Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nasze opinie i pytania, - Wybrany kanał CB dla wszystkich uczestników turystyki

kum - 2012-09-17, 05:49
Temat postu: Wybrany kanał CB dla wszystkich uczestników turystyki
Mam propozycję dotyczącą używania jednego wybranego kanału CB dla wszystkich uczestników turystyki kamperowej i karawaningowej , proponuję np. kanał 26.
Jakie korzyści można mieć z używania wybranego kanału każdy wie.

Pozdrawiam
Krzysztof

SlawekEwa - 2012-09-17, 07:04

Do pogadania każdy kanał jest dobry/ oprócz 19/ , a i tak wszyscy spotykają się eterze na 19 :wyszczerzony:
gino - 2012-09-17, 07:12

no wiadomo ze jak sie jedzie samemu..to jest sie na nasluchu na 19stym..

ale mysle ze KUMowi chodzi o cos innego...

jedziesz, patrzysz ..kamperek..i wystarczy ze krzykniesz mu na radyjku na 19stce....''kamperek daj na NASZ ''

a tym naszym..kamperowym, moglby byc wlasnie np 26kanal..
gdyby takie info rozpowszechnic wsrod kamperowcow.....
bylaby to taka nasza kamperowa 19...tyle ze...26sta :-P

kum - 2012-09-17, 09:34

Dzięki Gino

i oto właśnie chodzi.

Krzysztof

cirrustravel - 2012-09-17, 10:22

Super pomysł. Jestem za, spróbuję to dać na inne zaprzyjaźnione fora.
Tak więc kanał karawaningowy CB - 26 :)

Camptramp - 2012-09-17, 10:35

Przychylam się do tego pomysłu.
Skorpion - 2012-09-17, 10:42

Pomysl jest bardzo dobry,przy najblizszym wmoim wyjezdzie zastosuje go
cirrustravel - 2012-09-17, 10:45

Wrzuciłem na zaprzyjaźnione fora :) Myślę, że spotka się to z ogólnopolską aprobatą.
Na tym kanale mogą się też reklamować i mieć nasłuch campingi i camperparki :)

Jadę w nieznaną okolicę i na 26-tce pytam, czy jest w okolicy jakieś miejsce postojowe dla kampera...

szymek1967 - 2012-09-17, 11:04

mario,
wszystko fajnie ale rozpropaguj jeszcze właściwe słownictwo ,o !

ps. przeca przez te radyjo gadac nie idzie , wiązki takie że uszy więdnął , co drugie słowo jest niecenzuralne ,tego się po prostu słuchać nie da zwłaszcza w obecności dzieci :-/

gino - 2012-09-17, 11:20

szymek1967 napisał/a:
uszy więdnął

szymek..
gdybys czytal ze zrozumieniem..
zauwazylbys ze po to chcemy miec swoj kamperowy kanal..aby nie sluchac ''jezyka'' kanalu 19stego....

a jezyk naszego kanalu, bedzie zalezal od nas samych

szymek1967 - 2012-09-17, 11:27

gino ,czytam ze zrozumieniem :)

pochwalam inicjatywę, jeśl poprawie mowy polskiej ma służyć nowy kanał całym sercem jestem za :pifko

ps. moja dygresja dotyczyła aktualnego stanu rzeczy :diabelski_usmiech

darboch - 2012-09-17, 11:31

szymek1967 napisał/a:
mario,
wszystko fajnie ale rozpropaguj jeszcze właściwe słownictwo ,o !

ps. przeca przez te radyjo gadac nie idzie , wiązki takie że uszy więdnął , co drugie słowo jest niecenzuralne ,tego się po prostu słuchać nie da zwłaszcza w obecności dzieci :-/

o ! i piknie ale Maryjki do tego nie mieszaj :aniolek

szymek1967 - 2012-09-17, 11:52

mario to mariusz nickt jakby siem kto pytał :szeroki_usmiech
Andrzej 73 - 2012-09-17, 13:36

Dokładnie na tym forum to cirrustravel, :-P
kum - 2012-09-17, 18:56

Wrzuciłem na zaprzyjaźnione fora :) Myślę, że spotka się to z ogólnopolską aprobatą.
Na tym kanale mogą się też reklamować i mieć nasłuch campingi i camperparki :)

Jadę w nieznaną okolicę i na 26-tce pytam, czy jest w okolicy jakieś miejsce postojowe dla kampera...

www.cirrus-travel.pl

Mariusz,
dziękuję za wsparcie i mam nadzieję, że to wypali.
Kto nie chce niech nie korzysta , ale dajmy szanse Tym co chcą z tego korzystać.

Krzysztof

zibikruk - 2012-09-17, 20:43

Kum zainicjował wspaniałą inicjatywę.
Wybierajac konkretny kanał - w tym wypadku CB-26 stworzył pewne podwaliny pod standaryzację logistycznej pomocy dla nas kamperowców.
Większość z nas podczas podrózy w kilka kamperków wybiera kanał do kontaktów - dlaczego nie ma być to kanał ściśle określony. Umożliwi to kontakt z innymi kamperkami będącymi na trasie. Kanał taki będzie również mógł stanowić kanał SOS dla potrzebujących pomocy.
Prawdą jest, że normalny użytkownik wykorzystuje kanał 19, ale my w kamperkach przecież nie boimy się "misiaczków".
Popieram Krzysia i będę propagował tę idee. :spoko

ekosmak.dabrowska - 2012-09-17, 21:17

Od jutra pomykając kamperkiem jestem na 19 i 26 kanale.
Kum - fajny pomysł :spoko

Yans - 2012-09-17, 21:26

Idea fajna. :bigok Popieram. Tylko czy ten 26 -ty to dobry pomysł? Może troszkę bliższy? :diabelski_usmiech Może 20-ty, 18-ty... Jak minę campiórka, i zacznę mieszać do 26-tego , to zniknie mi zasięg.. :gwm :gwm :haha: :haha:
BŁĘKITNY Team - 2012-09-17, 21:35

Yans - bo masz za krótka antenkę!! :lol:
SlawekEwa - 2012-09-17, 21:45

Yans napisał/a:
. Tylko czy ten 26 -ty to dobry pomysł? Może troszkę bliższy?

Większość radyjek ma automatyczną 19. Normalnie ustawiamy 26, a na automat 19. Pstryk -19, pstryk-26 :bigok

Yans - 2012-09-17, 21:51

Tomek-antenkę mam wporzo, tylko campiórki są szybkie... :diabelski_usmiech
Sławek- u mnie automatycznie jest 9... :gwm :gwm :gwm :gwm

zibikruk - 2012-09-17, 21:52

Yans napisał/a:
Idea fajna. :bigok Popieram. Tylko czy ten 26 -ty to dobry pomysł? Może troszkę bliższy? :diabelski_usmiech Może 20-ty, 18-ty... Jak minę campiórka, i zacznę mieszać do 26-tego , to zniknie mi zasięg.. :gwm :gwm :haha: :haha:

Tomciu, ten kanał wydaje się bezpieczny dla nas, wiekszość użytkowników idzie 2-3 niżej lub 2-3 wyżej od kanału 19. :spoko

marekoliva - 2012-09-17, 21:57

Pomysł bardzo dobry, tylko czy uda się rozpowszechnić próbujemy !
darol - 2012-09-17, 22:29

dajcie banerek "CB 26" na główną :spoko
andi at - 2012-09-17, 23:40

tez o tym myslalem i w koncu cos bedzie
proponuje jeszcze ABC-danego panstwa
gdzie najlepiej z dziecmi
jakies fajne wawozy oczywiscie namiary GPS
itd itp
i nie bedzie to znikac tylko pozostaje na 1 miejscu,a pod tym nasze posty
oceniamy my co ma tam byc a co nie
co wy na to

erikson - 2012-09-18, 07:05

a tak dla przypomnienia to międzynarodowy polski to zdaje sie 28
SlawekEwa - 2012-09-18, 07:08

erikson napisał/a:

Tak to prawda, tylko już niewielu o tym wie :gwm

Camptramp - 2012-09-18, 09:34

SlawekEwa napisał/a:
erikson napisał/a:

Tak to prawda, tylko już niewielu o tym wie :gwm

Nieprawda, 28 kanał jest wywoławczym za granicą, po przekroczeniu granicy ucieka się z 19 właśnie na 28.

Brat - 2012-09-18, 10:24

Popieram ! :!:
Ale nie mam CB-radia ... :oops:
;)

Kamperek - 2012-09-18, 12:35

Wspaniały pomysł Kuma, CB 26 nasze i już :shock: za pomysł i rozpowszechnienie :pifko
martini44 - 2012-09-18, 15:36

łoś - 2012-09-19, 22:51

Pomysł jest b. dobry.
Rozpowszechniony na pewno pomoże w innej komunikacji między np. kamperowcami.
Ja oczywiście wrzucę swoje uwagi co do wcześniej i ogólnie poruszanych problemów związanych z wulgaryzmami słyszanymi na CB.
Pierwsza reakcja to krzyk, bo dzieci to słyszą. :shock: Szok :?: Jaki szok.
Koleżanki i koledzy (rodzice). Nie udawajcie głuchych i świętych.
Wulgaryzmy na CB to nic w porównaniu z tym co się słyszy na podwórkach, w szkołach i na ulicach.
I zastanówcie się skąd to się bierze, bo dzieciaki nie noszą CB w tornistrze.

gino - 2012-09-20, 03:42

łoś napisał/a:
I zastanówcie się skąd to się bierze, bo dzieciaki nie noszą CB w tornistrze.
ale i nie dzieciaki rzucaja ''k'' i ''ch'' na CB :spoko
martini44 - 2012-09-20, 09:05

... nie jesteśmy w stanie uchronić Naszych dzieci od wulgaryzmów.... My teraz a w przyszłości One bedą używać jak Dzień Dobry i dowidzenia, w zależności od sytuacji rzecz jasna ......
cirrustravel - 2012-09-20, 10:24

Kiedyś, jak CB nie było ogólnodostępne i każdy przed powiedzeniem czegokolwiek musiał się przedstawić swoim kodem, obowiązywała etyka radiowca, m.in. nie można było używać wulgaryzmów, puszczać radia przez CB itd. Wydaje mi się, że ten kodeks obowiązuje cały czas, ale CB jest już anonimowe i skoro ktoś jest anonimowy to sobie pozwala na wszystko. Niestety to jest przykre i brak kultury drażni.
darol - 2012-09-20, 21:13

to prawda, jakby dało się przez CB dać w gębę to byłoby o wiele spokojniej :ok
Kotek - 2012-09-20, 22:21

Ale i tak 26 jest OK! :kwiatki:
gino - 2012-09-21, 06:33

Cytat:
ale CB jest już anonimowe i skoro ktoś jest anonimowy to sobie pozwala na wszystko. Niestety to jest przykre i brak kultury drażni.

dokladnie Mariusz
niestety, takie przypadki spotykamy rowniez na forach internetowych...
czego rowniez i my, mielismy ostatnio kilka przykladow :-P

ale wracajac do tematu...czyli KamperKanal-CB26
mysle ze trzeba to rozpropagowac jak najszybciej..
wrzucac info w swoje podpisy...
a moze zrobic naklejki na kamperki/przyczepki

Sylwiuu cos moze po niedzieli wymysli :-P

cirrustravel - 2012-09-21, 07:48

Jestem za naklejką, nawet o tym myślałem ;)
Myślę, że powinna być taka jak PL-ka w środku CB-26, u góry CARAVANINGOWY, na dole KANAŁ RADIA CB. Rzuciłem już pomysł koledze o zdolnościach graficznych.
Co do propagowania, to jak wrócę ze Spędu w Warce to skrobnę newsa do "Polskiego Caravaningu" nt CB-26 ;)

gino, jak Sylwiuu ma takie zdolności to niech myśli. Powinniśmy zrobić wspólna naklejkę dla wszystkich caravaningowców niezależnie jaki klub czy forum...

MrTommy - 2012-09-21, 16:47

Czy dobrze rozumiem, że zamierzacie podróżując Camperem, CB radio mieć na stałe ustawione na kanale 26?
A co z nasłuchem 19-stki?
Przecież 99,99% pojazdów wyposażonych w CB i jeżdżących po naszych drogach komunikuje się na 19-tym i to właśnie z 19-tki pochodzą wszelkie informacje.
Nie wiem jak Wy, ale ja CB używam do pozyskiwania informacji na drodze, więc jaki cel ma jazda na 26?
Może ja czegoś nie kumam :wyszczerzony:

krzysioz - 2012-09-21, 17:09

A ja normalnie z wyłączonym jeżdżę , a tak to może załącze na 26 :lol:
salut - 2012-09-21, 17:21

MrTommy napisał/a:
Czy dobrze rozumiem, że zamierzacie podróżując Camperem, CB radio mieć na stałe ustawione na kanale 26?
A co z nasłuchem 19-stki?
Przecież 99,99% pojazdów wyposażonych w CB i jeżdżących po naszych drogach komunikuje się na 19-tym i to właśnie z 19-tki pochodzą wszelkie informacje.
Nie wiem jak Wy, ale ja CB używam do pozyskiwania informacji na drodze, więc jaki cel ma jazda na 26?
Może ja czegoś nie kumam :wyszczerzony:

Chyba nawet na pewno nie kumasz :)

gino napisał/a:

jedziesz, patrzysz ..kamperek..i wystarczy ze krzykniesz mu na radyjku na 19stce....''kamperek daj na NASZ ''

bylaby to taka nasza kamperowa 19...tyle ze...26sta :-P

:spoko :spoko

eler1 - 2012-09-21, 18:47

Pomysł fajny ale :spoko

W praktyce to wygląda tak, że po ostatnim wyjeździe 4200km (w tym 1tys. w Polsce) widziałem na drodze max. 4 (słownie: cztery ),a może 3 kamperki na polskich blachach :gwm po prostu jak nie patrzeć to u nas karawaning jest dwadzieścia lat za murzynami :-P

makdrajwer - 2012-09-21, 19:08

A jak roziwązać sprawe w dukato : albo słuchać CB , albo radia , albo rozmawiać z żoną lub krzyczeć z dziećmi w podkowie. Oczywiscie jak nie jest gorąco. Bo jak dochodzi otwarte okno i wtedy zostaje tylko kontemplacja .
łoś - 2012-09-21, 19:09

Moim zdaniem to naklejka z napisem "camper"
26
"CB"
będzie zwracała uwagę. Można być na kanale 19 i przejść na 26 okazyjnie.
I jeszcze o wyrazach na CB. Trzeba się z tym, niestety oswoić, tak jak z pijanymi rowerzystami, dawcami narządów i tuzinem innych niespodzianek jakich się nie spodziewamy.
:bigok
:spoko

zibikruk - 2012-09-21, 19:12

Poza wszelkimi zaletami, przyjęcie takiego kanału umożliwi uzyskanie pomocy na drodze.
Zasięg CB jest dość duży, tak więc można znaleźć w ten sposób "bratnią duszę", określić potrzebną pomoc.
Kiedy przyjmą ten standard wszyscy zmotoryzowani turyści, zalety mogą z tego być. :spoko

MrTommy - 2012-09-21, 21:01

Nie prościej reaktywować 28, bądź użyć 9-ki?
Od lat nikt w RP nie używa kanału 9, a radia maja szybkie prżejścia na 9.
Obawiam się, że naród i ak zostanie przy 19-tym.
Podczas tegorocznych podróży po Polsce, zawsze mijając campera, wywolywlem go na CB, nikt z nich się nie odezwał :-/
W mojej ocenie, nic z tego nie wyjdzie. :bigok

zibikruk - 2012-09-21, 21:13

MrTommy napisał/a:
Nie prościej reaktywować 28, bądź użyć 9-ki?
Od lat nikt w RP nie używa kanału 9, a radia maja szybkie prżejścia na 9.
Obawiam się, że naród i ak zostanie przy 19-tym.
Podczas tegorocznych podróży po Polsce, zawsze mijając campera, wywolywlem go na CB, nikt z nich się nie odezwał :-/
W mojej ocenie, nic z tego nie wyjdzie. :bigok

Kanał 28 to kanał polski poza granicami, jest bardzo często używany, zwłaszcza przez TIR-owców na drogach "wschodnich".
Kanał 9 służy nie do paplania ale jest odpowiednikiem "112" telefonii komórkowej. Kiedyś, w zamierzchłych czasach był nasłuchiwany przez te służby.
Nikt nie proponuje rezygnacji z CB-19 jako ogólnego kanału drogowego, na którym poza informacją o drodze można zapytać miejscowych w razie potrzeby.
Sądzę, że nadeszła już potrzeba przy tak dużej społeczności turystów zmotoryzowanych wybrać kanał DLA NAS. Dlaczego - masz posty powyżej.
Od nas zależy jak będzie się ta idea przekształcała w życie. :spoko

MrTommy - 2012-09-21, 21:30

zibikruk napisał/a:

Kanał 28 to kanał polski poza granicami, jest bardzo często używany, zwłaszcza przez TIR-owców na drogach "wschodnich".
Kanał 9 służy nie do paplania ale jest odpowiednikiem "112" telefonii komórkowej. Kiedyś, w zamierzchłych czasach był nasłuchiwany przez te służby

A kto w tych czasach słucha 9-ki?
Ja i tak jestem zdania, ze łatwiej galka ruszyć 3 w lewo lub trzy w prawo, niż klikać siedem razy.
Zmiana częstotliwości w trakcie jazdy powinna być łatwa i szybka i nie powinna rozpraszac.

zibikruk - 2012-09-21, 21:46

MrTommy, o kanale 9-tym wspomniałeś na wstępie, stąd mój komentarz- dzisiaj jest już "martwy".
Oczywiście można ruszyć gałką 3 w lewo lub prawo, gdzie ludzki przechodzą aby popaplać i nie zagłuszać 19-tki.
Przecież nikt nie zmusza nikogo do rozmowy, integracji i szukaniu wspólnego kontaktu.
Próba wybrania wspólnego kanału dla kamperowiczów ma służyć ich wsparciu a nie konieczności nadwyrężania nadgarstka celem zmiany kanału - przeczytaj cały wątek a może to troszkę wyjaśni.
Pozdrawiam cieplutko. :spoko

Misio - 2012-09-21, 21:50

Dobre pomysły są mile widziane. Co do plakietek to bym się wstrzymał, ze względu na identyfikację, a co za tym idzie wtrącanie się intruzów i psucie nam dobrej atmosfery. Moim skromnym zdaniem byłoby umówienie się i przyjęcie, że kontaktujemy się na 26 kanale. :spoko
Jaga - 2012-09-21, 22:32

Uważam, ze to świetny pomysł, natomiast naklejki według mnie to zbędny wydatek i niepotrzebna reklama. Zainteresowani sami dowiedzą się z forum lub pocztą pantoflową na zlotach. Jaga
Camper Diem - 2012-09-22, 12:42

dopisuję się do orędowników kanału 26 - nie da się używać CB z nasłuchem na kanale ogólnym, w końcu moje radio przestanie być martwym pudełkiem :ok

nie czekając na wspólną decyzję forum proponuję, by każdy komu pasuje powyższy pomysł po prostu go wdrożył :spoko

wbobowski - 2012-09-22, 16:24

CB26 jako kanał kamperowców wydaje sie przesądzony.
Ale i tak pewnie będziemy nasłuchwć na 19-tym, chociażby o suszarkach, ale od czasu do czasu przełączajmy się na 26-ty aby poszukać w okolicy przyjaciół z CT.
Taki kompromis wydaje się najlepszy.

kazbar - 2012-09-22, 17:05

wbobowski napisał/a:
...aby poszukać w okolicy przyjaciół z CT...

Z Kompasu, kampermanii, CamperNetClub, karawaning.pl czy nie przymierzając z CW (...), a także niezrzeszonych, nie zaglądających na internetowe fora i nic nie wiedzących o takim bycie caravaningu ( a takich, wbrew temu co myślimy jest bardzo, bardzo dużo. Być może więcej niż nam się wydaje że być powinno...)

Dlatego zakładam na dach antenę, podpinam radyjko i ustawiam kanał na 26 nie tylko po to by poszukać w okolicy przyjaciół z CT :spoko

Kanał 26 kanałem caravaningu :spoko i bądźmy szczerzy, nie wszyscy caravaningowcy czy kamperowcy to ludki CT :stop: więc naklejka jak najbardziej pożądana.

wbobowski - 2012-09-22, 17:43

kazbar napisał/a:
więc naklejka jak najbardziej pożądana.

Już koledzy wcześniej wspominali, że taka reklama przyciągnie do nas nie tylko kamperowców i będziemy słuchać bluzgania na tych zawalidrogów w kamperkach.
Jestem innego zdania. Naklejki do niczego nie potrzebne. A o tym kanale powinni wiedzieć zainteresowani (jeśli ma nam służyć) a nie wszyscy postronni.

Pioter - 2012-09-22, 17:45

Witam! Uważam że kanał 26 to bardzo dobry pomysł!!! CB w aucie to dla wszystkich kierowców bardzo przydatna rzecz. Kwestia - jakie korzyści chcemy dzięki radyjku osiągnąć:
1. kanał 19 - informacje o suszarkach i ewentualnych korkach - dla kamperowca poruszającego się z prędkością kamperową niewiele przydatne, chyba, że komuś bardzo się śpieszy.
2. Kanał 26 - często jeździmy razem w dwa lub trzy kampery, albo samodzielnie na zloty - wtedy taki kanał, na którym możemy spotkać innych kamperowców będzie bardzo przydatny.
Ostatnio jeżdżąc na zloty lub wakacje (dwa lub więcej kamperków - ostatnio cztery -minizlocik w Pieninach) korzystaliśmy z kanału 21 bo było wygodnie i tak się umówiliśmy, ale całkiem możliwe, że mineliśmy kilka innych kamperów nawet o tym nie wiedząc. Kanał 26 byłby tu nieoceniony. Pozdrawiam i od dzisiaj używam 26-go. :spoko

miciurin - 2012-09-22, 22:07

MrTommy napisał/a:

Dokładnie mam takie same odczucia, jakoś nikt nie ma chęci gawędzić :?

SlawekEwa - 2012-09-22, 23:59

miciurin napisał/a:
Dokładnie mam takie same odczucia, jakoś nikt nie ma chęci gawędzić

Może nie znali polskiego języka :-P

Roza - 2012-09-23, 00:08

wbobowski napisał/a:

Ale i tak pewnie będziemy nasłuchwć na 19-tym, chociażby o suszarkach

Raczej nie bedziemy. Jezyk jakiego uzywaja na tym kanale kierowcy nie nadaje sie do sluchania przez doroslych nie mowiac o dzieciach:/

Jestem za kanalem 26 dla podroznikow- obojetnie czy z nalepka czy bez!

wbobowski - 2012-09-23, 19:50

babaffa napisał/a:
Raczej nie bedziemy

Rozumiem, że piszesz o sobie... a nie w imieniu forumowiczów CT. Bo i tak każdy bedzie robil to co uważa za słuszne. Wszelkie uogólnianie tu nie ma sensu.

Witold Cherubin - 2012-09-23, 21:33

Pozwólcie, że i ja się włączę do dyskusji.
Uważam, że pomysł wprowadzenia jednego kanału dla kamperowców (i chyba karawaningowców) jest bardzo dobry i pożądany (przynajmniej dla mnie). kwestia czy to powinien być kanał 26 jest kwestią umowy braci kamperowo - karawaningowej - ja jestem ZA TAKIM WYBOREM - kanał 26 = kanał zmotoryzowanych turystów :!: :!:
Z moich skromnych doświadczeń wiem, że utrzymywanie łączności między podróżującymi wspólnie kamperami jest bardzo pomocne. Podróżując razem z kilkoma kamperami w kraju i za granicą używaliśmy kanału 21 - tylko dla porozumiewania się między sobą. Ale to nie przeszkadza, żeby porozumieć się o przejściu na nasłuch na kanale 26 - dla wymiany informacji, ewentualnej pomocy w sytuacjach awaryjnych itd.
Natomiast kwestia korzystania z kanału 19 w kraju i 28 za granicą jest do indywidualnej decyzji.
Ja osobiście skorzystałem kilkakrotnie z kanału 19, ostrzeżono mnie o nieoznakowanych radiowozach z kamerami "polujących" na szybkie samochody, a kiedyś kierowca TIRa poinformował mnie, że mogę zgubić tablicę rejestracyjną, która ledwo się trzymała po tym, jak jakiś facio wjechał mi w kufer (jechałem na wczasy i nie przerwałem podróży bo uszkodzenia nie były wielkie).
Ale faktycznie ciągły nasłuch na kanale 19 nie należy do przyjemności i ja korzystam z niego wybiórczo - przeważnie gdy chcę się dowiedzieć czy "dróżka jest czysta" i gdzie stoją "miśki z suszarkami".
Pozdrawiam, a autorom pomysłu ustanowienia kanału dla kamperowców serdecznie dziękuję :spoko

salut - 2012-09-23, 21:35

wbobowski napisał/a:
CB26 jako kanał kamperowców wydaje sie przesądzony.
Ale i tak pewnie będziemy nasłuchwć na 19-tym, chociażby o suszarkach, ale od czasu do czasu przełączajmy się na 26-ty aby poszukać w okolicy przyjaciół z CT.
Taki kompromis wydaje się najlepszy.

Witam
Uważam, że jest to jedyna słuszna decyzja:)
Pamiętajcie, że nie rozmawiamy o zwyczajach Camperteamu tylko o społeczności CB gdzie od lat panują jakieś zasady i lepiej będzie dla nas jak ich nie będziemy zmieniać.
Dla niewtajemniczonych:
1. kanał 9 był i niech pozostanie kanałem ratunkowym
2. kanał 28 był i niech pozostanie kanałem wywoławczym dla stacji bazowych, jest to również polski kanał drogowy poza granicami
3. kanał 19 nie był ale jest kanałem drogowym zaśmieconym jak największe wysypisko smieci
4. kanał 26 jest kanałem wywoławczym w kilku miastach Polski ale nie przeszkadza to w prowadzeniu rozmów
Rozpowszechnianie kanału 26 jako kanału kamperowego nie ma sensu. Bo i poco. Podczas jazdy i tak wszyscy są na 19. Po usłyszeniu kamperek chodź na nasz wie gdzie ma iść i wszystko. Poco wtajemniczać obcych i zaśmiecać kanał dziwnymi tekstami.
Mam nadzieje, że 26 będzie się rozwijał incognito

ARCADARKA - 2012-09-23, 21:39

No ,normalnie trza uważać bo ten 26 kanał będzie zapchany, :haha: :haha: :haha: :haha:
Roza - 2012-09-24, 06:39

wbobowski napisał/a:
Rozumiem, że piszesz o sobie... a nie w imieniu forumowiczów CT.

Pisze w swoim imieniu, mam nadzieje, ze Ty rowniez piszesz w swoim imieniu, a nie w imieniu forumowiczow CT :haha:

gino - 2012-09-24, 07:17

salut napisał/a:
Rozpowszechnianie kanału 26 jako kanału kamperowego nie ma sensu. Bo i poco. Podczas jazdy i tak wszyscy są na 19. Po usłyszeniu kamperek chodź na nasz wie gdzie ma iść i wszystko

wrecz przeciwnie...ma sens..
nie wszyscy karawaningowcy czytaja fora../ przypadkowo odczytana naklejka na przyczepce lub kamperku z info ze 26 to kanal karawaningowy to cenna dla nich nformacja/i byc moze dopiero wtedy dowiedza sie..o co chodzilo innemu kamperkowi, ktory kiedys w trasie krzyknal...''chodz na nasz'' :-P

czy na prawde uwazacie ze ''smieciarze z 19''....nie maja nic innego do roboty,niz czekanie az ktos sie odezwie na 26?...skad w nas takie wieczne czarnowidztwo :-P

poza tym...uwazam ze w calym temacie.., jak rowniez w posiadaniu naklejki dziala przede wszystkim DOWOLNOSC WYBORU

to troche jak z ''odmachiwaniem'' ...kto chce macha napotkanemu kamperkowi..a kto nie chce..nie macha.. :)

kto chce przejdzie na 26..a moze i do tego kupi /zrobi sobie naklejke..
a inny bedzie punktowal..dlaczego nie ma to sensu...

traktujmy ten temat moze bardziej rzeczowo....informacyjnie...
na zlocie w Zegrzu padl taki pomysl..i..realizujemy go
komu sie spoodobal..niech sie przylaczy...komu nie..trudno...moze kiedys stwierdzi ze sie mylil....i tez sie przylaczy :)

MrTommy - 2012-09-24, 21:03

zibikruk, Czytam wątek od początku, i nic konstruktywnego zeń nie wynika, pojawiają się coraz to nowe pomysły jak i co, ale brak jednoznacznych i czytelnych konkretów.
Dawno temu, kierujący mobilkiem naklejał sobie na tylnej szybie naklejkę np. CB-4 (taką ja woziłem), która miała informować innych, na którym kanale można mnie złapać, tyle, że wtedy CB używano do pogawędek i rozmów a mniej do kontroli ruchu na drodze.
Z treści postów zamieszczanych powyżej wynika, że zamieszczenie naklejki CB-26, będzie wprowadzać w błąd. Chyba, że w tej dyskusji Idą dwie idee równolegle.
Po pierwsze –Wszyscy chętni turyści jeżdżą z CB na CH26? czy może po drugie jeździmy na CH19 a w razie potrzeby idziemy na CH26?
Czytam z zapartym tchem, cóż konstruktywnego uda się Wam ustalić, ja wiem jedno, w tych czasach CB rządzi się swoimi prawami i chcąc być poinformowanym uczestnikiem ruchu, trzeba mieć radio na CH19, a gdy najdzie chęć na pogadanie (bo zauważony Camper, ma antenę i chęci do wymiany uprzejmości) będę miał dylemat wołać go na CH19 czy na 26.
Ot i ułatwienie 
Pozdrawiam

łoś - 2012-09-24, 22:23

jestem za powyższą wypowiedzią..
Taka zbędna rewolucja.
Temat i tak zdechnie w swoim czasie.
Ja i tak będę na 19, bo mimo wulgaryzmów to 19 pomaga mi w podróży. :spoko

Tröy Deströy - 2012-09-25, 01:46

Myślę nad zakupem tego ustrojstwa - cb na przyszły sezon :) .Tak czytam ten watek i tez jak wielu przedmówców uważam ze kanał 19 to podstawa , ja w tym sezonie troszke km nabiłem i napotkałem tylko 2 kampery PL z wielu ,reszta to niemcy, holendrzy , austriacy i finowie . Z kim tu pogadać przez cb hehe . Ale trzymam kciuki za ten kanał 26 :D pozdr...
gino - 2012-09-25, 03:35

MrTommy
przepraszam,ale widac ze czytasz troche bez zrozumienia..albo jednak nie przeczytales tematu. :-P
MrTommy napisał/a:
i nic konstruktywnego zeń nie wynika

wszyscy moga sobie jezdzic na 19..ale jak wiesz...19stki do prywaty/pogawedek/ uzywac sie nie powinno..
stad, pomysl na kanal 26..ktory bylby naszym kamperowym kanalem do pogawedek....
jedziesz, widzisz kamperka...jak ma radio, to pewnie jest na nasluchu na 19..krzykniesz ''kamperek-daj na NASZ'' i...juz nie smiecicie na 19

ta dyskusja ...i naklejeczka sa wlasnie po to, aby kazdy kamaperowiec wiedzial ze NASZ to jest kanal...26sty
wiec owa naklejka, nie wprowadza w blad..tylko daje do myslenia, i nie bedzie to naklejka cb26
tylko np. KamperKanal-CB26

hmm...czy moze byc cos bardziej konstruktywnego ? :-P

druga sprawa,ktora utwierdza mnie w przekonaniu ze to dobry pomysl, to wlasne doswiadczenia z cb-pogawedek w trasie
my, jesli jedziemy nasza 5-8 czy wieksza kamperowa grupa..gadamy ze soba caly czas...i nigdy na 19stym...
teraz,dzieki ustaleniom w tym temacie, bedzie nas mozna spotkac zawsze na 26stym../wczesneij uzywalismy innego kanalu/

powiedz mi, czego nie rozumiesz,chetnie podpowiem na dodatkowe pytania, chociaz w tym poscie powtorzylem tylko to..co juz bylo tu napisane :spoko

MrTommy - 2012-09-25, 13:14

Gino, wbrew Twojej opinii ja czytam ze zrozumieniem, niestety to Ty motasz się w swoich wypowiedziach. Cytuję:

bylaby to taka nasza kamperowa 19...tyle ze...26sta

Tu w pierwszej części swojej wypowiedzi sugerujesz, że jeździmy na 19 i w razie czego idziemy na 26, ale w dalszej części już zaczynasz sugerować, że gdyby tak wszyscy, to 26 byłby taką camperową 19-ką".

Poczym w kolejnym poście już strofujesz Szymka cyt:
„szymek1967 napisał/a:
uszy więdnął

szymek..
gdybys czytal ze zrozumieniem..
zauwazylbys ze po to chcemy miec swoj kamperowy kanal..aby nie sluchac ''jezyka'' kanalu 19stego.... a jezyk naszego kanalu, bedzie zalezal od nas samych”

Jeśli piszesz „nie słuchać języka kanału 19”, to z Twojej wypowiedzi wynika, że masz na myśli omijanie 19stki szerokim łukiem (nie chcesz słuchać wulgaryzmów) i preferujesz stałą jazdę na CB26!
w dalszej części dyskusji affa pisze: „dopisuję się do orędowników kanału 26 - nie da się używać CB z nasłuchem na kanale ogólnym, w końcu moje radio przestanie być martwym pudełkiem” czyli jednak i on, podobnie jak ja zrozumiał sens Twoich i innych wypowiedzi?

Podtrzymuję moją wcześniejszą wypowiedź odnoszącą się do dwóch idei, które notabene nikt inny jak tylko Ty osobiście w swych wątkach zaszczepiłeś.

Wbrew Twoim podejrzeniom, jestem osobą rozumną, potrafię czytać ze zrozumieniem i celowo wytknąłem Ci Twoje sprzeczne wypowiedzi.
Dla mnie sprawa jest jasna, co innego jazda "solo" a co innego w „karawanie”.

Pozdrowienia :spoko

darboch - 2012-09-25, 13:22

gino napisał/a:
KamperKanal-CB26

to mi się podoba :ok

gino - 2012-09-25, 13:47

Mr.Tommy...
poniewaz nie bardzo mi sie chce polemizowac ...niech bedzie jak piszesz... :-P
na szczescie..jestes chyba jednym z niewileu ktorzy nie zrozumial intencji kanalu 26ego

ale...wytlumacze jak dziecku...
bo nic w moich wypowiedziach sie nie zmienia..i..wcale sie nie motam..ani nie jest ..sprzeczne
jedynie, wystarczy zrozumiec ich sens :szeroki_usmiech

do nasluchu mozesz ..uzywac 19stki..
ale..wcale nie musisz jej sluchac caly czas...bo..''uszy wiedna''
ale widzac kamperka mozesz sobie wlaczyc radio na chwile , na tej 19stce..i wtedy go wywolac ....''na nasz''
widzac grupe kamperkow, fajnie by bylo, jakby stalo sie regula, ze odnajdziesz ich od razu, na 26stym..
i o tym wlasnie dyskutujemy...

a ja...czytam Twoje posty i...zapytam wprost MASZ COS DO ZAPROPONOWANIA
czy...piszesz aby sie troszke poczepiac ?

bo, tak jak juz napisalem wczesniej..nikt nikgo nie zmusza do robienia czegokolwiek..
skoro Ci nie pasuje damy rade bez Ciebie :spoko

ale samo narzekanie,czepianie sie drobiazgow.... czyli taka troche latwizna...nic nie zmienia w zyciu

WINNICZKI - 2012-09-25, 14:04

gino napisał/a:
KamperKanal-CB26
Popieram tą inicjatywę,fajny pomysł. A że co poniektórzy muszą na wybrzydzać i po mądrzyć sie trochę.Bo wiadomo ,że wszyscy doskonale wiedzą o co chodzi i że to dobry pomysł.To tak jak z przysłowiem" Gdzie dwóch Polaków tam trzy zdania" Przymusu przecież nie ma.Stawiam piwko :) :spoko
kazbar - 2012-09-25, 21:59

Przećwiczmy temat 26-tki gdy będziemy zjeżdżać do Krakowa na MobilExpo. Zobaczymy jak wyjdzie to "w praniu". Jeśli pomysł w tych dniach się przyjmie, z pewnością zakorzeni się w naszych radyjkach na amen.

Jedziesz na MobilExpo, włącz 26 :spoko

cirrustravel - 2012-09-25, 22:19

Myślę, że zastosowanie przełączania z 19 na 26 i bycie na stałe na 26 jest do pogodzenia.

Jeśli ktoś słucha 19tki i używa w ten sposób CB jak wszyscy (np. ja tak używam), to widząc kampera/cepkę może krzyknąć "przejdź na NASZ" i odbiorca, który też słucha 19tki przejdzie na 26, a odbiorca będący cały czas na 26 już tam będzie.

Karawana jadąca razem używa na stałe 26 i w ten sposób może spotkać na tym kanale innych, a inni karawanę. Super sprawa zwłaszcza za granicą.

Tak czy tak spotkamy się na KamperKanale-CB26

gino - 2012-09-26, 04:51

ciesze sie ze zrozumieliscie :spoko
cirrustravel - 2012-09-27, 23:52

Ponieważ ma to być kanał dla karawaningowców, a nie tylko kamperowców, to bardziej pasuje nazwa CaravaningKanał CB26

A to jedna z propozycji naklejki, przygotowana przez kolegę Sławcia z KOMPASu, co o tym myślicie?

lub taka

Skorpion - 2012-09-28, 08:28

Bardzo ciekawa propozycja mysle ,ze przydalo by sie jeszcze kilka innych by bylo z czego wybrac ta ostateczna wersje.
mar78 - 2012-09-28, 19:04

Akcję popieram :bigok chociaż jeszcze nie mam w autku cb radia :(
Pozdr. wszystkich kulturalnych użytkowników cb :surf:

YAN - 2012-09-28, 20:47

Dzisiaj zaliczyłem 1000km W-wa - Kołobrzeg - W-wa mijałem 4 kampery żaden nie miał CB.
gino - 2012-09-28, 21:01

JJJB napisał/a:
mijałem 4 kampery żaden nie miał CB.

dlatego opcja jest dla tych...co maja :-P

nasze propozycje naklejki

kazbar - 2012-09-28, 21:10

Po pierwsze;
1. Albo caravaning
2. Albo karawaning

No i ten "Kanał" jakoś mi nie pasuje.

Jeśli chodzi mnie, to tak:

gino - 2012-09-28, 21:37

kazbar napisał/a:
1. Albo caravaning
2. Albo karawaning

no i ?

kazbar napisał/a:
mi nie pasuje

moze nie piszmy...co nam nie pasuje...
bo kazdemu cos nie bedzie pasowac...w kazdej propozycji

tylko dawajmy swoje wzory
a ja, pozniej zrobie z nich ankiete

kazbar - 2012-09-28, 21:58

gino napisał/a:
kazbar napisał/a:
1. Albo caravaning
2. Albo karawaning

no i ...

Pisałem ten post z chwilą gdy oglądałem znaczek z napisem caraWaning. Pozwoliłem więc sobie przedstawić dwie propozycje : caravaning lub karawaning. W tak zwanym "międzyczasie" carawaning poprawił się na caravaning. Przepraszam za zamieszanie :gwm

zibikruk - 2012-09-28, 22:02

Mnie najbardziej pasuje trzecia propozycja Gina. :spoko
Viper - 2012-09-29, 09:43

Zgadza się trzecia propozycja jest ok. :spoko
Sławcio - 2012-09-30, 15:39

Witam.
Wydaje mi się, że szczególnie na trasach zagranicznych, naklejka ,,polska,, z nr. kanału pomoże w nawiązaniu kontaktu. Za granicą możemy cały czas mieć radio włączone na 26. A ! i z daleka widać, że po polsku gada. :wyszczerzony:
Moja propozycja.

A na podkładce magnetycznej super sprawa. :)

MILUŚ - 2012-09-30, 17:22

A mnie choć..........nie mam radyjka.....jeszcze :mrgreen: podobuje się projekt kazbara
gino - 2012-09-30, 17:28

MILUS napisał/a:
A mnie choć..........nie mam radyjka.....jeszcze :mrgreen: podobuje się projekt kazbara

mnie tez by sie podobal..
gdyby nie to..ze Kazio swojego projektu ...nie pokazal :haha: :haha:

MILUŚ - 2012-09-30, 17:34

gino napisał/a:
..............gdyby nie to..ze Kazio swojego projektu ...nie pokazal :haha: :haha:

Grześ............. :chytry a 7 postów wyżej ?

cirrustravel - 2012-09-30, 17:45

MILUS, to jest projekt Sławcia, który ja dałem jeszcze wyżej ;)
kazbar - 2012-09-30, 19:45

gino napisał/a:
MILUS napisał/a:

mnie tez by sie podobal..
gdyby nie to..ze Kazio swojego projektu ...nie pokazal :haha: :haha:

Tys prowda. To nie mój pomysł. Chyba sławcia z Kompasu, który gdzieś to zapodał (ale już mi się wszystko pomieszało...). :spoko . Ja nie umiem nic narysować. Nie mam też absolutnie żadnych zdolności plastycznych, i mówię to szczerze. Rozróżniam tylko trzy kolory: biały, czarny...i myszowaty :gwm

Yans - 2012-09-30, 20:08

kazbar napisał/a:
Rozróżniam tylko trzy kolory: biały, czarny...i myszowaty

To jak zachowujesz się przed światłami na skrzyżowaniu? :diabelski_usmiech

WODNIK - 2012-09-30, 20:46

Kazdy wie ze na gorze jest czerwone a na dole zielone.
A swieci to ktore jest najjasniejsze :spoko :spoko

MILUŚ - 2012-09-30, 21:06

cirrustravel napisał/a:
MILUS, to jest projekt Sławcia, który ja dałem jeszcze wyżej ;)

Upssssssssss :oops: :oops: :oops: cofnołem się w .............temacie i sorki
Oddaję honor :mrgreen:

brams - 2012-09-30, 22:15

Nie ma opcji, bym włączył CB radio w kamperze bez tzw. nagłej potrzeby (korek, i nic więcej). Wulgaryzmy z "19-ki" skutecznie mnie od stałego używania cb radia już dawno temu odstręczyły.
Wymyślanie na silę "naszych" kanałów uważam totalnie bez sensu, i na pewno nie nastawię radyjka na jakiś nibynasz 26 kanał. Chcesz ze mną pogadać - zaproponuj np 2 niżej - i już.

SlawekEwa - 2012-09-30, 22:20

brams napisał/a:
Wymyślanie na silę "naszych" kanałów uważam totalnie bez sensu, i na pewno nie nastawię radyjka na jakiś nibynasz 26 kanał.

A co zawinił 26 kamperowy :shock:

brams - 2012-09-30, 22:22

A co dał? :shock:
I skąd już kamperowy?!!!

SlawekEwa - 2012-09-30, 22:34

brams napisał/a:
I skąd już kamperowy?!!!

Przepraszam caravaningowy :placze2

cirrustravel - 2012-09-30, 23:07

brams napisał/a:
Nie ma opcji, bym włączył CB radio w kamperze bez tzw. nagłej potrzeby (korek, i nic więcej). Wulgaryzmy z "19-ki" skutecznie mnie od stałego używania cb radia już dawno temu odstręczyły.
Wymyślanie na silę "naszych" kanałów uważam totalnie bez sensu, i na pewno nie nastawię radyjka na jakiś nibynasz 26 kanał. Chcesz ze mną pogadać - zaproponuj np 2 niżej - i już.

brams, jak mogę zaproponować Ci 2 niżej, skoro nie używasz 19tki? To lepiej mieć naklejkę CB26 lub włączony na stałe 26 (jest cisza, nikt nie używa wulgaryzmów) i być może ktoś Cię wywoła prosząc kolegę caravaningowca o pomoc lub by tylko sie przywitać i życzyć szerokiej drogi :)

brams - 2012-09-30, 23:12

A kto Tobie, np. cirrustravel, dał pozwolenie na używanie akurat tego właśnie kanału, skoro nie jest to przez nikogo (czyżby?!) zastrzeżone?
A w nocy musisz mieć wzrok sokoła, by zobaczyć moją naklejkę!

brams - 2012-09-30, 23:24

I czego się więcej dowiesz, od - raz na 20- 100km spotkanego aktywnego kamperowca bądź przyczepkowca, względem kierowcy Tira bądź osobówki?
????
Nic, kolego, nic!

gino - 2012-10-01, 06:26

ewidentnie Bramsik mial ...zly wieczor.. :-P

brams napisał/a:
Nic, kolego, nic!

bramsik..Ty sie nie dowiesz, bo..nie uzywasz radia../dlatego dziwi mnie fakt zabierania glosu w temacie, ktorym nie jestes zainteresowany wspolpraca czy CB-kontaktem z innymi kamperowcami, i to glsu z taka agresja :roll: /
ja, wiem z doswiadczenia , ze od innych, mozna sie wiele dowiedziec, sam nie raz i nie dwa, podpowiadalem, dawalem propozycje....gdzie ktos moze pojechac..lub, gdzie nie warto...bo jest full
poza tym...pamietaj ze''spotkany kamperowiec '' nie musi jechac tylko z ...na przeciwka , czyli..ze bedzie tylko chwilowa rozmowa..
rowniez nie raz, i nie dwa milo dyskutowalismy sobie z kamperkami, przez wiele dziesiatkow km..zarowno w kraju jak i za granica..

tyle ze..aby czerpac, i dawac jakas wiedze..trzeba CHCIEC i byc........komunikatywnym

brams napisał/a:
i na pewno nie nastawię radyjka na jakiś nibynasz 26 kanał

ok....przyjelismy do wiadomosci,dziekujemy za info :spoko

cirrustravel - 2012-10-01, 06:32

Ja też w czasie ostatniej wyprawy dzięki CB mogłem skontaktować się z kilkoma kamperkami i poprosiłem o pomoc, co do miejsc noclegowych. Dzięki CB poczekaliśmy na siebie, mogliśmy się zatrzymać, poznać, pogadać (jechaliśmy w jednym kierunku).
W Serbii minąłem się z Włodkiem Dunikowskim (w odwrotnym kierunku), wołałem na CB, ale niestety jak się później okazało, jak z nim rozmawiałem - nie miał radyjka.
Zawsze mile wspominam rozmowy z rodakami za granicą :)

brams - 2012-10-01, 09:04

CB radia używam od 7 lat. Po początkowej ekscytacji związanej z wymiernymi korzyściami ("miśki", korki, pomoc w dojeździe itd.) mój entuzjazm malał wraz z ilością bydła, które rozpanoszyło się w eterze.
Sensu w tworzeniu speckanału nie widzę z prostej przyczyny - widząc kampera wystarczy prosty tekst, np:. - Kolego z Buerstnera, jesteś na radyjku? Daj 2 niżej,7 wyżej itp. i już ....można poprowadzić grzeczną dyskusję o roczniku, zabudowie, planach wakacyjnych aż do wyczerpania tematu, bądź końca fali.
Za granicą - tam pianobijców było znacznie mniej, choć nie mam pewności odkąd radyjko porosło kurzem - kanał 28 doskonale się sprawdzał.
Aha, gdy jechałem onegdaj ze znajomymi w grupie 6 aut też mieliśmy "swój" kanał, numeru nie pamiętam, całkiem możliwe, że było to "26" :-P

cirrustravel - 2012-10-01, 10:32

Ale czasem nie chcesz, by ktoś "obcy" też przeszedł "2 niżej" i umawiasz się wcześniej, że WASZ kanał to będzie 26. Mając "nasz kanał" możesz w ten sposób rzucić hasło przypadkowo spotkanemu koledze, który wie, że 26 to "NASZ" kanał.
Ja kiedyś jadąc z kolegą na dwa auta do Chorwacji zapomniałem się umówić i powiedziałem "daj na kanał z naszych rejestracji" ;) obydwaj mieliśmy w rejestracji cyfrę 11 ;)

Sławcio - 2012-10-01, 10:36

Witam.
Tak ,,wszyscy są winni,,
Ale na zdrowy rozum:
caravaningowcy najczęściej jeżdżą zgodnie z przepisami i ,,19,, jest im zbyteczna.
Kol. bramsowi, mi osobiście też, jak skręciłem sqelcza bo nie chciałem tego 19-wychodka słuchać, to i tak nic nie docierało.
Włączę na 26 i nie będę musiał się sqelczować. Za granicą będzie jeszcze bardziej wygodnie. :lol:
Miłego Dnia.

Bydgoszczu - 2012-10-01, 12:57

Sławcio napisał/a:
caravaningowcy najczęściej jeżdżą zgodnie z przepisami i ,,19,, jest im zbyteczna.

Może jak ma się mocne auto, ja jak się rozpędzę do 80, to ciężko mi hamować na każdym ograniczeniu - mam na myśli te bezsensowne.

Sławcio - 2012-10-02, 20:47

cinas napisał/a:
Sławcio napisał/a:

Może jak ma się mocne auto, ja jak się rozpędzę do 80, to ciężko mi hamować na każdym ograniczeniu - mam na myśli te bezsensowne.

Witam.
Ja mam cieniasa.
Też strasznie mi trudno, a na tych beznadziejnych to łzy mi prawie lecą :lol: :lol:

łoś - 2012-10-02, 21:25

Sławcio napisał/a:
a na tych beznadziejnych to łzy mi prawie lecą :lol: :lol:

mnie przy takim hamowaniu to slipy ściągają się do kolan :bigok :haha: :haha:

Tadeusz - 2012-10-02, 21:57

łoś napisał/a:
mnie przy takim hamowaniu to slipy ściągają się do kolan

Nie mają na czym hamować? :-P

Skorpion - 2012-10-02, 22:14

a mi stringi wpijaja sie w d.... :spoko
łoś - 2012-10-02, 23:07

Tadeusz napisał/a:
Nie mają na czym hamować? :-P

Tadziu, kiedyś miałem okazję przeżyć przyśpieszenie do setki w 3 sek.
ze skarpetek robiły się podkolanówki, a ... nie będę świntuszył :haha: :haha: :haha:

Tadeusz - 2012-10-02, 23:10

łoś napisał/a:
... nie będę świntuszył

Terefere... :szeroki_usmiech

łoś - 2012-10-02, 23:15

Przyśpieszając do setki w sekundę to banany same się obierają :haha: :haha: :haha:
SlawekEwa - 2012-10-02, 23:17

łoś napisał/a:
ze skarpetek robiły się podkolanówki, a ... nie będę świntuszył

Trąba słonia :haha:

łoś - 2012-10-02, 23:21

Wesoło się zrobiło to zapytam
czy wiecie jak reagują kobiety na widok dużego ... ?

Aulos - 2012-10-02, 23:32

łoś napisał/a:
Wesoło się zrobiło to zapytam

No pewnie, że wiemy :szeroki_usmiech

Tadeusz - 2012-10-02, 23:37

łoś napisał/a:

A ty, Bogusiu, nie wiesz? :szeroki_usmiech

Ajajaj.... :haha:

łoś - 2012-10-02, 23:40

Myślałem, że będę sam :haha: :haha: :haha:
łoś - 2012-10-02, 23:55

Na dobranoc zdradzę Wam moją reakcję na tych z tymi k.... na CB
Zawsze zaczynam, który to o tych k... i pytam co ma do swojej żony, a najlepiej niech da adres. To działa.

maszakow - 2012-10-06, 18:12

CB-26 jesto ogólnym do pogaduszek w pomorskim. 10 lat temu W Gdańsku nim huczało na nim nieźle, teraz już przycichło.
POmysł dobry, myślę że się przyjmie przy imprezach zlotowych oraz wspólnych wojażach.
A radia bywają różne.
Radmor3016 z poprzedniej epoki miał zaimplementowany tzw Dual Watch - nasłuchiwał na 2 pierwszych zaprogramowanych kanałach przeskakując między nimi co 2-3 sekundy ciszy (jak było odbiór to się zatrzymywał). mając takie radio programowałem 19tkę na pierwszym slocie pamięci, 26 na drugim - i chwacit :) .

marekpiotr1984 - 2013-01-05, 11:52

Zgadzam się z tym pomysłem zwłaszcza że jetem nowicjuszem totalnym i zapewne przyda mi się pomoc.
Sławcio - 2013-01-05, 12:08

łoś napisał/a:
Na dobranoc zdradzę Wam moją reakcję na tych z tymi k.... na CB
Zawsze zaczynam, który to o tych k... i pytam co ma do swojej żony, a najlepiej niech da adres. To działa.

Widziałem jak ,,kmiot,, namierzył gościa i go wyciągnął z auta. Dalej się nie przyglądałem. :wyszczerzony:
Dobra metoda choć ryzykowna. :roll:

CORONAVIRUS - 2013-01-05, 14:42

Sławcio napisał/a:

Widziałem jak ,,kmiot,, namierzył gościa i go wyciągnął z auta. Dalej się nie przyglądałem. :wyszczerzony:
Dobra metoda choć ryzykowna. :roll:

OJJJJ nie raz byłem na skraju rozpierdółki by wyjśc , podejść i .... no coś tam wykonać . Jak ktoś "cfaniaczy" na drodze to chyba się liczy z wgniecionymi drzwiami , błotnikiem czy urwanymi lusterkami i wycieraczkami ....
jak się myśli dopiero póżniej to same straty z każdej strony :oops:

lepciak - 2013-01-06, 07:50

kogut
Cytat:
nie raz byłem na skraju rozpierdółki by wyjśc , podejść i .... no coś tam wykonać

Ale na szczęście dla zadymiarzy kogut w porę obudził się i do masakry nie doszło.

CORONAVIRUS - 2013-01-06, 10:08

zaraz tam masakry... przesadzasz :bajer
cirrustravel - 2013-04-18, 17:51

W Częstochowie około 200 załóg otrzymało pamiątkową naklejkę CB-26 Kanał Karawaningowy. W ten sposób powoli promujemy "nasz" kanał CB.

Jeśli ktoś chciałby taką naklejkę nabyć to proszę o PW do mnie.

kum - 2013-04-18, 21:01

cirrustravel napisał/a:
W Częstochowie około 200 załóg otrzymało pamiątkową naklejkę CB-26 Kanał Karawaningowy. W ten sposób powoli promujemy "nasz" kanał CB.

Mam nadzieję i przy Twoim Mariuszu zangażowaniu (naklejki były miłym zakoczeniem) pomysł wejdzie w życie.

Krzyś

edit: już zacytowane :)

HarryLey4x4 - 2013-04-18, 22:14

no to do kogo po tę naklejkę ??
marekoliva - 2013-04-18, 22:23

HarryLey4x4 napisał/a:
no to do kogo po tę naklejkę ??

cirrustravel napisał/a:

cirrustravel - 2013-04-18, 22:23

kum "nie zrobił" cytatu ;)

Po naklejkę do mnie na PW :)

StasioiJola - 2013-04-19, 00:16
Temat postu: naklejka CB-26
Jeśli można to zamówię chętnie 2 szt- mogę odebrać na zlocie w Bałtowie lub na adres prywatny.
kum - 2013-04-19, 09:11

cirrustravel napisał/a:
kum "nie zrobił" cytatu ;)

Po naklejkę do mnie na PW :)

Przepraszam za zamieszanie, post wyedytowany.

Krzyś

zibikruk - 2013-04-19, 09:28

Również chętnie 2 nalepki proszę . :spoko
brams - 2013-08-28, 15:54

Hmm, trochę czasu już minęłło :diabelski_usmiech

Jak się w praktyce (na drodze, znaczy się) sprawdza turystyczny kanał 26?

eler1 - 2013-08-28, 16:10

brams napisał/a:
Jak się w praktyce (na drodze, znaczy się) sprawdza turystyczny kanał 26
a ile kamperków z rej.PL dziennie mijasz na wyjazdach które mają CB ? :spoko
Yans - 2013-08-28, 20:00

Sprawdza się tylko w małej karawanie... :diabelski_usmiech
Jurek121175 - 2013-08-28, 21:21

Yans napisał/a:

To by się zgadzało ;) Jadąc nad morze w trzy zestawy i na "naszym" kanale tylko my się dogadywaliśmy :diabelski_usmiech Nikt z mijanych "braci" nie odpowiadał na powitanie :-/

marekoliva - 2013-08-28, 21:45

Yans napisał/a:

od czegoś trzeba zacząć, :spoko

JaWa - 2013-09-02, 09:10

Jak chce się mieć ciszę w radyjku, to można przełączyć na kanał 'turystyczny", taki sam skutek, jak przy wyłączeniu :haha:
salut - 2013-09-03, 19:34

Yans napisał/a:

Jeszcze lepiej w dużej :)

darol - 2013-09-03, 21:17

Jechaliśmy kiedyś w trzy kampery i mijaliśmy się z karawaną z innego forum. To działa bo nas obgadywali na 26 :haha:
szymek1967 - 2013-09-03, 21:21

darol
kupileś knausa ?
:roll:

darol - 2013-09-03, 21:26

szymek1967 napisał/a:
darol
kupileś knausa ?
:roll:

szymciu, z nieba mi spadł chociaż jestem niewierzący :diabelski_usmiech
cud, panie, cud :spoko

szymek1967 - 2013-09-03, 21:30