|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Włochy - Sycylia kwiecien 2010
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-08-22, 20:36 Temat postu: Sycylia kwiecien 2010 [b]SYCYLIA kwiecien 2010[/b
Po zalogowaniu sie na forum w 2010,przeczytaniu relacji Pierre94,ruszlismy 22 marca w kierunku Wloch i Sycylii.Krotka relacje napisze na prosbe Pampamili.Zdjecia prosze sobie ogladac w relacji Pierra.Rano lepiej chodzi internet i lepiej sie mysli a wiec do jutra,Barbara Muzyk
papamila - 2012-08-22, 20:51
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-08-23, 14:01
Napisze krotko o dojezdzie,wiadomo mozliwosci i tras wiele,kazdy moze cos wybrac po drodze dla siebie,o czym marzyl ze to nalezy zwiedzic
trasa:Martinskie hole,do 12 wjazd do gory,od 13 zjazd w dol,
-Dunajska Strieda,baseny i spanie na parkingu;N47590650, E17363186
-Cortina d Ampezzo,bez jazdy na nartach
-Ravenna,zwiedzewnie kosciolaS Apolinare,parking z serwisem
-nocleg w Tarette,zmiescilismy sie pod wiaduktem kolejowym,parking przy plazy N43480352, E13053472
-Monte Cornero,klify - San Bernadetto,aleja palmowa,Trinitapoli droga 544,
-Alberobello,zwiedzmy miasto truli, N39274780, E 15584378
-przebijamy sie na strone morza Tyrenskiego i spimy nad samym morzem 15 km przed
Paola,
-Piacca,Tropea/zamek nieczynny/,na plazy nie mozna spac, nocleg Nicotera Marina,
-Villa S Giovani, wjazd na prom. Bilet na prom 39e.wazny 30dni,ale to dopiero powiedzial
nam polski tirowiec ,mozna bylo kupic two line/moze zle napisalam/ 10 e taniej.
-Mangiove ,nocleg na plazy /zakaz camperow/,prysznic, N38085438, E15004186
tyle,na dzis wystarczy,Barbara
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-08-23, 14:12
papamila,piwo nie dotarlo do mnie,mam dalej jedno.-pytanie chyba do Janusza ,pod moimi postami nie ma napisu w ramce piwo,musi sie pojawic napis czy na pewno chcesz postawic piwo piszesz tak,wtedy zwieksza sie ilosc piw,a tak ja zawsze mam jedno ,milo jest dostawac piwo,za ciezka prace pisania.Co z tego wyniknie? Barbara
Bim - 2012-08-23, 14:39
Zbigniew Muzyk napisał/a: | milo jest dostawac piwo,za ciezka prace pisania.Co z tego wyniknie? Barbara |
Basiu Papamila nie chciał Ci postawic masz odemnie za podjetą próbę myslę że to nie koniec opisu
Postawie Ci jeszcze z dwa jak wreszcie wkleisz te fotki.
Pozdrów Zbycha
48a-ELANKO - 2012-08-23, 16:37
Wiem że nieco opożniony opis, wiem że nie ma jeszcze fotek, wiem natomiast, że będzie fantastyczny opis trasy i dlatego, dla Ciebie, Basiu, stawiam już teraz piwo !
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-08-24, 18:35
proba wklejenia zdjecia
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-08-25, 13:06
Proba zdjecia
Track222 - 2012-08-25, 14:48
Barbara gratuluje, bardzo mnie to cieszy, że udało się. Pozdrawiam serdecznie
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-08-25, 19:11
ok.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-08-25, 19:20
to zdjecie z trasy na Sycylie,Alberobello.Piekne uliczki z dachami Truli.
Za szybkie gratulacje,chyba dostane zawalu serca,zapisane pokazane a i tak nie wyswietla sie.Tyle osob obiecywalo,ze mnie nauczy?Jeden Rysiu powiedzial w Toroni na Chalkidiki,i dotrzymal slowa.Ale chyba jeszcze bede wam zawracala glowe.Dla Kacpra i calej zalogiTrack222stawiam nie jedno ale dwa piwa i zakreslam pomogl.Barbara
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-08-25, 19:59
No i zle sie pokazalo,bo nie duze,ale przejdzmy do tematu Sycyli:
Bardzo dzisiaj zmartwila wisdomosc w telewizji,ze poaliwo we Wloszech kosztuje 2 euro.
Po porannej kawie /sniadanie jadamy o 10/,jedziemy /strona polnocna S,/ do Trindari,zwiedzac Kosciol z obrazem Czarnej Madonny. Niestety to juz 2 lata no i nie wszystko zapisane,ale posilkuje sie mapa.
Po drodze Cefalu.Parkowanie w porcie,do miasta tylko osobowe auta.Kawalek idziemy na piechote.kolo licznych kafejek,w jednej polka jest kelnerka.Miasto urocze,czesto pokazywane jako wizytowka Sycyli.Na znanej plazy w centrum pierwsze kompiele turystow.
Wracamy sciezka wsrod wielkich kamieni nad brzegiem morza.
Dalej do Palermo,ale jest kolo 16 tlum samochodow,motorow,nie do przejechania,a my nie mamy namiaru na kemping/nie moglam sie doczytac z relacji Piera,nie wiedzialam o co pytac/.Zdecydowalismy dostac sie na autostrade i jechac nastawiajac GPS na Monreale.
Autostrada za 100 km 5,40 euro. Zapisuje a zdjecia w nastepnym poscie.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-08-26, 14:04
zdjecia do w/w relacji
Bim - 2012-08-26, 17:51
Basiu podczas jednego postu możesz wstawić 10 zdjęć naraz
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-08-26, 18:55
Skonsultowalam sie z nauczycielem,bo wymyslilam ze 10 zdjec zmniejsze i zapisze w pobranych,tak u mnie jest,ale mi sie juz nie chce,zrobilam pyszne knedle z wegierkami prosto z drzewa,jutro basen i do wnukow,no i zakupy juz wyjazdowe,moze cos u corki sie podszkole,ale oni sa ciagle zajeci.Bede mogla sie juz terza pochwalic wnukami,w odpowiednim forum.dziekuje Barbara
Bim - 2012-08-26, 20:32
Zbigniew Muzyk napisał/a: | 10 zdjec zmniejsze i zapisze w pobranych,tak u mnie jest,ale mi sie juz nie chce,zrobilam pyszne knedle z wegierkami prosto z drzewa,jutro basen i do wnukow,no i zakupy juz wyjazdowe | Basiu ,żeby mi się tak chciało jak Tobie się nie chce
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-14, 20:01
Sprobuje dopasowac zdjecia do trasy jaka opisalam:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-14, 20:12
mam kalendarze z 2010,2011,2012.czy nie lepiej zrobic sobie spis koordynatow?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-14, 20:51
Data byla zle ustawiona jest 30,marzec 2010.
KATERRA i kruzganki w Monreale,najpiekniejsza dla mnie katedra wewnatrz,ktore do tej pory ogladalam.Siedzialam i nie moglam wyjsc
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-14, 21:06
Napisze teraz tak,jechalismy do Palermo,ale znowu blad w godzinach szczytu,poprostu nie dalo sie wjechac do miasta.Nastawilismy GPS na Monreale i przejechalismy tam bez trudu.
W Cefalu kampery zostawia sie w porcie,bo uliczki pozwalaja na jazde aut malych.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-14, 22:44
Katedra nieplatna kruzganki chyba po 6 euro,Potem spimy w Alkamo,no i kierunek Tramani,aby zdazyc na misteria ktore trwaja od godz 14 do 8 rano.Znajdujemy kosciol,gdzie przechowywane sa figury,Procesja idzie przez cale miasto.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-14, 22:56
Jeszcze troche zdjec z Monreale.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-14, 23:08
Przewodnik mowi ze to katedra normanska,ogrod klasztoru bebedyktynow.
Nocujemy na parkingu widokowym w miasteczku Alkamo.Po drodze kolo pomnika /nie pokazuje go/,uprzejmy wloch podwozi nas pod swiatynie w Segesta.Potem juz Trapani
gryz3k - 2012-12-14, 23:29
Ładnie Byliśmy tam w 2011 roku
Nomad - 2012-12-15, 09:42
lub dla Ciebie Basiu
a dla tego "poważnego",co czasem na zdjęciach się pokazuje na
rozweselenie.
Ale ja podobnie wyglądam ,jak żona mi aparat zabiera....dlatego na Święta
kupiłem sobie=jej drugi
Masz jeszcze nie jedno do opisania więc trzymam kciuki za wszyyyyyyyyyystkie
relacje
Agostini - 2012-12-15, 11:18
Ładnie. Pilnie czytam i przyglądam się.
I jak tak dalej pójdzie, to wiem gdzie będę chciał pojechać w przyszłym roku.
Basiu, za długo ukrywałaś swój talent.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-15, 12:17
ciesze sie ze mam takich fajnych kolegow na forum,chociaz osbiscie sie nie znamy.
to nie talent/taki jak u ciebie,no i u naszego krakowskiego and123,/,a dobre checi.
Juz Bim chcial mnie uczyc,ale plaza slonce,upal nie chcialo mi sie.
Potem bylo mi zal ze nie potrafie i dopiero jak na Chalkidiki spotkalismy sie z Walesa i Track222,Rysiu obiecal ze mnie nauczy.
Moim nauczycielem wszystkiego jest moj ziec,ale dwoje dzieci ,praca,sa ludzmi zajetymi,przyjada to jest ruch,gwar.Teraz jak mamy laptopy,biore je pod pache i jade do nich.
Staram sie ale jeszcze wiele musze sie nauczyc.
Nie bede w relacjach dawac cytatow,przepisywac przewodnikow,bo to nie ksiazka,podam wazne krotkie opisy,a najwazniejsze jest poparcie tego zdjeciami,co mi sie udalo.
A czs pomalu zaciera sprawy,nie zawsze poznaje gdzie to bylo,w kalendarzu tez nie mam za dobrych notatek.
Na koniec nich sie schowaja moje podroze samolotami,z biur podrozy.
Potrafie byc sama pilotem i organizatorem wycieczki,no i jak w piosence
"nie mamy pieniedzy ale mamy czs",Wieczorem dalej zasiadam,barbara muzyk
ps moj Zbysiu jeszcze nie czytal moich wypocin,woli telewizor
Tadeusz - 2012-12-15, 13:07
Basiu i Zbyszku, jakże cieszę się, że możecie już wzbogacać Wasze opisy fotkami. Ileż piękna na nich zawarliście.
Dziękując za tę pracę liczę na więcej.
Basiu, stawiam piwo z prośbą o wybaczenie, że nagroda taka bidna.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-15, 18:16
Tadeuszu tobie szczegolnie dziekuje,taki sobie po cichu myslalam kiedy ktos z szefostwa poprze moje wysilki.
Zdjecia moje nie rownaja sie z innymi,ale Zbysiu mowi kupisz aparat i znowu musisz sie uczyc.
A to co na aparat przeliczam np.na wloskie paliwo.
A wlasnie sprawa paliwa:
Dotyczy to Grecji i Wloch.Szukajac jak najtanszej stacji,roznica bywala 10 centow,ale trzeba bylo placic gotowka.Tak nam sie trafialo kilka razy,w Grecji to byla cena w okolicy 1,40/normalnie placac karta 1,50-60/,Wlochy 1,60/placac karta/1,7-1,90/.
Oczywiscie sie pomylilam i zaczelam tu pisac o Nafplio.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-20, 22:37
Koncze Grecje wroce do Sycyli za dwa dni
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-25, 17:25
Dwa lata w stecz i nawet nie zauwazylismy ze zla data to dotyczy wiosny kwiecien 2010.
O 14 rusza procesja,cale miasto tym zyje.Znajdujemy sobie dogodne miejsce do ogladania,jestesmy ok,2 godz i jedziemy do ERICE serpentunami pod gore,z goray jedzie autobus to i my damy rade.Wys.719 m n.p.m.Jedziemy po poludniu /dzien dlugi/w Kierunku Marsali.Spimy kolo Puzanaro N37452951 i E 12273862.
Niedziela zwiedzamy miasteczko Scciaca ,i dalej na Agrigento.Podrodze zjezdzamy nad samo morze na wielkanoc.N37271634 i E 13132215,mysle ze to PIANA GRANDE.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-25, 17:40
c,d zdjec .Chodzimy sobie po Trapani,ladne miasto,w porcie kierunek Tunezja pytam facet powiedzial ze do tunisu ok 200euro.Nie bylismy przygotowani na taka podroz.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-25, 17:51
Kierunek Marsala
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-25, 18:08
Dobrze wybralismy,bo noca dojechaly wloskie kampery,pokazali jak sie na lace zbiera koper czyli ich fenkul,ale nie wiem jak sie go robi,nawet w pizzerni go nie uzywali,na targach wystepuje prawie na kazdym straganie.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-25, 18:27
W Agrigento komercja wycieczkowa,parking pod zabytkami platny za kampera,plus wejscie,20 euro.Dlatego znajdujemy sobie tam ladny parking i zwiedzamy wszystko widac objezdzajac naokolo.Ja nie lubie starych kamieni/ jak pisala K,Binderowa w Polskim Carawaningu/, to nam wystarczylo.
Jedziemu do Gela,Enny i Piazza Armerina,tu nastapila duza awaria kaput skrzynia biegoaw.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-25, 20:23
Najpierw kelner z kawiarenki zadzwonil po kolege,ale stwiedzil laweta do wasrztatu.Bylo z gory to kamper tylkiem nie wjechal na lawete.Wsyscy pomagali w usunieciu samochdow,tak by Muzyk mogl zjechac w dol na plac pod kosciolem.Zbyszek ze trzy razy windujac kolo odblowowywal skrzynie biegow i auto moglo kawalek jechac,bylo to okolo 100m.Na gl placu auto wjechalo.Oczywiscie nie mamy asistans to gotowka z targowaniem 150 euro.Jedziemy uliczka i najwazniejsze by nie zachaczyc o wystajace balkony,cale niasto poruszne.Jadziemu do serwisu Fiata.wychodzimy pod warsztat,glowy szef sprawdza no nie dziala skrzynia.Dzien dobry slyszymy,ale niespodzianka Rafalma obok salon samochodowy.Bardzo nam pomogl w tlumaczeniu i targowaniu.Bylismy tam 3 dni spalismy na placyku w warsztacie,dali klucze to my do pizzerii/drugi biznes Rafala/,no i spacery po miescie,zawiezli nas do Willi romana del cassale,gdzie sa mozaiki.Niestety nie wszedzie wolno wchodzic bo remontuja,a i tak chodzi sie pomostami aby nie deptac mozaik.
Koszt naprawy 850 euro razem z napiwkiem mechanika 1010 euro.Coz robic?
Nomad - 2012-12-25, 20:47
A już myślałem że
...ale rozumiem że reanimacja się powiodła.
(zgubiliście olej czy coś się zblokowało?)
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-25, 22:12
Masz niesamowite poczucie humoru.Przed wyjazdem byl na przegladzie i mechanik widocznie nie sprawdzil oleju,ktos potem powiedzial ze wlasciciel ma sobie osobiscie to sprawdzac,tak tez pilnuje czy Zbysiu to uczynil.To byla zla przygoda,ale tak tez sie kamperowcom zdarza,dobrze ze wrocilismy szczesliwie.
Ponizej zdjecia z Notto i juz Siracuza,tam bylismy 3 dni.
Zdjecia z willi romana wkleje pozniej bo mam nie zmniejszone.
Wczesniej w malenkiej wiosce z urokliwymi zatoczkami,spotkalismy niemca i on nam pokazal miejsce w porcie gdzie mozna kamperowac,oczywiscie Syracuzach.
Port Ognina N 36584735 i E 15152779.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-25, 22:21
cd,Ognina i Syracuza.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-25, 22:35
konczymy Syracuzy i 13 kwietnia po obiedzie ruszmy w kierunku Etny
Nomad - 2012-12-25, 22:57
No... to chyba te....no .....pa......pa...papa.........papirusy
W życie nie sprawdzałem czy mam jeszcze olej w skrzyni
....to na wiosnę sobie sprawdzę----------z tego co kojarzę to chyba trzeba odkręcić śrubę
od wlewu i sprawdzić paluszkiem...świntuszkiem.Do czego to doszło
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-25, 22:58
willa Romana del Casalle i piazza Armeria,zalegle zdjecia wg kolejnosci.
Koniec cdn,po swietach,jutro rano Park wodny i rodzinne wizyty,Barbara
Nomad - 2012-12-25, 23:02
"Chcesz już iść? Jeszcze ranek nie tak bliski,
Słowik to, a nie skowronek się zrywa"
...no jak to jeszcze nie ma północy a już lulu.....to karygodne
No dobra miłego odpoczynku
koko - 2012-12-26, 09:53
Super relacje !!!!!!!!!
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-27, 17:42
Musialam otworzyc przwodniki odczytac:te papirusy w wodzie toFonte Aretusa,porosnieta papirusem fontanna,z rybami i kaczkami,jest szczegolnie godna uwagi.
Teraz bedziemy na Etnie,patrze mam tylko 3 zdjecia,musialam wysilic pamiec,no zacial sie aparat chyba taki samsung.Robilismy zdjecia telefonem,nie wiem jaka bedzie ich jakos,ale jest duzo malych kraterow,dlatego przesle je z malego laptopka,udalo mi sie je znalezc.Najpierw tel,jak odwrocic zdjecia bo dawniej duzo mniej wprwnie zajmowalismy sie fotografowaniem.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-27, 18:58
Na parking w Etnie zajechalismy rano,ale nim dopytalismy sie o placenie parkingu,nie ma to tamto trzeba bulic w kiosku 10 euro,mozna chyba spac.Potem sniadanie.Rozgladamy sie co robia ludzie.Gondola dla bogaczy nie ma senior,bulic od glowy 51 euro,
Po prawej stronie pelno malych kraterow,ludzie spaceruja fotografuja my tez,Ale rozgladamy sie lepiej a tu maszeruja do gory sciezka ktora doprowadza do drogi/dzipy jada/.Ale zrobilo sie poludnie,zacial sie aparat,no to idziemy do gory.Szlismy do 14,pytamy tych co juz schodza jedni 15 minut,inni ze pol godziny,jeszcze troche idziemy wycieczka fajna,ale to juz pewnie kolo 2000npm,no zaczyna sie chmurzyc.Decyzja zawracamy.Gnalam w dol jak szalona,zatrzymalam sie dopiero jak zobaczylam wagoniki gondoli,no i parking w dole.No i dobrze bo tylko weszlismy do kampera, lunal deszcz tak ze inni do aut wracali przemoczeni.
Wracajac duzymi serpentynami zbieralismy kamienie lawowe by miec na zmiane go grila gazowego.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-27, 19:07
cd zdjec z Etny
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-27, 20:10
jedziemy przez Taormine,droga prowadzi wybrzezem,miasta,jest to kurort,duzo wczsowiczow siedi w kawiarni,nie ma mowy o zatrzymaniu gdziekolwiek,nie pomyslelismy,by wjechac do miasta,zdjecia zrobione z auta.
Spimy na plazy gdzie sa czarne glazy,piasek ciemny,,my na koncu uliczki,w glebi kemping,mamy rzeczke z woda na pranie i mycie kamperka.
Jest 15 kwiecien jutro wyjezdzamy z Sycylii. Wynika z kalendarza ze bylismy na wyspie 17 dni.
Na ladzie zatrzymujemy sie w Kalabrii,miejscowosc Pizzo
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-27, 20:24
jeszcze,jedno zdjecie glazow.
Potem piekny zolty piach w Pizzo,po malu zblizamy sie do Salermo i Wybrzeza Amalfi,
Musze sie spieszyc z relacja Sycylii,bo Italia po wplynieciu do Brindisi czeka.
Santa zapowiada rewelacje wloska na zimowe wieczory.
Przyznaje ze ogromna satysfakcje mi sprawwia fakt ze od 2008/data kupna kampera/,dopiero teraz moge sie pochwalic naszymi podrozami.No duzo mi do was wszystkich,ale ulga za moje latka mi sie nalezy?
Tadeusz - 2012-12-27, 20:30
Zbigniew Muzyk napisał/a: | Przyznaje ze ogromna satysfakcje mi sprawwia fakt ze od 2008/data kupna kampera/,dopiero teraz moge sie pochwalic naszymi podrozami.No duzo mi do was wszystkich,ale ulga za moje latka mi sie nalezy? |
Oj, należy się, należy jak najbardziej! I kwiatek się należy.
I piwko też.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-27, 21:11
Tu beda zdjecia z Pizzo,a,potem 18.IV jedziemy do Salerno,pada deszcz,o17 jestesmy na stacji benzynowej,Zbych mowi zostajemy,ale mnie zawsze malo, mowie staniemy po drodze.
No i zaczelo sie;nie wiedzielismy ze kamperom w dzien nie wolno wjezdzac,a do tego to niedziela.Kazda wneka,kazde podciecie w skalach zajete na osobowe auta.Jestesmy w miasteczku Amalfia /chyba/,prawie nic nie widac,Z.zatrzymuje sie w porcie ,portier nas wygania ja sie nie daje i cykam co sie da.Dalej i dalej nie ma mowy o zatrzymaniu,przejechalismy Pozitano za jekies 2 km jest,ostatnie miejsce dla nas ale wtedy nasz kamper mial 5,50m.Jest godzina 20,45
Nasze zapiski z 2010 sa ubogie,ale piszac przypominam sobie fakty.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-27, 21:21
Rano idziemy na pichote,szosa do Pozitano.
ale te zdjecia w drugim poscie.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-27, 21:47
Positano tak jak na pocztowkach.Te zdjecia robilam ja.
Mamy jeszcze zdjecia z aparatu,sprobuje pokazac,mam je gdzie indziej ale ciekawe,jaki ruch rano w Positano,bez policjanta sie nie obejdzie.
Santa - 2012-12-28, 18:55
Zbigniew Muzyk napisał/a: | ... jedziemy do Salerno,pada deszcz,...,Zbych mowi zostajemy,ale mnie zawsze malo, mowie staniemy po drodze...No i zaczelo sie... |
Widzę, że Pan Mąż nie ma z Tobą lekko Skąd ja to znam
Zbigniew Muzyk napisał/a: | ...Przyznaje ze ogromna satysfakcje mi sprawia fakt ze ... teraz moge sie pochwalic naszymi podrozami. No duzo mi do was wszystkich,ale ulga za moje latka mi sie nalezy? |
Nie potrzebujesz żadnej ulgi - masz swój niepowtarzalny styl, spontaniczność, entuzjazm - a o takiej Sycylii jak Twoja, to można sobie na razie pomarzyć
Czekam na Twój Rzym Dzisiaj jest tam moja córka - a to prawie tak, jakbym sama tam była
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-29, 14:36
iine zdjecia z Positano
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-29, 14:48
Sperlonga podpowiedziana przez Pierre 94
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-29, 15:04
Sperlonga potem Rzym.
marko - 2012-12-29, 15:24
bardzo piękna relacja
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-29, 15:35
Rzym
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-29, 15:45
Rzym,w nastepnym poscie bedzie slowo pisane,
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-29, 16:41
Po przejechaniu Sorento/bez zatrzymywania/,kierujemy sie do Sperlongi.Za kempingiem trafiamy waska droga kolo oliwek ,na fantastyczny parking platny o 1,06 do 30,09.Po tym termine placi sie 1 godz,1,5e,dzien 13 euro 7 dni 73 euro.Warto,bo mosteczkiem 10 m dochodzi sie do plazy a za plaza alejkami,schodkami wchodzi sie do miasta na rozne poziomy i wysokosci.
W tym roku tez sie tu zatrzymalismy/to w innej relacji/.
Opisy mozna znalezc w przewodniku,lub internecie.
Koordynaty na parking N 41152159 i E 13262115.
Do Rzymu niedaleko wtedy jeszcze nie wiedzielismy o wodach termalnych na dziko ktorch jest duzo w Toscani i Wloszch.pyta sie o "baniaczo".
Od Mazurkow wiemy o pani Ewie kolo Rzymu,piszac koordynaty podjezdzamy bezblednie.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-29, 17:41
Rano godz 8,43 jedziemy pociagiem do Rzymu-stacja w dobrym miejscu miasta Roma Termini.
WAZNE,bilety na pociag kasujemy na stacji lub peronie/ktos pisal mial prpblemy./
Wczesniej zerknelam na plan miasta ustalajac trase:bazylika Maria Magiore,Jana na Lateranie,przejscie pod coloseum,pomnik Emanuela pl.Wenecja,fontanna Detrevi,Schody Hiszpanskie,pl,Barberini,Via QatroVontane,pl.Republiki,pl.Cinqecentoi termini odjazd godz 19,czekaja na nas Anna Maria i Mario.Jest sroda 21 kwiecien.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-29, 17:57
Pod pomnikiem Emanuela wypatrzylismy schody,jest na gorze taras do ogladania panoramy ,muzeum,wczeniej bylam tylko pod pomnikiem ale wtedy mozna tam bylo biesiadowac i piknkowac na trawie.Teraz po takim duzym spacerze odpoczywamy na lawkach i kamieniach na przeciwko.
Po pl.Wenecja ja sobie wymyslilam ze chodzimy tam gdzie sa fontanny.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-29, 18:07
c.d zdjec ze srody,21 kwietnia
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-29, 18:57
Czwartek 22 kwietnia,kupujemy bilety u pani Ewy ale jeszcze na metro.
najpierw jedziemy na p,sw Piotra i dochodzimy do bazyliki.Kolejka 2 km.mnie sie nie chce stac,ale ksiadz/ podsluchalam podobna mowe serb/,mowi ze to idzie bardzo szybko.
Anna Maria mowi wczesniej ze mamy isc na prawo,okazuje sie ze wchodzimy do grobow papieskich.
Ale niespodzianka,widze ze japonki gdzies wchodza,okazuje sie nowy serwis dla turystow:szatnia ,poczta piekne czyste toalety.Szok,przypominam sobie z przed lat po lewej stronie bazyliki kolejke do damskiej toalety.Chodzimy ogladamy przypominamy sobie pewne wycinki z bazyliki,nie wiem ile czasu,ale nigdzie nam sie nie spieszylo.
Przez most nie pamietam ktory,na Via Corso. Po drodze idziemy na Campio di Fiori/plac kwiatowy/,teraz czynny do popoluddnia,a nie jak ktoregos roku,odlaczylam sie od grupy aby go zobaczyc.12 godz.juz bylo tylko sprzatanie.Grupe dogonilam na placu Navona.
Na Navona duza fontanna w remoncie.
Pijemy kawe za 7 euro,normalnie od 0,70do 1,50euro.
Panteon,Plac Qvirinale,na pl,barberini wsiadamy w metro i jedziemy,na plac Vitorio Emanuelo. Plac znajduje sie niedaleko termini,2 przystanki metro.
Dlaczego tam,bo pamietamy go z przed 20 lat.Troche sie zmienilo,juz malo wlochow handluje,a duzo hindusow,no i naokolo sklepiki chinskie.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-29, 20:11
Santa wystarczy tyle?
Zostala nastepujaca trasa:Pitigliano,Orvieto,Montepulciano,Bibione,i jak zwykla po drodze Dunajska Streda-baseny termalne
2 maja koniec wycieczki stam licznika 6500kilometrow.
Gdyby nie przygoda ze skrzynia biegow to wyjazd byl calkiem niedrogi,ale dzisiaj nie pamietam.
Obliczylam teraz bylismy 42 dni.To co zapamietalam to najdrozsze bylo pieczywo,warzywa,owoce,na targach,spotkalismy jeden sklep Auchen.nie spotkalismy zadnego Lidla.W 2012 czyli teraz bylismy duzo madrzejsi jezeli chodzi o podrozowanie po Italii.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-29, 23:44
W Pitigliano i Orvieto chodzilismy w sztormiakach,caly dzien padalo..Katedra w Orvieto wspaniala.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-29, 23:59
W Orvieto zajechalismy zle,jeden parking z winda byl nieczynny,stanelismy przed brama do miasta.zwiedzamy,chodzimy, ale to nie katedra.Oczywiscie trzeba pytac o duomo,katedrale maja w nosie,albo nie wiem co.Pobladzilismy,doszlismy do tego wlasciwego parkingu,no ale tam nie ma naszego autA,wracamy z powrotem i wtedy widze sa paski katedry..
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-30, 00:25
Montepulciano,spacerujemy,zjezdzamy winda na dol i kierujemy sie juz nad adriatyk.
Jedziemy pirwszy raz do Bibione.Stoimy w centrum przy morzu bo nie sezon,ale na drugi dzien,trafiamy do Bibione Pineta,tam stoimy kolo nowobudowanego hotelu,na ladnym parkingu,konczy sie tu sciezka rowerowa.Maszyny,porzadkuja piach,wbijaja parasole.To caly kombinat turystyczny.Ale wracamy tu jeszcze w 2012 wiosna.
Koordynaty na ten parking N 45374353 i E 12595387.
Ogladamy wszystkie 3 kempingi,ale to nie nasze klimaty.
Jedziemy przez Tarvisio,spimy gdzies w Austrii
Wegry zagladamy do Papa ale baseny jescze nieczynne.
Ratuje nas jak zwykle Dunajska Streda,czynna caly rok 5 euro na dzien,no i duzy parking na ktorym zawsze spimy
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-30, 00:29
Mysle ze tokoniec Sycylii 2010.
Teraz zastanowie sie nad II czescia Grecja a morze..? Wlochy od Brindisi do Grado.
Termy Toscani beda szczegolowo opisane z koordynatam.Pozdrawia, zycze szczesliwego Nowego Roku Barbara i Zbigniew Muzyk,
Nomad - 2012-12-30, 01:14
20100420(034).jpg
sPERLONGA PLAZA--kwitnące karpobraty jadalne ---lubię takie klimaty
100_2160.jpg
no nie pamietam gdzie ta fpntanna?
...na Piazza Colonna
( służę pomocą-znam Rzym prawie na pamięć )
Nomad - 2012-12-30, 01:29
Piękna wyprawa....piwko leci
Szkoda że brzydka pogoda w Orvieto...katedra piękna wewnątrz i z zewnątrz...ale bez
pozwolenia nie dorzucę żadnych zdjęć.
Pięknie się tak przysiąść do Waszych wypraw
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-30, 13:14
Bardzo prosze dorzuc,bo ja nie wiem czy tam jeszcze pojade,a jak podgapia ze takie piekne zdjecia to wzrosnie mi ogladalnosc.
Jak dojade do Rzymu w 2012 to poprosze cie bo my sobie spacerowalismy kazde z osobna nie robiac prawie wcale zdjec.
Ja dorzucam jeszcze pare zdjec z telefonu z drogi powrotnej.
Ania i Zdzich - 2012-12-30, 19:17 Temat postu: super relacja!!! Doczytałam do końca, bardzo mi sie podobało, szczerze współczuję przygody ze skrzynią biegów !!! Wiem, co piszę, bo my w tym roku też 3 razy zaliczyliśmy warsztat samochodowy. Koszty były oczywiscie 20 razy mniejsze - ale to było na Bałkanach, a oni bardziej lubią Polaków niż dutki (to im się chwali, tak trzymać oby jak najdłużej) Na Sycylii byliśmy w 2004 roku z przyczepką - tam zresztą, niedaleko Etny, "rozsypał" nam się alternator - no naprawa może nie kosztowała 1000 euro, ale ponad 700 na pewno. Więc znamy ten ból
Może kiedyś (jak będę na emeryturze ) to zeskanuję nasze zdjęcia i opiszę podróż - bo warto!!!
A propos, ponieważ śledzę, pani Basiu, Pani postępy w pisaniu relacji, to proszę o taką krótką instrukcję (jak dla blondynki) jak zmniejszać zdjęcia aby się nie napocić za bardzo. Mam ich ponad 1000, muszę wybrać najfajniejsze. Opis wyprawy na Bałkany mam już w 70% napisany, ale zdjęcia nie pomniejszone. Proszę doświadczonych skrybów i kronikopisarzy o POMOC w tej sprawie bo nie mam czasu na wyważanie otwartych drzwi. Za każdą radę DUŻY BROWAREK
Za każdą radę z góry dziękuję, obiecuję w zamian naszą relację tuż po nowym roku.
A całemu kamperowemu Towarzystwu życzymy wraz z mężem Szczęśliwego Nowego Roku, długich i udanych wypraw kamperowych oraz szampańskiej zabawy w Sylwestra!
pozdrawiamy
Ania i Zdzich
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-30, 19:41
Doskonale rozumiem wasz problem.ale mysle ze to za duzo pisania napisze na pw.
Nomad - 2012-12-30, 21:01
Dołączam parę zdjęć z Orvieto
...mam pozwolenie na piśmie...
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-30, 21:12
Dziekuje .Skad ja mam u ciebie takie chody? ,no ucze sie wklejac te wasze cuda,teraz sie kapnelam ze pisze sie w szybka odpowiedz
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-12-28, 22:33
Odnawiam nasza relacje z 2012 a pobyt z 2010 na Sycylii.Były to czasy kiedy uczyłam się pisać na forum i wklejać foty.to można pominąć Steirdzam dziś ,ze był to ciekawy wyjazd,nasze koordynaty to stopnie, minuty, sekundy, setne sekundy tzn.° ' . "Relacje dedykuje dla Aleksandra -Alekug a Ty Addrzej 73 też przeczytaj.Barbara Muzyk
|
|