Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Sprzęt turystyczny i akcesoria - TV SAT

Bajaga - 2012-09-06, 08:20
Temat postu: TV SAT
Witam,
Ponieważ DVB-T jakoś tak średnio działa, zwłaszcza w miejscach "daleko od szosy" postanowiłem kupić TVSAT. Teraz tylko pytanie w co zainwestować, żeby było dobrze i tanio :) ? Widziałem na kempingach anteny sat stawiane na trójnogach koło przyczepy/kampera. To chyba opcja najtańsza tylko czy nakierowanie tego dokładnie na satelitę nie jest upierdliwe do granic bólu ? :roll: I czy przy lekkim wietrzyku obraz nie zdycha ?
Jakie macie doświadczenia z tv sat ?
Z góry uprzedzam, że automatyczne anteny np. Oyster za 15 tys. jakoś mnie nie interesują :lol:

Andi466 - 2012-09-06, 19:45

Są jeszcze maszty anteny satelitarnej montowane w szafie .Bardzo szybko nastawiam na wybranego satelitę trzeba tylko wiedzieć gdzie jest południe. Antena szybko się składa ja użyłem talerza 60 cm , zmodyfikowałem tylko ramie konwertera żeby się składał.
wolf - 2012-09-06, 20:37

Po kilku razach i przy dobrym tunerze sat załapiesz o co chodzi.
sławek w. - 2012-09-06, 20:58

Andi466 napisał/a:
Antena szybko się składa ja użyłem talerza 60 cm , zmodyfikowałem tylko ramie konwertera żeby się składał.

Czy mógłbyś przybliżyć jak antena jest montowana i składana? bo 60 cm to sporo i żeby nie zdmuchnęło w czasie jazdy. Może masz jakieś fotki?

Andi466 - 2012-09-06, 21:36

Zrobię zdjęcia anteny rozłożonej i w pozycji transportowej.W pozycji transportowej ona leży na dachu .
Wszystko jest sterowane ręcznie z kampera.

Bajaga - 2012-09-07, 07:39

Andi466 napisał/a:
Są jeszcze maszty anteny satelitarnej montowane w szafie .Bardzo szybko nastawiam na wybranego satelitę trzeba tylko wiedzieć gdzie jest południe. Antena szybko się składa ja użyłem talerza 60 cm , zmodyfikowałem tylko ramie konwertera żeby się składał.

Nie mam takiej możliwości. A poza tym stałe anteny dachowe są do prędkości max 130, a mi na autostradzie zdarza się sporo więcej :lol:

papamila - 2012-09-07, 09:59

Bajaga napisał/a:
poza tym stałe anteny dachowe są do prędkości max 130

niezupełnie tak

zacznijmy od podziału:
-generalnie anteny sat dzielą się na:
sterowane ręcznie, (składanie-rozkładanie)
półautomatyczne, (w zasadzie są to też ręczne tyle że ze sterowaniem elektrycznym i automatycznym zamykaniem)
pełne automaty jeden guzik i po sprawie

konstrukcyjnie zaś pełne automaty są jako:
odkryte talerze
i w pełnej zabudowie- tzw kopuły
TYLKO kopuły (niektóre) mogą pracować w czasie jazdy (nawet do 180/h )
inne anteny sat nie
uzupelniajac info o pełnych automatach to anteny zamknięte pod kopułami mają gorszą "sprawność" niż koleżanki talerzowe- wynika to z wielkości lustra 35cm do 65cm przy talerzu. Naturalnie anteny wieksze, klasy 80, 85cm maja jeszcze lepsze osiągi i zasięgi

najtańszym i najprostszym rozwiązaniem jest gotowa czasza z konwerterem przymocowana na wysuwanym maszcie do drabinki z tyłu kampera
nie używasz - opuszczasz w dół kompletną antenę poniżej lini dachu i spoko
stoisz pod drzewem - odpinasz i stawiasz antenę w dowolnym miejscu gdzie masz sygnał
zimujesz- zabierasz komplet do garażu a dekoder do domu

Zaradek - 2012-09-07, 16:29

papamila napisał/a:

najtańszym i najprostszym rozwiązaniem jest gotowa czasza z konwerterem przymocowana na wysuwanym maszcie do drabinki z tyłu kampera
nie używasz - opuszczasz w dół kompletną antenę poniżej lini dachu i spoko
stoisz pod drzewem - odpinasz i stawiasz antenę w dowolnym miejscu gdzie masz sygnał
zimujesz- zabierasz komplet do garażu a dekoder do domu

Sam korzystam z anteny turystycznej 35 cm mocowanej do drabinki z tyłu. Znalezienie sygnału i ustawienie anteny zajmuje często mniej czasu niż u kolegów posiadających automaty a już na pewno od tych co mają półautomaty.
Sposób najtańszy i wymaga najmniej ingerencji w zabudowę kampera.

Socale - 2012-09-08, 18:51
Temat postu: Re: TV SAT
Bajaga napisał/a:
Witam,
Ponieważ DVB-T jakoś tak średnio działa, zwłaszcza w miejscach "daleko od szosy"
(...)

Dlaczego nie wierzysz w DVB? Na objazdówce po kraju nigdzie nie miałem problemu z odbiorem.
W kamperze Sokali mam ręczny maszt, wykorzystywałem go w zakresie góra /dół 1 metr i obrót 360st.
Zastosowałem na nim "Pętlę Socala" która wprawiała w zdumienie każdego kto ją zobaczył co ona wyprawia...
Jest to mój patent, niezawodny.
Lekka, mała i niekłopotliwa.
Dowód poniżej... nooo aż sam nie wierzyłem więc utrwaliłem.

silny - 2012-09-08, 18:59

a gdzie zdjecie petli :-P :spoko
Socale - 2012-09-08, 19:02

Nie mam, nie robiłem, nie wygląda atrakcyjnie , za to działa lepiej od wszelkich wodotrysków.
Jest w kamperze, schowana na półeczce, może jak w nim będę to pstryknę jakby ktoś nalegał.

TomekM - 2012-09-08, 19:05

Ja nalegam.
ekosmak.dabrowska - 2012-09-08, 19:17

Socale napisał/a:
Zastosowałem na nim "Pętlę Socala" która wprawiała w zdumienie każdego kto ją zobaczył co ona wyprawia...
Jest to mój patent, niezawodny.

Też bym zerknął na tę pętlę.

Skorpion - 2012-09-08, 19:18

Ja rowniez nalegam chcialbym to zobaczyc a byc moze stworzyc podobna wedlug twoich wskazowek :spoko :spoko :spoko :bigok :pifko :pifko :pifko
Socale - 2012-09-08, 19:47

Uj... widzę , że faktycznie wzbudziłem zainteresowanie, podobne jak na kempingach ;)
Ryję w kompie czy mam jakieś fotki Sokali z widoczną na maszcie anteną, coby chociaż 1% ciekawości Wam zaspokoić, ale nic z tego, sorry.
No dobra, jak zrobię czytelne foty, to zrobię nowy temat z objaśnieniami.
W gruncie rzeczy jest to prosta = genialna? konstrukcja.

Skorpion - 2012-09-08, 19:56

A moze by nikt nie ubieg to wartalo by to opatentowac ,mowie powaznie :spoko :spoko :pifko :pifko :pifko
Socale - 2012-09-08, 20:22

Temat ochrony patentowej poznałem od podszewki jak wymyśliłem ODWILGOCIK. (Buuu, też extra działa)
Sęk w tym że ta ochrona jest zbyt kosztowna.
Przedmiot w żaden sposób nie zarobi na własną ochronę. Pętla też.

marekoliva - 2012-09-08, 21:14

Przyłączam się do nalegających
Bajaga - 2012-09-08, 23:08

papamila napisał/a:

zacznijmy od podziału:
-generalnie anteny sat dzielą się na:
sterowane ręcznie, (składanie-rozkładanie)
półautomatyczne, (w zasadzie są to też ręczne tyle że ze sterowaniem elektrycznym i automatycznym zamykaniem)
pełne automaty jeden guzik i po sprawie

No ja to mniej więcej wiem :lol: Chodzi mi o opinie użytkowników anten z grupy "sterowane ręcznie". Czy taka nie droga antenka daje radę i nie zżera nerwów :) Oraz jaką najlepiej kupić antenkę i tuner by wszystko ładnie śmigało.

kimtop - 2012-09-09, 08:02

Antena max 60cm.
Tuner jaki Ci pasuje , ale żeby był zasilany na 12V

EwaMarek - 2012-09-09, 09:15

przyłącze się do tematu
antena sat tylko60cm chyba że planujesz podróżować od połowy polski na zachod to może być mniejsza - zobacz zasiegi satelity w internecie
porażka - przy antenie mniejszej przy kiepskiej pogodzie niema szans - temat juz gdzies poruszałem

natomiast naziemna telewizja cyfrowa ok ale tez zależy od miejsca :-/ i wysokości położenia anteny

Thom - 2013-01-03, 14:15

Witam...

ja posiadam już zamontowany zestaw Mobisat z masztem w szafie... sam nie wiem czy nie dołożyć do systemu naziemną antenę DVB-T...

W zasadzie z tego co rozumiem to dwa różne systemy. Kanałów polskich w systemie satelitarnym z tego co znalazłem jest ok 10... z kolei w naziemnej jest sporo ciekawszych stacji...

Jeszcze telewizor jakiś może led z wbudowanym tunerem...

Ma ktoś doświadczenie jak taka antena może działać? może wystarczy tylko taka satka jak jest???

:box

koko - 2013-01-03, 19:05

To najsłabsza antena MOC
OMEGA - 2013-01-03, 19:35

Ty na twoim automatyku w Turcji odbierałęś nasze programy?????
Thom - 2013-01-03, 20:02

koko napisał/a:
To najsłabsza antena MOC

Czyli z odbiorem będę miał spore problemy? Super elegancko... muszę coś pomyśleć aby było jak należy...

ktoś ma może podobną antenę i podpowie mi jak w zasadzie się sprawuje?

Z góry dziękuję :kwiatki:

kimtop - 2013-01-03, 20:29

OMEGA napisał/a:
Ty na twoim automatyku w Turcji odbierałęś nasze programy?????

Ja na antenie 65cm w Istambule odbierałem wszystkie kanały Canal+
Przed Ankarą poginęły i nie było poprzez Kapadocję ,Adanę i wybrzeże aż do Alanii.Tam pokazało się kilka programów (z polskich TVP3).
Od Antalii poprzez Denizli,Izmir odbierałem wszystko

Mikesz - 2013-01-04, 09:14

Socale napisał/a:
Temat ochrony patentowej poznałem od podszewki jak wymyśliłem ODWILGOCIK. (Buuu, też extra działa)
Sęk w tym że ta ochrona jest zbyt kosztowna.
Przedmiot w żaden sposób nie zarobi na własną ochronę. Pętla też.

Ciekawą bajkę opowiadasz na temat cudownej pętli,pewnie można zrobić jakieś zdjęcie i pokazać.

ekosmak.dabrowska - 2013-01-04, 10:59

Socale napisał/a:
Uj... widzę , że faktycznie wzbudziłem zainteresowanie, podobne jak na kempingach .
No dobra, jak zrobię czytelne foty, to zrobię nowy temat z objaśnieniami.
W gruncie rzeczy jest to prosta = genialna? konstrukcja.

Czekamy, czekamy. :spoko

Bogusław i Ewa - 2013-01-04, 11:29

Thom,mam taką antenę i cyfrowy Polsat.Jeżeli jest widok na niebo to działa normalnie.Nie dorównuje automatom ale kosztuje niedrogo.Ponadto nie ma się co zepsuć.Ciesz się że masz sprawną Katrinę a nie niesprawny super automat .Gratuluję zakupu kamperka.Ciesz się i nie szukaj dziury w całym :spoko :spoko
Thom - 2013-01-05, 18:17

Dzięki...

Podłącze wszystko i zobaczę jak będzie działać... :mrgreen:

Dzisiaj znalazłem wreszcie kabel od kamery cofania... wtyk 5 din...

i teraz głowie się jak dostosować to do wyświetlacza lcd... :?:

Mikesz - 2013-01-06, 12:30

Za mało wiadomości nam podałeś ,napisz trochę więcej o monitorze i o kamerze.Wtyczkę masz a gniazdo?
Thom - 2013-01-06, 13:57

Mikesz napisał/a:
Za mało wiadomości nam podałeś ,napisz trochę więcej o monitorze i o kamerze.Wtyczkę masz a gniazdo?

Narazie wiem niewiele bo samochód kupiłem niedawno... :?:

Mam z tyłu pojazdu zamontowaną kamerę cofania do niej jest zamontowany przewód... pod deską rozdzielczą znalazłem wtyk 5 pin din... w tygodniu po robię fotki samej kamery może tak uda się coś ustalić...

Generalnie z tego co udało mi się ustalić 5 din jest starym systemem a teraz większość to urządzeń takich jak wyświetlacze są niekompatybilne...

Są oczywiście przejściówki z 5din na cinch i to w różnych odmianach, ale zapewne nie obędzie się bez sprawdzenia poszczególnych żył w przewodzie...

Socale - 2013-01-06, 14:48

Mikesz napisał/a:

(...)

Ciekawą bajkę opowiadasz na temat cudownej pętli,pewnie można zrobić jakieś zdjęcie i pokazać.

Po co Ci zdjęcia z bajkami?

koko - 2013-01-06, 19:01

Marian odbierałem ale nie wszystko kupiłem normalną okrągłom i cztery wyjścia i było OK
OMEGA - 2013-01-06, 19:17

Dziękuję Konradzie za info. :spoko
MAWI - 2013-01-06, 19:37

Thom napisał/a:
Generalnie z tego co udało mi się ustalić 5 din jest starym systemem a teraz większość to urządzeń takich jak wyświetlacze są niekompatybilne...

Mam auto z takim samym kablem ,podłączone to jest do takiego starszej generacji monitora.Takiego z taką d...pą z tyłu.Po włączeniu wstecznego otwiera się klapka na kamerze i widać obraz z tyłu.Wiem ,że można kupić taki monitorek jako używkę i po problemie.

Thom - 2013-01-07, 10:52

Szukałem właśnie takiego starszego typu ale nic nie ma pod ten rodzaj podłączenia... spróbuje jeszcze podjechać do sklepu elektronicznego i porozmawiać z "fachowcem" na temat przejściówki na cinch i zakup nowego lcd... :kawka:
woojtek - 2013-01-17, 19:21

Mozna tez kupic taki tablet kiano blade core ll ma darmowa telewizje DVB-T oraz nawigacje za free polecam tablet. :spoko
xr5pl - 2013-01-21, 15:34

BarankiTEAM napisał/a:
Mozna tez kupic taki tablet kiano blade core ll ma darmowa telewizje DVB-T oraz nawigacje za free polecam tablet. :spoko

Z tym dvb-t w tabletach też jest kiepsko z odbiorem jeśli sygnał nie jest bardzo dobry.
Antena teleskopowa 40cm (w tablecie) nie wiele zdziala

Mikesz - 2013-01-21, 16:04

xr5pl napisał/a:
BarankiTEAM napisał/a:

Z tym dvb-t w tabletach też jest kiepsko z odbiorem jeśli sygnał nie jest bardzo dobry.
Antena teleskopowa 40cm (w tablecie) nie wiele zdziala

Są tablety z osobnym wejściem antenowym,nie spotkałem większych niż 7 cali.

xr5pl - 2013-01-21, 16:17

Oczywiscie, masz rację nie pomyslalem że są też takie.
michałp - 2013-02-03, 11:08

witam dobre zestawy antenowe kosztują średnią krajową, ale na nasze warunki nie wystarczy taki zestaw???

http://moto.allegro.pl/su...2984715567.html
i
http://www.ceneo.pl/17534571

co myślicie o takim zestawie????

papamila - 2013-02-03, 12:03

poszukaj tunera na 12V
bo z tego co widzę to prezentowany opticum jest na 230V

OMEGA - 2013-02-03, 12:18

Ja ma TV i dekoder na 230V i nie mam z tym zestawem najmniejszego problemu, oglądam gdzie chcę i ile chcę ,

zastosowaem przetwornicę i po problemie ,
na 12V jest stosunkowo mały wybór urządzeń elektronicznych.

papamila - 2013-02-03, 12:33

kupowalem w mediaexpert, ok 80zł (WIWA) czy jakoś podobnie
ale jest tego więcej

andi at - 2013-02-03, 12:40

http://www.mistral-rtv.pl...2v230v-p54.html

ja mam od Mistrala antene naziemna -telewizor-latarke i jeste zadowolony
adres dostalem od kolegi z CT

michałp - 2013-02-03, 13:42

pytanie czy taka antena poradzi sobie???

janusz - 2013-02-03, 14:30

papamila napisał/a:
poszukaj tunera na 12V
bo z tego co widzę to prezentowany opticum jest na 230V

Tunery na 12V mają Polsat i "N".

papamila - 2013-02-03, 14:33

Janusz,
mówimy o tunerze do tv naziemnej a nie satelitarnej,
chociaż masz sluszną rację, przepraszam
mam dekoder polsat mini 12v, który ma w sobie tuner dvbt
może n ma coś podobnego

slawwoj - 2013-02-03, 15:55

Thom napisał/a:
Witam...

ja posiadam już zamontowany zestaw Mobisat z masztem w szafie... sam nie wiem czy nie dołożyć do systemu naziemną antenę DVB-T...

W zasadzie z tego co rozumiem to dwa różne systemy. Kanałów polskich w systemie satelitarnym z tego co znalazłem jest ok 10... z kolei w naziemnej jest sporo ciekawszych stacji...

Ma ktoś doświadczenie jak taka antena może działać? może wystarczy tylko taka satka jak jest???

I co rozszyfrowałeś sprzęt ?
Ja mam taka samą zainstalowaną i tuner marki Kathrein no i oczywiście brak instrukcji. Nie mam zielonego pojęcia jak to ruszyć.

Może ktoś mi podpowie jak to ruszyć.

Thom - 2013-02-03, 18:59

slawwoj napisał/a:
Ja mam taka samą zainstalowaną i tuner marki Kathrein no i oczywiście brak instrukcji. Nie mam zielonego pojęcia jak to ruszyć.

Jeszcze nic nie ruszałem... dopiero wczoraj zamówiłem TV 22" led z tunerem.... w tygodniu go dostanę to będę coś ćwiczył... może akurat pójdzie dobrze...

Może faktycznie ktoś coś podpowie, żeby nie było śmiechu :bigok

MAWI - 2013-02-03, 19:47

Proponuję kupić przetwornice z 12V na 230V .Załatwisz sobie wiele spraw. :spoko
andi at - 2013-02-04, 10:48

michałp napisał/a:

mam ta antene i tv tez od nich-Mistral
moge wlaczyc wyszukiwanie analogowe albo cyfrowego albo to i to razem-TV
fajnie to chodzi

LukNet - 2013-02-04, 14:37

slawwoj napisał/a:

Może ktoś mi podpowie jak to ruszyć.

przypadkiem trafiłem na http://www.kathrein.de/es...ware_ufd170.cfm
i http://www.kathrein.de/en/service/index.htm
może się przyda. :spoko

michałp - 2013-02-04, 19:47

andi at napisał/a:
michałp napisał/a:

fajnie to chodzi

to super, czyli warto zainwestować w tą antenę. a tak z ciekawości ile programów jest?

michałp - 2013-02-04, 20:40

andi at napisał/a:
michałp napisał/a:

fajnie to chodzi

to super, czyli warto zainwestować w tą antenę. a tak z ciekawości ile programów jest?

andi at - 2013-02-05, 11:04

stalem kolo mojego domu to nic nie lapalo(inne budynki niestety)
wyjechalem za miasto do sie zdziwilem ze az tyle tego
wiadomo gdzie stoisz i ile jest prodramow na danym terenie
plusem jest to ze nie jest to antena kierunkowa

michałp - 2013-02-10, 07:50

antena jest! tuner opticum t90 będzie we wtorek a teraz telewizor, co sądzicie o tym http://www.dignity.pl/pro...NITY-15-6-.html ?
dziwaczek - 2013-02-10, 08:20

michałp napisał/a:
antena jest! tuner opticum t90 będzie we wtorek a teraz telewizor, co sądzicie o tym http://www.dignity.pl/pro...NITY-15-6-.html ?

On nie ma tunera DVB-T!!!!! Nie lepiej wsiąść coś z wbudowanym tunerem zamiast dołączać oddzielnie?

michałp - 2013-02-10, 08:57

tak tez mi sie wydaje w cenie tego http://allegro.pl/overmax...3003799308.html mam wiekszy telewizor i tuner w jednym po za tym ten ma mniejszy pobór mocy bo tylko 24watt
Thom - 2013-02-10, 09:27

Ja zakupiłem nieco większy bo 22" led...
Dobra cena i fajnie wygląda... poza tym
chciałem relatywnie jak największy na 12/230v

pobór energii 36W,a gdy działa dvd 47W

http://allegro.pl/bialy-t...2994204681.html

michałp - 2013-02-10, 09:39

nie chce telewizora powyżej 17cali bo nasz kamper nie jest zbyt duży, telewizor muszę zamocować do sufitu tak żeby go składać w poziomie.
andi at - 2013-02-10, 11:43

[quote="michałp"]nie chce telewizora powyżej 17cali bo nasz kamper nie jest zbyt duży, telewizor muszę zamocować do sufitu tak żeby go składać w poziomie.[/quote

zasilanie 12v
i kat widzenia musi byc duzy

slawwoj - 2013-03-03, 20:26

Thom napisał/a:
Witam...

Pytanie podstawowe;

w jakim kierunku ustawia się antenę? na południe ?
pochylenie to wydaje mi się że ustawia kręcąc korbką na końcu masztu ?

papamila - 2013-03-04, 07:54

slawwoj napisał/a:

w jakim kierunku ustawia się antenę? na południe ?

południe to tak mniej wiecej
a dokladnie to Hotbird 19* a Astra 13*

slawwoj napisał/a:

pochylenie to wydaje mi się że ustawia kręcąc korbką na końcu masztu ?

kąt elewacji(podniesienia) zależy od długości geograficznej
w skrócie to na równiku talerz poziomo a im dalej na połnoc to do pionu
np na wysokości sztokholmu antena stoi pionowo, a jeszcze dalej to się analogicznie pochyla
(poćwicz sobie stawianie samodzielne wzorując się na najbliższej antenie na budynku
raczej prawie napewno będzie to hotbird)
dzwiękowy miernik sygnału bardzo pomaga

Qcyk - 2013-03-04, 08:14

Jeżeli posiadasz telefon z systemem android to możesz bezpłatnie skorzystać z :

https://play.google.com/store/apps/details?id=zekitez.com.satellitedirector&hl=pl

Thom - 2013-03-28, 15:47

Zakupiłem i zamontowałem dzisiaj antenę cyfrową Mistral
http://www.mistral-rtv.pl...-dvb-t-p52.html

Odbiór w dość ciasnej i wysokiej zabudowie we Wrocławiu - bardzo dobry...
32 cyfrowe kanały + kilka analogowych... :ok

slawwoj - 2013-03-28, 17:20

Thom napisał/a:
Zakupiłem i zamontowałem dzisiaj antenę

Na dachu ?
Jak wygląda taki montarz np. jak poradziłęś sobie z kablem

Thom - 2013-03-28, 19:35

Narazie zamontowałem na uchwycie kątowym do relingu tuż za alkową...
Docelowo prawdopodobnie będzie przyklejona do dachu na sikaflex
a kabel przejdzie przez przelotkę łącznie z przewodami od solarów...