamiam boiler (Truma) ustawiając na panelu kontrolnym temperaturę na 50 C. (foto 1)

Taki mam efekt:
a/ Zapala się zielona lampka na panelu (foto 1)
b/ boiler zaczyna pracować ponieważ z górnej rurki wystającej z niego wydobywa się delikatna para, a pokrywa u góry boilera jest zdecydowanie ciepła (foto 2)
c/ czekam około 5 minut i nic.

Model boilera i data produkcji na naklejce (foto 3)

Czy może powinienem poczekać dłużej, ile? Może coś robię nie w takiej kolejności? Podpowiedzcie coś, proszę. Jestem kompletnie zielony.

Flipperino od Muchomorków.

wbobowski - 2012-06-25, 23:44

5 minut to na pewno za krótko. Odręć krany z ciepłą wodą, bo może trzeba odpowietrzyć instalację ciepłej wody. Jak będzie lecieć woda z kranu ciepłej wody to bojler powinien być pełny. Skoro kontrolka grzania się świeci (jak widać na zdjęciach) to po pewnym czasie powinieneś mieć ciepłą wodę w kranach.
Flipperino - 2012-06-25, 23:53

Leci woda z kranu ciepłej wody z tym że zimna ;) . Brałem pod uwagę swoją niecierpliwość.

Ile mniej więcej powinienem czekać? ...i czy w tym czasie pompka powinna być włączona
, czy mogę ją wyłączyć?
(trochę jest głośna po weekendowej rozbiórce i ponownym złożeniu)

Z góry dziękuję za pomoc.

Flipperino

wbobowski - 2012-06-26, 00:04

Pompę mam włączoną cały czas. Pracuje przecież tylko wtedy, gdy puszczasz wodę. Jak ją wyłączysz, to co Ci poda wodę do kranu??? Przecież tam nie masz ciśnienia wodociągowego (a te też dają pompy).
Samen - 2012-06-26, 01:21

Ooo jak fajnie kolejny Knaus na forum. Mam taką samą zabudowę jak Twoja. Odnośnie do pompy to prawdopodobnie masz uszkodzony wyłącznik ciśnieniowy - takim przypadku musisz ją mieć tak długo włączona aż "zaleje" zbiornik bojlera wodą. Z Twojego opisu wynika że wszystko jest w porządku tylko musisz trochę dłużej poczekać i ustawić wyższą temperaturę. Zakładam że po włączeniu bojlera słychać u Ciebie takie charakterystyczne pstryk - zapalanie się gazu pod bojlerem oraz nie włącza się czerwona lampka kontrolna. Jeśli woda nie jest chociaż trochę cieplejsza w ciągu 10 min to może trzeba przeczyścić palnik
gino - 2012-06-26, 05:26

Panowie...looknijcie na fotki ktore kolega wkleil...

po mojemu....to boiler jest odlaczony od instalacji wodnej..
wiec...skad ma byc ta ciepla woda..skoro boiler jest pusty... :bajer

wlaczajac go na pusto..zjarasz go i tyle..

te dwie rurki..to zasilanie zimna woda i wylot cieplej... :spoko

przyjacielu..mieszkasz niedaleko ode mnie....
zadzwon wpadnij....moze pomoge.. :spoko
691678140

jacek stec - 2012-06-26, 06:23

Gino ma rację,prawdopodobnie na dojściu zimnej wody jest zawór odcinający i dlatego z kranu ciepłej leci zimna-ja w swoim takie obejście mam.
Flipperino - 2012-06-26, 08:11

Gino. Zadzwonię dzisiaj. Wolę nie kombinować na własną rękę za bardzo, bo jak zniszczę ten boiler to koszty kosmiczne, a wolałbym wydać pieniążki na paliwo na wyjazdy, niż na naprawy ;)
kimtop - 2012-06-26, 08:51

Bojler nie jest podłączony do obiegu wody.Myślę,że jest pęknięty i ktoś zamiast go pospawać,połączył rurką przewody widoczne na zdjęciu.
majmarek - 2012-06-26, 10:24

witam
u mnie w knausie jest zawor który przy temp 5 st.C wypuszcza wodę z całego układu grzewczego trzeba go pociagnać lekko i woda płynie do grzałki moze to to?
pozdrawiam
mm

Flipperino - 2012-06-26, 17:00

Moi Drodzy,

Problem rozwiązała wizyta u GINO. Okazało się, że po podłączeniu rurek do boilera wszystko zaczęło działać. Oczywiście okazało się, że pompka się nie wyłącza, ale to już inna historia poczytam i powalczę. Najważniejsze, że wszystko mi działa w samochodziku :lol:

Przy okazji wypytałem o wszystko co mi do głowy przychodziło odnośnie kamperowania i myślę, że zaoszczędziłem długie godziny klepania w klawiaturę. Wielkie dzięki Gino. :pifko

Zaangażowanym w wątek również dziękuję.

(Flip)perino

gino - 2012-06-26, 18:40

ciesze sie ze moglem pomoc...
kupiles bardzo fajnego kamperka..i mysle ze da wam duzo radochy... :spoko

a za piweczko serdecznie dziekuje :spoko

aroo59 - 2012-07-02, 07:54

Witam, podłączę się pod temat, poszukuję schematu elektrycznego do WARMWASSER-BOILER B14 G91 E 061 nr. fabryczny B145-11306 TRUMA Już szykuję piweczko :lol: :spoko
Skorpion - 2012-07-02, 13:37

aroo59, prosze podaj mi na pw swoj emaili po powrocie z pracy przesle Ci schemat elektryczny :spoko
mdomin - 2016-06-10, 13:00
Temat postu: VW LT28 zabudowa Karmann
Dołączę do wątku, aby nie tworzyć nowego i nie zaśmiecać forum. Problem podobny - brak ciepłej wody.
Dopiero zaprzyjaźniam się z moim kamperem. Jest VW LT28 r.1979, zabudowa Karmann. Pierwsze sukcesy polegające na spowodowaniu, że w kranach pojawiła się woda, zachęciły mnie do zmierzenia się z problemem jak wyżej.
Przypuszczam, że ciepła woda ma się pojawić w wyniku podgrzania przez gaz (jak w instalacji domowej). Na zewnątrz znalazłem ustrojstwo jak na obrazku. Odkręciłem zawór na butli gazu. Otworzyłem wszystkie zawory odcinające. Ręczną zapalarką usiłowałem zapalić gaz (w okolicach dysz), kręciłem niebieskimi pokrętłami, wciskałem czerwony guzik - i nic. Gaz się nie zapala.
Jakie jeszcze zaklęcie jest potrzebne? Może ktoś życzliwy podrzuci procedurę odpalania z check listą :-)

Jerzyk - 2016-06-10, 18:35

... z pozoru to bardzo proste..:-)
To jest najlepszy w tamtym czasie bojler amerykańskiej firmy Atwood.
1. Zadbaj o napełnienie bojlera wodą. Jeśli leci w kranie z zaworu ciepła, to powinien być pełen. Zapewnij dopływ gazu
2. Duże niebieskie ustaw na "hot" lub "warm"wg znacznika nad kołem
3. Małe niebieskie ustaw na "pilot" wówczas da się czerwone wcisnąć do oporu w dół
4.wciskając i trzymając czerwone zapal zapalniczką z długim ryjkiem przy dyszy u wejścia do "grubej rury "
5.jak się nagrzeje termopara (czasem ponad minutę), to jak puścisz czerwone, to pilot nie zgśnie
6. Przekręć małe niebieskie na "on" powinno uruchomić pełny płomień do wnętrza grubej rury :-)
7 . W przypadku niepowodzenia lub pytań wystukaj 602216311

Powodzenia Jerzyk

mdomin - 2016-06-11, 19:15

Bardzo dziękuję za pomoc. Instrukcja świetna. Kamper współpracował i udało się. Jest ciepła woda.
Dla potomnych dodam, że po ok. 10min. dla ustawienia "warm" główny płomień się wyłączył. Woda faktycznie była ciepła.
Dla Kolegi Jerzyka serdeczne podziękowania i piwko :-)

mdomin - 2016-06-11, 19:42

'Na gorąco" jeszcze jedno pytanie. Do ogrzewania mam Caramat 3000L. Nieśmiało włączyłem gaz. Pokrętło ustawiłem na 4. Dzielnie wciskałem przycisk (zapalarka piezoelektryczna mechaniczna?). I nic...
Brakuje mi odwagi na większe eksperymenty. Może i w tym temacie jakaś instrukcja dla potomnych.

mdomin - 2016-06-15, 12:08

Może się kolejnemu świeżakowi przyda :-)
1. Odkręcić zawór na butli z gazem oraz zawór odcinający (jeśli takowy jest).
2. Pokrętło po lewej przekręcić np. na 4 i wcisnąć.
3. Wciskać do skutku przycisk po prawej (zapalarka).
W moim przypadku pomimo przeczyszczenia połączeń elektrycznych i powstawania napięcia gaz się nie zapalał. Pomogła zapalarka z długim ryjkiem.
4. Po chwili puścić przycisk z lewej i ewentualnie kręcąc ustawić płomień/temperaturę.
Wyłączenie poprzez ustawienie na 0.

tolo61 - 2016-06-15, 12:36

Hejka
Tak na wsiaki słuczaj...
Mam takie dwa bojlery/ jeden z wężownicą do płynu chłodniczego / oraz parę części zamiennych do takiego Atwooda
:spoko