Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Po Polsce - Sierpniowy tydzień nad Zatoką Gdańską..

JaWa - 2012-08-21, 10:03
Temat postu: Sierpniowy tydzień nad Zatoką Gdańską..
W sierpniu postanowiliśmy wyrwać się na tydzień nad Zatokę gdańską. Skorzystaliśmy z części już otwartej autostrady i szybciutko zameldowaliśmy się u papamilów po wskazówki na dobre miejscówki. Rano ruszamy do Gdańska, akurat trwa Jarmark Świętojański. Stajemy blisko centrum na parkingu polecanym przez Jarka ( 10 zł godzina, ale 50 zł doba). Chodzimy po terenach jarmarku, płyniemy statkiem do Westerplatte i z powrotem. Po południu jedziemy do Redy na miejscówkę wskazaną przez Jarka. Pierwszy raz stoimy tuż przy plaży.
JaWa - 2012-08-21, 10:20

W Rewie dołączają do nas Dembomenki. Ruszamy na zwiedzanie Rewy. Główną atrakcją jest Szpyrk Rewski ( mierzeja rewska ), zupełnie przypomina duński Skagen. Ciągnie się w głąb zatoki na ponad kilometr. Kilka razy w roku odbywa się tutaj "Marsz śledzia" w czasie którego śmiałkowie przechodzą z Kuźnicy do Rewy pieszo przez morze. Do przepłynięcia jest tylko odcinek ok. 700 m, umożliwiający wejście statkom do Pucka. Zatoka Pucka do raj sportów wodnych, podobno tu zawsze wieje. Nam wiało w dzień i w nocy, non stop.
JaWa - 2012-08-21, 10:31

Opuszczamy Rewę i kierujemy się na Piaski, stajemy na leśnym parkingu blisko plaży. Wieczorem wielką niespodziankę robią na Stasio i Jola, swoim niezapowiedzianym przyjazdem. Rano dołączają Bystrzaki. Był Stasiowy grilek, był też Dembomenkowy bogracs. A wiatr cały czas piź........... .
Joluś - 2012-08-21, 11:00

To że miejsce jest super....i że wiało jak diabli ...całkowicie potwierdzam.
lepciak - 2012-08-21, 12:20

Joluś
Cytat:
To że miejsce jest super....i że wiało jak diabli ...całkowicie potwierdzam
Biednemu wiatr zawsze w oczy...
A my miejscowi nie narzekamy i nad morze zapraszamy.

rjas - 2015-07-15, 15:09

Odgrzeję kotleta :)
JaWa - powiem tak, to miejsce ze zdjęcia nad samym morzem to chyba marzenie każdego.
W sierpniu ruszamy nad "nasze" morze i nie tylko i spędzenie dnia lub dwóch w takim miejscu to by było coś....
Czy orientujesz się czy to miejsce jeszcze istnieje w takiej formie ? jeśli tak czy mógłbyś się podzielić jaka jest lokalizacja tej miejscówki ? :please

Pozdrawiam

krzysztofCz - 2015-07-15, 16:58

Miejsce jest aktualne. Niedaleko, w Osłoninie masz jeszcze lepsze :lol:
rjas - 2015-07-15, 17:11

KrzysztofCz,

Dzięki za podpowiedź, patrząc na Osłonino to "5 domów na krzyż", więc wydaje mi się, że nie powinno być problemów ze znalezieniem miejscówki. Czy to gdzieś w rejonie molo ?
Pozdrawiam

krzysztofCz - 2015-07-15, 17:21

Stoisz na plaży przy molo. Te domki są wyżej, a Ty zjeżdżasz na dół drogą gruntową aż na plażę. Dodatkowym atutem jest (jeśli masz dzieci) głębokość zatoki. Idziesz i idziesz w morze a woda ciągle do kolan :szeroki_usmiech
rjas - 2015-07-15, 17:42

Super, wielkie dzięki za podpowiedź. Dzieciaki mamy - dla córy 17-to letniej może mniejsza atrakcja, ale dla drugiej 6-ciolatki myślę że perfekcyjnie.
Zeby tylko pogoda była....słoneczna :)

JaWa - 2015-07-18, 08:43

rjas napisał/a:
Czy orientujesz się czy to miejsce jeszcze istnieje w takiej formie ? jeśli tak czy mógłbyś się podzielić jaka jest lokalizacja tej miejscówki ?

Rewa, ul. Morska
Podobno są jakieś zmiany, trzeba by spytać papamili.

krzysztofCz - 2015-07-19, 09:05

To miejsce Jacku wygląda już inaczej. Kamperem nie postoisz.
JaWa - 2015-07-19, 14:54

krzysztofCz napisał/a:
Kamperem nie postoisz.

Pewnie płotek postawili ? :gwm

krzysztofCz - 2015-07-19, 15:06

Gorzej... porobili chodniki :szeroki_usmiech
krzysztofCz - 2015-07-19, 15:35

wikipedia napisał/a:
W 2013r. kosztem 1,5 mln zł promenada została rozbudowana: wzdłuż ulicy Morskiej powstał ciąg pieszo-jezdny z kostki brukowej, wyposażony w małą architekturę (pergole, ławki, stojaki na rowery).

lepciak - 2015-07-19, 15:58

rjas
W sierpniu ruszamy nad "nasze" morze i nie tylko i spędzenie dnia lub dwóch w takim miejscu to by było coś....
Jak będziesz na trasie do 3-miasta to daj znać a wskażę Ci gdzie masz się udać aby spędzić dzień lub dwa w takim miejscu żeby to było coś...

rjas - 2015-07-19, 20:23

JaWa - dzięki, ale wygląda na to, że się trochę spóźniłem :( , chociaż dzięki rozmowie z KrzysztofCz trochę mi się wyjasniło i na tą chwilę Osłonino jest brane pod uwagę.

lepciak - dzięki również, nie omieszkam zadzwonić z trasy :ok

CORONAVIRUS - 2015-07-19, 20:27

...byłem dziś w Osłoninie ...wszystko po staremu czyli fajnie :)
rjas - 2015-07-19, 20:57

no to super, wpisuję na listę postojową :)
krzysztofCz - 2015-07-20, 05:48

BIORCA napisał/a:
...byłem dziś w Osłoninie ...wszystko po staremu czyli fajnie :)

Tak będzie do czasu aż jakiś nawiedzony miejscowy vip nie zauważy, że lubimy to miejsce.

lechista - 2015-07-20, 19:13

Witam,mozecie podac blizsz namiary na to Oslonino gdzie to jest dokladnie.
rjas - 2015-07-20, 19:18

Bardzo prosto - co prawda jeszcze tam nie byłem :) ale po rozmowie z krzysztofCz okazuje się, że jak sobie popatrzysz na mapkę (podgląd satelitarny) to zobaczysz molo. I to jest własnie koło tego molo. Stajesz tak jak Ci wygodniej.
Pozdrawiam

krzysztofCz - 2015-07-21, 16:25

rjas napisał/a:
Bardzo prosto - co prawda jeszcze tam nie byłem :) ale po rozmowie z krzysztofCz okazuje się, że jak sobie popatrzysz na mapkę (podgląd satelitarny) to zobaczysz molo. I to jest własnie koło tego molo. Stajesz tak jak Ci wygodniej.
Pozdrawiam

Właśnie tak :diabelski_usmiech :spoko

CORONAVIRUS - 2015-07-21, 16:35

ludzie ... miejscówka 066 :-P
matro - 2015-07-22, 16:32

byliśmy tam w okolicach 16 lipca i mamy mieszane uczucia ( i nie był to nasz pierwszy raz w tym miejscu)
Miejscówka nad zatoką jednak woda tuż przy brzegu około 50m od mola ... jeden wielki syf , kupa rozkładających się meduz ... nie za dobrze to wyglądało i strach było włazić. Także różnie można trafić ;)

Miejsce dla tych co cenią spokój i ciszę ;) ... i wiatr ;)