Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Ogrzewanie i/lub funkcja grzania w klimatyzacji

RadaR - 2012-08-25, 14:40
Temat postu: Ogrzewanie i/lub funkcja grzania w klimatyzacji
Witam, podejmując dalej temat budowy Kampera, czytam i czytam i staram sie ogarnąć co musze nabyć i zamontowac w blaszaku aby stał sie wygodnym i komfortowym domem podróżnym ;)
Przyszła kolej na chłodzenie i grzanie wnętrza. Abstrahując od tego czy klima potrzebna czy nie, czy wnętrze będzie docieplone itp. Chciałbym spytac czy ktoś używa, uzywał bądź też ma jakiekolwiek zdanie na temat klimatyzatorów z funkcją grzania.
Chcę mieć auto w którym bez problemu będzie można spać w chłodne jesienne dni, a może w zimie też.. czy to już przesada :P ?

W kazdym bądź razie przeglądam internet w poszukiwaniu podzespołów i znalazłem np. takie coś http://sklep.klaja.pl/pl/...ic-HB-2500/1112

Wcześniej myślałem aby montować klimę osobno i Webasto osobno, tylko nie dotarłem jeszcze do info czy da sie Zamontować Webasto tak aby grzało cały czas i utrzymywało zadaną temperaturę i ile to kosztuje :wyszczerzony:
Uzywam Webasta w autach "normalnych i tu działa to tak że grzeje na full przez godzine i sie wyłacza.

JAk myślicie wystarczy kupić klime z funkcją grzania? O ile jest mi w stanie podnieść temperature we wnetrzu i jakim kosztem :roll:

lepciak - 2012-08-25, 15:41

RadaR
Cytat:
Uzywam Webasta w autach "normalnych i tu działa to tak że grzeje na full przez godzine i sie wyłacza.

Chyba niezbyt starannie przeczytałeś instrukcję obsługi Webasto.

RadaR - 2012-08-25, 15:49

lepciak, uogólniam nie chodzi mi o to tylko o klime z funkcją grzania ;)
Sławuta - 2012-09-03, 17:03

Wydaje się, że to fajny klamot, ale chyba niewiele osób na tym jeździ. Popytaj może na priv kolegę Dziabonga
http://www.camperteam.pl/...ht=klimaheizung

kimtop - 2012-09-03, 17:29

Klimatyzacja działa tylko na 230V a nie zawsze jesteś podłączony pod prąd.
Dziabong - 2012-09-03, 19:20

kimtop napisał/a:
Klimatyzacja działa tylko na 230V a nie zawsze jesteś podłączony pod prąd.

Ale jak jesteś podłączony: to cool i hot, wydajnie i dość oszczędnie w opłatach za prąd.

Sławuta - 2012-09-03, 21:05

No podobno z ich firmowym, sinusoidalnym DC - 3 kit'em będzie grało także podczas jazdy.
Tylko te zaporowe ceny :?

kimtop - 2012-09-04, 06:55

W poprzednim kamperku miałem klimę dachową z możliwością grzania.Grzanie byle jakie bo klima była u góru ,a wiemy że ciepłe powietrze jest lżejsze.

Co do pracy na przetwornicy (miałem Dometica 1500W),to klima pobiera tyle prądu,że czerpie go z alternatora i akumulatora.Tylko kwestią czasu jest ile wytrzyma akumulator.

RadaR - 2012-09-04, 12:16

kimtop napisał/a:
Grzanie byle jakie bo klima była u góru

ano właśnie dlatego rozpatruje dolną skrzynkę ;)