Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Po Polsce - Żydowo - elektrownia szczytowo-pompowa

krzysztofCz - 2012-07-13, 18:24
Temat postu: Żydowo - elektrownia szczytowo-pompowa
W pobliżu Polanowa znajduje się elektrownia szczytowo-pompowa. DANE TECHNICZNE.
Jest to ciekawy obiekt nie tylko do zwiedzania ale i do zatrzymania się kamperem nawet na kilka dni. Położony jest jak to nazywamy z Ewą w Bieszczadzie Północnym :lol: . Są to przecudnej wprost urody wzniesienia pokryte lasami obfitującymi w jagody i grzyby. W jeziorach można powędkować (własność PZW). Ciekawym zjawiskiem jest różnica poziomu jeziora kiedy idziemy spać a rankiem jak się budzimy. Nad górnym jeziorem jest trochę gorzej się zatrzymać ze względu na kiepski dojazd i dość mało miejsca, ale jest to jednak możliwe.
Natomiast nad dolnym jest kawał łąki gdzie można stanąć. Znajduje się tam miasteczko cycepek stojących od wiosny do późnej jesieni. Cycepkowice są bardzo zorganizowani, dbają o porządek i zapewniają swoją obecnością bezpieczeństwo. Brak jest wody, prądu itp bo jest to wszystko na dziko i za free. Jest nie za daleko do sklepu, a w sezonie jeździ taki sklep objazdowy.

makdrajwer - 2012-07-13, 18:31

I to są rzeczy które mnie kręcą ... Niedaleko mnie jest elektrownia szczytowo-pompowa Żar. O tyle ciekawa że górny zbiornik jest na szczycie góry ( w górze ) a beton użyty do jego budowy wystarczył by na ulice o długości 300 km. W środku góry znajduje się hala wielkości boiska piłkarskiego z turbinami , sterowaniem itp. Super sprawa na wycieczki szczególnie że obok są 2 ( w zasadzie 3 ) klasyczne zapory z turbinami ( jedna przedwojenna ).
Byłem rónież w elektrowni szczytowo-pompowej Solina-Myczkowce ale jakoś nie czuje sie tam tego "bajeru".
I pomyśleć że tyle zachodu robione tylko po to aby marnować prąd :)

krzysztofCz - 2012-07-14, 03:29

makdrajwer napisał/a:
I pomyśleć że tyle zachodu robione tylko po to aby marnować prąd :)

Ekonomicznie to rzeczywiście brak uzasadnienia. Więcej kosztuje wpompowanie wody do góry niż prąd później uzyskany. Uzasadnienie jest w tym, że mamy prąd w godzinach szczytu, kiedy jest go najwięcej potrzeba. To coś podobnego jak z akumulatorem, więcej tracisz ładując niż później odzyskujesz :lol:

makdrajwer - 2012-07-14, 05:38

Zgadza sie. Przy elektrowniach węglowych niestety to jedyne wyjście .