|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kupujemy kampera - Poproszę o ocenę
szczep85 - 2012-08-28, 14:38 Temat postu: Poproszę o ocenę Witam,
przymierzam się z ojcem do zakupu kampera . Raczej będzie to kamper z lat 90 bo maksymalna kwota to 30tyś na gotowo.
Co sądzicie o tym :
http://moto.allegro.pl/cu...2585575051.html ma być w cenie 23tyś plus opłaty!
i
http://otomoto.pl/lmc-fia...c-T3065409.html
Na co zwracać uwagę?
Proszę o wszelkie opinie!
Pozdrawiam
majmarek - 2012-08-28, 16:36
witam
z fotografii to jakby wróżyć z fusów. stare to dobre tylko skrzypce i wino jeszcze nie każde.
jeśli jesteś złota rączka i lubisz grzebać to bierz go w tych typach do naprawy sznurek i wąż gumowy.
ale jeśli tylko na 10 dni w roku to nawet wypożyczalnia , nawet po 500zł dziennie - to przez 6 lat jeżdzisz nowiuteńkim pachnącym kamperem i o nic cię głowa nie boli.
a toto może się rozsypać po 100 km ? i powinno kosztowac góra 10000zł
masz wybór
pozdrawiam
mm
WINNICZKI - 2012-08-28, 19:32
W pierwszym brakuje markizy i wypadało by dodać jeszcze kwotę zakupu czyli ok 2500zł,warto zwrócić uwagę na tylną ścianę w łazience bo na zdjęciu widać odbarwioną(ciemne plamy) okleinę. Drugi natomiast wyraźnie miał jakiś kontakt z blacharzem i lakiernikiem bo na błotnikach brak okleiny,obydwa to te same zabudowy łatwo porównać zdjęcia,brak też oryginalnego zderzaka,chyba miał bliski kontakt z przeszkodą
majsterus - 2012-08-28, 20:25
majmarek bzdury pisze i tyle. skoro jest taki bystry to po co trzyma kampera?
stary nie znaczy złom. Dużo osób ma starsze pojazdy, mają....a swój to swój.
nr 1 jest ciekawszy bo ma tył sypialnie i oddzielny prysznic. Ale waży powyżej 3000kg na dmc ila ma?? 3200??
szczep85 - 2012-08-29, 11:32
a co sądzicie o tym?
http://moto.allegro.pl/ca...2593077101.html
i
http://otomoto.pl/fiat-du...l-T3057613.html
W sobotę będziemy już pierwsze oglądać na co zwrócić głównie uwagę?
Pozdrawiam
przemo.d - 2012-08-29, 12:54
Witam,
W tym pierwszym z prawej strony alkowy jakaś niefabryczna kratka wentylacyjna->
Po co tam się dorobiła ?
Z lewej strony dla odmiany jakaś tabliczka "Adriatyk" czy pod nią nie jest rozerwane poszycie?
Wszystko co niefabryczne a w szczególności listewki jakieś dodatkowe, naklejki, tabliczki podejrzane są szczególnie.
Powodzenia i obyś miał dużo szczęścia w tych latach znaleźć coś co nie rozpadnie się po roku.
Macaj wszystko szczególnie w narożnikach, przy podłodze, alkowa(szczególnie okół tego czołowego okna), podłoga sprawdzaj obustronnie itd. jak miękkie to odpuść ...
Podro.
szczep85 - 2012-08-29, 13:20
hm.. tej kratki nawet nie zauważyłem !
A to coś może oznaczać poważnego czy po prostu za duszno komuś było ???
a naklejka Adriatyk myślałem że to jest firma która robiła zabudowę :-)
Wszelki uwagi na jego temat mile widziane Ponieważ spodobał się on rodzince !
Andrzej 73 - 2012-08-29, 13:47
W opisie auta sprzedający pisze tak. Auto przeszło generalny remont w Holandii w 2005r. Co dokładnie było powodem tego remontu? Moim zdaniem , to pierwsze pytanie do sprzedającego.
Może w trakcie rozmowy wyjaśni się sprawa kratki wentylacyjnej na alkowie.
waldi - 2012-08-29, 14:01
Jesli sie nie myle to ten pierwszy to nie rocznik 91
szczep85 - 2012-08-29, 14:14
Rozmawiałem odnośnie tego pierwszego.
I właściciel mówi ze poprzedni właściciel holender robił kapitalny remont budy wraz z wymianą podłogi urządzeń itp. Dla czego to robił to nie wie. Ma delikatne wgniecenie z tyłu bo zahaczył drzewo była pęknięta szyba ale została wymieniona . Wgniecenie zostało . Kratka nie wie dla czego jest?
no i nie wiadomo czy warto jechać 450km w jedna stronę aby sie nie okazało ze to jakaś porażka!!!
Co byście radzili?
Andrzej 73 - 2012-08-29, 14:20
Może ktoś z Kolegów z CT podjedzie i organoleptycznie zobaczy czy warto się fatygować?
szczep85 - 2012-08-29, 14:28
Hm takie rozwiązanie by było idealne . Tylko jak znaleźć kogoś z okolic :D
Andrzej 73 - 2012-08-29, 14:50
szczep85 napisał/a: | Tylko jak znaleźć kogoś z okolic :D |
Trzeba prosić.
majmarek - 2012-08-29, 18:08
witam
co to znaczy okolica D ? mnie tam migneła ostrołeka ale to chyba kolejna bzdura.
jeśli ostrołeka to najbliżej łoś i doświadczony oblatywacz - polecam
pozdrawiam
mm
szczep85 - 2012-09-03, 10:43
No i wróciliśmy z niedzielnych oględzin . Niestety bez auta :-(
Oglądaliśmy tego http://otomoto.pl/fiat-du...l-T3057613.html
Całkiem fajny ale miał w łazience grzyba wokół okna i całe to miejsce spęczniałe :-(
Kolejny był ten http://otomoto.pl/adria-645-T3093175.html
Totalna porażka!!!!
następny był taki http://moto.allegro.pl/de...2591250766.html
Bardzo fajne wnętrze zadbane itp, dużo dodatków.
Puknięty prawym przodem naprawiony ale kiepsko. Wszystkie dolne plastiki wokół auta popękane i nie udolnie naprawiane. Największy minus to to że właściciel chce ponad 45tyś zł. :-(
Mam do was takie pytanie bo w żadnym z aut nie widziałem pasów dla więcej niż 4 osób choć były zarejestrowane na 6. Jak to wygląda ? Czy jak fabrycznie nie ma psów to nie trzeba ich mieć???
Kolejne zaplanowane auto do obejrzenia to :
http://otomoto.pl/fiat-du...s-T3211901.html
http://moto.allegro.pl/cu...2585575051.html
Nie wiem dlaczego ale ojciec najbardziej się uparł na tego: http://otomoto.pl/fiat-fendt-620skf-T3209123.html
Co o nich sądzicie?
cichy - 2012-09-03, 10:59
w starszych modelach pasy są na siedzeniach przodem do kierunku jazdy, te które są tyłem pasów nie mają.
pół roku temu miałem podobny budżet i podobne wymagania jak Wy.
Zdecydowałem się na zwiększenie budżetu i zakup pożądanego auta niż jeżdżenie po świecie i szukanie "perełki" za małe pieniądze. Wiem że można trafić okazje, ale to jest baardzo trudne ale możliwe
Andrzej 73 - 2012-09-03, 11:40
Fend wygląda fajnie , miał przerobioną tapicerkę (to dobrze) szkoda tylko , że nieudolnie.
Z fotek ciężko powiedzieć coś konkretnego. Generalnie zabudowy tej marki są bardzo dobre.
ccsrally - 2012-09-03, 18:03
HEJ
co do Fendta to jest chyba forumowicza kamperek ma taki sam nick jak mail. Co do liberty to zobacz jaki jest kibelek bo jak jest spust od dołu i nie ma do tego specjalnego karnisterka-pojemnika to będzie problem ze spuszczaniem ścieków i fekalii.
pozdrawiam
makdrajwer - 2012-09-03, 18:14
Kurcze, nie rozumiem dlaczego jest taka opinia że stary i tani kamper musi być be. Ja za moją KoneFke dałem niecałą dyche, dołożyłem moze tysiaka, zrobiłem ze 4.000 km i jedynym problemem jest nie zawsze zapalający boiler ( nie przeglądałem go jeszcze ) i brak uszczelki pokrywy wlewu wodu do spłuczki . Okazje naprawde sie zdarzają - tylko że po sezonie
miciurin - 2012-09-03, 21:09
ccsrally napisał/a: | HEJ
co do Fendta to jest chyba forumowicza kamperek ma taki sam nick jak mail. |
Nie wiem czy chodzi o mnie ale to nie jest mój kamperek. Ja u siebie całą tapicerkę ściągałem i prałem. Wygląda dość fajnie i w opisie jest wspomniana klimatyzacja, a to już duży plus. Z resztą na dachu ją widać. Powodzenia w zakupach
arrtur - 2012-09-03, 21:37
bardzo zacne opisy z ogledzin, czekam z ciekawosci na te kolejne
pozdr
olcha20 - 2012-09-03, 22:43
szczep85, Wiesz co.. pierwsze to napisz ile osób i w jakim składzie ma podróżować...
Wg mnie różnica pomiędzy camperem z alkową lub bez - jest kolosalna. (a wrzucasz oba typy) - I akurat ja sobie nie wyobrażam bez alkowy... - albo służy za "graciarnie" albo sen w czasie jazdy bez rozkładania stolika....
Wg mnie z tych 3-ech co zapodałeś - ten pierwszy najbardziej sensownie wygląda.
-Mam zbliżoną zabudowę, - bardzo praktyczna + doceń bagażnik na 4 rowery - z drugiej strony łuszczy mu się lakier na plastikach i na żywo pewno wygląda to koszmarnie.... cena uważam zdecydowanie za duża.
Jak mogę doradzić - patrz też starsze egzemplarze - nie ograniczaj na siłę pow 1990.
Możesz znaleźć czasem w lepszym stanie, albo w jakimś zakresie odnowionego. a rocznik pal licho.. (jak z kobietą jak się oglądniesz za jakąś to o wiek nie pytasz Po prostu warta grzechu albo nie - rocznik schodzi na dalszy plan...
Albo kupić coś za 20 tyś i włożyć kilka tyś tam gdzie trzeba - efekt będzie dużo lepszy niż lusterka z modelu 1992r.
Tak na dobrą sprawę, to żaden co zapodałeś jakoś szału ze zdjęć nie robi...
wujek - 2012-09-04, 00:21
Ja bym sprawdził dział "sprzedam kampera" na forum. Np. Arrtur bardzo solidnie odbudował swojego kamperka, przynajmniej wiesz co kupujesz.
szczep85 - 2012-09-04, 12:14
Witam!
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi.
Kamper ma być głównie dla dwóch dorosłych osób (jedna z klaustrofobią :-( ) i raz po raz 1-2 dzieci.
Dziś jedziemy zobaczyć tego z alkową http://otomoto.pl/fiat-du...s-T3211901.html
jak się nie spodoba rodzince
To w sobotę wypad po http://otomoto.pl/fiat-fendt-620skf-T3209123.html
Rodzicom głównie zależy na łóżku podwójnym na parterze że tak powiem .
Jak na razie jeździmy oglądamy i poznajemy różne kamperki niestety są one w opłakanym stanie.
Wieczorem dam info z dzisiejszej wyprawy
Pozdrawiam
papamila - 2012-09-04, 12:42
Cytat: | ja sobie nie wyobrażam bez alkowy... - albo służy za "graciarnie" albo sen w czasie jazdy bez rozkładania stolika....
|
niezbyt to bezpieczne
olcha20 - 2012-09-04, 18:39
papamila napisał/a: | niezbyt to bezpieczne |
Też tak kiedyś uważałem.... ale był gdzieś kiedyś na tym forum wątek z filmikiem który przypominam
http://www.youtube.com/watch?v=c9vZdoomTuA
Jak też to ktoś dobrze opisał, w razie wypadku, meble (i ich części) i rzeczy w środku działają jak spore pociski, i osoby podróżujące w części mieszkalnej mają raczej najgorzej... manekin z alkowy, chyba najlepiej z tego wyszedł..
(Wiem wiem, przy przewróceniu na dach, zdecydowanie gorzej, przy czołówce z tirem też (ale tu raczej nikt nie ma szans).. ale przy potencjalnych prawdopodobnych uderzeniach, miejsce w alkowie wcale nie jest chyba mniej bezpieczne.. )
olcha20 - 2012-09-04, 18:43
szczep85 napisał/a: | Kamper ma być głównie dla dwóch dorosłych osób ( |
szczep85 napisał/a: | Rodzicom głównie zależy na łóżku podwójnym na parterze |
Aaa no to rzeczywiście alkowa tak sobie potrzebna. - a mniej trzeba się szczypać, żeby gdzieś nie zahaczyć
Owocnych poszukiwań !
P.s. - Taka jeszcze uwaga, - jak przyglądałem się (nawet w tym roku) takiej zabudowie, jak ten drugi FENDT - to wg mnie wygląda ona jakby "sztucznie" i nie jestem pewny czy rozkład masy z takim przedłużonym tyłem jest choć trochę korzystny.... ze tak dosadnie powiem - "dupa zwisa"
Nawet ten z ogłoszenia, (widać że na tym zdjęciu z górami w tle) ma nienaturalny zwis, i góra opony cała się kryje w nadkolu.
Chyba że "ten typ tak ma" - Dopytaj może kogoś z forum - żebyś nie zaczął od remontu zawieszenia.
P.s. - Jak będziesz miał wybór, to przy szukaniu pytaj czy jest założona pneumatyka na tylnim zawieszeniu - jak nie ma to trudno- ale jak jest - to spory plus.
majsterus - 2012-09-04, 21:35
FENDT
1 silnik turbo
2 niski- mniejsze spalanie
3 ma sanki pod platformę
nie wiem czy tam nie jest oś alko
czy to są orginlane barwy fendt?
minus to tracisz dwa miejsca do spania nie alkowie
ale sprzedaje go jakiś 'brudas" auto bez kołpaków? i to na wyjeździe?
a ten od tego integrala dethleffs`a chce 45 kzł bo za szybę przednią się spłukał ze 3tysie
moim zdaniem jak masz max 30tys zł to szukaj w staej budzie
40 tys to nowsza kabina ale znów ubogi. ale warto.
szczep85 - 2012-09-05, 12:09
Witam,
No i wróciliśmy z wczorajszych oględzin tego kamperka http://otomoto.pl/fiat-du...s-T3211901.html
Opiszę go dokładniej ponieważ jest fajny:-)
Podwozie:
Rama bez śladów naprawiana i co dziwne jak na 21 lat zero rdzy . CO mnie zaskoczyło zdziwiło nie wiem jak to ująć w słowach to to ze pomiędzy ramą a podłogą są drewniane kołki???!!! Czy to tak ma być ???
Silnik:
Suchy palił na dotyk nawet to jakoś jedzie :-) nie jest zbyt głośno.
Kabina:
Zewnątrz parcha na podszybiu około 1,5cm x 3cm 1szt. Reszta ok.
Wnętrze kabiny czyste zadbane nic nie wytarte urwane itp.
Kemping z ZEWNĄTRZ:
Całe dolne plastiki do malowania :-( tylny prawy róg do sklejenia po ktoś puknął . Nie wiem dlaczego ale tylny zderzak był obklejony sylikonym lub czymś podobny na łączeniu z kampingiem. Cały kamping dookoła miał jak by takie napy na jeden wysokości do czego to nie mam pojęcia.
Jedna łatka na kampingu pomalowana pod kolor auta. Nad drzwiami a pod markizą pęknięcie na poszyciu długości 10cm przejechane sylikonem.
WNĘTRZE.
Ogromne super przestrzeń :-)
tapicerki w bardzo dobrym stanie szafki również . Stoły troszkę jakby podgryzane przez "dzieci" ale ok.
Łazienka bez grzyba przynajmniej nie widać. Pęknięte dno szafki pod umywalką i drzwi od łazienki nie da się zamknąć na stałe aby sie nie otwarły chyba jakiś plastik jest ułamany.
alkowa sucha bez zacieków itp.
Piec grzewczy działa , pompa wody również, Nie działa zapalnik w kuchence.
Największy problem jest taki że sprzedający nie do końca wie co i jak działa bo kamperami nie handluję a ten mu się tak jakoś trafił.
Rodzice się zastanawiają nad nim i pozostaję nam jeszcze jeden do obejrzenia .
tomek_lodz - 2012-09-05, 12:43
Witaj te miejsca gdzie coś było naprawiane w zabudowie oglądałeś dokładnie?
piszesz ze pod markizą pęknięcie zalepione sylikonem i gdzieś łata. W tych miejscach od strony wnętrza trzeba wszystko w okolicy pomacać powąchać czy nie miękko i nie pachnie stęchlizną albo za ładnie jakimiś maskującymi zapachami. To samo ten robiony narożnik. dotyczy się to też miejsc poniżej tych napraw, jak i podłogi przy tych miejscach zarówno warstwy górnej jak i poszycia od spodu samochodu.
Zapalnik w kuchence to może być sprawa wymiany baterii. Nie piszesz o bojlerze ciepłej wody sprawdź czy działa, (jego naprawa wymiana może być kosztowna -nawet ponad 3000 pln) zobacz czy woda działa we wszystkich kranach - ja tego nie sprawdziłem i okazała się że w jednym kranie nie działało załączanie pompy .W tym który pokazywał mi właściciel wszystko było oczywiście ok. I lodówka sprawdź czy działa na 12 V, gaz i na końcu na prąd
( ta ostatnia wersja powinna działać najszybciej i najlepiej dlatego trzeba zacząć sprawdzanie od tych mniej wydajnych)
powodzenia w wyborze i do zobaczenia na szlakach.
PS Ja tam nie jestem zwolennikiem alkowy samochód trudniejszy w prowadzeniu ( opory powietrze gorsze osiągi) więcej palący nie wszędzie wjedziesz i tu nawet nie chodzi o mosty ale np drzewa na campingu. Jeżeli preferujesz zwiedzanie nad stacjonarnym pobytem alkowę odradzam. Szczególnie że piszesz o 2 max 4 osobach w domku.
Ale to moje zdanie i oczywiście zaraz znajdą się miłośnicy "gołębników" i mnie pokonaja swoimi argumentami
papamila - 2012-09-05, 13:19
szczep85 napisał/a: | Nad drzwiami a pod markizą pęknięcie na poszyciu długości 10cm przejechane sylikonem. |
najwazniejsze z tego co napisałeś DLACZEGO BUDA PĘKA?-
jeśli raz poszło to będzie szło dalejst
reszta to raczej drobiazgi do dopieszczenia
ale
- jakoś tak mi się nie znajacy na niczym sprzedający żle kojarzy
zalecam kompletne sprawdzenie działania wszystkiego i wszystkich urządzeń
tomek_lodz napisał/a: | Ja tam nie jestem zwolennikiem alkowy |
szanuję twoje preferencje i upodobania ale nie pisz takich dyrdymałów typu:
samochód trudniejszy w prowadzeniu
opory powietrza, gorsze osiągi
więcej palący
nie wszędzie wjedziesz i tu nawet nie chodzi o mosty ale np drzewa na campingu.
- bo róznica wysokości (pomijając skrajne przypadki)
pomiędzy alkową, integralem a półintegralem to ok 10-20 cm,
zużycie paliwa na podobnym poziomie
olcha20 - 2012-09-05, 13:35
papamila napisał/a: | szczep85 napisał/a:
Nad drzwiami a pod markizą pęknięcie na poszyciu długości 10cm przejechane sylikonem.
najwazniejsze z tego co napisałeś DLACZEGO BUDA PĘKA?-
jeśli raz poszło to będzie szło dalejst |
OO kurde - mam identyczne pęknięcie u siebie w Dethlefsie - może to fabryczna wada.
Pęknięcie poszycia około 10cm - bardziej w pionie niż po skosie pomiędzy drzwiami a markizą.
Poprzedni właściciel takiego kupił (4 lata użytkowania) + ja 2 lata - i nic się z tym nie dzieje. - silokonem przejechane, i tyle.
Tak więc teoria że będzie dalej pękać - raczej nie jest prawidłowa
Kuchenka - to najmniejszy problem - zapałki, zapalniczki ...
Jak Ci się podoba to bierz chłopie i się ciesz.
P.s. nie kumam tylko tych kołków - zrobiłeś może zdjęcię?
szczep85 - 2012-09-05, 16:11
niestety nie mam zdjęcia. Podłoga kampera nie leży na ramie tylko na kołkach drewnianych ( kantówkach ) jest rama kantówka i podłoga . Są one po układane w poprzek jak i w wzdłuż auta. wysokość kantówki jakieś 4-5cm szerokość 3-4cm .
tomek_lodz - 2012-09-05, 18:46
papamila napisał/a: | najwazniejsze z tego co napisałeś DLACZEGO BUDA PĘKA?- |
Myślę że to pęknięcie może być za przyczyną markizy - w tych okolicach jest ona montowana. Jeżeli była rozstawiona i przymocowana pasami sztormowymi do gleby i dostała silny podmuch to jej nie połamało ale odczuł to domek . Potwierdza to kolega Olcha w innym modelu to samo i nie powiększa się od kilku lat a więc nie wada konstrukcyjna.
papamila napisał/a: | - bo róznica wysokości (pomijając skrajne przypadki)
pomiędzy alkową, integralem a półintegralem to ok 10-20 cm,
zużycie paliwa na podobnym poziomie |
wiedziałem że będę za to zaatakowany możemy o tym podyskutować w osobnym wątku.
A poza tym 10 cm robi różnicę
arrtur - 2012-09-05, 18:59
nic nie napisales o paru waznych sprawach pod tytulem - co sie dzieje na dachu tzn jaki jest stan poszycia?
co sie dzieje pod spodem tzn jaki jest stan podlogi - czyli dwa podstawowe elementy stale narazone na silna eksploatacje i co za tym idzie uszkodzenia a one generuja juz calu lancuszek dalej...
(oczywiscie jeszcze okolice narozy alkowy, okna czolowego, tylna sciana (z tym siliconem) ale od strony wewnetrznej przy polaczeniu z podloga)
to co piszesz o kantowce mnie nieco zadziwia i sam nie moge uwiezyc w wersje ekstremalna...
ale do rzeczy normalnie u mnie w kilku miejscach pomiedzu podloga a rama tez sa kawalki plyty ale to 6mm grubosci kawalki ok 5x10 cm.
natomiast to co piszesz... nie no w to to nie wierze ale napisze - wyglada jakby w ogole od spodu nie bylo dolnej sklejki i styropianu tylko zostala konstrukcja i wewnetrzna sklejka :)
konstrukcja podlogi ma wlasnei takie mneij wiecej wymiary listw konstrukcyjnych.
Czy takie cos w ogole byloby mozliwe? tzna czy ktos by mogl cala sklejke dokladnei usunac jesli juz odpadala? to bylaby juz historia na anegdotke
pozdr
szczep85 - 2012-09-05, 20:53
Poszycie dachu równe gładkie bez łat sylikonów itp.
Przy bagażniku dachowym mała wstawka z blachy jak by jakieś mocowanie anteny czy coś.
Alkowa cała sucha bez zacieków . Okno czołowe bez zacieków.
Tylna ściana od wewnątrz sucha bez zacieków..
Jeśli chodzi o podłogę to z tego co widziałem było tak: rama auta owe kantówki w kawałkach po około 1m rozmieszczone z przerwami, podłoga od dołu jest wyłożona cała czarną folią co pod folią nie wiem bo bym musiał zerwać folię.
Tylny zderzak :
łatka :
Mocowanie drabinki :
Dziwne napy:
W sobotę prawdopodobnie będziemy jeszcze raz jechać go oglądać i dokładnie sprawdzać i gdy będzie wszystko ok to go kupić.
Czy możecie mi powiedzieć jak sprawdzić lodówkę jak ją przełączyć na 12 220v i gaz.
Na co jeszcze patrzeć i zwracać uwagę???
Może któryś z kolegów jest z okolicy Koszalina -Sławna i by miał chwilę czasu w sobotę aby się spotkać i razem obejrzeć .
Bo nie chcieli byśmy się władować w bagno :-(
ps.jakiej wielkości opłaty mogą być za takie auto?
Pozdrawiam i liczę na waszą POMOC!
szczep85 - 2012-09-05, 21:10
[quote="olcha20"] papamila napisał/a: | szczep85 napisał/a:
P.s. nie kumam tylko tych kołków - zrobiłeś może zdjęcię? |
A możesz zobaczyć lub zrobić fotkę jak to wygląda u ciebie głównie od tyłu. najlepiej to widać na pierwszej poprzecznej belce z tyłu.
Byłbym wdzięczny
olcha20 - 2012-09-05, 21:29
szczep85 napisał/a: | A możesz zobaczyć lub zrobić fotkę jak to wygląda u ciebie głównie |
Postaram się jutro - ale nie przypominam sobie żadnych u mnie kantówek...
szczep85 napisał/a: | ps.jakiej wielkości opłaty mogą być za takie auto? | OC jako "samochód specjalny" - zobacz temat na forum - dużo zależy czy mieszkasz w Warszawie czy w Kończycach Małych ale 500pln rocznie nie powinieneś za OC przekroczyć (ja w Sosnowcu w Alliansie jakos 460 pln na rok)
szczep85 napisał/a: | Czy możecie mi powiedzieć jak sprawdzić lodówkę jak ją przełączyć na 12 220v i gaz. |
Na szybko to najlepiej tak:
Jak masz w domu termometr bezprzewodowy - ot coś takiego http://allegro.pl/stacja-...2579012827.html - to weź se sobą, a jak nie masz to kup - przyda się do campera
Włóż czujnik do lodówki - i w drogę - powinna zapalić się lampka 12V przy lodówce. ( u mnie czerwona) - Jak zaczyna temp spadać po paru km, to jest OK.
Podobnie podepnij do prądu campera (zapala się lampka z 220V - u mnie zielona)- i sprawdź czy dalej schodzi temp w dół
Analogicznie gaz - z tym że oczywiście musisz mieć zamontowaną butlę.
Procedura opalania:
Puszczasz gaz na lodówkę (pod kuchenką masz takie pokrętła z puszczaniem gazu na piecyk, lodówkę, boiler, kuchenkę)
Właczasz iskrownik
Puszczasz gaz pokrętłem takim jak do kuchenki tylko przeznaczonym do lodówki. (przyciśnij, przekręć na maksa w lewo, i trzymaj)
Czekasz pare sekund, jak przestanie cykać i swieci się lampka - to znaczy że zastartowała. - możesz puścić pokrętło
P.s. Tak jest u mnie, ręki sobie nie dam uciąć że identycznie jest w tamtym, nie ma wystarczającej liczby zdjęć
papamila - 2012-09-05, 21:31
tomek_lodz napisał/a: | A poza tym 10 cm robi różnicę |
chyba kobiecie
Mój integral Fiat 2,3 nizszy o 10 cm od alkowy Ford 2,2 palił śr 12,5 przy 9,5 forda
i co Ty na to
tomek_lodz napisał/a: | wiedziałem że będę za to zaatakowany |
nie atakuję,
uzytkuję relatywnie nowe auta- integry, alkowy i półintegry
wiec mam jakieś porównanie
z zestawienia Ford 2,2/ fiat 2,3 ekonomiczniejszy jest ford
i jest podobny w zużyciu paliwa do fiata 2,0
majsterus - 2012-09-05, 21:42
pękniecie to standard widzę, u mnie w starym też było, jakieś 15cm. I nic się z tym nie działo.
Prawdopodobnie powstaje z biegiem czasu.
napy to myśle od przypięcia namiotu.
łatka - ok
drabinka - tak się uszczelnia
podjedź na wagę do "GS" i zważ go DMC ma tylko 3100kg a będzie ważył pod 2700-2800kg
to jest najdłuższy model jaki wychodził więc nie jest lekki, ma ponad 6m.
kamere ma to też plus.
sprawdź oba narożniki od spodu czy są twarde.
ja polecam tę markę:)
tomek_lodz - 2012-09-06, 08:56
olcha20 napisał/a: | Analogicznie gaz - z tym że oczywiście musisz mieć zamontowaną butlę.
Procedura opalania:
Puszczasz gaz na lodówkę (pod kuchenką masz takie pokrętła z puszczaniem gazu na piecyk, lodówkę, boiler, kuchenkę)
Właczasz iskrownik
Puszczasz gaz pokrętłem takim jak do kuchenki tylko przeznaczonym do lodówki. (przyciśnij, przekręć na maksa w lewo, i trzymaj)
Czekasz pare sekund, jak przestanie cykać i świeci się lampka - to znaczy że zastartowała. - możesz puścić pokrętło |
u mnie u środku lodówki jest okienko przez które widać płomień nie ma kontrolki która świadczy o tym że pali się płomień.
Pamiętaj o 3 rzeczach
-butla może być zakręcona
-Możesz mieć główny wyłącznik gazu
-jak kamperek długo stał to układ gazu może być zapowietrzony chwilę trwa zanim lodówka zaskoczy na gazie
szczep85 - 2012-09-06, 09:08
olcha20 napisał/a: |
Na szybko to najlepiej tak:
Jak masz w domu termometr bezprzewodowy - ot coś takiego http://allegro.pl/stacja-...2579012827.html - to weź se sobą, a jak nie masz to kup - przyda się do campera
Włóż czujnik do lodówki - i w drogę - powinna zapalić się lampka 12V przy lodówce. ( u mnie czerwona) - Jak zaczyna temp spadać po paru km, to jest OK.
Podobnie podepnij do prądu campera (zapala się lampka z 220V - u mnie zielona)- i sprawdź czy dalej schodzi temp w dół
Analogicznie gaz - z tym że oczywiście musisz mieć zamontowaną butlę.
|
Czyli Lodówka sama się powinna załączyć jak się jedzie tak. Czy guzik 12V powinien być załączony na I . I tak samo kiedy guzik od 220V powinien być na I a kiedy na 0 .
IAAN - 2012-09-06, 11:29
wracając do tematu gdybym miał się decydowac to w najpierw pojechał bym zobaczyć tego http://otomoto.pl/fiat-fendt-620skf-T3209123.html
jednak daleko on jest poproś kogoś z okolicy może obejrzy zanim ty pojedziesz
według mnie ma więcej zalet niż wad jednak jest on na osi alko a ona lubi być regularnie serwisowana
niewiem czy Jędrek49 niema takiego samego czasem
tak teraz doczytałem do końca ogłoszenie i numer telefonu
to jest auto naszego kolegi jędrka49
dzwoń smiało
IAAN - 2012-09-06, 11:36
szczep85 napisał/a: | Witam,
No i wróciliśmy z wczorajszych oględzin tego kamperka http://otomoto.pl/fiat-du...s-T3211901.html
Opiszę go dokładniej ponieważ jest fajny:-)
Podwozie:
Rama bez śladów naprawiana i co dziwne jak na 21 lat zero rdzy . CO mnie zaskoczyło zdziwiło nie wiem jak to ująć w słowach to to ze pomiędzy ramą a podłogą są drewniane kołki???!!! Czy to tak ma być ???
. |
tak te drewniane kołki tak ma być w odstepie około 1 metra w poprzek ramy pod całym podwoziem
zachwycasz się nim to fajnie że dużo miejsca prawda
niestety przyjdzie ci ją poznac jakim kosztem tam jest fajnie w środku sam na pusto waży jakieś 2900 kg i nie wież co pisze w dowodzie ma pewnie 2400 kg więdz z wolnego to tylko ok 200 kg akurat na 1 osobę
nie spojrzał bym na niego nawet
chyba że chcesz założyć dział ludzie jak jechać aby mijać wagi
szczep85 - 2012-09-06, 13:16
Dziś kolega Jedrek49 ma jakiś zainteresowanych . Jeśli nie kupią to w sobotę meldujemy się u Jędrka49. Niestety ojciec ma taką robotę że w tygodniu jest bardzo ciężko z nim gdzieś wyjechać( kierowca zawodowy ) .
Dam znać co i jak
Pozdrowienia dla wszystkich zaangażowanych w temat
kamyk59 - 2012-09-06, 14:15
Dziś sprzedał.
szczep85 - 2012-09-06, 14:19
Czyżby nowy właściciel ?
kamyk59 - 2012-09-06, 17:28
Nie - byliśmy zainteresowani oglądnięciem go
szczep85 - 2012-09-14, 22:53
No i przed chwilą dostałem informację od Rodziców że od przyszłego tygodnia będziemy podróżować czymś takim http://moto.allegro.pl/cu...2620248399.html
Niestety nic więcej nie mogę powiedzieć na temat auta ponieważ sam go nie oglądałem. Z wypowiedzi Ojca wiem tylko tyle że był w najlepszym stanie z tych wszystkich które oglądaliśmy. Wszystkie urządzenia sprawne itp.
W przyszły weekend jedziemy odebrać to Pochwalimy się dokładniej nowym zakupem!
marekniva - 2012-09-15, 07:20
Gratuluje. Ja niestety dalej szukam.
arrtur - 2012-09-15, 07:43 Temat postu: Re: Poproszę o ocenę [quote="szczep85"]Witam,
przymierzam się z ojcem do zakupu kampera . Raczej będzie to kamper z lat 90 bo maksymalna kwota to 30tyś na gotowo.
/quote]
No i jest, budzet normalny, kupujacy swiadomy, to i samochod sie znalazl przyzwoity.
Gratulacje, kawal bardzo fajnej fury.
Po rejestracji i pakiecie startowym pewnie zamknie budzet, ale inwestycja bardzo zacna.
powodzenia.
wojtek0 - 2012-09-15, 10:39
gratulacje,
kupiłem w sierpniu od nich kamperka ,solidna firma
Aulos - 2012-09-15, 10:53
Gratuluję zakupu!
MER-lin - 2012-09-15, 14:44
Gratuluję i witam w gronie posiadaczy Hymera.
szczep85 - 2012-09-15, 18:13
Ale to nie hymer tylko LMC
Miła niespodzianka nas spotkała rano ponieważ sprzedawca auto dostarczył nam pod dom.
Od razu pojechałem do rodziców zobaczyć go . Autko bardzo fajne zadbane itp. Trzeba troszkę dopieścić łazienkę .
Wszystkie rzeczy działają woda leci z każdego kranu ciepła zimna piec grzeje lodówka mrozi:D
Kolejna niespodzianka to to że jest przenośny zbiornik do opróźniania dużego zbiornika od szamba ala kaseta.
Powiedzcie mi czy orientujecie sie gdzie można kupić czerwone wypełnienie uszczelki które jest na alkowie
arrtur o jaki pakiet startowy chodzi???
Pozdrawiam
MER-lin - 2012-09-15, 19:07
Ten na zdjęciach, to na pewno Hymer. Zrób fotki w realu, to będzie wiadomo, jakiego kamperka rzeczywiście nabyliście.
szczep85 - 2012-09-15, 19:26
Zdjęcia w ogłoszeniu są dobre ale opis jest już zmieniony.
Ale już daje fotki
A i odbyłem nawet małą rundę :D wrażenia hm... trochę głośno coś będzie trzeba nad tym pomyśleć czy ktoś może jakoś wygłuszał takie autko? No i brak wspomagania masakra przy parkowaniu. Człowiek się za szybko przyzwyczaja do dobrego. :D Ale co tam będzie frajda.
MER-lin - 2012-09-16, 15:46
Kurcze, zajefajny. Wielki, wygodny. Nic tylko wsiadać i uciekać na Południe przed zimą
miciurin - 2012-09-16, 19:29
szczep85 napisał/a: |
Powiedzcie mi czy orientujecie sie gdzie można kupić czerwone wypełnienie uszczelki które jest na alkowie
Pozdrawiam |
Tu masz , kiedyś widziałem też czerwone
http://allegro.pl/klin-ma...2631131646.html
No i znalazłem czerwony
http://allegro.pl/klin-oz...2630698563.html
szczep85 - 2012-09-17, 21:26
Powiedzcie mi na ile osób macie zarejestrowane wasze auta ???
Nasz nowy nabytek był w Niemczech zarejestrowany na 6 osób Ojciec pojechał na przegląd i diagnosta stwierdził że może nim jezdezic tylko 5 osób Bo tyłem nie można do kierunku jazdy!
Ja wiem że Polska do dziwny kraj ale że aż tak ???!!!!!!!
Da się to jakoś zrobić inaczej ? Sprawa dość PILNA!!!!
miciurin - 2012-09-17, 21:39
szczep85 napisał/a: | Ojciec pojechał na przegląd i diagnosta stwierdził że może nim jezdezic tylko 5 osób Bo tyłem nie można do kierunku jazdy! |
No to autobusy miejskie nie powinny jeździć
Ja mam na 6 osób zarejestrowany i nie ma problemu z przeglądem.
Zmień stację diagnostyczną bo to jakaś paranoja
olcha20 - 2012-09-17, 22:47
miciurin napisał/a: | Zmień stację diagnostyczną |
Dokładnie.... na cymbała trafiłeś... ma tyle w papierach, to co gościa to interesuje.... kasę chciał do łapy i tyle...
Dwa razy robiłem, na różnych stacjach i do głowy nie przyszło nikomu wchodzić do części mieszkalnej, żeby cokolwiek tam oglądać.
P.s. Mam także na stanie Grand Scenica (rejestrowany na 7 osób) - siedzenia chowane do bagażnika - to co ? na przegląd mam je pokazowo wystawiać?
A jak ktoś ma demontowany trzeci rząd siedzeń (jak np w 3/4 siedmioosobówek) to na przegląd trzeba zakładać wszystkie?
Na jakieś oszołoma trafiłeś... masz papiery, i nic nie zmieniasz, więc co mu do tego...
WINNICZKI - 2012-09-18, 02:12
A mnie wchodził i przyczepił sie ,że w zabudowie brak pasów bezpieczeństwa. I właśnie ,jest przepis ,że WOLNO jeżdzć bez pasów tyłem do kierunku jazdy. U mnie to poskutkowało zmianą z 6-ściu na 5-ęć osób w dowodzie.
wojtek0 - 2012-09-18, 07:07
Przy rejestracji zdziwisz się pewnie jeszcze nie raz ,przerabiałem temat miesiąc temu i co mogę podpowiedzieć ,
Idź najpierw do wydziału komunikacji i spytaj co im dokładnie potrzeba ,ja zrobiłem błąd i nie poszedłem,zebrałem wszystkie dokumenty,opłaty po konsultacji telefonicznej (i lipa bo pani jakaś nie douczona była ) i przy rejestracji okazało się że,akcyza - na specjalne nie trzeba i zarejestrują bez ,strata 756 pln,recykling zapłaciłem ,okazało się że na specjalne nie trzeba ,strata 500pln (tel do NFOŚ i Pan twierdzi że kasy nie zwrócą ,bo zapłaciłem słusznie ,ale po co jak w wydziale komunikacji nie potrzebują ? ) paranoja jeden kraj a interpretacja przepisów różna.
A, doczepili się do przeglądu że w polu nr.rejestracyjny jest wpisany numer a ja tablic nie mam i diagnosta musiał przepisywać żeby było napisane bez tablic ,wtedy zarejestrowali
powodzenia i nie daj się wydoić z kasy
dodam że działo się to w Łodzi
papamila - 2012-09-18, 07:36
wojtek0 napisał/a: | ,akcyza - na specjalne nie trzeba |
to że Komunikacja nie wymaga poświadczenia zapłaty akcyzy o niczym nie swiadczy
( za to ma obowiazek wysłania pełnej informacji o aucie i Tobie do UC)
zdziwisz się jak UC zapuka i upomni się o swoje,
z siarczystą karą oczywiście
- w najgorszym wypadku to sąd i wyrok
bo wg kodeksu to przestępstwo karno -skarbowwe
wiec może wyciągnij wnioski z kilkunastu forumowych przypadków
i udaj się do UC- może jakoś łagodniej Cię potraktują
Zgodnie z przepisami na opłacenie akcyzy masz 5 dni od wprowadzenia auta na polski obszar celny
gino - 2012-09-18, 08:00
wojtek0 napisał/a: | akcyza - na specjalne nie trzeba i zarejestrują bez ,strata 756 pln |
straty to bys mial..gdybys nie oplacil
jak duze...poszukaj na tym forum
IAAN - 2012-09-18, 10:57
jeżeli producent wypuscił go jako 6 osób i tak jest w brifie to mie ma siły aby ktoś go chciał tobie zarajestrować inaczej jeżli ty nie wyrazisz na to zgody
przepis obowiązuje w dniu pierwszej rejestracji nawet tej za granica
zmień diagnostę
gdzieś ostatnio czytałem że za miejsce siedzące uważa się też miejsce kotwienia siedzenia do nadwozia nawet jesli go tam nie ma a producent nie zaspawał lub zabezpieczył tak aby go tam nie móc zamontować
moja blaszanka była 3 osobowa choć miała 2 pojedyńcze siedzenia
teraz jest 6 choć ma 5 siedzeń i fabryczne mocowanie 6
mam vana na 7 osób i nikt na zadnym przeglądzie nie sprawdzał czy faktycznie tam są siedzenia a wyjmujesz je w 1 minutę
rada zmień diagnostę
eMWu - 2012-09-18, 11:32
dokladnie, koledze chcial 6 os Eure z 87 zarejestrowac na 2 osoby. na pytanie czy reszta ma jechac w osobówce za kamperem nie bardzo potrafil odpowiedziec.
wojtek0 - 2012-09-18, 11:59
papamila napisał/a: |
wiec może wyciągnij wnioski z kilkunastu forumowych przypadków
i udaj się do UC- może jakoś łagodniej Cię potraktują
Zgodnie z przepisami na opłacenie akcyzy masz 5 dni od wprowadzenia auta na polski obszar celny |
Akurat ja zapłaciłem jak też napisałem ,ale chodzi tu o fakt troszkę dziwny ,że w wydziale komunikacji np.Łódź,wymagają innych dokumentów niż np.Koszalin .
jarekzpolski - 2012-09-18, 13:52
szczep85 napisał/a: | ..arrtur o jaki pakiet startowy chodzi???.... |
Rozrząd, płyny, filtry i oleje. Wszystkie ! W dostawczaku trochę sie tego zbiera. Zmieniamy zawsze jak kupujesz od nieznajomego, stąd: "Pakiet Startowy"
Cena za rozrząd pozornie może troche zaboleć, ale awaria rozrządu zaboli duzo bardziej. No chyba że masz bezkolizyjny silnik. I nie daj sie wkręcić w oszczędności typu "zostawiamy napinacz, bo jest jeszcze dobry". Albo komplet, albo nic...
wojtek0 napisał/a: | ...ale chodzi tu o fakt troszkę dziwny ,że w wydziale komunikacji np.Łódź,wymagają innych dokumentów niż np.Koszalin . |
hartuj się ! Przed Toba jeszcze wiele zdziwień.
próbka urzędowych absurdów np. tu: http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=12596
eMWu - 2012-09-18, 14:33
jarekzpolski napisał/a: | Rozrząd, płyny, filtry i oleje. Wszystkie ! W dostawczaku trochę sie tego zbiera. Zmieniamy zawsze jak kupujesz od nieznajomego, stąd: "Pakiet Startowy" |
w porównaniu z terenówką to "pan Pikuś"
jarekzpolski - 2012-09-18, 14:57
jak napęd na tył i most to już blisko...
no i w "terenófce" wymiana olejów (oleji?) po każdym wiekszym upalaniu.
Tu przez rok będzie miał spokój...
O filtrze paliwa nie zapomnij. Mała rzecz a cieszy. Jak nie było - dodaj. Myślę że warto.
eMWu - 2012-09-18, 15:16
jarekzpolski napisał/a: | jak napęd na tył i most to już blisko... |
no... blisko a jednak najwyzej w polowie drogi w rzepie mam inny olej w przednim moscie, inny w tylnym, inny w reduktorze i inny w automacie. Noi silnikowy ale to standart
jarekzpolski - 2012-09-18, 17:34
no fakt.
dlatego ten sport do tanich nie należy
Johny_Walker - 2012-09-22, 23:18
http://allegro.pl/show_item.php?item=2622294838
Co myślicie o tym? Wygląda ładnie na zdjęciach, ale cena minimalna nieosiągnięta. Ile jest wart?
majsterus - 2012-09-22, 23:25
stówkę.
dmc to 3700kg.
Johny_Walker - 2012-09-23, 00:13
Gdyby nie DMC, to powiedziałbym że tanio. Ma idealny układ wnętrz, duży bagażnik.
salut - 2012-09-23, 08:04
Popatrz na alkowę po stronie pasażera. Według mnie naprawiony bardzo amatorsko. A miejsce w kamperze bardzo newralgiczne i może być z tym duży kłopot.
miciurin - 2012-09-23, 11:41
eMWu napisał/a: | jarekzpolski napisał/a: | Rozrząd, płyny, filtry i oleje. Wszystkie ! W dostawczaku trochę sie tego zbiera. Zmieniamy zawsze jak kupujesz od nieznajomego, stąd: "Pakiet Startowy" |
w porównaniu z terenówką to "pan Pikuś" |
Taa miałem dwa Jeepy to wiem co to wydatki ale wrażenia z jazdy nie zapomniane.
Oj chciałbym jeszcze sobie kupić takiego Jeepa XJ z lat 80-90
Johny_Walker - 2012-09-23, 12:30
salut napisał/a: | Popatrz na alkowę po stronie pasażera. Według mnie naprawiony bardzo amatorsko. A miejsce w kamperze bardzo newralgiczne i może być z tym duży kłopot.
|
Teraz też zauważyłem listewki, których tam nie powinno być. Tym niemniej taki układ wnętrza bardzo mi się podoba. Gdyby nie ta masa...
|
|