|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kupujemy kampera - Czy ktoś coś wie, prośba o pomoc i informacje
GregSad - 2012-07-11, 22:06 Temat postu: Czy ktoś coś wie, prośba o pomoc i informacje Witam wszystkich. Po długich poszukiwaniach znalazłem auto do którego zakupu się przymierzam. Zabudowa Chusson na fordzie transicie w najmocniejszej wersji silnikowej. Przesyłam link do obejrzenia:
http://otomoto.pl/ford-tr...-C25112171.html
Mam gorącą prośbę do wszystkich o opinię. Każda jest dla mnie ważna.
A może ktoś z forumowiczów ma możliwość sprawdzenia historii auta, podaję numer VIN WF07XXTTF77M33707
Będę wdzięczny za każdą pomoc
Pozdrawiam
Grzegorz
pabloarmando - 2012-07-11, 22:36 Temat postu: Re: Czy ktoś coś wie, prośba o pomoc i informacje
GregSad napisał/a: | A może ktoś z forumowiczów ma możliwość sprawdzenia historii auta, podaję numer VIN ... |
Na forum Forda napisz. Tam jest jedna osoba, która może Ci pomóc.
GregSad - 2012-07-11, 22:41
Dzięki za sugestię, zaraz napiszę na forum forda.
Pozdr.
kaimar - 2012-07-12, 01:35
pabloarmando napisał/a: | Na forum Forda napisz. |
Takie sprawdzenie nie uchroni przed zakupem "lewego" kampera. Sprawdzisz tylko podwozie. A po Polsce jeździ wiele kamperów poskładanych z zabudowy niewiadomego pochodzenia i całkiem legalnego podwozia. Najlepiej jest sprawdzić u dealera Chausson.
i uważaj - ten model najczęściej jeździ w wypożyczalniach a po wypadku trafia do Polski.
Przepraszam że się mądrzę, ale znam trochę rynek od drugiej strony.
pabloarmando - 2012-07-12, 06:11
kaimar napisał/a: | Takie sprawdzenie nie uchroni przed zakupem "lewego" kampera. |
Oczywiście, masz rację
GregSad napisał/a: | Będę wdzięczny za każdą pomoc |
"Jesteśmy po to żeby pomagać" - Bracia Koala
GregSad - 2012-07-12, 11:37
Z tymi braćmi koala to fajne było
Jestem na bieżąco - mam dziecko.
Ale macie rację od dziwnych kamperów trudno się uchronić. Sprawdzać, sprawdzać i jeszcze raz sprawdzać.
Kaimar może jakaś podpowiedź co i jak sprawdzić? Sprawa robi się pilna zaczynam mieć ciśnienie na zakup - bo jak nie to znowu rok w plecy (trzeba będzie wynająć i znowu7 tys w plecy ). Może masz jakiś kontakt
Będę wdzięczny za każdą pomoc
Pozdrawiam
Grzegorz
DAKOTA - 2012-07-12, 18:21
GregSad,
ja sprzedaje swojego dwulatek bez podrobek cena troche wieksza od tego w linku Carthago 4,2 F http://www.willhaben.at/i.../?adId=39060202
pozdrawiam
DAKOTA
GregSad - 2012-07-12, 21:55
Witaj Dakota
Autko piękne ale dwa problemy
1. w zasadzie do rozwiązania - kwestia ceny - Twoje auto jest prawie 2 x droższe
2. Twoje autko jest mniejsze od tego którego szukam - ja szukam 6 osobowego w zabudowie 2 os. w alkowie, dwie osoby na pojedynczych piętrowych z tyłu + 2 os. na stole
Ale dzięki za propozycję
Pozdrawiam
Grzegorz
fest2 - 2012-07-12, 22:24
Witaj Greg Sad a może mój Cię zainteresuje Ogłoszenie na Otomoto Numer ogłoszenia: T2554443 taki jak szukasz
GregSad - 2012-07-12, 23:15
Witaj fest2,
Podaj link do Twojej aukcji bo z numerem nie mogę jej odnaleźć. Może nie wiem jak
W otomoto nie znalazłem opcji odszukania ogłoszenia po numerze
Pozdrawiam
Grzegorz
DAKOTA - 2012-07-13, 07:16
witam
tu masz , wieksze (wiecej osob) tansze , i drugiego takiego nie znajdziesz ,pierwszy wlasciciel , i patrz na te kilometry ,z cena na pewno mozna pogadac .http://www.willhaben.at/iad/gebrauchtwagen/wohnwagen-wohnmobile/mclouis-lagan-410-42727060/?adId=42727060
ja napisalem tylko ze wzgledu na Twoje cisnienie, do tej pory ze znajopmych kto kupowal tanio , to kupowal z 2 x.
tam masz tez inne ogloszenia , spusc cisnienie i staraj sie cos znalsc z pierwszej reki.
pozdrawiam
DAKOTA
GregSad napisał/a: | Witaj Dakota
Autko piękne ale dwa problemy
1. w zasadzie do rozwiązania - kwestia ceny - Twoje auto jest prawie 2 x droższe
2. Twoje autko jest mniejsze od tego którego szukam - ja szukam 6 osobowego w zabudowie 2 os. w alkowie, dwie osoby na pojedynczych piętrowych z tyłu + 2 os. na stole
Ale dzięki za propozycję
Pozdrawiam
Grzegorz |
fest2 - 2012-07-13, 07:52
Witaj , na CT - http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=12436 - pozdrawiam (zadzwonił bym do Ciebie ale nie podajesz tel.) na otomoto http://otomoto.pl/fiat-hymer-T2554443.html
fest2 - 2012-07-13, 12:40
Cena do małej negocjacji
GregSad - 2012-07-14, 00:21
Witaj fest2
Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję ale byłem lekko zaganiany. Szykowanie dziecka na kolonie zrobiło swoje ale jutro już na 2 tygodnie luzzz
Właściwie nie wiem co Ci odpowiedzieć. Twoje auto jest blisko tego czego szukam, ale 2 problemy: 1. dość duży przebieg, 2. stosunek cena/rocznik.
Ja wiem że hymery tak chodzą, ale za ten poziom cenowy mam 2 lata młodszego forda z przebiegiem 1/3 Przy założeniu że licznik ma zdjęte 50 tys. to i tak mamm o 50 tys. mniejszy przebieg. Ale nie obrażaj się ja nie mówię nie. Po prostu na początku oglądam to co "lepiej wygląda".
Tak więc Twoją propozycję zostawiam jako opcję.
Jeżeli chodzi o mój telefon to podaję
609380601
Pozdrawiam
Grzegorz Sadowski
GregSad - 2012-07-14, 00:39
Witaj Dakota,
Dzięki za pomoc, auta na tym serwisie są super, szczególnie niektóre - mające przebiegi po15-25 tys km przy 6-8 letnim aucie. Ceny od tych w Polsce, może 15-20% wyższe. Ale trzeba dodać jeszcze 18% akcyzy i tu już robi się niewesoło. Za auto które w Polsce kosztuje 30 tys Eur (z przebiegiem ok 100tys) tu muszę zapłacić 45 - 50 tys Eur uwzględniając akcyzę (z przebiegiem doskonałym ok 20 tys.). Tak że wybór dość trudny. Problemem dla mnie jest również to że nie znam niemieckiego.
Za to wpełni się z Tobą zgadzam z tezą:
DAKOTA napisał/a: | ja napisalem tylko ze wzgledu na Twoje cisnienie, do tej pory ze znajopmych kto kupowal tanio , to kupowal z 2 x. |
Ale będę się przyglądał
Jeszce raz dzięki za pomoc
Oczywiście polecam się Twojej pamięci jak byś natknął się na coś ciekawego
Pozdrawiam
Grzegorz
609380601
papamila - 2012-07-14, 06:43
GregSad napisał/a: | dość duży przebieg |
czemu boisz się takiego przebiegu?
podwozia kamperów to typowe dostawczaki, woły robocze
fiat jest trwały.
Silnik 2,8 to jeden z najlepszych silników jakie montowano we fiacie i iveco
fest2 - 2012-07-14, 07:54
Witam - nie zawsze " to co lepiej wygląda" jest "lepsze" .Przede wszystkim zanim podejmnie się decyzję o kupnie trzeba na żywo zobaczyć -zapraszam.
DAKOTA - 2012-07-14, 09:24
witam
Napisze tak ::
kazdy ceni swoje autko jak chce , a co kupiec zaplaci to juz co innego .
Podalem Ci stronke tam sprzedaja prywatni i firmy , sparawa wyglada nastepujaco ludzie dopasowywuja cene to tego co im firma powiedziala ,sa to samochody wieszac z pierwszej reki ,cena sa do negocjacji .W tej chwili polowa wakacji u pensionistow koniec sierpnia wychodza nowe modele wielu ludzi mysli ze cos wiecej uskrobie .Jak handlarz daje 30 tys to ja moge napisac 40 bo on/handlarz) za ta cene bedzie sprzedawal
W kazdy razie tu nie masz problemu z cofanymi kilometrami tak jak w niemczech poprostu handlarz jest bialy a za to sa w austrii duze kary .Poza tym posredniczylem juz w kilku transakcjach ,ja sie znasz na papierach i przegladach to nie ma mozliwosci cofniecia kilometrow , pierwsza reka tez jest bardzo wazna , no i MARKA.
Koledzy kupili nowe samochody ,ale po roku je sprzedali bo umeblowanie skrzypialo ,i latalo po kamperku w czasie jazdy .
Tak ,ze niewiele czasu zostalo ,ale zrob to z glowa , bo bedziesz nastepnym co po pierwszym wyjezdzie zabiera sie za szukanie zapachow rozkrecanie i skladanie,na nowo Campera.
pozdrawiam
DAKOTA
ps. Ja widzisz oglaszam ale nie natarczywie,mam swoja cene juz w fabryce( dla mnie zadawalajaca) i nowe auto zamowione(bedzie 2.09 do odbioru) ,ale szkoda mi go oddawac w rece handlarza ,(FABRYKA ODDAJE AUTO Do handlarza.) bo faktycznie dopieszczalem i servisowalem w fabryce .Zycze Ci abys kupil dla sie w takim stanie ,ale naturalnie w zadawlalajacej Cie cenie
GregSad napisał/a: | Witaj Dakota,
Dzięki za pomoc, auta na tym serwisie są super, szczególnie niektóre - mające przebiegi po15-25 tys km przy 6-8 letnim aucie. Ceny od tych w Polsce, może 15-20% wyższe. Ale trzeba dodać jeszcze 18% akcyzy i tu już robi się niewesoło. Za auto które w Polsce kosztuje 30 tys Eur (z przebiegiem ok 100tys) tu muszę zapłacić 45 - 50 tys Eur uwzględniając akcyzę (z przebiegiem doskonałym ok 20 tys.). Tak że wybór dość trudny. Problemem dla mnie jest również to że nie znam niemieckiego.
Za to wpełni się z Tobą zgadzam z tezą:
DAKOTA napisał/a: | ja napisalem tylko ze wzgledu na Twoje cisnienie, do tej pory ze znajopmych kto kupowal tanio , to kupowal z 2 x. |
Ale będę się przyglądał
Jeszce raz dzięki za pomoc
Oczywiście polecam się Twojej pamięci jak byś natknął się na coś ciekawego
Pozdrawiam
Grzegorz
609380601 |
szymek1967 - 2012-07-14, 10:04
hej,hej !
aby zaoszczędzić na akcyzie szukajcie autek z pojemnością 2 l. a za zaoszczędzone pieniądze zwiedzajcie świat
ps. ja tak właśnie zrobiłem ,o ! przy nowym kamperku średniej klasy jest to nawet kilkadziesiąt tysięcy zł więc jest o co grać
Yekater - 2012-07-14, 10:37
Kamper podobny jest do samochodu ale nie jest pojazdem zarobkowym, wręcz przeciwnie sprzętem do wydawania pieniędzy. O tym trzeba pamiętać. Auto z silnikiem 2 litrów to kompletne nieporozumienie, dobre aby wzbudzić zawiść u niekumatego sąsiada.
Finansowo lepiej mają ci spod namiotów a gorzej ci co wypoczywają w przyczepach.
szymek1967 - 2012-07-14, 11:19
oświeć mnie kolego bo nie kumam bazy
dlaczego kamper z 2 litrowym sercem to nieporozumienie ,e ?
w przypadku fiata ma on 115 kucyków więc jest zdrowszy niż wiele 2i pół litrowych wolnossących tutaj które rozwijają moce rzędu 75 KM
ps. w przypadku volkswagena jest to 140 KM a z turbinkami aż 180 KM i 400 Nm !
więc nie pitol mnie tu proszę że jest to kompletne nieporozumienie ,zwłaszcza w urzędzie celnym gdy miast płacić 40 czy 50 tys złotych polskich akcyzy za nowego kamperka płacisz jakieś 7-8 tysi a za zaoszczędzoną kasiorę lejesz do baku całą dekadę ,o !
Andrzej 73 - 2012-07-14, 11:32
szymek1967 napisał/a: | w przypadku volkswagena jest to 140 KM a z turbinkami aż 180 KM i 400 Nm !
|
Z tą różnicą , że przy małej pojemności silnika i dużej mocy , żywotność jego skraca się o połowę.
Ja ze swojej strony wolę mieć silnik większej pojemności.
Argo - 2012-07-14, 11:49
Andrzej 73 napisał/a: | szymek1967 napisał/a: | w przypadku volkswagena jest to 140 KM a z turbinkami aż 180 KM i 400 Nm !
|
Z tą różnicą , że przy małej pojemności silnika i dużej mocy , żywotność jego skraca się o połowę.
Ja ze swojej strony wolę mieć silnik większej pojemności.
|
Prędzej ty doczekasz końca żywota. 500 tys km. przy regularnej obsłudze to norma.
Andrzej 73 - 2012-07-14, 12:19
Trochę pojazdów miałem , więc mam wyrobioną opinię na ten temat. Pięćset tysięcy kilometrów jak na dwa litry motor to bardzo dużo zważywszy , że pojazdy kempingowe są cały czas pod pełnym obciążeniem.
Moje pojazdy w firmie z ładunkiem mają mniejszą wagę całkowitą niż mój kamper podczas wyprawy.
Argo - 2012-07-14, 12:40
Silnik kampera jest mniej odciążony dynamicznie, niż silnik dostawczaka czy osobowego. Sa inne przełożenia napędu, sterowanie silnka jest inne, a co najważniesze jazda jest łagodna nie szarpana i przebiegi między postojami większe. silniki euro 4 i 5 są bardzo wytrzymałe ze względu na ograniczenia w czystości spalin, a co za tym idzie max moment obrotowy zaczyna się już przy niskich obrotach co wpływa na trwałość. Silnik multijet, tak się ma do jtd jak concord do tutki
szymek1967 - 2012-07-14, 13:22
co do kwestii techn. nie wypowiadam się gdyż kompletnie się na tym nie znam , są inni spece ,znawcy tematu
natomiast wydaje mnie się iż silnik ,nawet dwulitrowy przy dziesiejszej technologii produkcji powinien wy3mać przynajmniej do czasu wymiany kamperka na nowszy model
ps. zawiódł bym się srogo gdyby serce mojego karmanna wysiadło przed upływem co najmniej 300 tys km , a to jest czas ok. 10 lat przy częstotliwości moich podróży ,o !
ps2. jest jeszcze inny atut o którym nie wspomniałem - otóż spalanie na poziomie 8-9 l przy spokojnej,podróżniczej jeżdzie można uznać chyba za wynik zadowalający
Cykada - 2012-07-14, 16:14
szymek1967 napisał/a: | co do kwestii techn. nie wypowiadam się gdyż kompletnie się na tym nie znam , są inni spece ,znawcy tematu
natomiast wydaje mnie się iż silnik ,nawet dwulitrowy przy dziesiejszej technologii produkcji powinien wy3mać przynajmniej do czasu wymiany kamperka na nowszy model
ps. zawiódł bym się srogo gdyby serce mojego karmanna wysiadło przed upływem co najmniej 300 tys km , a to jest czas ok. 10 lat przy częstotliwości moich podróży ,o !
ps2. jest jeszcze inny atut o którym nie wspomniałem - otóż spalanie na poziomie 8-9 l przy spokojnej,podróżniczej jeżdzie można uznać chyba za wynik zadowalający |
szymek- może tłoki i cylindry sie nie popsują ale pompowtryski i elektronika nowych silników pozostawia wiele do życzenia.
janusz - 2012-07-14, 16:45
mobili napisał/a: | szymek- może tłoki i cylindry sie nie popsują ale pompowtryski i elektronika nowych silników pozostawia wiele do życzenia. |
Szczególnie zaraz po zakończeniu gwarancji.
papamila - 2012-07-14, 18:27
mobili napisał/a: | może tłoki i cylindry sie nie popsują ale pompowtryski i elektronika nowych silników pozostawia wiele do życzenia. |
czyżby?
z autopsji :
4 kampery, łaczny przebieg 300.000km- odpukać zadnej awarii,
w jednym profilaktycznie wymieniłem kompletne sprzęgło
to teraz przyłóż te przebiegi (70,75,100,50 tys to do swojego auta)
wytrzymało tyle bez napraw ?
szymek1967 - 2012-07-14, 19:51
janusz napisał/a: | mobili napisał/a: | szymek- może tłoki i cylindry sie nie popsują ale pompowtryski i elektronika nowych silników pozostawia wiele do życzenia. |
Szczególnie zaraz po zakończeniu gwarancji. |
to się może zdarzyć nawet w silnikach 6 litrowych
ps. pompowtryskiwacze ? eee... chiba już nikt nie robi tą technologią silników
nawet VW zakończył tę przygodę jakieś 2-3 lata temu, teraz bazą jest common rail
janusz - 2012-07-14, 20:16
szymek1967 napisał/a: | to się może zdarzyć nawet w silnikach 6 litrowych |
W sześciocylindrowych nie ma prawa
Napisałem o tej gwarancji bo auto (nie kamper ale kuzyn twojego samochoda) weszło z wieku dziecięcego w młodzieńczy, 29.06 skończyła się gwarancja, a 7.07 padło pozycjonowanie xenonów. Czy to przypadek, czy tak były zaprogramowane?
Argo - 2012-07-14, 20:44
ale jest jeszcze rękojmia
szymek1967 - 2012-07-14, 20:47
tak,to nie przypadek..
dziwnym trafem niemoc dopada takie autko zaraz po gwarancji
ps. i przykład: volvo mojej żonki do chwili kiedy było na gwarancji sprawowało się znakomicie ,
jednak w kilka miesięcy po zaczęły się dziać cuda na kiju ( nie będę wymieniał całego szeregu awarii bo nie o to loto)
faktem jest że usterki które mają teraz miejsce nie należą do najtańszych a mit o bezawaryjności tej marki pękł jak mydlana bańka
wiem jedno, volvo już nie kupię
Cykada - 2012-07-14, 21:51
faktycznie ten ford ma układ common rail co nie zmienia faktu ,że pogoń za normami euro , materiały z jakich są teraz robione części przyczynia się do awaryjności systemu cr.
miesiąc temu przywiozłem santa fe 2.0 crdi czyli cammon rail. W aucie był zwiększony poziom oleju o około 5cm , zero wody w zbiorniczku wyrównawczym.
Silnik nie odpalał. Co się okazało : padła pompa wysokiego ciśnienia przez co wypalił sie wtrysk który wypalił dziurę w tłoku i głowicy (dlatego poszedł płyn do oleju) i zrobił wgłębienie w bloku. Auto oryginalnie 90tys.przebiegu .....no comment
papamila - 2012-07-14, 22:45
mnie się zdarzyło X5 mocno walnąć przy cofaniu w citroena xarę picasso
u mnie lekkie zdrapanie a rach za naprawę xary 30.000zł- dochodziłem dlaczego? co? tyle?
okazuje się ze wszystkie newralgiczne elementy elektroniki są umieszczone np pod zderzakiem, poniżej przedniej lamy, wiele detali jest nierozbieralnych, wystepują jakie całe bloki
bezawaryjnej i bezwypadkowej jazdy wszystkim Wam życzę
GregSad - 2012-07-15, 21:42
Witajcie,
ale się fajnie temat rozrósł, ale jeżeli pozwolicie chciałbym wrócić do mojego problemu tj. do oceny samochodu ford transit 2,2 z zabudową chausson.
Mam dodatkowe pytanie czym różni się zabudowa chausson od katamarano light. Ze zdjęć obie są podobne.
Proszę o opinię - sprawa jest pilna. Sam niestety nie jestem w stanie tego ustalić
Pozdrawiam
papamila - 2012-07-15, 22:48
to prawie to samo, parametry podobne, różnice kosmetyczne
P.S. otrzymałeś PW?
GregSad - 2012-07-15, 22:56
Witaj Papamila,
Dostałem priv, sorki, że nie odpisałem troche zaganiany byłem. Zadzwonie jutro bo dzisiaj to już nie ta pora
Mam nadzieję że się nie gniewasz
Napisz o której najlepiej dryndnąć?
Pozdr
GregSad - 2012-07-16, 22:17
Witaj papamila,
Jeszcze raz dziękuję za naszą dzisiejszą rozmowę. Postawiłem Ci piwo - na razie wirtualne czekam na możliwość uczynienia trego w realu
Pozdr.
Grzegorz
star2666 - 2012-08-04, 18:29
Witam i ja cos dopowiem te silniki vw 2,0 to niesa az takie cud malina ja to pisza a te forda transita nieznam ale jak mowia ford g.... wort dlamnie najlepszym silnikiem jest iveco 2,5d 2,5tdi 2,8 sam mialem w busie renowki 2,5d na ktorym zrobilem okolo 380 000 km bez jakiej powaznej awarii
|
|