Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Zrób to sam - Elektryczny zawór wody szarej w/g janusz

janusz - 2009-08-14, 13:28

W samochodzie mam dwa zbiorniki wody szarej. Po lewej i prawej stronie samochodu. Do spuszczania są normalne zawory kulowe takie wodociągowe 1 cal. Spuszczanie ścieków jest niewygodne bo trzeba pobrudzić się otwierając zawór. Zelektryfikowałem te zawory przy pomocy zaworu elektrycznego.
Pierwszy etap elektrycznego spustu wykonany.
Obydwa zbiorniki połączone kanalizacją i zamontowany zawór.
W drugim etapie przedłużony będzie wylot wody do tyłu samochodu i zamontowana będzie kamerka. I to nie do spuszczania kropelkowego tylko do celowania w kratkę ściekową :haha:

janusz - 2009-10-01, 23:39

Właście ukończyłem konstruowanie zestawu do inwigilacji spustu szarej wody. Jutro montaż w samochodzie. W skład zestawu wchodzi przełącznik zaworu i kamer, sterownik, zwór elektryczny, kamerka.
janusz - 2009-10-02, 00:50

maluch napisał/a:
Jaką średnicę ma zawór ?

Którą średnicę, gwint 42 mm otworek 20 mm.

Świstak - 2009-10-02, 09:03

Czyżbyś założył zawór fabryczny? Ten z allegro?
janusz - 2009-10-02, 09:51

Świstak napisał/a:
Czyżbyś założył zawór fabryczny? Ten z allegro?

Tak to było najprostsze rozwiązanie. Chociaż zawór jest przyciężkawy i chyba nie potrzebnie ciśnieniowy ale ma jedną zaletę, jest i działa.

Świstak - 2009-10-02, 14:36

"Jam to - nie chwaląc się - w sieci wyszperał. "

Zagłoba by się pod tym nie podpisał, no chyba że by mu pająk baryłkę wina na pajęczynę porwał.

janusz - 2009-10-02, 16:26

Kamerka zamontowana, zostało tylko na monitorze celownik zaznaczyć :haha:
Na zdjęciach imitacja kratki ściekowej i obraz w monitorze.
To białe w dolnym rogu monitora to wylot szarej wody.

janusz - 2009-10-03, 21:02

Zobaczymy co będzie się działo w trakcie eksploatacji. W każdym razie samochód ma już dwa lata, nigdy podwozie nie było myte. W okolicy kamerki zamontowałem tą szarą puszkę która jest na poprzednich zdjęciach. Dla wygody przyklejona jest pod podłogą bagażnika za pomocą rzepa samoprzylepnego. Aby go przykleić nie musiałem bardzo myć tego miejsca, było lekko tylko zakurzone. Teraz może zmienić się przepływ powietrza jakieś zawirowanie związane z kamerką, zobaczymy. Jeśli brudzenie będzie kłopotliwe najpierw spróbuję zamontować jej jakąś osłonę. Metodą prób i błędów. Jeśli nie pomoże zrobię wycieraczkę :haha:
janusz - 2012-08-22, 12:22

Ustrojstwo działa od 2009 roku. Zostało tylko zmienione miejsce umocowania zaworu. Aktualnie zawór znajduje się tuz przed tylną osią zaraz przed prawym tylnym kołem. Zmiana została wymuszona tym, że zbiorniki w moim samochodzie są między osiami, prowadzenie spustu za oś wymagało poprowadzenia rury nad osią i powstawał syfon.
Co do kamery, jakoś tak wyszło, że kamera nie brudzi się. Wystarczy raz czy dwa razy w roku przetrzeć szkiełko podobnie jak w kamerach cofania.

wagabunda - 2012-08-22, 22:33

Gratuluje rozwiązania.Proszę kila zdań o zaworze,czy prąd sterujący to 12v a ruch powrotny -prąd czy sprężyna.Przycisk sterujący na stałe czy dzwonkowy.

pozdrawiam Janek

janusz - 2012-08-22, 23:56

Zamykanie i otwieranie silniczkiem. Przełącznik 3 pozycyjny stały. I pozycja, do góry, zamykanie. "0" wyłączone zasilanie, układ nie pobiera żadnego prądu, II na dół, otwieranie.
Obsługa bardzo prosta, intuicyjna. Zawór pozostaje w stanie w jakim wyłączy się zasilanie.
Jednocześnie z zaworem w położeniu I lub II zasilana jest kamera i przekaźnik w module kamery przełącza wejście monitora z kamery cofania na kamerę zaworu.
Podjeżdżając do miejsca zrzutu szarej wody przełączam zawór na zamykanie (do góry) mimo, że jest zamknięty. Włącza się kamera i widać gdzie zatrzymać samochód. Następnie przełącznik w pozycję otwarty (na dół), Zawór otwiera się i widać jak woda wypływa. W pozycji pół otwartej da się zatrzymać i woda wypływa dowolnie wolno. Przy zamykaniu otwartego zaworu dolna kontrolka świeci i w momencie całkowitego zamknięcia zapala się górna. Przy zamkniętym zaworze i przełączniku na zamykanie świecą obie. Przy otwieraniu świeci górna sygnalizując działanie i przy całkowitym otwarciu zapalają się obie.

majsterus - 2012-10-05, 08:12

wszystko cacy,
ale

jak ktoś ma spust średnicy 100mm, zakręcany pokrywką od spodu, a sam zawór to zasuwa ręczna, o tej średnicy.
to co wtedy?

te rozwiązania są dobre do rur 1 cal itp, gdzie jest zastosowany zawór kulowy.

krynia i stan - 2012-10-05, 08:56

majsterus napisał/a:
wszystko cacy,
ale

jak ktoś ma spust średnicy 100mm, zakręcany pokrywką od spodu, a sam zawór to zasuwa ręczna, o tej średnicy.
to co wtedy?

te rozwiązania są dobre do rur 1 cal itp, gdzie jest zastosowany zawór kulowy.

To ten można zostawić a dołożyć drugi zelektryfikowany :spoko

janusz - 2012-10-05, 10:33

krynia i stan napisał/a:
dołożyć drugi zelektryfikowany :spoko

Lub zelektryfikować samą zasuwę. Do zelektryfikowania czegoś co co musi być przesuwane tak jak zasuwa nadają się siłowniki elektryczne od siedzeń sterowanych elektrycznie. Polecam te z amerykańskich samochodów bo są stosunkowo nieduże a dosyć silne. Siedzenie można kupić na aukcji internetowej za jakieś 100 złotych i przeważnie są tam cztery a czasem pięć siłowników.

krynia i stan - 2012-10-05, 11:50

janusz napisał/a:
Siedzenie można kupić na aukcji internetowej za jakieś 100 złotych i przeważnie są tam cztery a czasem pięć siłowników.

Ciekawy pomysł :ok

majsterus - 2012-10-05, 14:31

tak,
ale na sam spust jest nakręcany kapsel, aby było szczelne i nie kapało....więc to rozwiązanie się nie sprawdzi.
Pozostaje wywiercić dziurę i zrobić drugi spust...

SlawekEwa - 2012-10-05, 14:39

Cytat:

tak,
ale na sam spust jest nakręcany kapsel, aby było szczelne i nie kapało....więc to rozwiązanie się nie sprawdzi.
Pozostaje wywiercić dziurę i zrobić drugi spust...

Też takie rozwiązanie problemu też przychodzi mi do głowy. Mam taką zasuwę i nakręcany kapsel. Za to legalnie jak to leje :wc: 20 sec i 100 litrów "szarej" poszło... :)

ARCADARKA - 2012-10-05, 15:20

http://www.movera.com/uploads/pics/9973762.jpg

Sławku ,zastosuj ten system ,,,,,,,,,,mogę ci go sprzedać za 500 zł w sklepie kosztuje coś 187 euro nazywa się AUTO DRAIN ,klient zamówił ,ale chyba zapomniał,leży to u mnie cosik ze 3 miesiące

janusz - 2012-10-05, 16:22

krynia i stan napisał/a:
Ciekawy pomysł :ok

Jeśli ktoś ma jeszcze trochę elektronicznej smykałki to w lewym siedzeniu zamontowany jest sterownik który obsługuje pamięć ustawień. Z takiego siedzenia można zrobić wiele ciekawych konstrukcji.

SlawekEwa - 2012-10-05, 19:36

ARCADARKA napisał/a:
Sławku ,zastosuj ten system ,

Darku podoba mnie się to "ustrojstwo", tylko podejrzewam / chyba słusznie/, że potrzeba wymontować ze zbiornika szarej starą zasuwę. Znając kłopoty z tym związane Kolegi Campmara w takim samym jak mój Fendku to nie idę na to. Wolę zasuwę trochę uchylić, a w potężną rurę spustową zamontować mały półcalowy zaworek elektryczny :chytry

ARCADARKA - 2012-10-05, 20:07

Sławku ,zasuwa zostaje,oczywiście jeżeli jest szczelna ,mocujesz to do cięgna zasuwy ,wszystko jest w komplecie ,zaraz pójdę do serwisu i pstryknę fotkę :bigok :bigok :bigok

przełącznik można zamontować jak komu wygodnie