Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Izolacja

sator - 2012-08-29, 09:36
Temat postu: Izolacja
Koledzy, wiem, że o izolacji było dużo.
Chciałbym jednak zebrać to w jednym miejscu.

Założenie:
Kamperek z blaszaka, z założenia w wersji zimowej.
Czym izolować [styrodur, wełna, maty kominkowe, maty ALU)?, jak izolować, aby było dobrze, i lekko.

Gdzieś jest link do mat izolacyjnych, które ponoć się sprawdzają alu-wkładka-alu.
Może ktoś kto ma zamontowane podzieli się doświadczeniem i obserwacjami.

Ducaciak - 2012-08-29, 14:03

witaj
ja izolowałem matą polietylenowa
grubość 2cm
w zime przy -15 po lekkim nagrzaniu ciepło jak przed kominkiem.
ponadto bardzo dobrze wycisza
kupisz ja na metry z Rolki o szerokości 150cm
nie baw sie w żadne maty silnikowe alu itp to dziadostwo ciagnie wilgoć a co gorsza później ta wilgoc magazynuje.
Kleisz mate do blachy klejem poliuretanowym.

w lato doskonała izolacja termiczna przy 30 st w słońcu w środku 24stC.

http://allegro.pl/wyglusz...2580295958.html

CORONAVIRUS - 2012-08-29, 15:34

W moim wypadku zastosowałem maty 3 cm z folią alu stosowane do izolacji kominków , w profile wstrzyknięta pianka a poniżej łóżek powciskana wata tak by zatkać przestrzeń ... w upały w środku spoko kilka stopni mniej ale zawsze przeciągi też pomagają , ściana z zewnątrz gorąca(blacha i to nie biała tylko żółta ) a w środku letnia jak wszystko inne ... dodatkowo super wyciszenie wnętrza . Pierwsza zima dopiero przed nami , więc ... 8-)
Notker - 2012-08-29, 21:41

Podłoga 5mm styrodur+sklejka antypoślizgowa, sciany ;Płyta meblowa 4mm+wełna mineralna, ta "gęstsza" owinięta w folię stretch bez żadnych pianek i klejenia. Nic się nie zbija, nie chłonie wilgoci, nie skrzypi. Zamiast płyty meblowej proponuję jednak sklejkę bo się tak nie rysuje.

Eberspacher na pace i przy -20C, na najwolniejszych obrotach ebera, w środku "jak w uchu" czyli komfortowo. Pierdołami typu mostki termiczne proponuję się nie przejmować - dużo zachodu i szkoda życia, oszczędności niewielkie.

Podstawa to ciepła podłoga.

Zdjęcia będą, jak się ogarnę po urlopie, bo coś mało przytomny po nim jestem:))

maszakow - 2012-08-29, 23:41

maty al-PE-Al - TUTAJ
Sprzedają też na allegro uwaga na różnicę wymiarów m2 a metr bieżący :)