|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kupujemy kampera - Co kupić - pierwsze afto
marekniva - 2012-08-20, 12:58 Temat postu: Co kupić - pierwsze afto Witam wszystkich większych i mniejszych specjalistów i bardzo proszę o pomoc.
Mam zamiar kupić kampera na ten cel chciałbym przeznaczyć około 30 tyś zł. Co kupić?
Będę podróżować po Polsce i trochę po europie zachodniej. Myślę że max 20 tyś km w roku (podane z górą nawet dużą).
Autem podróżować będzie głównie 2 ale od czasu do czasu 4 osoby. Chciałbym ażeby dało się spać w sprzęcie jesienią i wiosną.
Napiszcie proszę w co waszym zdaniem powinien być kamper wyposażony i ewentualnie za czym powinienem się rozglądać.
Od razu napisze że nie chciałbym Ducato czy J5 z początku lat 90 ze względu na niezbyt atrakcyjny wygląd oraz fakt że posiadałem takie auto dostawcze.
Patrzyłem na te ogłoszenie http://allegro.pl/ford-tr....html?source=oo
Wiem że to nie ten temat ale jako początek dyskusji i mam nadzieje skutecznej pomocy z Waszej strony pozwalam sobie na zamieszczenie pytania o konkretne auto.
przemo.d - 2012-08-20, 13:32 Temat postu: Re: Co kupić - pierwsze afto
marekniva napisał/a: | Witam wszystkich większych i mniejszych specjalistów i bardzo proszę o pomoc.
Mam zamiar kupić kampera na ten cel chciałbym przeznaczyć około 30 tyś zł. Co kupić?
Będę podróżować po Polsce i trochę po europie zachodniej. Myślę że max 20 tyś km w roku (podane z górą nawet dużą).
Autem podróżować będzie głównie 2 ale od czasu do czasu 4 osoby. Chciałbym ażeby dało się spać w sprzęcie jesienią i wiosną.
Napiszcie proszę w co waszym zdaniem powinien być kamper wyposażony i ewentualnie za czym powinienem się rozglądać.
Od razu napisze że nie chciałbym Ducato czy J5 z początku lat 90 ze względu na niezbyt atrakcyjny wygląd oraz fakt że posiadałem takie auto dostawcze.
Patrzyłem na te ogłoszenie http://allegro.pl/ford-tr....html?source=oo
Wiem że to nie ten temat ale jako początek dyskusji i mam nadzieje skutecznej pomocy z Waszej strony pozwalam sobie na zamieszczenie pytania o konkretne auto. |
Witam,
Najlepiej zrobisz jak pojedziesz z tym do np. chyba najbliżej masz Wadowskich lub PROCAMP i oni przejrzą Ci to auto, szczelność zabudowy jest najważniejsza koń raczej mniej istotny.
Niewiele można ocenić przez fotki za to większość da się sprawdzić na żywo albo zaglądaj i macaj wszystkie zakamarki i czy ta boazeria w alkowie to jest orginał?.
Podro.
Pozdro.
marekniva - 2012-08-20, 13:37
A widzisz już się czegoś dowiedziałem nie zwróciłbym uwagi na boazerie.
Będę wdzięczny za każde uwagi ewentualne porady.
Socale - 2012-08-20, 16:29 Temat postu: Re: Co kupić - pierwsze afto
marekniva napisał/a: |
(...)nie chciałbym Ducato czy J5 z początku lat 90 ze względu na niezbyt atrakcyjny wygląd
(...) |
Bardziej istotny jest dla Ciebie wygląd, czy prostota konstrukcji , ich niska awaryjność i łatwa naprawialność?
Co zrobisz z ładnym kamperem na zachodniej autostradzie?
Jak zamierzasz wydać 30 kzł, to albo ładny zewnętrznie i do roboty, albo ładny i ładny nieco starszy.
Ja szukałem tak jak Ty, ale mając już spore doświadczenie w tej materii i co?
Wybrałem kampera Sokali właśnie z powodu tych kilku w/w cech i jego niepowtarzalności
Powodzonka.
marekniva - 2012-08-20, 16:32
No dobra przyjmijmy teoretycznie że Ducato wchodzi w grę. Jakiej zabudowy powinienem szukać. Pytanie wynika z mnogości tych aut.
marekniva - 2012-08-20, 16:42
Jeszcze co myślicie o tym? http://moto.allegro.pl/ka...2567751191.html
przemo.d - 2012-08-20, 17:01
Nie to żebym Cię zniechęcał ale poczytaj: http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11527
Ogólnie to aby w tej cenie kupić dobre auto to potrzebował będziesz duużo szczęścia.
Może z przyczepą będzie łatwiej ..
Podro.
marekniva - 2012-08-20, 17:14
No nie za ciekawie to wygląda.
Ale przyczepa odpada, z tego sprzętu będzie korzystać też mój Tata mimo że przejechał świat dwa razy jeśli nie trzy to ze względu na wiek manewrowanie z przyczepą nie wchodzi w grę. Szczególnie że on miewa różne szalone pomysły.
arrtur - 2012-08-20, 21:01
to drugi post, ktory w ogole pamietam dot kupna samochodu w realnej cenie, zwykle sa typu "szukam w dobrym stanei do 15 tys"...
w tej kwocie z poczatku lat 90 tych kupisz cos dobrego,
ew mozesz pomyslec o aucie na busie aby uniknac tematu wody/grzyba/zgnilizny
(nieustannie polecam LT ki sven hedin albo florida), z tym ze to nieco mniejsze auta.
chcesz kupic czy tylko sie orientujesz, taraz czy pozniej, chcesz jeszcze gdzies jechac w tym roku czy na przyszly sezon, to komletny budzet czy zakupu a na pakiet startowy masz osobne tysie?
pozdr
Socale - 2012-08-20, 22:00
Przynajmniej przyzwoicie zaprezentowany, to się ceni i przyciąga uwagę.
Resztę zobaczysz sam.
marekoliva - 2012-08-20, 23:14
Tego oglądałem po drodze z wakacji na prośbę znajomego, szkoda, że nie napisałeś wcześniej przedwczoraj usunąłem zdjęcia. Najmniejszą jego wadą są szkody po gradobiciu. Nadkola, drzwi i podszybie nieudolnie naprawiane, rdza wychodzi przez szpachlówkę. Alkowa w narożnikach uszczelniana też nie za dobrze. z szafek odchodzi okleina, niektóre pomalowane brązową farbą. Ogólnie wygląd nie za dobry, żeby nie było aż tak to dla małej poprawy wrażenia urządzenia w zabudowie sprawne.
WINNICZKI - 2012-08-21, 00:08
ZA miesiąc zacznę sprzedawać swojego,może Ci sie spodoba.
arrtur - 2012-08-21, 09:20
Socale napisał/a: | Przynajmniej przyzwoicie zaprezentowany, to się ceni |
.
ladna prezentacje zdjec to moimj zdaniem "sie ceni" w galerii.
wiekszosc nic nie wartych aut jest ladnie prezentowana bo tylko to pozostaje zeby biedaka klienta omamic. Przez te praktyki wlasnie nasz rynek jest jaki jest i 98% wyjazdow po samochod konczy sie komentarzem handlarz oszust a auto w realu szrot. (i to znow w 80 %prawda)
Co ma tez wplyw na uczciwych sprzedajacych bo piszac w ogloszeniu, ze auto ma jakas usterke od razu klient mysli sobie totalna padlina skoro juz napisal ze jest uszkodzenie to nie ma co zbierac inaczej by zataili...
ten http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=10223 byl i nadal jest ladnei prezentowany, tym razem po liftingu nalepek i kosztuje ostatnio 26800 jak pokazuje sie w ogloszeniach
(jak pisalem nadal bardzo ladny, bardzo rokujacy na przyszlosc , tylko trzeba go odbudowac wiec nei w tej cenie)
powodzenia
Socale - 2012-08-21, 11:00
arrtur napisał/a: | Socale napisał/a: | Przynajmniej przyzwoicie zaprezentowany, to się ceni |
.
ladna prezentacje zdjec to moimj zdaniem "sie ceni" w galerii.
(...)
|
No ale przyznasz, że ładne foty robią lepsze wrażenie niż te robione Nokią, celowo sprofanowane by wielkie i oczywiste wady po prostu ukryć i rzesze zainteresowanych bezkarnie na koszty naciągać dodając słowo "idealny".
marekniva - 2012-08-21, 20:18
Dzisiaj przy okazji oglądałem tego LT-ka wydaje się naprawdę zadbany, nieponiszczony, nic w środku nie śmierdzi. Muszę się nad tym zastanowić.
A może jest ktoś z Wrocławia kto by jeszcze fachowym okiem spojrzał na to?
Nie chodzi mi o silnik zawieszenie bo to sam sobie sprawdzę, chodzi o zabudowę.
A tak wogóle do jakiej temperatury zewnętrznej można użytkować zabudowę tego LT-ka?
arrtur - 2012-08-21, 21:40
Sam sobie mozesz poradzic ogladajac foty z linku dot odbudowy.
Wejdz na drabine i rzuc okiem na poszycie dachu czy jest poklejone w kropki i ew doszczelnianie listew glownie przy przelamaniu alkowy. Jesli ma jakies latania poszycia to trzeba sie dalej dokladniej przygladac.
Ten samochod (jak i pare innych) ma taki newralgiczny punkt wlasnei w miejscu przelamania alkowy w dach tylu - bo tam stoi woda, jesli tam zacznie zaciekac to cieknie po calej scianie.
Czyli rzuc okiem od srodka na sufit w lazience oraz nad drzwiami wejsciowymi, niestety nie zajrzysz za lazienke bo nie ma klapy serwisiwej chyba ze mozna sie tam dostac od srodka wiec wtedy trzeba zajrzec na dolna czesc sciany w tym miejscu. potem podloga zaczynajac w tym miejscu i z drugiej strony czy ma sie czego trzymac stopien.
Ostatnie miejsce (z szybkich ogledzin) od srodka otwierajac klape lozka lub od zewnatrz otwierajac klape bagazowa zajrzyj w lewe naroze. ( lub wszedzie w polaczenie scian bocznych i tylu z podloga od srodka)
Jesli w ktorymkolwiek z ww miejsc wewnatrz widac ze juz " troche marszczy sie tapeta" to pozamiatane.
Jesli sa ok - jest w porzadalu. Mozesz dalej przejrzec od srodka naroza alkowy i od zewnatrz podloge glownie na skraju w miejscu laczenia ze scianami. Mozna takze we wnetrzu przy szyberdachu z tylu (generalnie ta czesc plaska dachu powinna bys sztywna jak cholera), zajrzec do szafek - tu zmiany niekoniecznie dyskwalifikuja auto kwestia skali jesli w ogole sa.
Jak wyglada ok - to brac od reki 7 tys E juz w polsce i zarejestrowane to jak darmo.
Powodzenia
marekniva - 2012-08-22, 10:02
Dziękuję za cenne informacje.
A co do Tego czy da się w nim wytrzymać przy niższych temperaturach? Jeśli nic nie mieszam to pytam czy to jest zabudowa zimowa?
krzysieks - 2012-08-22, 10:47
Nie kolego te samochody mają zabudowę tylko letnią.W lato przy wysokich temperaturach da się w miarę wytrzymać.W tym roku w Chorwacji było trochę ciepło.Pozdrawiam Krzysiek.
marekniva - 2012-08-22, 10:55
A jeszcze jedno pytanie, może głupie ale nie wiem jak to wygląda.
Auto zarejestrowane jest na 6 osób, fotele z przodu są dwa z tyłu na kanapie nie widziałem żadnych pasów itp. czy przepisy pozwalają podróżować na tym narożniku z tyłu?
krzysieks - 2012-08-22, 13:28
Mój Karmann też jest zarejestrowany na 6 osób.Z przodu i na kanapach ma po 2 pasy.Czy może jechać 6 osób?? Chyba tak,choć nie jestem w 100% pewny.Pozdrawiam KS.
marekniva - 2012-08-26, 21:05
A co szanowni forumowicze sądzą o tym??? http://moto.allegro.pl/fi...2588040414.html
przemo.d - 2012-08-26, 21:32
Witam,
Na pewno jest po gradobiciu co widać na fotkach i na pewno z tym silnikiem nie jedzie...
Jeszcze zastanawiająca jest ta listwa srebrna w połowie ścian czy była fabrycznie -> co prawda jest po obu stronach ale tylna ściana jej nie ma i jest zawinięta fabrycznie to na bocznych nie mogli zrobić tak samo...dziwne.
Reszta do sprawdzenia organoleptycznego.
Pozdro.
marekniva - 2012-08-26, 21:34
Dzięki, na wgniotki nie zwróciłem uwagi.
majsterus - 2012-08-26, 21:50
ten fiat o ile jest zdrowy to cena dobra.
listwa jest fabryczna
1,9td jedzie.... mam większego z ramą i skuterem ważył 2890kg pusty....był w chorwacji i wrócił.
z takim motorem i da się tym jechać. szału nie ma ale za to opłaty są mniejsze.
i to jest już przepaść pomiędzy tym lt-kiem i fordem. Inna kultura prowadzenia. Poziom hałasu w kabinie. Przejdź się lt a takim fiatem zobaczysz różnicę.
dodaj do tego idealne rozmieszczenie wewnątrz. Podkowa jest niepraktyczna. A te 2 pierwsze to podkowy.
i to knaus...
szczep85 - 2012-08-31, 10:27
marekniva napisał/a: | Dzięki, na wgniotki nie zwróciłem uwagi. |
Jak tam zakup? Wybrane coś?
marekniva - 2012-08-31, 12:30
Cały czas szukam czegoś odpowiedniego.
No chyba w tym roku nigdzie nie pojadę ale mam nadzieje że zakup zrobię w najbliższym czasie.
marekniva - 2012-09-06, 14:48
Witam ponownie. W weekend jadę pooglądać ale wcześniej proszę o ocenę bardziej doświadczonych kolegów
1
http://moto.allegro.pl/ka...2611552062.html
2
http://moto.allegro.pl/fi...2611582504.html
3
http://otomoto.pl/fiat-ducato-T2976730.html
Co sądzicie?
Ten trzeci ma uszkodzenie u góry.
Andrzej 73 - 2012-09-07, 07:45
Ten pierwszy ma zabudowę Autostar , więc najwięcej o niej może powiedzieć Grzesiu- Gino.
Drugi widać , że zadbany , ale to jest mały kamperek.
Trzeciego ominąłbym szerokim łukiem, ma uszkodzoną alkowę.
Proponuję rozważyć pierwszą ofertę , ale trzeba zobaczyć to auto na żywo.
gino - 2012-09-07, 08:03
no faktycznie AUTOSTARek prawie jak moj....
inny uklad wprawdzie, ale to nie ma znaczenia...
co moge powiedziec..
bardzo solidne , mocne mebelki..raczej nie ma szans, aby jakis zawias, czy drzwiczki opuszczaly sie czy urywaly....
fajne rozwiazanie WCtu..ktory gdy go nie uzywasz, podnosi sie do gory i chowa w scianie..
no i do tego stacjonarny 50l zbiornik na koty...
mam inne ogrzewanie, wiec tu nic nie opisze.
caly przod alkowy jest plastikowy/zywica/, co tez jest duzym plusem, gdyz nie ma laczen listwowych od frontu
wada jest, to co widac na fotce z energoblokiem..
tam sa otowory w szafce, z ktorych zawsze sie...kurzy..wyglada to jak zaciek..a nim nie jest..to zwykly brud/kurz..
czyscisz to..a po wakacjach..znowu brudne..
ale...da sie z tym zyc
fajny..podoba mi sie
ostatniego ogladali znajomi..podobno, wyjatkowo zaniedbany, ze zwisajacym sufitem..poprzewiercanymi meblami
i...widze ze kolejna obnizka ceny...a pewnie i tak sie nie sprzeda
marekniva - 2012-09-07, 08:59
No ten mały najbardziej mi się podoba. Poza tym najchętniej kupiłbym auto z taką małą zabudową.
|
|