|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Prawo i przepisy - Fotele do jazdy bokiem
arturb - 2012-08-22, 14:25 Temat postu: Fotele do jazdy bokiem W związku z tym, iż jestem w trakcie przeróbki drugiego już busa na kampera, a jestem w fazie projektowej, proszę o informację czy dozwolone jest przez prawo montaż foteli bokiem do kierunku jazdy?
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU z dnia 15 października 2007 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia
par. 8 2a) siedzenia nie mogą być skierowane bokiem do kierunku jazdy. Za siedzenia skierowane bokiem do kierunku jazdy uważa się takie, których pionowa środkowa płaszczyzna wzdłużna tworzy kąt nie mniejszy niż 100 z pionową środkową płaszczyzną wzdłużna pojazdu. Przepis nie dotyczy pojazdu zarejestrowanego przed dniem 20 października 2007 r.,
Pomimo, że z racji zawodu z przepisami prawa ma do czynienia codziennie nie potrafię odpowiedzieć sobie na pytanie: Czy w moim Ducato z sierpnia 2007 roku zamontuję ławkę do siedzenia bokiem to przejdzie przez procedury administracyjne?
Czy przepis ten nie dotyczy tych samochodów, które były zarejestrowane przed 20 października 2007 i już wtedy miały zamontowane siedzenia bokiem?
marekniva - 2012-08-22, 14:44
Jestem nowy ale właśnie wgryzam się w temat.
Myślę a w zasadzie jestem pewny.
- Jeśli nie masz zamiaru zmieniać danych w dowodzie (ilość miejsc, przeznaczenie) to ławkę możesz mieć nawet na suficie czy na zderzaku fakt jest taki że wobec prawa nikt tam nie może siedzieć.
- Jeśli chcesz dokonać zmian w dowodzie nie otrzymasz pozytywnej oceny rzeczoznawcy oraz przeglądu technicznego.
zbyszek9 - 2012-08-22, 16:39
To może ja mam najnowszą wiedzę : Moja Nyska była pierwotnie zarejestrowana na 8 osób . Po przebudowie na minikampera na stacji diagnostycznej chciałem wywalczyć rejestracje na 4 osoby .
Na ławce , która na noc jest rozsuwana na łóżko spokojnie może siedziec nawet pięć osób , ale diagnosta nie zgodził się na jazdę pasażerów bokiem , mimo , że gdyby Nysa nie była przebudowana ,
to na bocznych ławeczkach mogło jechać sześć osób i tak mogła by być nadal rejestrowana . Czyli jeżeli coś zrobiła fabryka nawet źle , to jest to nadal ważne i nie można poprawiać .
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=13646
1506edi - 2012-08-22, 16:48
Ja osobiście mam Ducato z zabudową HEKU 580 i siedzenia za kierowcą mam bokiem,przy czym później rozkładane są jako jedno spanie(zdjęcie brzydkie bo to przed gruntownym remontem.)
marekniva - 2012-08-22, 16:57
Ale taki był oryginalnie zarejestrowany.
silny - 2012-08-22, 22:23
przepraszam ARTURB ze sie wpycham w temat ale moze ktos wie bo mam w swoim jumperku lawke bokiem -tak ja zalozylem , wczesniej nie bylo- i rozmyslam czy przerejestrowac na campingowy bo oryginalnie jest karetka i w karetce moze zgodnie z prawem byc ale nie wiem czy moge taka karetka legalnie jezdzic?
arturb - 2012-08-23, 10:11
majsterek napisał/a: | przepraszam ARTURB ze sie wpycham w temat |
Ależ zapraszam do wątku (tym bardziej, że w temacie)
a co do jazdy karetką to poczytaj:
http://m.lodz.gazeta.pl/l...2,11549391.html
Wynika z tego, że jak zdemontujesz koguty to ok. Inna sprawa to jeżeli podczas kontroli policji czy innego uprawnionego organu przy inspekcji wnętrza ktoś stwierdzi, że to auto karetką w środku na pewno już nie jest, to może skończyć się mandatem. Nie wiadomo jak przy takiej kontroli potraktowaliby Cię za granicą. Zastanowiłbym się dla świętego spokoju jednak nad przerejestrowaniem. Ale Ty tu rządzisz
silny - 2012-08-23, 10:43
no ale w karetce mozna jechac bokiem a ja mam 6 miejsc siedzacych z czego 2 bokiem i 6 os. w dowodzie rej.
ale nie lubie byc na bakier z prawem i jak gdzies jade to nie lubie sie bac ze cos jest nie tak i moze sie uda a moze nie
Krystian - 2012-08-23, 12:37
Mam kamperka z 2007r. Jest on zarejestrowany na 4 osoby z tego dwie siedzą bokiem do kierunku jazdy lecz zapięci pasami biodrowymi.
arturb - 2012-08-23, 13:52
Jeżeli o mnie chodzi (a ja zadałem pytanie w wątku) to w związku z wątpliwościami zrezygnowałem z projektowania siedzeń bokiem i zrobię kanapę zgodnie z kierunkiem jazdy. Dziękuję wszystkim za udzielone porady.
Srebrzanka - 2012-09-05, 11:09
Dobry pomysł. Nie dostaniesz dopuszczenia dla miejsc do jazdy bokiem, nawet gdy zamontujesz pasy, zagłówki a nawet wodotrysk.
adamer - 2013-04-10, 10:15
Jezeli dobrze rozumiem powyzsze posty to jezeli kamper byl wyprodukowany z miejscem do siedzenia bokiem do kierunku jazdy to jest to zgodne z prawem? W planach moich zakupow wiekszego kamperka fraworytami jak na razie sa dwa modele Hymera 524 i 574 ( ze wzgledu na jedno lozko na stale). Oba w starszych wersjach mialy 2 dodatkowe siedzenia przodem do kierunku jazdy, w nowszych jedno z miejsc siedzacych jest bokiem.
Czy beda problemy na przegladzie technicznym?
Ponizej dla przykladu starszy i nowszy model
http://szukaj.pl.mobile.e.../177096992.html
http://szukaj.pl.mobile.e.../170419185.html
tadek27 - 2013-04-10, 11:49
zadałem to pytanie diagnoście na przeglądzie (mam zarejestrowany na 6 osób , 2 bokiem z 2004 roku) powiedział ,że według przepisów jest OK , bo tak wyszedł fabrycznie.
adamer - 2013-04-10, 12:42
Dzieki. No to mnie uspokoiles
maku1980 - 2013-09-18, 12:50
Jeszcze nie psiadam kamperka, jestem podczas poszukiwań.
Pytanie wiąże sie z fotelami.
Większość kamperków które oglądam jest zarejestrowana na 5 lub 6 osób (takiego szukam), auta z lat 1992+.
Wiadomo 2 osoby kierowca i pasażer obok pozostałe 3 lub 4 siedzą w części mieszkalnej. 2 przodem do kieunku jazdy 2 tyłem lub bokiem. wiadomo przodem jest OK bokiem o ile auto fabrycznie mialo taki układ i jest z przed 2007 r też OK, a co z siedzeniem podczas jazdy tyłem ? Czy jest zgodne z przepisami?
Zauważyłem też że część aut nie posiada pasów bezpieczeństwa dla wszystkich podróżujących, o ile w polsce pasy i zagłówki dla aut wyprodukowanych przed którymś rokiem (sprawdze dokładnie) dla pasażerów na tylnych kanapach nie są wymagane, o tyle dla przykładu w szwecji juz są obowiązkowe. Jak sobie z tymi problemami radzicie ? Można zamontować sobie pasy i zagłówki samemu ?
Pozrdawiam
Mariusz
tadek27 - 2013-09-22, 12:58
przy jeździe tyłem do kierunku jazdy pasy nie były wymagane .
inhalt - 2013-09-22, 15:14
Temat nieco zdryfował z jazdy bokiem na jazdę w różnych kierunkach oraz zapinanie pasów. Dlatego zdecydowałem się wtrącic i zapytać o rzecz, która mnie bardzo nurtuje.
W starszych kamperach na siedzeniach w drugim rzędzie (przy stoliku) często są pasy biodrowe albo nie ma pasów wcale. Wiadomo, że jeśli tak było w oryginale to legalnie można tak jeździć, a konkretnie mogą legalnie jeździć dorośli. Ale czy wolno jest posadzić na takim siedzeniu bez pasów albo z pasami biodrowymi dzieci?
Inne przepisy wymagają, aby dzieci siedziały w fotelikach, a te foteliki mają być prawidłowo zapięte zgodnie z instrukcją producenta fotelika i homologacją fotelika. A foteliki zawsze wymagają pasów trzypunktowych. Zatem wydaje się, że dziecka nie można posadzić w starym kamperze na tylnym siedzeniu.
Jak przewozicie małe dzieci (np. 3-7 lat o wzroście poniżej 120 cm) w starszych kamperach?
ezto - 2013-09-22, 16:48
Hej inhalt,
Pytanie czy wg prawa mozna czy nie - to jedno.
Drugie to czy Ty bys wiozl na zabudowie swoje nieprzypiete dziecko.
Dla mnie ze zastanawianie sie "czy wolno wozic czy nie" - I sprawdzanie jak to sie ma do przepisow nawet mi przez mysl nie przeszlo po zakupie kampera. Kupilem zwykle uzywane pasy na rolkach, zamontowane mam trzy-dwa trzypunktowe, przodem - dla fotelikow mojej dwojki, oraz jeden biodrowy - na wypadek gdy zona siedzi tylem z dziecmi w czasie jazdy jak maluchy sie dra. Nawet jak idzie im w trasie na 15 min poczytac, ani myslimy zeby miala jechac nie przypieta.
Kosztowalo mnie to 300 zl z pasami I moze z 3h pracy milego pana tu w krk. I przynajmniej w mojej glowie - mam spokoj.
Pozdrawiam
tadek27 - 2013-09-22, 18:41
do tego to się sprowadza jedna rzecz przepisy a druga rzecz bezpieczeństwo. wolno nam w starszych kamperach jeździć bez pasów , ale czy na pewno chcemy? każdy musi sobie na to odpowiedzieć sam.
inhalt - 2013-09-22, 22:20
Nie do końca się zrozumieliśmy. Ja bym nie posadził dziecka na foteliku nie przypiętym ani bez fotelika. Ale pasy zamontowane własnym sumptem na siedzeniu nie przystosowanym do tych pasów są jedynie półśrodkiem. Nie wiem jak diagnosta ma się do takich przeróbek (niefirmowe miejsca mocowania, bo firmowych brak), nie wiem jak ubezpieczyciel odniesie się do tego w razie nieszczęścia itd.
Właśnie ja nie widzę możliwości przewiezienia dzieci w starych kamperach, a widzę, że ludzie kupują i wożą. Nie mam pojęcia jak to robią i może jest jakiś patent, o którym nie wiem. Ja osobiście właśnie między innymi z tego powodu skłaniam się w stronę blaszaka z siedzeniami samochodowymi zamiast drewianej ławeczki z gąbkąwym materacem pod tyłkiem, a nie kampera firmowego. Ale może czegoś nie wiem.
MAWI - 2013-09-22, 22:32
inhalt napisał/a: | Właśnie ja nie widzę możliwości przewiezienia dzieci w starych kamperach, a widzę, że ludzie kupują i wożą |
Ludzie kamperami jeżdżą od kilu dziesięciu lat i biorąc pod uwagę statystyki to nie jest źle. Kamper to nie formuła jeden(szczególnie starszy)
Ale szanuje twoje obawy i może pomyśleć czy w ogóle wsiadać z dziećmi do do samochodu .
inhalt - 2013-09-22, 22:56
Nabijasz się ze mnie - a chyba niepotrzebnie.
Owszem mam obawy, ale dlatego, że w starych kamperach widzę wyraźnie niższy standard bezpieczeństwa niż w nawet starych osobówkach. Na nowego kampera mnie nie stać, a w starym będę musiał posadzić dzieci w fotelikach położonych na gąbkowym materacu do spania i zamocować je pasami bezpieczeństwa przykręconymi u góry do sklejkowej ściany klibla.
W blaszaku mogę mieć normalne fotele samochodowe (jak No name, Kodi i inni) albo nawet fotele od jakiegoś vana zintegrowane z pasami bezpieczeństwa. Dlatego podoba mi się blaszak coraz bardziej.
Co do jazdy z dziećmi autem to codziennie dowożę je do szkoły i przedszkola więc robią kilkadziesiąt kilometrów na prawidłowo zamocowanych fotelikach. Na wakacje też jedziemy co roku na południe ... więc złościwości o nie wsiadaniu z dziećmi do auta lepiej odłożyć. Nie o to chodzi. Planuję zmienić przyczepę na kampera, żeby sobie poprawić komfort podróżowania i wypoczynku, a nie pogorszyć. Ale bezpieczeństwo muszę zachować na jakimś rozsądnym poziomie.
ezto - 2013-09-22, 23:46
Inhalt, to olej rozterki co pomysli diagnosta, kup campera ktory ma zamiast kiblowej sklejki na oparciu - sklejke "szafiana", z kiblem glebiej kampera. Duzo takich jest. Pod fotelem bedziesz mial pewnie zbiornik wody-a ten siedzi w grubej, stalowej ramie (przynajmniej u mnie tak jest). Od niej sobie wypuscisz pionowa, gruba stalowa szyne w szafie-i do niej przykrecisz u gory pasy przez sama sklejke nawet sruba do kombajna
I dzieci beda bezpieczne pewnie bardziej niz w niejednym starym uoplu czy guolfie
Ja mam inaczej, kupilem pasy z rolka dolna. Rolki sa przymocowane do stalowej ramy pod siedzeniem, znad gabki wystaje tylko pas. Ale szyna w szafie tez byla opcja o ktorej myslalem.
Diagnosta bede sie martwil jak bede musial.
Pozdrowienia
WINNICZKI - 2013-09-23, 01:24
Wróciliście czy piszesz z Chorwacji ?
ezto - 2013-09-23, 09:23
WINNICZKI napisał/a: | Wróciliście czy piszesz z Chorwacji ? |
Aaa...z rozpedu po paru dniach w Chorwacji-na spontana pociagnelismy do Wloch
I aktualnie siedzimy w Marina di Venezia. Pozniej po drodze pewnie Garda, ale mecze zone na odwiedziny znajomych w Luzern I Zurichu..
Gorzej tylko z odrabianiem takiego wyjazdu po powrocie przez 5 miesiecy haha Ale o to chyba w tym wszystkim chodzi
kamperek jak do tej pory doskonale, I te 2.5D w zupelnosci wystarcza na 95 km/h caly czas - I jak widac spokojnie da sie zajechac wszedzie
Ps sorry za offtop.
Pozdrowienia
WINNICZKI - 2013-09-23, 13:04
Szerokości i wysokości
ciekawi_swiata - 2013-10-13, 14:25
pozwole przyłączyć się do tematu. Nie chodzi mi o jazdę bokiem ale o rozwinięcie wątku bezpieczeństwa dzieci(1) oraz możliwość przerejestrowania kampera z 4 na 6 osób (2)
1) Mam na oku pojazd który ma rozwiązania pasów jedynie biodrowych. dwie ławki ułożone są przodem i tyłem do kierunku jazdy (standardowo przy stoliczku) a pasy są jedynie dla osób siedzących przodem ( ogólnie jest 6 miejsc do spania). Ponieważ dzieciak w drodze zastanawia mnie możliwość przerobienia ich na 3 punktowe rozwiązanie (właśnie pod foteliki) ze względów bezpieczeństwa. faktycznie pod tym siedzeniem jest zbiornik wody - pewnie zabezpieczony jakimś metalowym solidnym stelażem. Czy we własnym zakresie mogę dokonać takich przeróbek? czy ktoś musi "podbić pieczątkę"?
2) drugie pytanie dotyczy sposobu i możliwości przerejestrowania go na wersję 6 osobową. czy jest taki temat na forum (nie mogę znaleźć). czy porywam się z motyką na słońce? czy wystarczy zamontować pasy dodatkowe i udać się do diagnosty w celu wbicia adnotacji do dowodu?
z góry dziękuję za porady!
ciekawi_swiata - 2013-10-13, 19:19
aaa znalazłem ciekawe tematy w dziale "podwozia" jeżeli chodzi o zmiane kanapy/pasow.
Natomiast dalej dręczy mnie możliwość przerejestrowania pojazdu na 6 osób
tadek27 - 2013-10-17, 19:19
co do przerejestrowania pojazdu z 4 na 6 to temat wygląda utopijnie.
od czerwca tego roku zmieniły się przepisy co do zmian konstrukcyjnych w pojazdach. jak to w naszym pięknym kraju jest standartem wprowadza się coś nie do końca uzgodnionego i patrzy jak się rozwija. sedno sprawy jest takie , żeby zrobić taką zmianę trzeba przeprowadzić badanie homologacyjne jednostkowe a do tego uprawnione są dwie lub trzy jednostki w kraju(na pewno PIMOT ) . żadna stacja diagnostyczna bez homologacji fabrycznej albo jednostkowej nie przeprowadzi zmiany konstrukcyjnej.
SlawekEwa - 2013-10-17, 20:29
Jeżeli w niemieckim dow. rej. kamper miał 6 osób, a polskim 4 to można to odkręcić znowu na 6 ? / 4 pasy i dwa siedzenia tyłem do jazdy/
inhalt - 2013-10-17, 21:02
tadek27 napisał/a: | od czerwca tego roku zmieniły się przepisy co do zmian konstrukcyjnych w pojazdach. |
Coś mi się wydaje, że czerwcowe zmiany dotyczą pojazdów rejestrowanych w Pl po raz pierwszy. Czyli jeśli nie chcę zarejestrować czegoś od początku tylko dokonać zmian w istniejącym (zarejestrowanym) to nic się nie zmieniło. Wolno to samo co było wolno przed czerwcem.
silny - 2013-10-17, 22:38
niby wolno ale tam pracuja ludzie ktorzym nie koniecznie chce sie dociekac jak jest.
rzeczywistosc wyglada tak ze ja na kampera przerejestrowalem jumperka na wszelki wypadek przed terminem zmian ale wlasciwie to zlozylem dokumenty a faktory na przerobke donosilem pozniej z datami lipcowymi i panienka zarejestrowala wiec raczej mozna jak w poscie powyzej i tylko brak wiedzy panienek w okienku o tym decyduje.
to samo z iloscia osob , twierdze ze mozna.
kolejnosc znam-
f/vat z przerobki z firmy z odpowiednim PKD
przeglad
wydzial komunikacji
na koniec monopolowy w celu nabycia przyborow do oblewania foteli
Argo - 2013-10-18, 00:30
Tyle postów napisano, a nikt nie napisał, ze najważniejszy jest problem z wagą auta. Bo przyjmuje sie 75kg osoba + 25 kilo bagażu + waga gotowego auta do jazdy z zamontowanymi na stałe dodatkami + 5% na zanieczyszczenia wilgoć błoto itp. Jak auto gotowe do jazdy waży 2800 lub wiecej to jest bez szans przy DMC 3500kg. Przeglądając ogłoszenia na mobile.de można zauważyć auta o 4 siedzeniach z pasami, a zarejestrowane są na 2 lub 3 osoby. Tylko w Polsce nie zwiększa się masy własnej po montażu anten, telewizorów solarów czy markizy itp. a powinno się. Auto 7m dobrze wyposażone waży w granicach 3200kg i 4 osoby to jest za dużo.
tadek27 - 2013-10-20, 21:27
SlawekEwa napisał/a: | Jeżeli w niemieckim dow. rej. kamper miał 6 osób, a polskim 4 to można to odkręcić znowu na 6 ? / 4 pasy i dwa siedzenia tyłem do jazdy/ |
dokładnie tak to działa sciąga się odpis z homologacji od producenta (wpisane są tam również wszystkie wagi, bo powinny być zmienione) , oświadczenie lub faktura na zmiany , diagnosta na stacji okręgowej i wydział komunikacji. niestety nie jest to łatwa droga, często odpis homologacji trzeba sciągać z zagranicy bo u Polsce firma nie ma bazy danych i droga się wydłuża , ale jest do przejścia
tadek27 - 2013-10-20, 21:35
inhalt napisał/a: | tadek27 napisał/a: | od czerwca tego roku zmieniły się przepisy co do zmian konstrukcyjnych w pojazdach. |
Coś mi się wydaje, że czerwcowe zmiany dotyczą pojazdów rejestrowanych w Pl po raz pierwszy. Czyli jeśli nie chcę zarejestrować czegoś od początku tylko dokonać zmian w istniejącym (zarejestrowanym) to nic się nie zmieniło. Wolno to samo co było wolno przed czerwcem. |
może jest to prawda , ale niestety chcą przerejestrować samochód firmowy z kratką-ciężarowy na osobowy diagnosta zażądał odpisu z homologacji pierwotnej , że pojazd był wyprodukowany jako osobowy i oświadczenia na demontaż kratki od firmy z PKD , dopiero przeprowadzi przegląd na zmiany konstrukcyjne. samochód w kraju od 8 lat. także nie za bardzo wiem czego to się tyczy , sprawdzę u źródła w tygodniu
Johny_Walker - 2013-10-20, 22:25
Fotel do jazdy bokiem jest oferowany jako dodatkowe, piąte miejsce np. w nowym Hymerze T CL za dopłatą 700 euro. Tzn jest istniejąca kanapa, a zmiana polega na instalacji pasów i wpisie w dowodzie rejestracyjnym.
Jak to robią?
eler1 - 2013-10-20, 22:39
z kanapy do jazdy bokiem robią jedno miejsce do jazdy tyłem poprzez dodania oparcia i pasów i wyjęcia poduszki gdzie jest przygotowane miejsce na nogi zamiast schowka
Johny_Walker - 2013-10-21, 00:33
eler1 napisał/a: | z kanapy do jazdy bokiem robią jedno miejsce do jazdy tyłem poprzez dodania oparcia i pasów i wyjęcia poduszki gdzie jest przygotowane miejsce na nogi zamiast schowka |
Schowek na buty traci się wtedy bezpowrotnie, czy jest możliwość przekładania poduszki i odzyskania kanapy wraz ze schowkiem?
SlawekEwa - 2013-10-21, 07:43
tadek27 napisał/a: | (wpisane są tam również wszystkie wagi, bo powinny być zmienione) , oświadczenie lub faktura na zmiany , diagnosta na stacji okręgowej |
diagnosta na stacji okręgowej się pomylił i wyszło 4 a nie 6./wagi pozostały te same/
eler1 - 2013-10-21, 10:56
Johny_Walker napisał/a: |
Schowek na buty traci się wtedy bezpowrotnie, czy jest możliwość przekładania poduszki i odzyskania kanapy wraz ze schowkiem | raczej tak przynajmniej tak miała mobilvetta z tego co pamiętam
|
|