Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Norwegia - Lofoty

D@rek - 2012-07-29, 18:47
Temat postu: Lofoty
Termin się zbliża, za tydzień wyjeżdżamy kamperem ponurkować w okolicy archipelagu.
Będziemy mieli ze sobą sprężarkę spalinową więc chyba raczej woleli byśmy zakotwiczyć w jakichś ustronnych miejscach. Może ktoś z was podzieli się informacjami o nie drogich kampingach lub jakiś fajnych miejscach gdzie można zatrzymać się na dziko.
Z tego co przeglądałem to ceny kampingów są raczej wysokie na Lofotach więc może na dziko.
Dziękuję z góry za wszelkie informacje.

papamila - 2012-07-29, 19:26

D@rek napisał/a:
Może ktoś z was podzieli się informacjami o nie drogich kampingach lub jakiś fajnych miejscach gdzie można zatrzymać się na dziko.

Na lofotach nie bedziecie mieli żadnych problemów ze znalezieniem
darmowej miejscówki, Jeśli będziecie niezależni prądowo to będzie bezproblemowo

D@rek - 2012-07-29, 21:02

super, dzięki za fajne info. Czasem będziemy musieli się doładować prądem, latarki akumulatory itp jak to funkcjonuje na campingach w tamtej części Norwegii?
aga_1004 - 2012-08-10, 21:41

Mogę polecić Marine w miejscowości Lodingen.
Za dobę zapłaciliśmy 100 koron wrzucając je do puszki.
Jest podłączenie do prądu.Prysznic dodatkowo płatny.
Oraz bazę nurkową w Offersoy za samochód i 3 osoby dorosłe 170 koron bez prądu,ale
z możliwością wynajęcia łodzi na ryby
Życzę cudownych przeżyć.

D@rek - 2012-08-18, 11:04

zjechaliśmy całe Lofoty, zrobiliśmy parę fascynujących nurkowań we fiordach, w jednym zaskoczyła nas mile foka przyglądając się dziwnym stworom na jej terenie :)
Woda stosunkowo ciepła 12 st co w porównaniu z naszymi wodami jest luksusem a oceaniczne wody to pełen kryształ. Trzeba uwzględnić w planowaniu nurkowań duże pływy.
Mam zapisane współrzędne GPS miejscówek za free jak by ktoś potrzebował mogę podesłać z opisami przynajmniej dwie są zachwycające.
Generalnie Norwegia to bardzo przyjazny kraj dla kamperów, stałem się fanem stacji Statoil.

papamila - 2012-08-19, 06:14

D@rek napisał/a:
Mam zapisane współrzędne GPS miejscówek za free jak by ktoś potrzebował mogę podesłać z opisami przynajmniej dwie są zachwycające.

bardzo proszę o zamieszczenie

D@rek - 2012-08-28, 14:43

ech jeszcze się nie ogarnąłem więc cierpliwości troszkę.
Co do zdjęć to nad i owszem ale pod wodą nie robiłem z paru powodów.
Miałem chęć popłynąć na pozycję wraków ale urządzenie na którym nurkuję akurat pierwszy raz od 3 lat mi się popsuło. Zdjęć przyrodniczych raczej pod wodą nie robię więc tematów brak. Chciałem koło Narviku zanurkować z aparatem w jeziorze na którym to w 1940r wylądowały 2 Ju-52 ale spotkałem pewnego fantastycznego człowieka, który to w ramach jakiegoś projektu wyciągnął jednego i zajmuje się jego rekonstrukcją więc dostęp do tej maszyny miałem nieograniczony na powierzchni.Fotki wstawię.
W przyszłym roku planujemy skupić się tylko na wrakach okolic Narviku, wtedy wstawię zdjęcia z pod wody :)

zdjęcia są pod tym linkiem