Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

FIAT - Wymiana "górnej" uszczelki miski olejowej Ducato

makdrajwer - 2012-07-03, 08:35
Temat postu: Wymiana "górnej" uszczelki miski olejowej Ducato
Moja KoneFka ( jak sama nazwa mówi ) zawsze zostawi jakiś ślad. Postanowiłem z tym walczyć . największy wyciek mam ze słynnej "górnej" uszczelki miski oleju. W związku z tym pytanie : czy ktoś ją wymieniał bez wyjmowania silnika ? Bo jest ona pod wałem i widze że powinno się dać . Ale moze jest jakiś haczyk ...
matro - 2012-07-03, 14:46

ponoć się nie da :spoko wymieniałem ją ... rozebrać przód, podnośnikiem wyciągnąć silnik... mechanicy mówili, że tak najłatwiej choć jeden przyznał, że być może się da choć będzie to kosztowało więcej :-P
makdrajwer - 2012-07-04, 19:13

Dzięki SYS :spoko
Prawde mówiąc na ciebie liczyłem :lol: Teraz widze ze nie da rady bo z tyłu jest przykręcona obudowa zimeringu wału. A już miałem miske ściągać. Na razie podziałałem chemią i moze to wystarczy. Jak nie to w projekcie jest zamontowanie miednicy pod silnikiem :)
A jak u ciebie skończyła się sprawa olejowa ?

matro - 2012-07-05, 11:41

:spoko w fazie testów ale nie cieknie :spoko :spoko :spoko nawet wczoraj jeździliśmy ze 2h i dziś rano pod autem sucho ;)

a w sobotę jedziemy do CRO - niestety zorganizowaną wycieczką - bo taniej :) :haha: :haha: :haha: :spoko

makdrajwer - 2012-07-05, 14:59

No to super. Przez weekend przekonam sie ile warte są preparaty. Jak nie to pójde w strone szkutnictwa.
radwan07 - 2012-07-06, 11:59

makdrajwer napisał/a:
Jak nie to w projekcie jest zamontowanie miednicy pod silnikiem

Ja nabyłem podłogę na allegro za 80zł i wyłożyłem grubym filcem. Co nakapie na filc to odparuje, a pod autem czysto.

makdrajwer - 2012-07-06, 15:00

Dobry pomysł. U mnie preparat na razie działa. Zobaczymy co będzie po weekendzie.
makdrajwer - 2012-07-08, 10:05

Moje obserwacje po zastosowaniu preparatu : przedtem po zgaszeniu silnika wykapywał około jeden kieliszek oleju ( spora plama ). Oczywiście po "górnej" uszczelki. Po zastosowaniu "silikonu" przejechałem w sumie ok 200 km , silnik był gaszony z 5 razy i ... ZERO wycieków. Uszczelka była spękana , umyłem wszystko benzyną i obsilikonowałem tym preparatem:
http://www.driftshop.pl/s...tor-reinz-200ml

Pawko - 2012-07-16, 22:11

radwan07 napisał/a:

Ja nabyłem podłogę na allegro za 80zł i wyłożyłem grubym filcem.

czy znasz może namiary na producenta tej osłony, ponieważ nie znalazłem takowej na allegro

radwan07 - 2012-07-17, 12:41

Pawko napisał/a:
czy znasz może namiary na producenta tej osłony, ponieważ nie znalazłem takowej na allegro

http://moto.allegro.pl/fi...2438205967.html

Pawko - 2012-07-17, 22:01

radwan07 napisał/a:
Pawko napisał/a:

http://moto.allegro.pl/fi...2438205967.html

Dzięki za link, nie trafiłem na tą ofertę.

krismen - 2013-01-15, 13:44

osłona to nie środek zapobiegania wycieku oleju .....z tym odparowywaniem ojeju z filcu to lekka przesada ...jedyny sposób to niestety wyjęcie silnika i wymiana uszczelnień (profilaktycznie wszystkich na nowe)oraz dbanie o drożność filtra odmy .... osłona dodatkowo przyczynia się do wzrostu temperatury oleju co skutkuje zmniejszeniem jego właściwości a co za tym idzie krótszym życiem i oleju i silnika chyba że mamy zamontowaną chłodnicę oleju......