| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Chorwacja - Chorwacja Kamperem tylko po kempingach ???
piesek zorro - 2012-07-19, 13:22 Temat postu: Chorwacja Kamperem tylko po kempingach ??? Witam wszystkich na stronie miłośników turystyki kamperowej To nasz pierwszy post,więc proszę o wyrozumiałość We wrzesniu 2012 roku wybieramy sie całą rodzinką (5 dorosłych osób+3 kochane psiaki) do Chorwacji.Jesteśmy w trakcie kupowania kampera-jednak trwa to już dość długo bo tak naprawdę sami nie wiemy jaki kamper będzie dobry (na co zwrócić uwagę ?).Niestety nie stać nas na nowy kamper,więc pocieszeniem może być taki z 1992-5r. ? fiat,peugeot,vw,ford-nie wiemy co jest dobre i z jakim silnikiem.Chcielibyśmy żeby był większy-taki na 6-7 osób i z roletą boczną .Ceny są bardzo różne-ale i tak to stosunkowo DROGI INTERES !!! Zastanawiamy się,czy w Chorwacji można stawać takim kamperem w miejscach odludnych-grillować itp. (MOŻE KTOŚ ZNA TAKIE MIEJSCA ??? ) czy można tylko na kempingach specjalnie do tego wyznaczonych ? Ogólnie ceny na takich kempingach (jak czytaliśmy na różnych forach) są bardzo drogie-w sumie trochę wyższe niż wynajęcie apartamentu u osoby prywatnej-więc wybór kamper czy apartament ? Do tego dochodzi wyższe spalanie,kłopot z miejscem parkngowym w centrum oraz ewentualny prom ( zna ktoś ceny promów za taki kamper ???) jeśli na wyspy.W Chorwacji byliśmy już raz-zakochaliśmy się Chcemy tam wrócić obowiązkowo i dlatego marzy nam się kamper.Obawiamy się tego wyjazdu z racji kosztów może ktoś coś doradz,podpowie odnośnie kampera i przewidywanych kosztów ? Będziemy bardzo wdzięczni za wszystkie cenne uwagi i rady.Może ktoś poleci w miarę tanie kempingi w rejonie Dalmacji aż do Dubrownika lub na wyspach ? Pozdrawiamy serdecznie
darkowski - 2012-07-19, 15:39
| piesek zorro napisał/a: | | Zastanawiamy się,czy w Chorwacji można stawać takim kamperem w miejscach odludnych-grillować itp. |
Jeździłem po Chorwacji raczej bocznymi drogami i nie za bardzo widziałem takie miejsca
| piesek zorro napisał/a: | | Może ktoś poleci w miarę tanie kempingi w rejonie Dalmacji aż do Dubrownika lub na wyspach ? |
Camping pod Maslinom w Orasacu, jakieś 15km od Dubrovnika. Dobry dojazd, co godzinę spod samego campingu jedzie autobus do samego centrum Dubrovnika.
matro - 2012-07-19, 16:11
jeździliśmy po Riwierze Makarskiej i ogólnie jest tak, że im ciemniej się robiło tym na parkingach w pobliżu zatoczek wyludniało się od kamperów za to bardziej dało się zauważyć tam...ichnie radiowozy ... Rozmawiałem z pilotką wycieczek w Dubrowniku i stwierdziła, że Chorwacja zaczyna coraz bardziej likwidować miejsca widokowe, na których można spontanicznie przystanąć i odsapnąć...
Witold Cherubin - 2012-07-20, 13:08
| piesek zorro napisał/a: | | może ktoś coś doradz,podpowie odnośnie kampera i przewidywanych kosztów ? Będziemy bardzo wdzięczni za wszystkie cenne uwagi i rady.Może ktoś poleci w miarę tanie kempingi w rejonie Dalmacji aż do Dubrownika lub na wyspach ? |
Wszystkie te informacje i rady znajdziesz czytając nasze forum, zarówno jeśli chodzi o wybór kampera, jak też na temat kampingów i nocowania na dziko w Chorwacji. Do września masz trochę czasu więc możesz się wszystkiego dowiedzieć, ale musisz w to włożyć trochę własnego wysiłku i czasu.
A poza tym to powinieneś się przedstawić, napisać skąd jesteś, być może w Twojej okolicy są członkowie CT, z którymi mógłbyś porozmawiać i poprosić ich o radę.
Pozdrawiam
hrys - 2012-07-22, 09:34
witam jestem na krk-u w chorwacji paliwo 9,55 kun 1euro=7,35kuny kwatera 4,5osoby 5 dni=300euro, camping droższy, parking 1 h=5kun, cały dzien22kuny/ podane srednie ceny i kursy
SlawekEwa - 2012-07-22, 09:40
| hrys napisał/a: | | witam jestem na krk-u w chorwacji paliwo 9,55 |
Heniu to cena ON? W całej Chorwacji chyba jednakowa?
hrys - 2012-07-22, 12:16
tak on ceny różne widziałem
Witek zbooY - 2012-07-22, 13:44
5 dorosłych osób w 1 kamperze na miesiąc?
Proponuje najpierw wypożyczyć w Polsce i popróbować a jak chcesz na dziko w Chorwacji to najlepiej bus lub jaki van i dwójeczkami ;-)
bardziej elastycznie i urlopowo i w marinach pustawo się robi od wakacyjnych wczasowiczów, prawdopodobnie II połowa września tak jak początek maja czyli luźno, paliwo ok 6-7pln/l w przeliczeniu
im bardziej na południe tym bardziej piaszczyście, makarska super
SlawekEwa - 2012-07-22, 19:46
| zbooY napisał/a: | | paliwo ok 6-7pln/l w przeliczeniu |
1PLN= 1.8 kuny,
ON- 9.55 kuna = 5.31PLN
Dobrze liczę, czy coś mi się po.....ło
pabloarmando - 2012-07-22, 21:06
| SlawekEwa napisał/a: | | zbooY napisał/a: | | paliwo ok 6-7pln/l w przeliczeniu |
1PLN= 1.8 kuny,
ON- 9.55 kuna = 5.31PLN
Dobrze liczę, czy coś mi się po.....ło |
Wychodzi na to, że 6-7 PLN to przewidywane ceny paliwa na II połowę września
Mnie też wyszło 5,31 PLN
koko - 2012-07-23, 12:11
1 kuna 0,61 zł
pabloarmando - 2012-07-23, 12:25
| koko napisał/a: | | 1 kuna 0,61 zł |
9,55 kuny x 0,61 = 5,8255 PLN ≠ <6 - 7 PLN>
Marek - 2012-07-23, 14:15
Ja generalnie przeliczam wszystko na euro i w tym wypadku wychodzi litr oleju napędowego w kwocie 1,26(6 ) Euro.
Dalej to już jest kwestia za ile kupiłeś , lub przeliczono Tobie Euro na złote.
Pozdrawiam
Marek
MariuszB - 2012-07-23, 14:43 Temat postu: Re: Chorwacja Kamperem tylko po kempingach ???
| piesek zorro napisał/a: | Chcielibyśmy żeby był większy-taki na 6-7 osób i z roletą boczną .Ceny są bardzo różne-ale i tak to stosunkowo DROGI INTERES !!! [...]
Ogólnie ceny na takich kempingach (jak czytaliśmy na różnych forach) są bardzo drogie-w sumie trochę wyższe niż wynajęcie apartamentu u osoby prywatnej-więc wybór kamper czy apartament ? Do tego dochodzi wyższe spalanie,kłopot z miejscem parkngowym w centrum oraz ewentualny prom ( zna ktoś ceny promów za taki kamper ???) [...]
Obawiamy się tego wyjazdu z racji kosztów |
W naszym kraju cały czas panuje pogląd, że podróżowanie kamperem czy z przyczepą to taka niskobudżetowa opcja spędzania urlopu, że wychodzi to taniej niż forma tradycyjna. Nic bardziej mylnego. Pomijając sam zakup auta kempingowego, jego utratę wartości (jest o tym oddzielny wątek na forum), utrzymanie, przygotowanie do wyjazdu to wypada wspomnieć o chociażby takim detalu jak wyższe spalanie niż w przypadku przeciętnego auta osobowego czy busa/vana.
Do tego pobyt na kempingach, który często jest porównywalny do kosztu wynajęcia całego mieszkania dla np. 4 osób....... tak więc uprawianie turystyki kemperowej to super sprawa i hobby, które można polubić... ale nie patrzmy na nie przez pryzmat oszczędności.
SlawekEwa - 2012-07-23, 16:14
| koko napisał/a: | | 1 kuna 0,61 zł |
http://www.mjenjacnice.com/
koko - 2012-07-24, 14:37
wychodzi jeszcze taniej bo 0,5607pln za 1 kune
|
|