Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Podwozia - technika i eksploatacja - Zabezpieczenie spodu podłogi w camperze

krzysieks - 2012-09-16, 19:43
Temat postu: Zabezpieczenie spodu podłogi w camperze
Mam pytanie do bardziej doświadczonych Kolegów.Czym zabezpieczacie drewniane podwozie campera przed warunkami atmosferycznymi? Pytam bo w poprzednim camperze miałem zgnitą podłogę i chciałbym się tym razem tego ustrzec.Pozdrawiam KrzysiekS.
majsterus - 2012-09-16, 19:56

pistolet + baranek
ale tylko dookoła, po obwodzie jakieś 40cm do środka, więcej nie potrzeba.

Agostini - 2012-09-16, 20:06

Możesz to zrobić dostępnym zwykłym BITEXEM.
Dwa lata temu niewielkim pędzelkiem pomalowałem od spodu drewnianą podłogę.
W okolicy nadkoli podwójnie. Do tej pory nie ma żadnych pęknięć i wszystko się trzyma.

1506edi - 2012-09-18, 17:44

Tak samo zabezpieczyłem cały spód Bitgumem, czyli drewno i metal a do ramy pistoletem wtrysnąłem konserwację do profili zamkniętych z pomieszanym olejem.Może to nieekologiczne ale olej dobrze penetruje i wypiera wodę.
krzysieks - 2012-09-18, 17:52

Dziękuję Wszystkim za podpowiedzi.Już wstępnie umówiłem się w warsztacie specjalizującym się w takich robotach.Mimo że samochód jestz 2000r wolę dmuchać na zimne i zabezpieczyć się za wczasu.Pozdrawiam KrzysiekS.
arrtur - 2012-09-18, 19:02

:)
no mozna tez:
majac podloge w reku 4x pokost, po wytarciu tego ci juz nie wsiaka i wyschnieciu 2x bitex,
a potem juz na samochodzie tak jeszcze 2x baranek :)

choc moze przesadzilem troszku
ale lepiej sie czuje

skad ja moge widziec czy kiedys nie przerobie go na amfibie, trzeba byc przygotowanym

pozdr

HarryLey4x4 - 2014-03-11, 08:42

Nie chcąc zakłądać nowego wątku, chciałem zapytać o jakiś środek którym pokryć drewno od spodu. Ktoś powyżej wspominał o Bitgumie. doczytałem jednak ,że jest to typowy materiał ale stosowany na stal. Ja chcę zabezpieczyć - zrewitalizować zabezpieczenie tyłu kampera, - tylna półka garażyku, bo niestety - jak zbadał mi 2 lata temu Kaimar, wyszło na jaw ,że po jakichś drobnych przytarciach kamperem w narożnikach doszło do uszkodzenia osłony gumopodobnej i przy słupkach tylnych deski zaczęły ciągnąć wodę.

Teraz wymieniam półkę i chcę ją zabezpieczyć jakimś szuwaksem, Nie uśmiechają mi się masy bitumiczne, chyba ,że są dedykowane takie które nie zniszczą drewna a ni nie będą podśmierdywać smołą. Dobrze by było , by tez nie brudziły przy każdej próbie dotknięcia.
Czy coś może nowego pojawiło się na rynku - najlepiej w formie którą można położyć z pędzla ( szukam czegoś w formie farby lateksowej lub czegoś podobnego)

MILUŚ - 2019-02-09, 00:38

HarryLey4x4 napisał/a:
................

Czy coś może nowego pojawiło się na rynku - najlepiej w formie którą można położyć z pędzla ( szukam czegoś w formie farby lateksowej lub czegoś podobnego)

Słońce zaczyna świecić ; zajrzałem pod kampka jak tam mu po zimie i znalazłem parę miejsc na drewnianym podwoziu gdzie powłoka /guma ? bitex? / zaczeła prześwitywać drewnem ........
Pytam więc za przedmówcą ...........coś nawego polecacie ?

mrsulki - 2019-02-10, 13:34

Dekaphon firmy Dekalin. To musi być środek typu membrana
MILUŚ - 2019-02-10, 16:09

Ok, dzięki. Będę szukał. :spoko
CORONAVIRUS - 2019-02-10, 16:51

Najpierw sprawdź czy jest co konserwować , nie żartuję .... pozornie coś wygląda prawidłowo ale pod spodem kiszka ... jak sprawdzić? Jak twarde to zdrowe albo jeszcze sztywne ale już mokre , jak miękkie to nie ma co konserwować . ostry wkrętak , szpikulec , odpowie na wszystkie pytania szczególnie przy krawędziach i narożnikach :)
MILUŚ - 2019-02-10, 20:02

mrsulki napisał/a:
Dekaphon firmy Dekalin. To musi być środek typu membrana

DEKAphon 9735 środek ochronny do drewnianych elementów podwozi przyczep i kamperów.

Będzie OK ?

mrsulki - 2019-02-10, 20:37

MILUŚ napisał/a:
DEKAphon 9735 środek ochronny do drewnianych elementów podwozi przyczep i kamperów.

Będzie OK ?

Dokładnie. Można też znależć w puszkach nie tylko w spraju.

CORONAVIRUS - 2019-02-10, 21:37

MILUŚ napisał/a:

Będzie OK ?

takie coś masz pod spodem ?

MILUŚ - 2019-02-10, 23:09

MECENAS napisał/a:
.............

takie coś masz pod spodem ?

Nie :-/ ...........daleko jeszcze do tego :mrgreen: ..........to jest typowe "wyszlifowanie" od wody;piachu i śniegu . Ale dzienx za troskę :spoko

MILUŚ - 2019-10-07, 17:59

Tak sobie myślę ; może błędnie ...........

Czy dobrym pomysłem było by na dwukrotną / w ciągu tych 8-miu miesięcy sprey'owałem juz dwukrotnie spód /powłokę na wkrętach dodatkowo zamontować np.starą wykładzinę PCV ?
W miejscach za kołami . I wszystko jeszcze raz pokryć dekaphon'em ? Czy sobie darować ;żeby sie nie tworzyły miejsca gdzie może pozostawac wilgoć :chytry

Rumburak - 2019-10-07, 19:13

Szczelne zamknięcie z obu stron drewna to proszenie się o kłopoty... Kiedyś były w użyciu chlapacze... teraz już trochę passe, choć pewnie rozwiązałyby problem. Może osłony z blachy ocynk przykręcone na dystansach do podwozia?
Socale - 2019-10-07, 19:43

Milusiu, ja bym to zrobił tak, żeby piasek deszczowy spod kół naparzał w jakąś osłonę a nie w podłogę od spodu.
Nie zatrzymuj wilgoci, niech se odparuje.
.
Pamiętasz 20 lat temu ludzie mieli fioła na punkcie TV SAT i owijali swoje konwertery foliami, reklamówkami itp. A ja na tym zarabiałem bo zgromadzona wilgoć robiła swoje w ciepłe słoneczne dni. :mrgreen:
Wilgoć wlezie, ale nie można utrudniać jej wylezienia = odparowania. :idea