Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

FIAT - piątka poszła - skrzynia biegów

dziwaczek - 2012-07-26, 11:45
Temat postu: piątka poszła - skrzynia biegów
Drodzy koledzy.
Potrzebuje pomocy. Posypała mi się "piątka w skrzyni biegów" potrzebny mi zestaw naprawczy (tryb, przesuwka, synchronizator). Dziwaczek stoi w warsztacie a miał ruszyć w trasę w przyszłym tygodniu.
Potrzebne mi są te części lub ich oznakowania aby znaleźć w fiacie bo oni sami nie mogą znaleźć.

Fiat Ducato 1988r. 2.5D skrzynia 5-biegowa
Lokalizacja Warszawa

Pomocy proszę

WINNICZKI - 2012-07-26, 21:27

Dzwoń do Lepciaka,może uda mu się pomóc. :)
dziwaczek - 2012-07-31, 19:17

Dziwaczek naprawiony. Udało się naprawić na miejscu. Ruszamy w trasę :mrgreen:
xr5pl - 2013-01-15, 19:21

Trochę czasu już minęło ... ale może napisze jak sobie poradziles?
Gdzie nabyles zestaw naprawczy może coś o kosztach...
Wydaje mi się że czeka mnie to samo co Ciebie bo wsteczny wyskakuje u mnie
Często. No i dwójka chrobocze :( .

dziwaczek - 2013-01-15, 21:00

Zrobił mi warsztat, zestawu nie nabyłem sam (warsztat dobierał). Były kupione części do piątki (jakiś dobierany) bo komplet był nie do dostania coś jeszcze poszło w skrzyni ale nie pamiętam (chyba wodzik się rozpadł i koło zerwało się na wieloklinie). Skrzynia była wyjmowana, olej oczywiście zmieniono mało nie wyszło ponad 2 tyś zł (dokładnie nie pamiętam).
Dostanie takiej skrzyni 88 rok graniczyło z cudem, a żeby jeszcze była sprawna i pochodziła z tych roczników - problem. Była tak z 7 dniową gwarancja na allegro za ok 3 tyś, ale wolałem naprawic moja bo ma ok 120 tyś km.
W trakcie naprawy zależało na czasie (wyrobiliśmy się w tygodniu) a potem byliśmy w Niemczech. Pojechaliśmy i wróciliśmy bez problemu.

Proponuje podjedz do jakiegoś PRAWDZIWEGO fachowca od skrzyń i niech on oceni może nie posypie się jak moja. (od 1 do 4 działa tylko piątki nie było)