Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Podwozia - technika i eksploatacja - Awaria skrzyni biegów

Bydgoszczu - 2012-09-16, 11:03
Temat postu: Awaria skrzyni biegów
No więc stało się. Przedwczesny powrót z weekendowej wycieczki na lawecie. Na szczęście wykupiłem ubezpieczenie w ADAC i koszty lawety nieco się obniżyły, ale szkoda że wycieczka się nie udała.
Dojeżdżając do skrzyżowania wysprzęgliłem bieg i już nie mogłem wrzucić żadnego, na szczęście siłą pędu dokulałem się do jakiejś zatoczki.
Skrzynia nie wydawała żadnych niepokojących dźwięków. Czasem pojawiały się trudności z wrzuceniem biegu (szczególnie 1, 2 i wsteczny) ale sądziłem, że w dostawczaku z 89' skrzynia biegów nie musi pracować jak nowym samochodzie.
Skrzynia pójdzie do naprawy, ale czy może wiecie z doświadczenia co się mogło stać?
Samochód: Citroen C25 89' 180tyś km przebiegu.

darek 61 - 2012-09-16, 11:07

A może to tylko linka
makdrajwer - 2012-09-16, 11:17

Wygląda to na uszkodzenie sprzęgła. Jeżeli na wyłączonym silniku wszystkie biegi wchodzą dobrze a po zapaleniu jest problem to masz uszkodzone sprzęgło. Spróbuj podciągnąć jeszcze pedła na lince i zobaczysz. Linke masz od dołu skrzyni , dostęp od spodu na kocyku.
Bydgoszczu - 2012-09-16, 11:26

Biegu nie da się wrzucić niezależnie od tego czy silnik jest włączony czy nie. Ja tam chyba nie mam linki tylko taki pręt przy kierownicy, który dochodzi do samej skrzyni. Mogę kręcić wybierakiem, ale jego ruchy są ograniczone, nie da się wepchnąć w widełki.
IAAN - 2012-09-16, 11:35

w 89 roku raczej nie było linki przy zmianie biegów ,może jest za duży luz gdzieś na wybieraku pod kierownicą albo tym przy skrzyni biegów a może zgubiłeś srubę przy wybieraku przy skrzyni
remont skrzyni będzie wiele droższy niż zakup innej
skrzynia ta jest wrażliwa na braki oleju może wyciek był przyczyną awarii

sławek w. - 2012-09-16, 21:58

cinas napisał/a:
Na szczęście wykupiłem ubezpieczenie w ADAC i koszty lawety nieco się obniżyły

Mógłbyś przybliżyć coś o kosztach tej lawety?. Skoro masz ADAC to czy nie powinna być darmowa?

Bydgoszczu - 2012-09-17, 06:29

Ubezpieczenie ADAC plus obejmuje holowanie do najbliższego warsztatu i przewóz osób. Holowanie max 241km, a transport osób do 80km. Liczone z dojazdem lawety/taksówki w dwie strony.
Za dodatkowe kilometry policzyli mnie 3,5zł /km. Zdzierstwo, ale nie było dyskusji, bo jak zobaczyli, że na pokładzie jest małe dziecko i pies, to już wiedzieli, że nas mają w garści.

IAAN - 2012-09-17, 08:15

a ile chciałeś zapłacić za jazdę lawetą 1 zł za kilometr
3,5 zł uważam za cenę atrakcyjną
dwa lata temu byłem wieziony z czech do polski do kudowy z kudowy do poznania chcieli 1600 zł ok 300 km
wróciłem o własnych siłach
koszt lawety to 200 e dzielone przez km

kaimar - 2012-09-17, 08:18

cinas napisał/a:
policzyli mnie 3,5zł /km

Normalna cena rynkowa.

Bydgoszczu - 2012-09-17, 09:26

Dzięki za info, dobrze wiedzieć że jednak nie przepłaciliśmy. Mi się wydawało, że to tak 2.5zł/km maksymalnie może być.
sławek w. - 2012-09-17, 21:46

cinas napisał/a:
Holowanie max 241km

Wg OWU ADAC holowanie w przypadku awarii pokrywają tylko do 200 Euro - trochę mało.

majsterus - 2012-09-17, 21:55

wysypały się kulki z kamieni dokładnie 3szt tam są na przesuwce która obsługuje 2 biegi.
sprężyny zablokowały przesuwkę i koniec.

wyrżnięta przesuwka, która kosztuje 650zł w serwisie (piszę o 5 biegu) który leci pierwszy.

Bydgoszczu - 2012-09-18, 06:01

majsterus napisał/a:
wysypały się kulki z kamieni dokładnie 3szt tam są na przesuwce która obsługuje 2 biegi.
sprężyny zablokowały przesuwkę i koniec.

wyrżnięta przesuwka, która kosztuje 650zł w serwisie (piszę o 5 biegu) który leci pierwszy.

Czy tam są 3 "przesuwki"? I jak nie mogę wrzucić żadnego biegu, to jest szansa, że wszystkie trzy się zepsuły?

lepciak - 2012-09-18, 06:36

majsterus
Cytat:
wysypały się kulki z kamieni

Dokładnie tak. Wystarczy, że pęknie jedna sprężynka - kulka nie schowa się i po sprawie. Naprawa nie jest kłopotliwa ale trzeba znaleźć wszystkie elementy które wykruszyły się i rozbiegły po całej skrzyni. Mechanik wymieni kompletne zatrzaski bo jak widać te istniejące juz się zużyły. Być może współpracujące z nimi wodziki (przesuwki) też już nadają się do regeneracji lub wymiany.